Συνοψίζω τι έχω μάθει ως τώρα:
Οι καταστροφικές προβλέψεις δεν επιβεβαιώθηκαν = καμιά δεν επιβεβαιώθηκε
Όλες οι καταστροφικές προβλέψεις δεν επιβεβαιώθηκαν = άλλες επιβεβαιώθηκαν και άλλες όχι
Όλες αυτές οι καταστροφικές προβλέψεις δεν επιβεβαιώθηκαν = καμιά δεν επιβεβαιώθηκε (μάλλον)
:)
Εκτός από το «όλοι δεν», ενοχλητικό είναι και το «αμφότεροι δεν»:
Τα δύο αυτά στελέχη είναι εκ των ελαχίστων του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν τακτικές επαφές με τον έξω (από την Ελλάδα) κόσμο. Αμφότεροι, όμως, δεν αναμεταδίδουν όλη την αλήθεια που προφανώς ακούν στις συναντήσεις τους.
http://www.kathimerini.gr/793102/opinion/epikairothta/politikh/apo-tis-apeiles-stis-paraklhseis
Με το ίδιο σκεπτικό που προσεγγίσαμε το «όλοι δεν»: «
Κανένας από τους δύο δεν αναμεταδίδει όλη την αλήθεια που προφανώς ακούει στις συναντήσεις του».
Μπορείς, επίσης, να κρατήσεις εκείνο το όμως που χρησιμοποιεί ο αρθρογράφος της Καθημερινής και να δώσεις μια κομψή λύση:
«Όμως, και οι δυο, δεν αναμεταδίδουν όλη την αλήθεια που προφανώς ακούνε στις συναντήσεις τους».
Θα επιμένω ότι, είτε με «όμως» είτε χωρίς, διατυπώσεις του είδους «όλοι δεν», «αμφότεροι δεν», «και οι δύο δεν» πρέπει να μπαίνουν στην άκρη και να προτιμάμε τους σαφέστερους του είδους «κανένας ... δεν».
Νομίζω ότι, στην προσπάθειά σου να δώσεις μια γενική λύση, παραβλέπεις κάποιες επιμέρους δυνατότητες.
Πολλές φορές, τη λύση -ευτυχώς- δίνει η σύνταξη.
Στην πρότασή μου, η φράση "
και οι δυο" είναι παρενθετική επεξήγηση. Έτσι αποφεύγουμε τα "
αμφότεροι", "
όλοι τους", "
και οι δυο/τρεις/τέσσερις" στη θέση υποκειμένου. Στη θέση αυτή παραμένουν "
τα δυο στελέχη" και δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει σαφέστερη διατύπωση.
Ακόμη πιο οικονομική λύση:
Τα δύο αυτά στελέχη είναι εκ των ελαχίστων του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν τακτικές επαφές με τον έξω (από την Ελλάδα) κόσμο. Όμως, δεν αναμεταδίδουν όλη την αλήθεια που προφανώς ακούν στις συναντήσεις τους.
Το ακριβές ανάλογο αναφορικά με τον αρχικό προβληματισμό (βλ. σχόλιο του drsiebenmal) είναι το "οι καταστροφικές προβλέψεις δεν επιβεβαιώθηκαν".
Τι καλύτερο προσφέρουν αυτές οι επιλογές; Λιγότερους χαρακτήρες, νομίζω.