Βιντεάκια για γέλια και για κλάματα

SBE

¥
Το δικό μου παράπονο με τους χορτοφάγους (ούτε καν τους αυστηρούς τύπου βέγκαν) είναι ότι συχνά δίνουν την εντύπωση ότι το κάνουν όχι για λόγους υγείας/ ιδεολογίας κλπ αλλά για να τραβήξουν την προσοχή επάνω τους και να ποζάρουν με φωτοστέφανο. Δηλαδή δεν βλέπω να διαφέρουν από αυτούς που δηλώνουν ότι κάνουν μακροβιοτική διατροφή ή ότι δεν τρώνε σιτηρά (γιατί πείστηκαν ότι τους πειράζουν). Προσοχή: δεν αμφισβητώ τις πραγματικές αλλεργίες, δυσανεξίες ή προτιμήσεις. Το φωτοστέφανο αμφισβητώ.

Και απόδειξη των περί φωτοστέφανου, μια γνωστή μου που ζει ΗΠΑ και είχε έρθει περαστική από Λονδίνο για δυο βράδια μας μάζεψε όλους τους ταλαίπωρους γνωστούς της για να πάμε έξω για φαγητό (δυο- τρεις δεν μπορούσαν, οι τυχεροί, όπως φάνηκε μετά). Είναι χορτοφάγος και επέλεξε για φαγητό εστιατόριο με πολύ καλές κριτικές για την ποιότητα των υλικών του κλπ ονόματι ΜΕΑΤ. Όταν φτάσαμε εκεί είδε το μενού και διαπίστωσε ότι δεν είχε παρά μόνο ένα σαλατοπιάτο χωρίς κρέας και άρχισε να γκρινιάζει. Εγώ σε εκείνη τη φάση άρχισα να σφυρίζω ανέμελα στον αέρα κι άφησα τους άλλους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Της προτείνανε λοιπόν να αφήσουμε το ΜΕΑΤ και να πάμε στο απέναντι εστιατόριο που ήταν τούρκικο και όλο και κανένα λαδερό θα είχε. Η χορτοφάγος μας άρχισε τη γκρίνια ότι όλο σε τούρκικα εστιατόρια πάει κι όλο λαδερά τρώει, δεν έχει διάθεση. Της προτείνανε να πάμε στην παραδίπλα πιτσαρία που θα είχε μακαρονοπιάτα. Αρνήθηκε λέγοντας ότι δεν της αρέσει η συγκεκριμένη αλυσίδα. Τέλος πάντων, κάποια στιγμή καθίσαμε στο ΜΕΑΤ, όπου ήταν αγενέστατη προς τον σερβιτόρο σχετικά με το μενού, όσο τρώγαμε τα ομολογουμένως εξαιρετικά κοψίδια μας γκρίνιαζε γιατί η ίδια έτρωγε σαλάτα και γενικώς ήταν μία ευχάριστη ατ(ι)μόσφαιρα. Την επόμενη φορά που πέρασε από Λονδίνο εγώ δήλωσα ότι είχα φοβερή ημικρανία και δεν μπορούσα να ξεμυτίσω. Και ναι, ξέρω ότι τέτοια άτομα είναι προβληματικά γενικότερα, ακόμα κι όταν τρώνε κρέας, αλλά η χορτοφαγία είναι μια πολύ καλή δικαιολογία για να αισθάνονται ότι έχουν πάντα δίκιο.
 

Elsa

¥
Μεγάλο λάθος να βγαίνεις για φαγητό με τέτοιους ανθρώπους!
Αλλά προφανώς, δεν είναι έτσι όλοι οι χορτοφάγοι, ρώτα και τον Νίκελ που είδε προχτές ένα σωρό από δαύτους μαζεμένους! :-)
 
Καλά, η χορτοφάγος διάλεξε εστιατόριο που λεγόταν ΜΕΑΤ; Αμ έτσι εξηγείται... ;)
 

Elsa

¥
Καλά, η χορτοφάγος διάλεξε εστιατόριο που λεγόταν ΜΕΑΤ; Αμ έτσι εξηγείται... ;)
Προφανώς! :laugh:

