Για το εξαήμερο και άλλα εργατικά

SBE

¥
Εξαήμερο στον ιδιωτικό τομέα; Αυτό από ποια επιστημονική φαντασία βγήκε;
 
Εξαήμερο στον ιδιωτικό τομέα; Αυτό από ποια επιστημονική φαντασία βγήκε;
Ο ιδιωτικός τομέας δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τις ανατροπές που θα επέλθουν με στόχο την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Έτσι, οι εργασιακές σχέσεις μπαίνουν ξανά στο στόχαστρο της τρόικας που τώρα ζητά (με e-mail που έστειλε στους υπουργούς Οικονομικών Γ.Στουρνάρα και Εργασίας Γ.Βρούτση) μεγαλύτερη ευελιξία στο ωράριο εργασίας, κάτι που φέρνει στο τραπέζι την επιστροφή στην εξαήμερη εργασία, καθώς και νέες περικοπές στις αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης ή συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ημερησία, η τρόικα ζητά μεγαλύτερη ευελιξία στις προσλήψεις και τις απολύσεις. Έτσι, θέτει στο τραπέζι της συζήτησης το χρόνο της προειδοποίησης για την απόλυση υπαλλήλου και το κόστος της απόλυσης.

Επιπλέον, ζητά να δοθεί η δυνατότητα στους επιχειρηματίες να ζητούν διαφορετικό ωράριο εργασίας μέσα στην ημέρα και την εβδομάδα (αντί της διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε 4μηνη ή και 9μηνη βάση, που προβλέπει ο νόμος).

Ακόμη, ζητείται η κατάργηση του πενθημέρου, με αύξηση των ημερών εργασίας στις 6, με ελάχιστο χρόνο ανάπαυσης τις 11 ώρες την ημέρα και κατάργηση των περιορισμών που υπάρχουν στην εναλλαγή μεταξύ της πρωινής και της απογευματινής βάρδιας.
 

SBE

¥
Αν δεν υπήρχε η οδηγία της ΕΕ περί ωραρίου θα έλεγα ΟΚ, όλα είναι συζητήσιμα, αλλά αυτά που βλέπω να ζητάνε είναι στην ουσία τα όρια που έχει ήδη αποφασίσει η ΕΕ εδώ και 15 χρόνια ότι είναι απαραίτητα (και η Ελλάδα αποδέχτηκε). Προφανώς οι χώρες έχουν τη δυνατότητα να θέσουν αυστηρότερα όρια και μερικές το έχουν κάνει (η Γαλλία π.χ.) αλλά η ΕΕ ορίζει μέγιστο αριθμό ωρών εργασίας τις 48 ώρες την εβδομάδα, ελάχιστη ανάπαυση 11 ώρες ανάμεσα σε βάρδιες, οχτώ ώρες όριο ανά 24ωρο στη νυχτερινή εργασία και οχτώ ώρες όριο ανά 24ωρο τη βαριά εργασία.

Στην ουσία αυτό που ζητάνε είναι να πάμε στα όρια της ΕΕ. Τα οποία όρια εμείς τα προσαρμόσαμε (όπως είχαμε δικαίωμα, φυσικά) όπως μας άρεσε.
Αλλά δεν το βλέπω για εξαήμερο, γιατί απλούστατα με ποιόν θα έχουν συναλλαγές οι ιδιωτικές επιχειρήσεις τα Σάββατα που όλοι οι άλλοι θα αργούν; Απλώς όσοι το εφαρμόσουν θα δουλεύουν 48 ώρες σε πέντε μέρες.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Αλλά δεν το βλέπω για εξαήμερο, γιατί απλούστατα με ποιόν θα έχουν συναλλαγές οι ιδιωτικές επιχειρήσεις τα Σάββατα που όλοι οι άλλοι θα αργούν; Απλώς όσοι το εφαρμόσουν θα δουλεύουν 48 ώρες σε πέντε μέρες.
Μα καλά, τα λες αυτά σοβαρά; Υπάρχουν πάρα μα πάρα πολλές επιχειρήσεις με εξαήμερη και εφταήμερη λειτουργία — απλώς οι υπάλληλοί τους εργάζονται σε πενθήμερη βάση και στις καταστάσεις που πηγαίνουν στο ΣΕΠΕ μπαίνει το κατά περίπτωση πρόγραμμα απασχόλησης (που μπορεί να είναι λ.χ. Τρ-Κυ). Κάνοντας όμως την απασχόληση να υπολογίζεται σε εξαήμερη (αντί πενθήμερη) βάση, μπορείς ως επιχείρηση να έχεις π.χ. σαββατοκυριακάτικη απασχόληση χωρίς τις επιπρόσθετες αποζημιώσεις που προβλέπει ο Νόμος.
 

