Ελλάδα 2015

Ώρες ώρες νομίζω ότι στους συντρόφους της Αριστεράς αρέσει να αυτοσαρκάζονται.
Ποιος εγκέφαλος άραγε αποφάσισε να δώσει στην επιτροπή λογιστικού ελέγχου του δημοσίου χρέους το εξόχως οργουελικό όνομα "Επιτροπή αλήθειας δημοσίου χρέους"; Άντε και σε καναδυό μήνες θα έχουμε επιτροπές ειρήνης και επιτροπές αγάπης.
 
Και σας ρωτάω: αν είχατε λεφτά, θα τα επενδύατε σ’ αυτή τη χώρα με αυτή την κυβέρνηση;

Αν είχα λεφτά δεν θα τα επένδυα ποτέ στην Ελλάδα, με καμμία κυβέρνηση και καμμιά Παναγία. Όχι σήμερα αλλά ούτε και πριν 10 χρόνια. Δεν βλέπω πόσο προς το χειρότερο μπορεί να έχει αλλάξει η κατάσταση όσον αφορά την σοβαρότητα της χώρας. Όχι σημαίνει όχι. Ωστόσο σήμερα υπάρχουν πολύ περισσότερα κίνητρα για να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα, namely το πολύ χαμηλότερο κόστος ανθρώπινου δυναμικού και η τρομακτική υπερπροσφορά εργασίας. Ο κίνδυνος να καταρρεύσει η χώρα είναι πολύ πιο ορατός σήμερα, αλλά δεν ήταν καθόλου αόρατος καθ' όλη την διάρκεια του 21ου αιώνα, ό,τι κι αν έλεγαν οι οίκοι αξιολόγησης.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Βεβαίως, τεράστιο κίνητρο για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι και η απόλυτη απέχθεια της παρούσας κυβέρνησης για το μίασμα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Να έρθουν οι επενδυτές να βάλουν τα λεφτά τους και σε λίγους μήνες ο αγιατολάχ Λαφαζανί να τους τραβήξει το χαλί κάτω απ' τα πόδια.
 
Εγώ πάντως τις συνθήκες ίδιες τις βλέπω. Η Ελλάδα είναι χώρα εχθρική προς την ιδιωτική πρωτοβουλία. Τι παραπάνω θα κάνει ο Λαφαζάνης; Δήμευση εγκαταστάσεων;
 

pidyo

New member
Και σας ρωτάω: αν είχατε λεφτά, θα τα επενδύατε σ’ αυτή τη χώρα με αυτή την κυβέρνηση; Δεν αρκεί να βοηθήσουν οι συνεταίροι για να επανέλθει η ρευστότητα.

Εξαρτάται. Αν είχα απλώς πολλά λεφτά και ήθελα να επενδύσω με την έννοια της πραγματικής παραγωγής, όχι. Αν είχα πάρα πολλά λεφτά και ήθελα να επενδύσω με την έννοια της μελλοντικής πώλησης της επιχείρησής μου σε άλλους, ασφαλώς θα επένδυα. Θα έπαιρνα επιχειρήσεις για ένα κομμάτι ψωμί και θα τις έκανα λίγο πιο λειτουργικές, περιμένοντας να ευοδωθούν τα σχέδια Ντράγκι για πλήρη δημοσιονομική ένωση, ώστε να αρχίσουν οι επενδύσεις εξισορρόπησης των περιοχών της Ηνωμένης Ευρώπης, και να αγοράσουν οι Γερμανοί τις επιχειρήσεις γι' αυτό που εκείνοι θα νομίζουν ότι είναι ένα κομμάτι ψωμί (αλλά εγώ θα έχω βγάλει τρελά κέρδη). Αν είχα πραγματικά πάρα πάρα πάρα πολλά λεφτά, δεν θα έκανα τίποτε, ποντάροντας στην δραχμή. Γιατί να επενδύσω όταν μπορώ απλώς να αγοράσω τη χώρα;
 

nickel

Administrator
Staff member
Κρίμα που δεν έχεις πολλά λεφτά, γιατί το κομμάτι της εξυγίανσης επιχειρήσεων θα είχε ενδιαφέρον. Και για τον επενδυτή και για τη χώρα. Όχι συνήθως για τους εργαζόμενους, αλλά ας μην τα θέλουμε όλα δικά μας.
 
