αλλά προγραμματίζουν και τη ζωή τους απ' ό,τι φαίνεται, επιλέγοντας τι θα σπουδάσουν, ώστε να είναι εσαεί δέσμιοι της απόφασής τους να γίνουν εκπαιδευτικοί
Προσωπικά ήταν το
τελευταίο πράγμα που είχα στο μυαλό μου.
Προειδοποίηση: Ακολουθεί σεντόνι! Συγγνώμη, έκοψα όσα μπορούσα, αλλά δεν άντεξα. Διάβασα και ξαναδιάβασα τη συζήτηση και θα ήθελα να σας ενημερώσω για κάποια πράγματα που ίσως και να μη γνωρίζετε.
Είμαι επιτυχούσα του ΑΣΕΠ (αλλά μη διοριστέα) 4 ή 5 φορές (έχω χάσει κι εγώ τη μπάλα) φέτος μόλις για 1,5 μόριο (αλλά αυτό είναι μια άλλη, ιστορία--είναι και οι προσαυξήσεις στη μέση, βλέπετε). Άρα, σύμφωνα με το κράτος, είμαι ακατάλληλη να εργαστώ ως μόνιμη καθηγήτρια στο δημόσιο--δηλαδή να έχω οργανική θέση και να πληρώνομαι μηνιαίως. Κανένα πρόβλημα. Εφόσον το κράτος θέλει "τους καλύτερους και τους αξιότερους", ας πάρει μόνο αυτούς. Εγώ δεν είμαι. Ίσως μια μέρα υπάρξω.
Διορίζει, λοιπόν, το κράτος τους άξιους και διαπιστώνει ότι μένει με 20.000 λειτουργικά κενά (τυχαίος ο αριθμός αλλά διόλου απίθανος), λόγω βυσματικών αποσπάσεων, λόγω αδειών, αλλά και λόγω πάγιων αναγκών. Και έξυπνο και πονηρό καθώς είναι, κάνει το εξής: φτιάχνει άλλους 2-3 πίνακες (ίσως είναι και παραπάνω, κι εγώ δεν είμαι σίγουρη πια) με τους "ανάξιους" και αρχίζει να καλύπτει τα κενά που έχει από εκεί. Λέει, όμως: επειδή οι εγγεγραμμένοι σε αυτούς τους πίνακες έχετε κριθεί "ανάξιοι" για διορισμό θα σας βάλω να διδάσκετε με ωριαία αντιμισθία της τάξης των 7 ευρώ. Με άλλα λόγια, σας κρίνω ικανούς
για να διδάξετε, αλλά όχι κιόλας για να σας κόβω ολόκληρο μισθό.
(Θα μου πείτε, γιατί κάποιος που διδάσκει 4 ώρες εβδομαδιαίως να παίρνει ένα μηνιάτικο όταν το πλήρες ωράριο του εκπαιδευτικού είναι 21-22 ώρες; Συμφωνώ. Όταν όμως ένας συμπληρώνει 23 ώρες ωρομισθίας γιατί να μην το παίρνει; Αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση και ξεφεύγουμε από το θέμα μας).
Ποιος όμως θα έρθει να δουλέψει με 7 ευρώ την ώρα, σκέφτεται το κράτος. Κανένας. Οι περισσότεροι θα προτιμήσουν—και καλά θα κάνουν—τον ιδιωτικό τομέα ή θα ψάξουν για άλλη δουλειά. Επομένως, χρειάζομαι ένα καρότο. Ποιο είναι αυτό; Το περιβόητο 24μηνο και 30μηνο (άλλοι πίνακες). Όποιος καταφέρει να μαζέψει 24 μόρια από ωρομισθία και έχει και μια επιτυχία στον ΑΣΕΠ ή 30 μόρια από ωρομισθία, χωρίς επιτυχία στον ΑΣΕΠ, διορίζεται!! Ή επίσης, αν προλάβει να κάνει τρία ή τέσσερα παιδιά στο ενδιάμεσο (προλαβαίνει, το έχω υπολογίσει!!) κι ας μη δώσει ούτε ΑΣΕΠ, κι ας μην έχει διδάξει ποτέ του (άλλοι πίνακες). Σ’ αυτούς, μάλιστα, δίνω το δικαίωμα να αποκτούν οργανική δίπλα στο σπίτι τους!! (Αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των τριτέκνων και πολυτέκνων μη διοριστέων, αδιορίστων, διοριστέων και διορισμένων εκπαιδευτικών!! Και πάλι καλά να λέμε, γιατί σύμφωνα με μια τρίτεκνη συνάδελφο, αν δεν ήταν αυτοί δε θα είχαμε παιδιά να διδάσκουμε!—προσωπικά ψηφίζω η συγκεκριμένη να μη διοριστεί ποτέ, λόγω βλακείας!! Τσκ, τσκ, πιπέρι στη γλώσσα!)
