Κεδρόδασος, νοτιοδυτική Κρήτη, 1 χλμ από Ελαφονήσι.
Στα θετικά: Τεράστιοι κέδροι με παχιά σκιά, τυρκουάζ πεντακάθαρα νερά, και σε λιγοστά σημεία υπήρχε ακόμα (ως το 2006) ροζ άμμος! Επειδή δεν έχει τίποτα άλλο εκεί εκτός από ελεύθερους κατασκηνωτές, καλό θα ήταν να έχετε προμηθευτεί νερά και φαγώσιμα από πριν.
Στα αρνητικά: είναι λίγο ζόρι να το βρεις. Διαδρομή σε χωματόδρομο ανάμεσα σε θερμοκήπια, οπότε χωρίς καλές οδηγίες νομίζεις ότι καταλήγεις στο ίδιο μέρος διαρκώς -αλλά όχι. Εμείς ρωτήσαμε στο Ελαφονήσι - πολύ πριν να φτάσουμε στην παραλία, στο πρώτο μίνι-μάρκετ* - και έτσι σε ένα 20λεπτο το βρήκαμε. Μας βοήθησε κι ένας εξυπηρετικός αγρότης. Αξίζει την (μικρή) ταλαιπωρία.
*εκεί εφοδιάζονται οι ελεύθεροι κατασκηνωτές που λέγαμε, οπότε μπορεί και να πετύχετε κανέναν να σας πάει.
Όσο για το
Ελαφονήσι, με είχε σοκάρει το πλήθος - μιλάμε για χιλιάδες ανθρώπους. ΑΛΛΑ: είναι υπέροχο. Κι επειδή είναι και αρκετά μεγάλο - ή επειδή είμαι (φτου-μου) τυχερή - μετά από 15' περπάτημα πλάι στο κυματάκι, βρήκαμε έναν μικρούτσικο κόλπο όπου ήμαστε μόνο εμείς κι άλλο ένα ζευγάρι, οπότε ήταν τέλεια*. Λευκή και ροζ άμμος, νερά από Καραϊβική, κρινάκια, κοχύλια - αν και αυτά σπανίζουν πια.
*στην πίσω μεριά του νησιού
Η διαδρομή από Χανιά προς Ελαφονήσι είναι από τις ωραιότερες στην Κρήτη - αν και δύσκολη σε κάποια σημεία. Έχει εξαιρετική θέα και σε πολλές περιπτώσεις μπορείς άνετα να σταματήσεις και να την απολαύσεις. Αλλά ωραία: ένα εκπληκτικό πέτρινο τούνελ, μια πηγή με παγωμένο νερό μέσα σε πλατάνια κλπ κλπ.
Το highlight για μένα: το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας - αξίζει τη στάση. Είναι στον δρόμο σου, έχει και ταμπέλα, μια γεύση
εδώ
Άλλο: να πας οπωσδήποτε στις
Αρχάνες (15 χλμ από Ηράκλειο). Είναι χωριό υπέροχο που διατηρεί το χρώμα του - και γι' αυτό βραβεύτηκε από την ΕΕ!!! Π.χ. αναπαλαιωμένα ιστορικά κτίρια, δεν υπάρχει πλαστική καρέκλα για δείγμα, έχει μόνο ξύλινες ταμπέλες στα καταστήματα, είναι πεντακάθαρο κι έχει ωραία ταβερνάκια και θερινό σινεμά!
Πετάξου και μέχρι τα Ανώγεια για κοψίδια. Αν έχει καμιά γιορτή, μπορεί να πετύχεις και τη λύρα του Ψαραντώνη! Είναι το χωριό των Ξυλουραίων, βλέπεις.
Γενικά για μπάνιο, αν φυσάει δυνατός βοριάς κι είσαι στη βόρεια πλευρά και ειδικά σε εκτεθειμένες παραλίες, μην πας ούτε για πλάκα, δεν μπαίνεις στη θάλασσα - εκτός αν έχεις αυτοκτονικές τάσεις! Προσωπική προτίμηση, οι παραλίες του νότου - αλλά κι εκεί, αν φυσάει νοτιάς, σκέτη πίκρα...
Αυτά προς το παρόν. Αν χρειάζεσαι πληροφορίες για ξενώνες, στείλε μου ένα PM, νομίζω ότι μπορώ να σε βοηθήσω με ωραίες προτάσεις.