Helle, κι εμένα ακόμα δε μ' αρέσει το ύφος του, όχι όμως γιατί λέει ψέματα (κατάφωρα, μάλιστα!) αλλά γιατί είναι πολύ επιθετικός. Προτιμώ τούτον εδώ:

 
Προφανώς! :laugh:

Helle, κι εμένα ακόμα δε μ' αρέσει το ύφος του, όχι όμως γιατί λέει ψέματα (κατάφωρα, μάλιστα!) αλλά γιατί είναι πολύ επιθετικός. Προτιμώ τούτον εδώ:



Μια χαρά είναι αυτός ο τύπος. Ο άλλος λέει ψέματα, ηθελημένα. Μερικά από τα "ψεματάκια" του:

Ο άνθρωπος είναι φυτοφάγο ζώο. Όχι, δεν είναι· αν ήταν, δεν θα μπορούσε να χωνέψει το κρέας. Αν ταΐσεις κρέας σε φυτοφάγο, στην καλύτερη περίπτωση δεν θα το χωνέψει και στην χειρότερη θα πάθει δηλητηρίαση ή θα βοηθήσει στην ανάπτυξη νόσου (όπως των τρελών αγελάδων). Ο άνθρωπος λοιπόν είναι εκ φύσεως παμφάγο.

Λέει ότι τα φυτά δεν μπορούν να σου κάνουν κακό ενώ το κρέας προκαλεί ένα σωρό ασθένειες και εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι άνθρωποι πεθαίνουν από καρκίνους, αλτσχάιμερ και τα λοιπά, για να κάνει προπαγάνδα. Καμμιά μελέτη ως τώρα δεν έχει βρει πραγματική σύνδεση της κατανάλωσης κρέατος με καρκίνους και λοιπές νόσους, πλην της στεφανιαίας. Κι εκεί η διαφορά μεταξύ κρεατοφάγων και φυτοφάγων είναι μικρή κι ακόμα μικρότερη μεταξύ των πρώτων και των βέγκαν* (όπου αυτός ισχυρίζεται 100% μικρότερη πιθανότητα προσβολής από τέτοιες νόσους). Φυσικά η διατροφή που περιλαμβάνει πολλά λαχανικά και φρούτα είναι πιο υγιεινή, αλλά η αλήθεια είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των αλλεργιών μας προκαλούνται από φυτά και καρπούς. Αλλεργίες σε κρέατα είναι πολύ σπάνιες. Ακόμα και τα κοινότατα όσπρια προκαλούν δυσπεψίες.

Ίσως όμως τα χειρότερα ψέματα τα λέει με αφορμή το 1000% ανήθικο βιντεάκι με την φάρμα και τις αγελάδες που κακοποιούνταν (από έναν ψυχοπαθή κι έναν βέγκαν -αυτόν που τραβάει το βίντεο).


* "Further categorization of diets showed that, in comparison with regular meat eaters, mortality from ischemic heart disease was 20% lower in occasional meat eaters, 34% lower in people who ate fish but not meat, 34% lower in lactoovovegetarians, and 26% lower in vegans. There were no significant differences between vegetarians and nonvegetarians in mortality from cerebrovascular disease, stomach cancer, colorectal cancer, lung cancer, breast cancer, prostate cancer, or all other causes combined"

Key T. J., Fraser G. E., Thorogood M., Appleby P. N., Beral V., Reeves G., Burr M. L., Chang-Claude J., Frentzel-Beyme R., Kuzma J. W., Mann J., McPherson K. Mortality in vegetarians and nonvegetarians: detailed findings from a collaborative analysis of 5 prospective studies. Am. J. Clin. Nutr., 70 (Suppl. 3): 516S-524S, 1999
 

SBE

¥
Το έχω ξαναπεί νομίζω.
Απέναντι απο ένα Planet Organic εδώ στην περιοχή είναι ένα Nandos που παλιά είχε την εξής ταμπέλα απ'έξω:
Βέλος να δείχνει απέναντι στο βιολογικό σουπερμάρκετ: Eat there and live forever
Βέλος να δείχνει τον Νάντο: Eat here and die happy

