Γιατί έχουμε εκλογές;

Η αλήθεια είναι ότι ο Τσίπρας δεν ζήτησε άμεσα τις εκλογές αλλά από τον ελληνικό λαό ("ο λαός να επιβάλει με τη δράση του την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία").
 

nickel

Administrator
Staff member
Δεν καταλαβαίνω γιατί σας εκπλήσσει. Το είχε προαναγγείλει από τα μέσα Οκτωβρίου, όταν είπε: «Θα ζητήσουμε [εκλογές] όταν θα είμαστε σε θέση να τις επιβάλουμε· πιστεύω θα είναι πολύ σύντομα».
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231217696
Προφανώς πιστεύει ότι τώρα μπορούν να τις επιβάλουν (και να τις κερδίσουν, υποθέτω). Πώς μπορεί να γίνει αυτό τώρα; Μόνο αν πείσουν να μην ψηφιστεί το νέο μνημόνιο. Μέχρι να γίνουν εκλογές και να αναδειχτεί νέα κυβέρνηση ικανή να αναδιαπραγματευτεί (εδώ γίνεται η υπόθεση ότι ο Σύριζα θα μπορεί με κάποιον τρόπο να στήσει μια νέα πλειοψηφία με κοινό πρόγραμμα), οι ξένοι θα αποτρέπουν τα ατυχήματα πληρώνοντας απευθείας τα ομόλογα που θα σκάνε και θα περιμένουν υπομονετικά πότε θα είμαστε έτοιμοι να ξανακαθίσουμε στο τραπέζι.
 
Η αλήθεια είναι ότι ο Τσίπρας δεν ζήτησε άμεσα τις εκλογές αλλά από τον ελληνικό λαό ("ο λαός να επιβάλει με τη δράση του την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία").

Η αλήθεια είναι ότι ο Τσίπρας ζήτησε εκλογές εδώ και τώρα.

Σε αυτή την κρίσιμη καμπή για τον τόπο και τον λαό υπάρχει μόνο μία λύση, και αυτή η λύση είναι πολιτική. Πολιτική λύση υπάρχει, και αυτή μπορεί να τη δώσει μόνο ο λαός. Εκλογές λοιπόν, για να μιλήσει ο λαός! Εκλογές, για να σταματήσουμε την καταστροφή της οικονομίας, της δημοκρατίας στον τόπο μας, για να σταματήσει η εξαθλίωση του ελληνικού λαού προς όφελος των τραπεζιτών!

Εδώ, στο 27:26.

Και όχι, Νίκελ, δεν με εκπλήσσει καθόλου.
Από πού συμπέρανες ότι με εκπλήσσει;
 
Η αλήθεια επίσης είναι ότι υπάρχει ένα μόνο κόμμα που θα ωφεληθεί αν γίνουν εκλογές, και αυτό δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
 

SBE

¥
Η αλήθεια επίσης είναι ότι υπάρχει ένα μόνο κόμμα που θα ωφεληθεί αν γίνουν εκλογές, και αυτό δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ναι, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον ελπίζει ότι οι οπαδοί της ΧΑ είναι όλοι πρώην οπαδοί της ΝΔ. Αυτό δεν πιστεύουν πολλοί; Γιατί με κάποιον μαγικό τρόπο ο αριστερός είναι αριστερός μια ζωή ενώ ο δεξιός αμφιταλαντεύεται.
 
Ναι, αλλα ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον ελπίζει ότι οι οπαδοί της ΧΑ είναι όλοι πρώην οπαδοί της ΝΔ.

Ας πούμε ότι είναι. Ε και; Τι ακριβώς ελπίζει δηλαδή;
Να βγει πρώτος με αξιωματική αντιπολίτευση τη Χρυσή Αυγή;
Σε τέτοια περίπτωση, ισχύει το "πρόσεχε τι εύχεσαι, γιατί μπορεί να το πάθεις".
 

SBE

¥
Νομίζει ότι θα βγει πρώτος με αξιωματική αντιπολίτευση τη ΝΔ, φυσικά.
 
Αν καταρρεύσει αυτή η κυβέρνηση θα καταρρεύσει και η ΝΔ. Ποιος θα ψηφίσει και για ποιο λόγο ένα κόμμα που μόλις αποδείχθηκε ανίκανο να κυβερνήσει;
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Ακριβώς - η ΝΔ θα πάρει το δρόμο που έχει ήδη πάρει το ΠΑΣΟΚ (οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του δίνουν 7%).
 

nickel

Administrator
Staff member
Αν καταρρεύσει αυτή η κυβέρνηση θα καταρρεύσει και η ΝΔ. Ποιος θα ψηφίσει και για ποιο λόγο ένα κόμμα που μόλις αποδείχθηκε ανίκανο να κυβερνήσει;
Δεν είναι απαραίτητο να συμβεί έτσι (και δεν κάνω αξιολογική κρίση εδώ). Μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν μπόρεσε να κυβερνήσει επειδή δεν της δόθηκε ικανοποιητική πλειοψηφία. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την περίπτωση που, βλέποντας τη ενίσχυση του Σύριζα, διάφορες δυνάμεις και από το ΠΑΣΟΚ και από τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας συσπειρώνονται γύρω από τη ΝΔ. Έχουμε ή δεν έχουμε νέο διπολισμό; Το μνημονιακοί - αντιμνημονιακοί μπορεί να μετατραπεί σε ευρωπαϊστές - αντιευρωπαϊστές. Είναι θέματα χειρισμών και εξελίξεων που δεν είναι εύκολο να προβλέψουμε. Γι' αυτό άλλωστε στα κέντρα στρατηγικής δεν παίζουν ποτέ με ένα σενάριο. (Και πέφτουν έξω γιατί συνέχεια ξεχνάνε αυτό που είναι να συμβεί. :-) )
 
Το μνημονιακοί - αντιμνημονιακοί μπορεί να μετατραπεί σε ευρωπαϊστές - αντιευρωπαϊστές.

