Το πρωί είδα στην τηλεόραση τον πρόεδρο των συμβολαιογράφων (ή κάτι τέτοιο, δεν συγκράτησα ακριβώς) που εξηγούσε μερικά λεπτά σημεία από τη συσχέτιση αντικειμενικών τιμών και ΕΝΦΙΑ. Για παράδειγμα, είπε ότι οι τιμές έχουν καταρρεύσει στις ακριβές περιοχές, έχουν μειωθεί αισθητά στις αστικές (π.χ. στην Καλλιθέα μέχρι και 40%, είπε) ενώ στις μικροαστικές ή πιο φτωχές περιοχές είναι ουσιαστικά αμετάβλητες ή, σε ορισμένα σημεία, ενδεχομένως και να υπάρχει μικρή αύξηση. Αυτό, όπως εξήγησε, θα σημαίνει ότι αν δεν αλλάξουν οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ καθώς και λόγω της φύσης του νόμου (δρα αυξητικά όσο περισσότερα ακίνητα έχει κανείς), θα ευνοηθούν οι πλουσιότεροι ιδιοκτήτες, και μάλιστα πολλών ακινήτων. Επισήμανε επίσης ότι οι αντικειμενικές τιμές επηρεάζουν και πολλά άλλα πράγματα (π.χ. δημοτικά τέλη, αμέσως αμέσως).
Θυμήθηκα τον φίλο μου, που μου παραπονιόταν τις προάλλες (ο φίλος (δύο μισθοί πετσοκομμένοι από την κρίση που όμως πέφτουν κανονικά, ΙΥ και ΔΥ, δύο μικρά παιδιά) αγόρασε πρόσφατα (μέσα στην κρίση) σχετικά καινούργιο σπίτι με δάνειο, αποταμιεύσεις και βοήθεια συγγενών και φίλων, σε αστική περιοχή κοντά σε σταθμό μετρό):
— Ντοκτέρ, ο ΕΝΦΙΑ μας τσάκισε. Κοντά ένα χιλιάρικο μας ήρθε.
— Μα τι συντελεστές έχει πια αυτό το σπίτι; Του αδελφού μου, που είναι βέβαια πολύ πιο παλιό κλπ, του ήρθε ένα 150άρι. Καλύτερο, νεότερο, μεγαλύτερο το δικό σας, άντε να είναι τα διπλά, τα τριπλά;
— Ε, είναι και το πατρικό που μένει η μάνα, αλλά μου το έχουν γράψει εμένα.
— Εντάξει, αλλά κι αυτό παλιό είναι...
— Και το πατρικό της γυναίκας μου...
— Χμ
— Και το σπίτι στο χωριό...
— ....
— Και στο χωριό της γυναίκας μου...
— Μιλάς για πέντε σπίτια, χριστιανέ μου, το καταλαβαίνεις;
— Και τι να τα κάνουμε; Κληρονομιά τα πήραμε. Να τα φάμε;
— Όχι, να τα πουλήσετε αν δεν τα χρειαζόσαστε.
— Να πουλήσουμε τα πατρικά μας; ΤΑ ΠΑΤΡΙΚΑ ΜΑΣ;
— Ε, τότε πλήρωσε το χιλιάρικο και μη μιλάς. Εμένα δεν μου άφησαν σπίτι οι γονείς μου και πληρώνω το χιλιάρικο σε δυο μήνες μόνο για νοίκι.
— Μα δεν είναι δίκαιο.
— Τι να σου πω. Όπως τα βλέπει κανείς...
Ως επιμύθιο της ιστορίας, σημερινό τιτίβισμα του έγκυρου (ή όχι; ποιος τα ξέρει πια αυτά...) Αντ. Καρακούση (@akarakousis):
«Όταν ένας κατά δήλωσή του αριστερός βουλευτής απορρίπτει ως άδικο τον ΕΝΦΙΑ και συζητά άνετα την αύξηση του ΦΠΑ, η σύγχυση χτυπάει κόκκινο...»