Όσοι δεν πάμε από ατύχημα ή γηρατειά από κάτι άλλο θα πάμε. Κι επειδή είμαι σε ηλικία που έχουν αρχίσει να εμφανίζονται κάποια προβλήματα υγείας στον ορίζοντα, δηλώνω ότι δεν μετανιώνω καθόλου για τα κοψίδια που τσάκισα πριν είκοσι χρόνια, για τα βάζα τη Μερέντα, για τους μουσακάδες, τα παστίτσια, τα χωριάτικα λουκάνικα, τα σαλάμια κλπ. Αν μετανιώσω καθοδόν προς την τελευταία κατοικία για κάτι, δεν θα είναι για το φαγητό ή για την υγεία μου.
 

Elsa

¥
Καταλαβαίνεις ότι αυτό που λες είναι εντελώς άσχετο με τη χορτοφαγία, ε; Μπορείς κάλλιστα να είσαι σαβουροχορτοφάγος, και να πεθάνεις γρήγορα και ευτυχής, αν εννοείς έτσι την ευτυχία! :inno: Υπάρχουν κάθε είδους νόστιμα χορτοφαγικά junk, ειδικά εκεί που ζεις εσύ, αν αυτό είναι το εμπόδιο! :-) Ξαναλέω, βέγκαν (ή χορτοφάγος) δεν σημαίνει υγιεινιστής! :)
 

SBE

¥
Απαντούσα σε αυτό του Ελληγενή περί των ποσοστών παράτασης της ζωής σε χορτοφάγους και μη.
 

nickel

Administrator
Staff member
Αλλά προφανώς, δεν είναι έτσι όλοι οι χορτοφάγοι, ρώτα και τον Νίκελ που είδε προχτές ένα σωρό από δαύτους μαζεμένους! :-)
Πήγα από τους πρώτους, έμεινα πάνω από οκτώ ώρες, εμείς κλείσαμε το μαγαζί, έκανα πολύ γερή κατανάλωση, και δεν κατάφερα να καταλάβω γιατί είστε βέγκαν αφού μοιάζετε τόσο πολύ σε εμάς τους κρεοφάγους. :-)

Ιδεολογική συζήτηση με βέγκαν και χορτοφάγους δεν ανοίγω γιατί συμφωνώ μαζί τους — και πορεύομαι στη ζωή χωρίς να τα συζητώ ή να τα μελετώ αυτά τα πράγματα, για να μην έχω εσωτερικές συγκρούσεις και πρακτικά προβλήματα.


ΥΓ. Μου έχει μείνει τεράστια περιέργεια να γνωρίσω το quorn.
 

SBE

¥
Eννοείς τα προϊόντα της εταιρίας Quorn. Να σου πω εγώ γνώμη: έχουν γεύση μόνο γιατί είναι πνιγμένα στο μπαχαρικό και τη σάλτσα. Για παράδειγμα τα ιμιτασιόν φιλέτα κοτόπουλου σε σάλτσα από μόνα τους έχουν υφή σαν στήθος κοτόπουλο νερόβραστο μέχρι τελικής πτώσεως, και γεύση εντελώς ουδέτερη- για να μην πω αδιάφορη, σα να τρως γλυκό που ξέχασαν να του βάλουν ζάχαρη. Αν δεν συνοδεύεται από κάτι να του δίνει γεύση, δεν έχει γεύση. Βεβαίως στην πρόσφατη σχετικά επιστροφή μου στα θρανία ξαναδοκίμασα φαγητό αγγλικής καντίνας- καμιά φορά αναρωτιόμασταν τι μας σερβίρουν κι αν είναι κομμάτι ζώου ή φτιαγμένο στο εργαστήριο. Και ομολογώ ότι το Quorn έχει παρόμοια γεύση με το κοτόπουλο της καντίνας (άρα η απάντηση ήταν: φτιαγμένο στο εργαστήριο μας σερβίρανε). Τα ιμιτασιόν λουκάνικα είναι τρισάθλια, έχουν υφή σα λιωμένη πατάτα, αλλά περιέργως τα ιμιτασιόν χάμπουργκερ τρώγονται. Βεβαίως δεν ξέρω γιατί να θέλει κανείς που έχει απαρνηθεί τα λουκάνικα να φάει ιμιτασιόν λουκάνικα.
Πιο καλά χορτοφαγικά προϊόντα έχει η Cauldron, αλλά αυτοί χρησιμοποιούν τόφου. Οι μαριναρισμένοι κύβοι τους π.χ. είναι πάρα πολύ καλοί. Δυστυχώς, τα προϊόντα σόγιας τα έκοψα μαχαίρι για λόγους υγείας (δεν είναι κατάλληλα για όλους, φευ!).
Τέλος, το δικό μου βραβείο ατυχέστερου ονόματος το παίρνει η αμερικανική σειρά χορτοφαγοτροφών Τοφούρκι (tofu+turkey). Εδώ την έχει ένα συγκεκριμένο σουπερμάρκετ και όποτε πάω εκεί και περνάω από το ψυγείο και το βλέπω φαντάζομαι φουρκισμένους.
A, και παρεμπιπτόντως, το γιαούρτι από γάλα καρύδας (δηλαδή το σκεύασμα με εμφάνιση γιαουρτιού) που δοκίμασα πρόσφατα είναι φοβερά λιγωτικό, σα να τρως βούτυρο. Δεν ξέρω τι άλλο θα δοκιμάσω στο όνομα της περιέργειας.
 

