Συγγνώμη, Δίπυλε, αλλά φοβάμαι ότι έχεις χάσει τους περισσότερους από τους συνομιλητές σου σ’ αυτό το νήμα και κατέστρεψες ίσως τις πιθανότητες να γίνει μια γόνιμη συζήτηση ανάμεσα στις αντίθετες πλευρές, συζήτηση που εγώ θα ήθελα πολύ να παρακολουθήσω. Δεν με ενδιέφεραν ποτέ οι μονόπλευρες αναλύσεις, αλλά δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω και κοκορομαχίες — γρήγορα τσιμπηματάκια από τον κάθε επιτιθέμενο με μοναδικό στόχο να κόψει το λαρύγγι του αντιπάλου.
Έχασες την καλή διάθεση των συνομιλητών σου από την πρώτη σου λέξη σ’ αυτό το νήμα. Το ξεκίνησε ένα μέλος του φόρουμ με συγκεκριμένη άποψη, που έκανε τον κόπο και συγκέντρωσε για χάρη μας εφτά συνδέσμους με ενημερωτικά κείμενα. Ενδεχομένως μονόπλευρα κείμενα (σόρι, αλλά ακόμα δεν πρόλαβα να τα κοιτάξω).
Ο δικός σου κόπος, Δίπυλε, ξεκίνησε με το σχόλιο «Κουταμάρες». Χίλια δίκια να είχες, αν ήθελες να συμφωνήσουν μαζί σου κάποιοι της άλλης άποψης και όχι μόνο αυτοί που ήδη συμφωνούσαν μαζί σου, τους είχες ήδη κλείσει την πόρτα στα μούτρα. Τα περισσότερα από τα σχόλιά σου που ακολούθησαν είχαν προκλητικές αιχμές, αρκετές ώστε να ακυρώνουν τις πιο φιλότιμες προσπάθειές σου.
Για ποιο λόγο κάνουμε τον κόπο να γράφουμε σε ένα φόρουμ; Για να κάνουμε φίλους ή για να κάνουμε εχθρούς; Για να δείξουμε την ανωτερότητα της σκέψης μας σε σχέση με τους άλλους ή για να κερδίσουμε από τη σκέψη της κοινότητας και την ανταλλαγή; Για να μείνουμε κατσικωμένοι στη μια πλευρά της τραμπάλας, ρίχνοντας όλο το βάρος μας, ή για να αφήσουμε την τραμπάλα να ανεβοκατέβει ώσπου να βρει μια καλή ισορροπία; Για να σερβίρουμε με τρόπο ελκυστικό τα επιχειρήματά μας ή για να κοπανήσουμε σαν γκλομπ αυτό που θεωρούμε σωστό στο κεφάλι του απέναντι; (Τα ερωτήματα απευθύνονται σε όλους. Τα φωνάζω, με έντονα στοιχεία, για να τα ακούω και ο ίδιος, που δεν είμαι αναμάρτητος.)
Καταλαβαίνω την οξύτητα αν κάποιος έχει συμφέροντα που κινδυνεύουν και αναγκάζεται να τα προασπίσει με νύχια και με δόντια. Θα την καταλάβαινα σε μια πολιτική αρένα όπου πρέπει να επιβάλουμε την κομματική γραμμή. Την καταλαβαίνω στο καφενείο ή στο γήπεδο όπου θέλουμε να εκτονωθούμε γιατί δεν μπορούμε στο σπίτι μας ή στο γραφείο.
