ΕΚΕΒΙ

rogne

¥
Στο biblionet.gr μας υποδέχεται η ακόλουθη ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων του ΕΚΕΒΙ:

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
email: [email protected]

Αθήνα 24 Ιανουαρίου 2014

Εμείς, οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, παρότι:

  • εγκαταλειμμένοι από το Υπουργείο Πολιτισμού επί ένα και πλέον χρόνο και
  • απλήρωτοι επί πέντε και πλέον μήνες

προσπαθήσαμε, στο μέτρο του δυνατού, με σεβασμό στη δουλειά μας και κατανοώντας τις γενικότερες συνθήκες, να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις του ΕΚΕΒΙ.
Δυστυχώς, μετά τις τελευταίες εξελίξεις δεν μπορούμε πλέον να εργαζόμαστε με τον ίδιο τρόπο.
Για τις ελάχιστες ημέρες που απομένουν μέχρι να συζητηθεί το σχέδιο νόμου στη Βουλή πρέπει να διαθέσουμε τις δυνάμεις μας στην προσπάθεια να μην καταργηθεί το ΕΚΕΒΙ και να εξακολουθήσουν οι δράσεις του με την πρέπουσα αυτοτέλεια και την αναγκαία εξειδίκευση.
Από τον χώρο του ελληνικού βιβλίου, τον οποίο αισθανόμαστε ότι όλα αυτά τα χρόνια ως εργαζόμενοι υπηρετήσαμε με όση συνέπεια και επάρκεια μπορούσαμε να επιδείξουμε, ζητάμε να κατανοήσει τη θέση μας και να μας στηρίξει σε αυτήν την έσχατη προσπάθειά μας.

Για τις θέσεις των εργαζομένων πατήστε εδώ.

Για να συνεχίσετε στη ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ πατήστε εδώ.
 

nickel

Administrator
Staff member

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Το θέμα της ενιαίας τιμής είναι περίπλοκο. Ισχύει π.χ. και στις δύο γερμανόφωνες χώρες της ΕΕ που ξέρω (και μάλιστα, η αυστριακή ενιαία τιμή είναι μεγαλύτερη από τη γερμανική ενιαία τιμή --του ίδιου βιβλίου). Από την άλλη, και σήμερα, με την ενιαία τιμή, η αγορά βοά με ιστορίες φρίκης για φέσια που έχουν φάει οι εκδότες από μεγαβιβλιοπωλεία και υπεραγοροβιβλιοπωλεία. Τέλος, τα μικρά βιβλιοπωλεία σιγά μην περιμένανε να ζήσουν από τα βιβλία. Ζούνε κυρίως πουλώντας χαρτικά, σχολικά, παιχνίδια, χειροτεχνίες, αναλώσιμα και άλλα σχετικά.

Ίσως πρέπει να θυμόμαστε πως ό,τι μπορεί να ψηφιοποιείται, αλλάζει η αγορά του. Αλλά αυτά, τα έχουμε ήδη συζητήσει πολλές φορές.
 

rogne

¥
Νέα ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων του ΕΚΕΒΙ, στο biblionet.gr:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΕΡΓΙΑΣ (6/2/2014)

Από σημερινά δημοσιεύματα πληροφορηθήκαμε πως ο Υπουργός κ. Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους του εκδοτικού και λογοτεχνικού χώρου με τους οποίους συναντήθηκε χθες ότι «η ένταξη των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου στο αναμορφούμενο Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού (όπως μετονομάζεται το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού) προχωρεί εντατικά».

Εμείς που εργαζόμαστε καθημερινά στο ΕΚΕΒΙ δεν γνωρίζουμε όσα γνωρίζει ο κ. Υπουργός. Το σχέδιο νόμου με τους 21 φορείς υπό κατάργηση δεν έχει ψηφισθεί ακόμα. Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, αν είναι περιττό να υπενθυμίσουμε ότι το ΕΚΕΒΙ βρίσκεται σε νόμιμη λειτουργία. Κανένας από τους πολιτειακούς παράγοντες που έχουν οριστεί να διαχειριστούν το θέμα, με πρώτον από όλους τον ίδιο τον κ. Υπουργό δεν ενδιαφέρεται ούτε για το ΕΚΕΒΙ ούτε για το βιβλίο ούτε για τους εργαζόμενους.

Κατόπιν τούτου, ως εργαζόμενοι στο ΕΚΕΒΙ διαβεβαιώνουμε με τη σειρά μας ότι δεν έχουμε έως σήμερα ανταποκριθεί ή υποστηρίξει ούτε προτιθέμεθα να ανταποκριθούμε ή να υποστηρίξουμε καμία ενέργεια ή δραστηριότητα που θα αφορούσε σε μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΚΕΒΙ στο ΕΙΠ ή οπουδήποτε αλλού, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε κάθε μορφή έλλογης τάξης: πολιτικής, νομικής, ηθικής, δεοντολογικής, διοικητικής ή υπηρεσιακής.

Επειδή, λοιπόν, φαίνεται ότι για τον κ. Υπουργό όλα αυτά αποτελούν «λεπτομέρειες», επειδή, επίσης, ουδόλως τον απασχολεί το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στο ΕΚΕΒΙ είμαστε απλήρωτοι για πάνω από πέντε μήνες και χωρίς σχέση εργασίας για πάνω από επτά μήνες, θεωρώντας, δηλαδή, ότι έχουμε εξαντλήσει κάθε όριο προσωπικής και επαγγελματικής υπομονής, στη Γενική μας Συνέλευση αποφασίσαμε να προχωρήσουμε από σήμερα σε απεργία μέχρι να αποκατασταθούν οι όροι και οι συνθήκες της απασχόλησής μας στο ΕΚΕΒΙ.