Elsa

¥
Εγώ γελάω πολύ με κάτι σχόλια που διάβασα στο fb, ότι αν καθιερωθεί η εξαήμερη απασχόληση θα βρουν δουλειά οι άνεργοι... :p
 

nickel

Administrator
Staff member
Σε χοντρικές γραμμές της κλασικής οικονομικής σκέψης, αν μειωθεί το εργατικό κόστος, μπορεί να βρουν δουλειά και άνεργοι. Η αύξηση των ωρών απασχόλησης μπερδεύει την εξίσωση. Πάντως, αν μείνουμε εδώ που είμαστε, δεν πάμε καλά. Ας δοκιμάσουμε αλλαγές, ίσως και στραβές. Αλλά όχι άλλο τέλμα!
 

SBE

¥
Μα καλά, τα λες αυτά σοβαρά; Υπάρχουν πάρα μα πάρα πολλές επιχειρήσεις με εξαήμερη και εφταήμερη λειτουργία

Ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία. Υπάρχουν και γραφεία που δουλεύουν με βάρδιες γιατί έχουν π.χ. συναλλαγές με Ιαπωνία.
Αναφέρομαι όμως στη μέση επιχείρηση- γραφείο. Για παράδειγμα, η μητέρα μου μου λέει ότι πριν την εφαρμογή του πενθήμερου τα Σάββατα, που δούλευαν μισή μέρα, βαράγανε μύγες γιατί όλες οι συναλλαγές τους ήταν με εξωτερικό ή με υπηρεσίες που ήταν κλειστές. Οπότε έκαναν ψιλοπράματα για να περνάει η ώρα.
 
Μα τι βλακείες προτείνουν, για το όνομα του θεού! Η απασχόληση θα αυξηθεί αν αυξηθούν οι μέρες εργασίας ώστε να μειωθεί το κόστος; Ένας μόνο τρόπος υπάρχει να μειωθεί το κόστος: μείωση ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών ή καλύτερα ολοκληρωτική κατάργηση των πρώτων.
 
Ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία. Υπάρχουν και γραφεία που δουλευουν με βάρδιες γιατί έχουν π.χ. συναλλαγές με Ιαπωνία.
Αναφέρομαι όμως στη μέση επιχέιρηση- γραφείο. Για παράδειγμα, η μητέρα μου μου λέει ότι πριν την εφαρμογή του πενθήμερου τα Σάββατα, που δούλευαν μισή μέρα, βαράγανε μύγες γιατί όλες οι συναλλαγές τους ήταν με εξωτερικό ή με υπηρεσίες που ήταν κλειστές. Οπότε έκαναν ψιλοπράματα για να περνάει η ώρα.