Τέλος πάντων, ας συνεχίσω την ιστορία. Η περισυλλογή 24 μορίων προϋπηρεσίας μπορεί να πάρει χρόνια. Ή μπορεί να πάρει λίγα, αν κάποιος κινηθεί με στρατηγικές κινήσεις (με λυπεί που χρησιμοποιώ αυτή την έκφραση αλλά αυτή είναι η αλήθεια). Όσο πιο μακριά από αστικά κέντρα δηλώσεις να πας, τόσο πιο εύκολο είναι να σε πάρουν για περισσότερες ώρες/μόρια. Βέβαια, αυτό προϋποθέτει γερό πορτοφόλι ή γονείς που μπορούν να σε στηρίξουν οικονομικά. Εννοείται ότι θα κάνεις και δεύτερη δουλειά. Κάποιος όμως που θέλει να διδάξει, γιατί μόνο αυτό μπορεί να κάνει ή μόνο αυτό θέλει (ω, ναι, υπάρχουν και τέτοιοι), θα στραφεί και πάλι στην εκπαίδευση. Τι του μένει; Φροντιστήρια και ιδιαίτερα. Η σύμβασή όμως που υπογράφεις ως ωρομίσθιος, σου απαγορεύει την εργασία σε φροντιστήριο—σου απαγορεύει γενικότερα την εργασία σε άλλο ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, αν δεν κάνω λάθος. Με αποτέλεσμα, πολλοί ωρομίσθιοι να δουλεύουν «μαύρα» σε φροντιστήρια και με φόβο να μη μαθευτεί ή να ψάχνουν για ιδιαίτερα (και ανθίζει η παραπαιδεία).
Με άλλα λόγια, κάπως έτσι, έχει «προσελκύσει» το κράτος χιλιάδες αποφοίτους φιλολογικών και μη σχολών στην ωρομισθία. Και κάποιος που είναι ενταγμένος σε έναν από όλους τους παραπάνω πίνακες (στους οποίους πίνακες το κράτος τού έδωσε το δικαίωμα να ενταχθεί γιατί το ίδιο το κράτος τους δημιούργησε, ενώ ισχυριζόταν ότι με τον ΑΣΕΠ θα λύσει το πρόβλημα της επετηρίδας) πιθανώς να δικαιούται να αποκαλέσει τον εαυτό του αδιόριστο (προς ώρας) επειδή ξέρει ότι με το συγκεκριμένο σύστημα δικαιούται να, και θα, διοριστεί. Αυτοί είναι λίγο-πολύ οι 120.000 αδιόριστοι που έχουν «επενδύσει» στο 24μηνο, στο 30μηνο, στο 40% και δεν ξέρω κι εγώ πού αλλού. Όσοι επέλεξαν να ενταχθούν στους πίνακες. Τώρα για τον αριθμό ίσως έχω κι εγώ τις αμφιβολίες μου. Αν ο δημοσιογράφος συμπεριέλαβε όλους τους απόφοιτους καθηγητικών σχολών, λάθος του.
Με άλλα λόγια, ο ΑΣΕΠ δεν κρίνει τους άξιους και κατάλληλους για διδασκαλία αλλά τους άξιους και κατάλληλους για μηνιάτικο. Οι υπόλοιποι είναι άξιοι και κατάλληλοι για 7 ευρώ την ώρα (για τίποτα άλλο, απολύτως. Ούτε καν για την παρακολούθηση σεμιναρίων για τη διδασκαλία των καινούριων βιβλίων. Παρουσιάζονται τα καινούρια βιβλία και οι μόνιμοι υποχρεούνται να απουσιάσουν από το μάθημά τους—και να πάνε για καφέ γιατί κάποιος συνάδελφος θα υπογράψει στη θέση τους (και όχι οι νεοδιόριστοι, αλλά οι παλιοί, αυτοί «που δεν έχουν ανάγκη, που τα ξέρουν όλα μετά από 20 χρόνια διδασκαλίας»), ενώ για τους ωρομίσθιους «επαφίεται στην κρίση τους». Αν θες, χάσε 4 ώρες εκείνη την ημέρα, το οποίο ισούται με χιλιοστά του μορίου ή με 28 ευρώ και πήγαινε παρακολούθησε το—και, πιστέψτε με, είναι πολλοί αυτοί που το κάνουν γιατί καλώς ή κακώς θέλουν να είναι καλοί στη δουλειά τους.