Σε τέτοια περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ποιο μέτωπο θα είναι;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Σε τέτοια περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ποιο μέτωπο θα είναι;
Εσύ σε ποιους καταλαβαίνεις από αυτό εδώ το καταληκτικό απόσπασμα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ συμφωνεί και στηρίζει τις συλλογικότητες των πανεπιστημίων που αντιστέκονται στην εφαρμογή αυτού του νόμου και δηλώνει απερίφραστα ότι καμιά νομιμοποίηση στην άσκηση διοίκησης δεν μπορεί και δεν πρέπει να δοθεί στα Συμβούλια Ιδρύματος που θα προκύψουν από το σύστημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Εκφράζει επίσης την ανησυχία του για τους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια εξέλιξη, γιατί αύριο ο τεχνοφασισμός με τον οποίο πειραματίζονται μέσω της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στα Πανεπιστήμια-ΤΕΙ σήμερα μπορεί να επεκταθεί σε κάθε δημοκρατική εκλογή εκπροσώπων για τη διοίκηση της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει δεσμευτεί από το εκλογικό του πρόγραμμα ότι μια κυβέρνηση με πυρήνα τις δυνάμεις της Αριστεράς θα καταργήσει όλους τους μνημονιακούς νόμους που αφορούν την παιδεία – όχι μόνο τον ν. 4009 /11 αλλά και το ν. 4076/12 που είναι το εφαρμοστικό πλαίσιο του νόμου Διαμαντοπούλου.

Από Ανακοίνωση της Γραμματείας Του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την κατάσταση που διαμορφώνεται στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ
 

nickel

Administrator
Staff member
Σε τέτοια περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ποιο μέτωπο θα είναι;

Το «ευρωπαϊστές - αντιευρωπαϊστές» ήταν, είναι και θα είναι ένα σύνθημα που θα χρησιμοποιείται εναντίον του Σύριζα. Δεν έκανα δική μου αξιολόγηση.
 
Εγώ δεν έχω καταλάβει ποιος είναι υπέρ της χρηματοπιστωτικής βοήθειας και ποιος όχι. Δεν μπορεί να είσαι υπέρ της και κατά του μνημονίου, ταυτόχρονα. Η ΧΑ πάντως ήταν υπέρ της βοήθειας, τουλάχιστον μέχρι πριν υπογραφεί το πρώτο μνημόνιο. Μετά άλλαξαν τροπάρι.
 
Δόκτωρα, ανάθεμα αν κατάλαβα τίποτα από την παραπάνω ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου, πέρα του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο είναι κατά του μνημονίου και θα καταργήσει όλους τους μνημονιακούς νόμους. Αυτό όμως δεν σημαίνει κιόλας ότι είναι αντιευρωπαϊκό κόμμα, διότι σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, αυτό που καταστρέφει την Ευρωζώνη είναι το μνημόνιο. Θεωρητικά, ο ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο είναι ένα φιλοευρωπαϊκό κόμμα. Ή έτσι τουλάχιστον λένε με μία φώνη όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου κάθε φορά που τα ρωτάνε. Στην πράξη, βέβαια, η συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου μόνο φιλοευρωπαϊκή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Επειδή όμως οι εκλογές γίνονται περισσότερο στη βάση του τι λές και λιγότερο στη βάση του τι κάνεις, είναι δύσκολο να σχηματιστεί ένας διπολισμός φιλοευρωπαϊκών και αντιευρωπαϊκών κομμάτων όταν και τα δύο μέρη του διπόλου διατρανώνουν ότι είναι φιλοευρωπαϊκά κόμματα.

Όπως λέει και ο Δαεμάνος, θεωρητικά, η θεωρία και η πράξη είναι το ίδιο πράγμα, αλλά στην πράξη διαφέρουν.
Ο πολύς κόσμος, όμως, δυστυχώς θέλγεται από τη θεωρία.
 
Επίσης, βλέπω αρκετά δύσκολο φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις που σήμερα στεγάζονται στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ και στη ΔΗΜΑΡ να βρεθούν όλες αύριο υπό την ίδια στέγη. Στο πιο μακρινό μέλλον ίσως, αλλά τώρα, άμεσα, ύστερα μάλιστα από κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού; No &^%king way.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Η απορία μου είναι απλή. Τι εννοούμε Ευρώπη; Μπορεί να επιβιώσει αυτή η γερασμένη ασιατική χερσόνησος αν είναι, π.χ. τεχνοφοβική; Άκου τεχνοφασισμός...
 

bernardina

Moderator
Τεχνοφασισμός: η εξέλιξη του λουδιτισμού και το πάντρεμά του με τον πριμιτιβισμό, αλλά με πολιτικοφέρνοντα μανδύα.
Πίσω ολοταχώς...
 
Κοροϊδεύετε, αλλά όσοι είμαστε υποψιασμένοι αμέσως καταλάβαμε πού παραπέμπει η αποστροφή της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου στον τεχνοφασισμό. Οι σύντροφοι στον ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο έχουν έγκαιρα διαγνώσει τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν οι τεχνομάγοι.
 
Top