Εμμ... hello! Έχουμε μαγαζιά ανοιχτά, επιχειρήσεις, ιδιώτες, κτλ. Εγώ όσο καιρό δούλευα σαν admin, όπου δούλεψα, είχαμε στάνταρ 6 μέρες και δεν θυμάμαι να υπήρχε λιγότερη δουλειά.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία. Υπάρχουν και γραφεία που δουλευουν με βάρδιες γιατί έχουν π.χ. συναλλαγές με Ιαπωνία. Αναφέρομαι όμως στη μέση επιχέιρηση- γραφείο.
Μου αρέσει που επιμένεις κιόλας (αλλά γιατί εκπλήσσομαι; :(). Οι μεγαλύτεροι εργοδότες στην Ελλάδα εργάζονται έξι μέρες (http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?1980-Τα-εφήμερα&p=122379&viewfull=1#post122379) ή έχουν μέρος του προσωπικού τους να εργάζεται εφτά μέρες (ΔΕΗ, ΟΤΕ). Εφτά μέρες εργάζονται οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί, τα call centers, οι εφημερίδες, τα βενζινάδικα, τα ζαχαροπλαστεία, τα ανθοπωλεία — κι έξι όλες σχεδόν οι εμπορικές επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις-γραφεία τού 5ημέρου είναι σαφώς μειονότητα.
 

SBE

¥
Σε χοντρικές γραμμές της κλασικής οικονομικής σκέψης, αν μειωθεί το εργατικό κόστος, μπορεί να βρουν δουλειά και άνεργοι. Η αύξηση των ωρών απασχόλησης μπερδεύει την εξίσωση. Πάντως, αν μείνουμε εδώ που είμαστε, δεν πάμε καλά. Ας δοκιμάσουμε αλλαγές, ίσως και στραβές. Αλλά όχι άλλο τέλμα!

Αν τέλμα εννοείς όσα προβλέπει η ΕΕ, τότε πάμε σε άλλα φιλοσοφικά ερωτήματα: γιατί το '98 οι εκπρόσωποί μας επέλεξαν να υιοθετήσουν τη σχετική νομοθεσία όπως ήταν, με το 48ωρο, απλώς διατηρώντας το δικαίωμα να εφαρμόσει η Ελλάδα τα δικά της; Γιατί όλες οι χώρες της ΕΕ έκαναν το ίδιο;
Το πρακτικό γιατί το ξέρουμε, γιατί φώναζαν οι Άγγλοι και όλοι οι άλλοι είπαν αφού δεν θα βρεθεί άκρη, ας τους κάνουμε το χατήρι και ας κάνουμε εμείς το δικό μας.

ΥΓ Παρεμπιπτόντως, στο ΗΒ που ζήτησε την εξαίρεση και την πέτυχε, εγώ εργαζόμουν με ωράριο 37.5 ώρες τη βδομάδα. Μου είπε κάποιος που έπιασε δουλειά πρόσφατα στην ίδια εταιρία ότι του ζήτησαν να υπογράψει ότι δέχεται να μην ισχύει για την εργασία του η νομοθεσία ΕΕ. Και μου είπε ότι αυτό το ζητάνε πλέον όλοι οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, για να μην μπορείς να τους κυνηγήσεις αν σου αλλάξουν το ωράριο. Στο δημόσιο επισήμως ισχύει το ανώτατο όριο των 48 ωρών και της 11ωρης ανάπαυσης ανάμεσα σε βάρδιες, αλλά το NHS το καταστρατηγεί και τη γλυτώνει γιατί εκβιάζει τους χαμηλόβαθμους γιατρούς να μην γράφουν τις πραγματικές ώρες που δουλεύουν αλλά τις θεωρητικές.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Οι ευρωπαϊκές οδηγίες (που έχουμε υπογράψει και αποδεχτεί από καιρό κλπ κλπ) προβλέπουν όχι μέρες αλλά ώρες απασχόλησης. Όπως έγραψε και ο Ζάζουλας πιο πάνω, στην πραγματικότητα, η αλλαγή σε επίσημο εξαήμερο από επίσημο πενθήμερο είναι ότι ο εργοδότης θα μπορεί να κατανέμει το προσωπικό του σε έξι μέρες την εβδομάδα αντί σε πέντε. Στις σημερινές συνθήκες, το συγκεκριμένο μέτρο είναι πιθανότερο να αυξήσει (έστω και πολύ λίγο) την ανεργία παρά να την μειώσει. Από την άλλη, οι ορθόδοξες οικονομικές θεωρίες που ανέφερε ο Νίκελ (και που όπως ήδη μάθαμε καλά, δεν έχουν εφαρμογή στην Ελλάδα) λένε ότι με το μικρότερο κόστος τους, οι εργοδότες θα έχουν περισσότερα κέρδη, που θα επανεπενδύσουν δημιουργώντας περισσότερες θέσεις εργασίας.