Πάντως και οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες στην χώρα έχουν ανάλογο επίπεδο σοβαρότητας. Μάλιστα ο κυριότερος λόγος που η παραγωγικότητα είναι χαμηλότερη του μέσου όρου του ΟΟΣΑ ενώ οι ώρες εργασίας κατ' άτομο πολύ περισσότερες, είναι ότι όλοι οι δείκτες* που αφορούν την παραγωγικότητα των επιχειρηματιών είναι στον πάτο (ο δεύτερος σε σειρά λόγος είναι οι κρατικές υποδομές και η γραφειοκρατία).



* μελλοντικές επενδύσεις, εγκαταστάσεις, οργάνωση, στρατηγικός σχεδιασμός, εξοπλισμός, εκπαίδευση υπαλλήλων, μηχανοργάνωση, κτλ.
 
Την επίθεση της Δευτέρας στην Microsoft ανέλαβε μια από τις γνωστές βλακοοργανώσεις, σημειώνοντας: «Η επίθεση στην αιχμή της καπιταλιστικής κυριαρχίας την τεχνοεπιστήμη και τα δολοφονικά της πλοκάμια σημαίνει επίθεση ενάντια στην μηχανοποίηση της ίδιας της ζωής».

Σκρόφα "τεχνοεπιστήμη", ζητάμε επιστροφή στον μεσαίωνα, τώρα!
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Να πούμε και μερικές ειδήσεις που δεν αποκλείεται να αποδειχτούν αισιόδοξες:

"Έστειλα 5.000 υποθέσεις φοροδιαφυγής στα δικαστήρια, από τις οποίες το κράτος θα πρέπει να ανακτήσει 3 δισ. ευρώ ενώ βρίσκονται σε αναμονή άλλες 24.000. Πρόκειται για τζακ-ποτ", δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Π. Νικολούδης σε συνέντευξη του σε βελγική εφημερίδα.
http://www.avgi.gr/article/5458723/...orofugades-ston-eisaggelea-perimenoume-3-dis-


Πολλαπλώς ωφέλιμες για τη χώρα μας, πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά, αποδεικνύονται η επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα και οι συμμαχίες που συνήψε η κυβερνητική αντιπροσωπεία με τον πρόεδρο Πούτιν και τη ρωσική κυβέρνηση. Βαρύνουσα σημασία αποδίδεται στη συμφωνία για τη δημιουργία "ελληνικού αγωγού" μεταφοράς φυσικού αερίου στην κεντρική Ευρώπη, καθώς αυτή μπορεί να αποφέρει στην ελληνική πλευρά καθαρά κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, να διαμορφώσει άμεσα ευνοϊκές συνθήκες μείωσης της τιμής προμήθειας φυσικού αερίου, να ενισχύσει τις ελληνικές επιχειρήσεις που θα εμπλακούν στην κατασκευή του έργου και να δημιουργήσει 20.000 νέες θέσεις εργασίας.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την τιμή του φυσικού αερίου, υπολογίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι θα μειωθεί κατά 10%-15% άμεσα, μετά τις υπογραφές, οπότε θα μειωθεί αισθητά, πιθανότατα να μηδενιστεί, και η ρήτρα "take or pay", που επιβαρύνει εν τέλει το Ελληνικό Δημόσιο.

http://www.avgi.gr/article/5459432/fthinotero-aerio-kai-20-000-theseis-ergasias


Αισιόδοξος ο Γ. Βαρουφάκης για την επίτευξη συμφωνίας
http://www.kathimerini.gr/810794/ga...g-varoyfakhs-gia-thn-epitey3h-symfwnias-video