Όμως, εδώ μέσα γιατί; Τόσοι και τόσοι χώροι υπάρχουν στο διαδίκτυο για να παίξει κανείς το παιχνίδι που του πηγαίνει. Δεν είναι πολλοί οι χώροι που μαζεύουν ανθρώπους που μπορούν να κάνουν μια συζήτηση με επιχειρήματα. Γιατί να τους διώξουμε εμείς αυτούς με την απειλή ότι θα έρθει κάποιος και θα τους πει κατάμουτρα «κουταμάρες» και θα τους στραπατσάρει στη συνέχεια κάθε ευαισθησία που καλώς ή κακώς κατάφεραν να διατηρούν μέσα σ’ αυτόν τον άθλιο και κυνικό κόσμο;
Έχω στεναχωρεθεί πολύ από την εξέλιξη αυτού του νήματος, κυρίως επειδή δεν εφάρμοσα από την αρχή τους κανόνες που εγώ έγραψα και άλλοι ενέκριναν πριν αναρτηθούν. Ένας συνδυασμός από συνθήκες και από ιδιομορφίες του χαρακτήρα μου που ίσως θα έπρεπε να παραδεχτώ πια ότι είναι ελαττώματα, επέτρεψε την κακή τροπή που πήρε το νήμα. Έπρεπε να έχω επέμβει από την πρώτη προσβλητική λέξη, από την πρώτη ειρωνεία, από το πρώτο άσχετο προς το θέμα σχόλιο, από την πρώτη δηλαδή καταστρατήγηση των κανόνων. Θα μου πει κανείς «Και τι έγινε;», σιγά μη στάξει η ουρά του γαϊδάρου: οι πολιτικές συζητήσεις είναι αναπόφευκτο και εντάσεις να έχουν και απρέπειες και φάουλ και πέναλτι. Πακέτο πάνε αυτά.
Ναι, αλλά όχι εδώ. Εδώ είναι ευαίσθητες οι ισορροπίες. Οι καλοί άνθρωποι που κάνουν τον κόπο να γράφουν εδώ (και είναι τιμή μας αυτό) έχουν πιστέψει στους κανόνες αυτού του φόρουμ και στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί. Ελπίζουν ότι έτσι θα διατηρηθεί πάντοτε και δεν θα έρθει καμιά Κατρίνα να τους το ανατρέψει. Εγώ μπορεί να είμαι πολύ ανεκτικός, να μη με πειράζει και καθίκι να με πεις γιατί ξέρω ότι ο χαρακτηρισμός απλώς θα επιστρέψει σ’ εσένα σαν μπούμερανγκ. Οφείλω ωστόσο να σεβαστώ τους πολλούς. Και το φόρουμ δεν ανήκει ούτε σε έναν ούτε σε δύο.
Αυτά που λέω δεν τα λέω μόνο για σένα. Τα λέω σε σχέση με κάθε οξύτητα που μπορεί να δημιουργήθηκε στους λίγους μήνες ζωής του φόρουμ επειδή αυτοί που έτυχε να αναλάβουν την τήρηση των κανόνων δεν έδρασαν έγκαιρα ή ίσως προκάλεσαν και οι ίδιοι κάποια όξυνση. Τα λέω για να ζητήσουμε προκαταβολικά συγγνώμη για όποια δική μας μελλοντική παράλειψη αλλά και για να στέλνουμε εδώ να διαβάζουν αυτά τα σχόλια όσοι στο εξής μας αναγκάζουν να τους απευθύνουμε προειδοποίηση.
Εκτιμώ τη θετική συμβολή σου, αλλά θέλω να υπάρχει μόνο αυτή. Το φόρουμ ιδρύθηκε για να στεγάσει μια παρέα και τώρα μόνο αρχίζει να συζητάει ποιος είναι ο μακροπρόθεσμος σκοπός της ύπαρξής του. Τα νέα μέλη του φόρουμ θέλουμε να σταθούν πλάι σ' αυτή την παρέα. Αν θέλουν να σταθούν απέναντί της, θα πρέπει να το κάνουν τουλάχιστον με τους δικούς της κανόνες.
Ζητώ επίσης συγγνώμη αν το ύφος αυτού του μηνύματος είναι πατροναριστικό — δυστυχώς είναι ο χρωματισμός που επιβάλλεται στην άσκηση της εξουσίας, έστω και αν γίνεται με τον τρόπο τού «όσο πατάει η γάτα». Ελπίζω πραγματικά να μην ξαναχρειαστεί να γράψω τέτοιο μήνυμα. (Αν και κάτι μου λέει ότι δεν θα τη γλιτώσω. Τα οφίτσια με μάραναν.)