Χα!
 

SBE

¥
Μου αρέσει που επιμένεις κιόλας (αλλά γιατί εκπλήσσομαι; :(). Οι μεγαλύτεροι εργοδότες στην Ελλάδα εργάζονται έξι μέρες (http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?1980-Τα-εφήμερα&p=122379&viewfull=1#post122379) ή έχουν μέρος του προσωπικού τους να εργάζεται εφτά μέρες (ΔΕΗ, ΟΤΕ). Εφτά μέρες εργάζονται οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί, οι εφημερίδες, τα βενζινάδικα, τα ζαχαροπλαστεία, τα ανθοπωλεία — κι έξι όλες σχεδόν οι εμπορικές επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις-γραφεία τού 5ημέρου είναι σαφώς μειονότητα.

Μαζί μιλάμε και χώρια καταλαβαινόμαστε και νομίζω ότι το κάνεις επίτηδες. Ναι, και συγκοινωνία έχουμε όλο το 24ωρο, κάθε μέρα. Δε σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι εργάζονται χωρίς διακοπή.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Μαζί μιλάμε και χώρια καταλαβαινόμαστε και νομίζω ότι το κάνεις επίτηδες. Ναι, και συγκοινωνία έχουμε όλο το 24ωρο, κάθε μέρα. Δε σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι εργάζονται χωρίς διακοπή.
Έχεις καταλάβει βρε κορίτσι μου για τι πράγμα μιλάμε, ή θα συνεχίσεις να λες ό,τι θες; Πού είπα εγώ ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς διακοπή; Εξήγησα δε και το γιατί θα υπάρξει κέρδος για τον εργοδότη. Διάβαζε πριν παντολογήσεις!
 

nickel

Administrator
Staff member
Από την άλλη, οι ορθόδοξες οικονομικές θεωρίες που ανέφερε ο Νίκελ (και που όπως ήδη μάθαμε καλά, δεν έχουν εφαρμογή στην Ελλάδα) λένε ότι με το μικρότερο κόστος τους, οι εργοδότες θα έχουν περισσότερα κέρδη, που θα επανεπενδύσουν δημιουργώντας περισσότερες θέσεις εργασίας.
Δεν μιλάνε μόνο για επανεπένδυση. Λένε επίσης ότι για κάποιους είναι ζήτημα επιβίωσης σε περιβάλλον ανταγωνισμού όπου μετράει το εργατικό κόστος ή ότι κάποιοι άλλοι θα σκέφτονταν να επενδύσουν αν το μοναδικό τους μέλημα ήταν το εργατικό κόστος (που ξέρουμε ότι δεν είναι, γι' αυτό μπορεί να μη γίνονται επενδύσεις ακόμα κι αν δουλεύουμε χωρίς αμοιβή).

ΥΓ. Ποιες ορθόδοξες οικονομικές θεωρίες εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα και δεν είχαν αποτέλεσμα; Το πρόβλημα με τις ορθόδοξες οικονομικές θεωρίες είναι ότι πουθενά δεν εφαρμόζονται ορθόδοξα, πολύ περισσότερο στην Ελλάδα.
 

Elsa

¥
[...] οι εργοδότες θα έχουν περισσότερα κέρδη, που θα επανεπενδύσουν δημιουργώντας περισσότερες θέσεις εργασίας.

Χα!

