Δεν την ξέρω καλά την περιοχή, αλλά να τι έχω δει και μου άρεσε:
Οροπέδιο Λασιθίου, βεβαίως βεβαίως, με πέταγμα στο Οροπέδιο Νίσιμου και πεζοπορία (μόλις 30 λεπτά εύκολη ανάβαση) στην υπομινωική αϊτοφωλιά των Ετεοκρήτων ονόματι Καρφί. (Αν έχει και αλεπίπτωτο πλαγιάς, μπορεί να επιστρέψει στο Κουτουλουφάρι αεροπλοϊκώς! :)) Πηγαίνοντας για κει, στάση στη Μονή Παναγίας της Γκουβερνιώτισσας και στο χωριό Αβδού, όπου το σπίτι του
Στέφανου Ξανθουδίδη.
Για τους αγαπώντες τα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος σπήλαια, υπάρχει, εννοείται, το Δικταίο Άντρο, αλλά και το σπήλαιο της Ειλείθυιας πάνω από την Αμνισό (στο δεύτερο ας μην περιμένει όμως θέαμα, γιατί είναι πολύ μικρό· απλώς, απόηχους μινωικής ευλάβειας). Υπάρχει και το σπήλαιο του Σκοτεινού, μα δεν έχω πάει.
Τέλος, συστήνω Αρχάνες (χωριό + μουσείο + ει δυνατόν χώρο του ανακτόρου -πληροφ. στο Μουσείο) + ανάβαση με το αυτοκίνητο ως το ιερό κορυφής του Γιούχτα. Από κάτω, με θέα στο πέλαγος, τα Ανεμόσπηλια, όπου ο Σακελλαράκης υποστηρίζει ότι ανακάλυψε ανθρωποθυσία (έγιναν διεθνώς γνωστά χάρη σε άρθρο στο National Geographic). Αν μπορεί να πηδήξει το φράχτη, μπορεί να μπει και μέσα. Αλλιώς, απέξω με βοηθό το βιβλίο (βλ. παρακάτω).
Κοντά στις Αρχάνες είναι και η μινωική έπαυλη του Βαθύπετρου, με μινωικό πατητήρι.
Υποστηριχτική βιβλιογραφία:
για Αρχάνες, Ανεμόσπηλια: Γιάνν. Σακελλαράκης,
Αρχάνες (πολύ καλό)
για Καρφί, Αμνισό-Ειλείθυια, Σκοτεινό, Γιούχτα, Βαθύπετρο: Costis Davaras,
Guide to Cretan Antiquities (φανταστικό βιβλίο, a must)