Elsa

¥
[...] και δεν κατάφερα να καταλάβω γιατί είστε βέγκαν [...]
για να μην έχω εσωτερικές συγκρούσεις [...]
:D (αυτό θα πει διαβάζω ανάμεσα στις γραμμές)

@SBE, δεν διαφωνώ καθόλου με αυτά που γράφεις, γιαυτό και μίλησα για junk food. Γενικά, δεν είμαι φαν των ιμιτασιόν, θεωρώ πώς δεν χρειάζονται. Αν έχεις πρόβλημα με τη σόγια, υπάρχει το αμυγδαλόγαλο, το γάλα βρώμης κλπ, ακόμα και γιαούρτια χωρίς σόγια υπάρχουν. Επίσης, αν λιγουρεύεσαι μερέντα, στο Συν Άλλοις (Σπόρος) βρίσκω τη Bonita που είναι και fair trade!
Εγώ στο σπίτι παίρνω μόνο -κι όχι συχνά- το "παριζάκι" της Fry's το οποίο είναι ανατριχιαστικά παρόμοιο με το κανονικό και κάτι τυράκια σε φέτες της -ελληνικής εταιρίας- Βιοτρός για να κάνουν τα παιδιά τοστάκια όταν θέλουν. Επίσης, παίρνω βέγκαν μαργαρίνη κι αυτό γιατί δεν έχει λακτόζη (ούτε υδρογονωμένα λιπαρά) που έχει το Βιτάμ. Πάντως, όταν έτρωγα κρέας, προτιμούσα να το τρώω μαγειρεμένο με αρκετά μπαχαρικά, δεν μου άρεσε σκέτο, οπότε δεν μου κάνει εντύπωση που και τα ιμιτασιόν έχουν πολλά. Η γνώμη μου είναι πως ο "καλός χορτοφάγος" :inno: πρέπει να στηρίζει τη διατροφή του στα όσπρια, τα λαχανικά, τα φρούτα και τα δημητριακά. Η ελληνική κουζίνα έχει ένα σωρό νόστιμες χορτοφαγικές συνταγές, και για να μη βαριόμαστε, οι εθνικές κουζίνες της Ινδίας και της Κίνας προσθέτουν αυτό το κατιτίς διαφορετικό. Οι Λεξυνταγές που είχα ανεβάσει για τα γενέθλια της Λέξι, έχουν πολλές ιδέες χορτοφαγικών πιάτων. Υπάρχει ακόμα ένα τευχάκι στα ελληνικά, με τις συνταγές που μαγειρέψαμε στο τρίμηνο εργαστήριο βέγκαν κουζίνας της κολεκτίβας Νέα Γουινέα.
Όλη αυτή η βιομηχανία των βέγκαν υποκατάστατων, δημιουργεί τη λανθασμένη αίσθηση ότι γενικά, η βέγκαν διατροφή είναι αφύσικη σε σχέση με την "άλλη". Αναρωτιέμαι τι είναι "φυσικό" μέσα σε ένα τυπικό σουπερμάρκετ πέρα από το τμήμα των φρουτολαχανικών.
Ελληγενή, θα ήθελες να είναι εξαίρεση η κακομεταχείριση των ζώων της βιομηχανικής κτηνοτροφίας. Κι εγώ το ίδιο, αλλά δυστυχώς είναι κανόνας, δομικό στοιχείο της, ακόμα και χωρίς σαδιστές εργάτες. Δεν θα παραθέσω λίνκια, είναι δεκάδες.
 