Μπα σε καλό σου, χιουμορίστα, μ' έπνιξες! :lol:
 
Το ζουμί στην όλη ιστορία είναι η "διευθέτηση του χρόνου", που είπε κι ο Μαρίνος πιο πάνω, η οποία θα δίνει δικαίωμα στους εργοδότες να μην πληρώνουν υπερεργασία, αλλά να την αντισταθμίζουν με ώρες ανάπαυσης. Αυτό δηλαδή που είπε απ' την αρχή ο Ντοκ. Εννοείται ότι το εξαήμερο στον ιδιωτικό τομέα ζει και βασιλεύει, αλλά μέχρι τώρα υπήρχαν κάποιοι περιορισμοί είτε σε επίπεδο αντιστάθμισης χρόνου είτε σε επίπεδο αποζημίωσης υπερεργασίας. Τώρα θα δουλεύεις όσο εξυπηρετεί την εταιρεία. Πχ. σε πολύ γνωστό ελληνικό σουπερμάρκετ που δουλεύει δικός μου άνθρωπος ήδη τους έχουν αρχίσει αυτό το ψαλτήρι. Χρωστάνε 70 ώρες ρεπό, πχ., και τους λένε ότι δεν θα τα πληρωθούν αλλά θα τα πάρουν σε ώρες κάποια στιγμή. Μεγάλο πρόβλημα είναι και οι συμβάσεις, που τείνουν ολοένα και περισσότερο να γίνονται ατομικές, και όχι επιχειρησιακές ή κλαδικές, με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να μην έχει κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης. Όλα αυτά με πρόσχημα τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. (Που θα μπορούσα να δεχτώ αυτό το σημείο εάν επρόκειτο για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά όταν μιλάμε για κολοσσούς, πχ. για το καζίνο λουτρακίου, που για να "επιβιώσουν" εφαρμόζουν την εκ περιτροπής εργασία, απολύουν κόσμο, και που χρειάστηκαν 2 μήνες απεργίες για να εξαναγκάσουν τη διοίκηση -με τον γενικό διευθυντή να παίρνει 40.000 γιούρια το μήνα- να υπογράψει συλλογική σύμβαση, ε δεν το δέχομαι)
 
Το ζουμί στην όλη ιστορία είναι η "διευθέτηση του χρόνου", που είπε κι ο Μαρίνος πιο πάνω
Εγώ δεν είπα τίποτα, απλώς αντέγραψα την είδηση! :)
Εννοείται ότι κυρίως αντικείμενο των ζητούμενων ρυθμίσεων δεν είναι το μαγαζάκι αλλά από Ζάρα και πάνω. Εμένα μου φαίνεται σαφές ότι μιλάμε για τη δημιουργία των περίφημων ειδικών οικονομικών ζωνών σε επίπεδο πλέον κράτους: όλη η Ελλάδα μια Μανωλάδα (και από αυτή την οπτική, θεία δίκη).
Μια και ακούγεται πολύ αυτή η μείωση του ασφαλιστικού κόστους, στο μεταξύ, αν μειωθούν ή εξαφανιστούν οι εργοδοτικές εισφορές πώς ακριβώς προτείνεται να υπάρχει κοινωνική ασφάλιση;
 
Μια και ακούγεται πολύ αυτή η μείωση του ασφαλιστικού κόστους, στο μεταξύ, αν μειωθούν ή εξαφανιστούν οι εργοδοτικές εισφορές πώς ακριβώς προτείνεται να υπάρχει κοινωνική ασφάλιση;

Αφού ο πρώτος πυλώνας ασφάλισης (αναδιανεμητικό σύστημα) κοντεύει να καταρρεύσει, μας βλέπω να μένουμε με τους δύο άλλους πυλώνες, της κεφαλαιοποίησης (επαγγελματικές συντάξεις και ιδιωτική ασφάλιση)... Μας έκαναν τα τρία δύο, δηλαδή! :p
 
Όπου η ιδιωτική ασφάλιση θα προέρχεται από τον ήδη συμπιεσμένο μισθό (στα πλαίσια της μείωσης του εργατικού κόστους κι αυτό). Μπλοκάκι για όλους, λέμε.
 
Top