Τέλος, και με αυτή την αφορμή, δηλώνουμε, για μία ακόμη φορά, ότι θα εξακολουθήσουμε να προσπαθούμε για τη διατήρηση και αναβάθμιση του ΕΚΕΒΙ ως αυτοτελούς φορέα ισχυρού και αποτελεσματικού με συμμετοχή των ανθρώπων του βιβλίου που θα διευρύνει ολοένα και περισσότερο την απήχησή του στην ελληνική κοινωνία.
 

nickel

Administrator
Staff member
Τελικά δεν ξέρουμε αν κάτι ανήκει στα αισιόδοξα μηνύματα ή στα πρωταπριλιάτικα. :) Πάντως, η βάση της BiblioΝet ανοίγει πια χωρίς μηνύματα απεργών, αν και με κενά ενημέρωσης.
 

nickel

Administrator
Staff member
Επιστολή που διάβασα στην Καθημερινή:


Το ΕΚΕΒΙ έπρεπε να πεθάνει

Κύριε διευθυντά
Για τον κόσμο του βιβλίου και όχι μόνο το άρθρο της κ. Σελλά «Έκθεση βιβλίου αλλά όχι διεθνής» («Κ», 24.3.2015) αναφερόμενο στη 12η (τέως) Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο διαπιστώνεται ο από πέρυσι μαρασμός της έκθεσης, δημιούργησε στενοχώρια κι απογοήτευση. Μία ακόμα εμβληματική ελληνική πρωτοβουλία στον ευρωπαϊκό πνευματικό χώρο, η οποία δημιουργήθηκε με τα χρήματα του ελληνικού λαού, σβήνει.

Συγκεκριμένα στην έκθεση αυτή επί 11 χρόνια λάμβαναν μέρος κάθε χρόνο με δικά τους περίπτερα περίπου 200 εκδότες και γύρω στις 20 ξένες χώρες με επίσημες συμμετοχές (υπήρχε πάντα η τιμώμενη). Κατά το τριήμερο της έκθεσης λάμβαναν χώρα πάνω από 200 ποικίλες εκδηλώσεις με την παρουσία Ελλήνων και ξένων συγγραφέων (επιτυχημένο πρόγραμμα ΕΣΠΑ).

Για τη μοιραία κατάληξη της έκθεσης ευθύνεται το πνεύμα εξόντωσης κατά του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου που εξέφρασαν δύο υπουργοί Πολιτισμού της κυβέρνησης Σαμαρά.

Δεν είναι όμως μόνον η έκθεση. Από τις δραστηριότητες του ΕΚΕΒΙ υπολειτουργεί ο τόσο αναγνωρισμένος και αποδεκτός διαδικτυακός κόμβος της Βιβλιονέτ, στο οποίο μέσα σε 24 ώρες γινόταν η καταγραφή με πλήρη στοιχεία των νέων εκδόσεων. Η επιτυχία της Βιβλιονέτ αποδεικνύεται από το ότι σήμερα έχουμε δύο λειτουργούντα αντίστοιχα προγράμματα: το ένα στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (μέρος της παλαιάς Βιβλιονέτ), το άλλο στον ΟΣΔΕΛ ενώ ένα τρίτο οργανώνουν οι εκδόσεις Πατάκη («Επί τον ιματισμόν μου έβαλον κλήρον...»).

Στο ΕΚΕΒΙ έγινε πρωτοποριακό έργο για το βιβλίο. Με πολλά προβλήματα, με πολλές αδυναμίες / ελλείψεις. Είναι γνωστό –ας μου επιτραπεί– ότι ήμουν μεταξύ εκείνων που δημοσιοποιήσαμε ήδη από το 2004 λάθη. Αυτά όμως δεν αναιρούν το πρόγραμμα (ΕΣΠΑ) της «Φιλαναγνωσίας» (συνεργασία με 960 σχολεία σε όλη την Ελλάδα), τις 380 Λέσχες Ανάγνωσης, την κατάρτιση αρχείων με πλήρη στοιχεία για 2.200 Έλληνες συγγραφείς, για 1.945 βιβλιοπωλεία στην Ελλάδα, για 18.500 μεταφράσεις έργων Ελλήνων συγγραφέων, το πρόγραμμα «Φράσις» για επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων στο εξωτερικό (το ελληνικό κράτος οφείλει από ετών περίπου 30.000 ευρώ σε εκδοτικούς οίκους του εξωτερικού που με συμβόλαια έκαναν μεταφράσεις), το πρωτοποριακό Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής (έχουν δημιουργηθεί δεκάδες παρόμοια μετά το ΕΚΕΒΙ), τη ζωντάνια στον χώρο του βιβλίου με εκδηλώσεις – εκδόσεις – κ.ά. πολλά.

Κατά τον νόμο, το ΕΚΕΒΙ το κληρονόμησε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Δεν έδωσαν όμως στο ΕΙΠ τα κονδύλια ούτε το εξειδικευμένο προσωπικό του ΕΚΕΒΙ που χρειάζονται για τη συνέχιση της λειτουργίας του. Το πρόγραμμα των δύο υπουργών πρόβλεπε τον στραγγαλισμό και όχι την αναδημιουργία στη λειτουργία του ΕΚΕΒΙ. Το γιατί είναι πασίγνωστο στους παροικούντες τον χώρο του βιβλίου.

Διονύσης Κ. Μαγκλιβέρας - Τελευταίος (άμισθος - εθελοντής) αντιπρόεδρος - διευθύνων του ΕΚΕΒΙ​

http://www.kathimerini.gr/811487/opinion/epikairothta/politikh/grammata-anagnwstwn
 
Top