Νίκελ, μια που ρώτησες για το quorn: Προσωπικά το λατρεύω. Έχω δοκιμάσει πολλά και διάφορα veggie προϊόντα και, για μένα, αυτό έχει την πιο ωραία γεύση. Δυστυχώς, εδώ το φέρνει μόνο ένα μικρό μαγαζί με αγγλικά προϊόντα και στην τριπλάσια τιμή οπότε, κάθε φορά που το βρίσκω αλλού, φροντίζω να προμηθεύομαι. Περισσότερο μου άρεσε το veggie σνίτσελ/φιλέτο του, τα κομμάτια (μεγέθους τηγανιάς ή λίγο μικρότερα) και η σάλτσα μπολονέζ -αν και γενικά δεν μου αρέσουν τα μαριναρισμένα προϊόντα για χορτοφάγους ακριβώς γιατί χάνεται η αυθεντική γεύση τους (εγώ βρίσκω πως έχουν και παραέχουν) και, στην τελική, αν ήθελα να φάω κρέας θα έτρωγα κρέας και όχι κάτι με γεύση κρέατος. Δεν θέλω να φάω κρέας.
Αυτό που ανακάλυψα όμως σχετικά πρόσφατα και ξετρελάθηκα είναι το ινδονησιακό tempeh. Παρότι φτιάχνεται κι αυτό από φασόλια σόγιας όπως το τόφου, έχει τελείως διαφορετική γεύση διότι παρασκευάζεται με διαφορετική διαδικασία (το τόφου δεν με συγκινεί καθόλου, btw). Είναι σαν κορμός με γεύση από καρύδια, καμεμπέρ, μανιτάρια, χωριάτικο ψωμί και υφή χοιρινής μπριζόλας, ενδείκνυται για ασιατικά stir fry και burgers και είναι πολύ νόστιμο, βρίσκω. Αν το πετύχεις σε ασιατικό σουπερμάρκετ, δοκίμασέ το οπωσδήποτε (να είναι φρέσκο όμως, πρέπει οπωσδήποτε να είναι φρέσκο).
 

Zazula

Administrator
Staff member
Ο Ζάζουλας, με τη γνωστή του ισοπεδωτική προφορά, ταξιδεύει Αγγλία — κι ο Νίκελ προσπαθεί απεγνωσμένα (και επί ματαίω) να του μάθει τις διάφορες προφορές των ντ... :p
 
Αυτό δεν είναι "διάφορες προφορές", είναι απλώς RP.

Το σπασικλάκι της γειτονιάς σας.
 

SBE

¥
Σήμερα Κυριακή, υπάρχει χρόνος για χουζούρεμα, οπότε ξεκινήστε με το ακόλουθο βιντεάκι και ακολουθήστε το. Είτε διαλέξετε στο τέλος το ένα είτε το άλλο, θα σας βγάλει σε νέο κλιπακι και εκεί ξεκινάει το παιχνίδι.

 
Το έχουν ξανακάνει. Πολύ καλό. Για όποιον αναρωτιέται, η παλιότερη χρονολογία μάς πάει στο Big Bang ενώ η τελευταία μάς πάει στο Big Crunch.
 

nickel

Administrator
Staff member
Δεν έχουν τελειωμό. Μέχρι στιγμής, το έτος 0 είναι το καλύτερο!
 

nickel

Administrator
Staff member
Ο Άντονι Χόπκινς στο ρόλο του Άλφρεντ Χίτσκοκ: εδώ συστήνει να κλείνουμε το κινητό μας μέσα στην αίθουσα του κινηματογράφου.

 
Top