Μα καλά, τα λες αυτά σοβαρά; Υπάρχουν πάρα μα πάρα πολλές επιχειρήσεις με εξαήμερη και εφταήμερη λειτουργία — απλώς οι υπάλληλοί τους εργάζονται σε πενθήμερη βάση και στις καταστάσεις που πηγαίνουν στο ΣΕΠΕ μπαίνει το κατά περίπτωση πρόγραμμα απασχόλησης (που μπορεί να είναι λ.χ. Τρ-Κυ). Κάνοντας όμως την απασχόληση να υπολογίζεται σε εξαήμερη (αντί πενθήμερη) βάση, μπορείς ως επιχείρηση να έχεις π.χ. σαββατοκυριακάτικη απασχόληση χωρίς τις επιπρόσθετες αποζημιώσεις που προβλέπει ο Νόμος.Αλλά δεν το βλέπω για εξαήμερο, γιατί απλούστατα με ποιόν θα έχουν συναλλαγές οι ιδιωτικές επιχειρήσεις τα Σάββατα που όλοι οι άλλοι θα αργούν; Απλώς όσοι το εφαρμόσουν θα δουλεύουν 48 ώρες σε πέντε μέρες.
Μα καλά, τα λες αυτά σοβαρά; Υπάρχουν πάρα μα πάρα πολλές επιχειρήσεις με εξαήμερη και εφταήμερη λειτουργία
Ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία. Υπάρχουν και γραφεία που δουλευουν με βάρδιες γιατί έχουν π.χ. συναλλαγές με Ιαπωνία.
Αναφέρομαι όμως στη μέση επιχέιρηση- γραφείο. Για παράδειγμα, η μητέρα μου μου λέει ότι πριν την εφαρμογή του πενθήμερου τα Σάββατα, που δούλευαν μισή μέρα, βαράγανε μύγες γιατί όλες οι συναλλαγές τους ήταν με εξωτερικό ή με υπηρεσίες που ήταν κλειστές. Οπότε έκαναν ψιλοπράματα για να περνάει η ώρα.
Μου αρέσει που επιμένεις κιόλας (αλλά γιατί εκπλήσσομαι; ). Οι μεγαλύτεροι εργοδότες στην Ελλάδα εργάζονται έξι μέρες (http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?1980-Τα-εφήμερα&p=122379&viewfull=1#post122379) ή έχουν μέρος του προσωπικού τους να εργάζεται εφτά μέρες (ΔΕΗ, ΟΤΕ). Εφτά μέρες εργάζονται οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί, τα call centers, οι εφημερίδες, τα βενζινάδικα, τα ζαχαροπλαστεία, τα ανθοπωλεία — κι έξι όλες σχεδόν οι εμπορικές επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις-γραφεία τού 5ημέρου είναι σαφώς μειονότητα.Ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία. Υπάρχουν και γραφεία που δουλευουν με βάρδιες γιατί έχουν π.χ. συναλλαγές με Ιαπωνία. Αναφέρομαι όμως στη μέση επιχέιρηση- γραφείο.
Σε χοντρικές γραμμές της κλασικής οικονομικής σκέψης, αν μειωθεί το εργατικό κόστος, μπορεί να βρουν δουλειά και άνεργοι. Η αύξηση των ωρών απασχόλησης μπερδεύει την εξίσωση. Πάντως, αν μείνουμε εδώ που είμαστε, δεν πάμε καλά. Ας δοκιμάσουμε αλλαγές, ίσως και στραβές. Αλλά όχι άλλο τέλμα!
Μου αρέσει που επιμένεις κιόλας (αλλά γιατί εκπλήσσομαι; ). Οι μεγαλύτεροι εργοδότες στην Ελλάδα εργάζονται έξι μέρες (http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?1980-Τα-εφήμερα&p=122379&viewfull=1#post122379) ή έχουν μέρος του προσωπικού τους να εργάζεται εφτά μέρες (ΔΕΗ, ΟΤΕ). Εφτά μέρες εργάζονται οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί, οι εφημερίδες, τα βενζινάδικα, τα ζαχαροπλαστεία, τα ανθοπωλεία — κι έξι όλες σχεδόν οι εμπορικές επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις-γραφεία τού 5ημέρου είναι σαφώς μειονότητα.
Έχεις καταλάβει βρε κορίτσι μου για τι πράγμα μιλάμε, ή θα συνεχίσεις να λες ό,τι θες; Πού είπα εγώ ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς διακοπή; Εξήγησα δε και το γιατί θα υπάρξει κέρδος για τον εργοδότη. Διάβαζε πριν παντολογήσεις!Μαζί μιλάμε και χώρια καταλαβαινόμαστε και νομίζω ότι το κάνεις επίτηδες. Ναι, και συγκοινωνία έχουμε όλο το 24ωρο, κάθε μέρα. Δε σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι εργάζονται χωρίς διακοπή.
Δεν μιλάνε μόνο για επανεπένδυση. Λένε επίσης ότι για κάποιους είναι ζήτημα επιβίωσης σε περιβάλλον ανταγωνισμού όπου μετράει το εργατικό κόστος ή ότι κάποιοι άλλοι θα σκέφτονταν να επενδύσουν αν το μοναδικό τους μέλημα ήταν το εργατικό κόστος (που ξέρουμε ότι δεν είναι, γι' αυτό μπορεί να μη γίνονται επενδύσεις ακόμα κι αν δουλεύουμε χωρίς αμοιβή).Από την άλλη, οι ορθόδοξες οικονομικές θεωρίες που ανέφερε ο Νίκελ (και που όπως ήδη μάθαμε καλά, δεν έχουν εφαρμογή στην Ελλάδα) λένε ότι με το μικρότερο κόστος τους, οι εργοδότες θα έχουν περισσότερα κέρδη, που θα επανεπενδύσουν δημιουργώντας περισσότερες θέσεις εργασίας.
[...] οι εργοδότες θα έχουν περισσότερα κέρδη, που θα επανεπενδύσουν δημιουργώντας περισσότερες θέσεις εργασίας.
Χα!
Εγώ δεν είπα τίποτα, απλώς αντέγραψα την είδηση! :)Το ζουμί στην όλη ιστορία είναι η "διευθέτηση του χρόνου", που είπε κι ο Μαρίνος πιο πάνω
Μια και ακούγεται πολύ αυτή η μείωση του ασφαλιστικού κόστους, στο μεταξύ, αν μειωθούν ή εξαφανιστούν οι εργοδοτικές εισφορές πώς ακριβώς προτείνεται να υπάρχει κοινωνική ασφάλιση;