Καλά, αυτό το τελευταίο ας το κρατήσουμε για το τριήμερο τουλάχιστον, που το 'χουμε ανάγκη.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ας σχολιάσω την πρώτη από αυτές (και απορώ πώς σου ξέφυγε και την χαρακτήρισες αισιόδοξη):

"Έστειλα 5.000 υποθέσεις φοροδιαφυγής στα δικαστήρια, από τις οποίες το κράτος θα πρέπει να ανακτήσει 3 δισ. ευρώ ενώ βρίσκονται σε αναμονή άλλες 24.000. Πρόκειται για τζακ-ποτ", δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Π. Νικολούδης σε συνέντευξη του σε βελγική εφημερίδα.

5.000 υποθέσεις θα δώσουν 3 δισ. ευρώ, δηλαδή κάθε υπόθεση θα αποφέρει κατά μέσο όρο 600.000 ευρώ, όσο δηλαδή το απλό τζακπότ του Τζόκερ (τυχαίο; ποιος ξέρει). Είναι ο ίδιος άνθρωπος που κλήθηκε στην κυβέρνηση ως μέγιστος ειδικός για τη δίωξη της φοροδιαφυγής και ανακοίνωσε τις προάλλες στη Βουλή ότι δεν είναι εύκολο να αξιοποιηθούν τα στοιχεία της λίστας Λανγκάρντ επειδή (1, 2, 3... κλπ) αλλά θα το παλέψει.

Και άντε, ας πούμε ότι έκανε τη μαθηματική πράξη. Ότι υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν πως στη σημερινή Ελλάδα υπάρχουν 5.000 νομικά ή φυσικά πρόσωπα από τα οποία θα μπορέσεις να αποσπάσεις 600.000 ευρώ κατά μέσο όρο με ξεπερνάει περισσότερο και από τη μαθηματική πατάτα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Τρεις μέρες αισιοδοξίας ζητούσα, και ήρθες αμέσως με τα μαθηματικά σου να μου τις κλέψεις! :(
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ε, θα έρθει τώρα ο Χέλλε να μου εξηγήσει γιατί κάνω λάθος... :)
 
Ε, θα έρθει τώρα ο Χέλλε να μου εξηγήσει γιατί κάνω λάθος... :)

Μπα, ετοιμαζόμουν να γράψω το ίδιο πράγμα αλλά είδα ότι το τακτοποίησες ήδη. Μιλάμε για 5000 υποθέσεις πολυεκατομμυριούχων που όλοι δεν πλήρωναν φόρους. Εμμ... what? Δεν ξέρω αν το θυμάσαι, αλλά κάποιες σελίδες πριν είχα πει στο περίπου ότι δεν παίζει να βγάλεις άμεσα πολύ χρήμα, ακόμα κι από μερικές χιλιάδες υποθέσεις χοντρής φοροδιαφυγής.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Σχετικό σχόλιο (από το ΦΒ):

Τώρα φαντάζομαι 5000 άτομα καθισμένα σε πλαστικές καρέκλες σε μια τεράστια αίθουσα αναμονής έξω από το γραφείο του εισαγγελέα να περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους κρατώντας χαρτάκια προτεραιότητας.
 

nickel

Administrator
Staff member
Από αυτά που είπε η Κριστίν Λαγκάρντ για την Ελλάδα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Public Broadcasting Service:
«Το ασφαλιστικό σύστημα είναι καταδικασμένο να βαρύνει τόσο πολύ την ελληνική οικονομία που δεν θα είναι βιώσιμο. Πρέπει να μεταρρυθμιστεί».
http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231399469

Από την άλλη:
Το Συμβούλιο της Επικρατείας κινείται, σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους της Κυριακής, προς την κατεύθυνση να κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές που επιβλήθηκαν σε συντάξεις μετά το 2012, κάτι που αν επιβεβαιωθεί θα ανοίξει νέα τρύπα 2,8 δισ. ευρώ, ετησίως στα Ταμεία, τα οποία ήδη βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, και κατ' επέκταση θα δημιουργήσει νέο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση εν μέσω των σκληρών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.
http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231399461

Θα είναι ίσως μια καλή ιδέα να συμμετέχει και το Συμβούλιο της Επικρατείας στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και δανειστές. Ίσως έτσι τους πείσει ότι το να μας τρέφουν στο διηνεκές δεν είναι μόνο λαϊκή εντολή αλλά και συνταγματική επιταγή.

Καλή αποκαθήλωση!
 
Από αυτά που είπε η Κριστίν Λαγκάρντ για την Ελλάδα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Public Broadcasting Service:
«Το ασφαλιστικό σύστημα είναι καταδικασμένο να βαρύνει τόσο πολύ την ελληνική οικονομία που δεν θα είναι βιώσιμο. Πρέπει να μεταρρυθμιστεί».
http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231399469
Απροπό, έμαθα πως ακόμα καταβάλλονται συντάξεις σε ανύπαντρες κόρες. Μια γνωστή μου, κόρη τραπεζικού, με δεν ξέρω γω πόσα ενοίκια που εισπράττει, παίρνει και σύνταξη ως ανύπαντρη θυγατέρα, 650 ευρώ, και βγάζει καπνούς που της τη μειώσαν. Αλλά ξέρω και άλλην, πάλι κόρη τραπεζικού, μια χαρά επαγγελματία, που κι αυτή παίρνει σύνταξη. Μια άλλη δε, που ο πατέρας της ήταν στο Ταμείο Νομικών, διαζευγμένη με παιδιά (την κηδεμονία την έχει ο πατέρας), ρώτησε δικηγόρο ο οποίος της είπε ότι δικαιούται και αυτή σύνταξη ανύπαντρης κόρης, και ετοιμάζεται να το "παλέψει" (ελπίζω να μη με ψέξετε που έβαλα το ρήμα σε εισαγωγικά· δεν είναι από τη μόδα της εισαγωγικίτιδας...)
 
Πρόκειται για συνέντευξη, όχι για άρθρο έρευνας.

Γ. Βιτάλης: Η «Δωδώνη» είναι η συνταγή πετυχημένης ιδιωτικοποίησης (Καθημερινή)
(...)
Ο λόγος είναι πως ολόκληρες γενιές ανατράφηκαν μέσα στη βολή, την ευκολία, την εξασφάλιση των πόρων από το κράτος, χωρίς την έγνοια της βελτίωσης, της διαρκούς προόδου, της εξέλιξης. Η “Δωδώνη” ήταν πριν από εμάς μια κρατική επιχείρηση με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
(...)
Ο κ. Γιάννης Βιτάλης γίνεται ακόμα πιο σαφής αναφερόμενος στο τι προηγήθηκε: «Αντιλαμβάνεστε ότι η “Δωδώνη” ως κρατική επιχείρηση ήταν μια προνομιακή περίπτωση για να μπορούν οι κομματικοί μηχανισμοί να τακτοποιούν ανθρώπους. Επικεφαλής της εταιρείας ήταν συνήθως στελέχη από τον τραπεζικό τομέα που ήξεραν καλύτερα τα χρηματοοικονομικά και λιγότερο την αγορά και τις ανάγκες της. Επίσης είχαν την ευχέρεια της άμεσης χρηματοδότησης με ένα απλό τηλεφώνημα στην τράπεζα μιας και ήταν κρατικές επιχειρήσεις και οι δύο. Στην ουσία δεν υπήρχε εμπορική στρατηγική και συνεργασία με σούπερ μάρκετ. Λειτουργούσε από την επάρκεια και το φιλότιμο των εργαζομένων, αλλά αυτό δεν αρκούσε για να μπορέσει σήμερα να είναι διεθνώς ανταγωνιστική».
(...)
 
Top