Βασικά συμφωνώ με τους sarant και anef, αλλά και η άλλη πλευρά έχει κάποια δίκια. Εγώ, τουλάχιστον, έχω αναγκαστεί/καταλήξει να γράψω "έγκειτο", γιατί είχα κουραστεί να ψάχνω τη σούπερ έξυπνη περίφραση που θα με έκανε να αποφύγω το σκόπελο, όταν με το απλό αυτό τρισύλλαβο έλεγα αυτό που ήθελα να πω και πάει και τελείωσε. Το ίδιο πιστεύω και για το "συνίστατο". Από την άλλη, για να πιάσω κι εγώ το παράδειγμα με τις λακούβες, όπως έκανε ο sarant στο σχόλιό του στο ιστολόγιο του dr. moshe, το θέμα είναι ότι στο παράδειγμα του δημάρχου που προσάγει ο dr. moshe οι λακούβες θεωρούνται ένα κακό που πρέπει να διορθωθεί, ενώ στο προκείμενο άρθρο διαπιστώνεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ο γράφων επιζητεί ο ίδιος να περάσει πάνω από τις λακούβες, δηλ. όχι μόνο δεν τις θεωρεί όχληση αλλά τις απολαμβάνει κιόλας. Αυτό τουλάχιστον σκέφτηκα όταν είδα τον dr. moshe να γράφει στην ανάρτησή του "ανθίστατο", τη στιγμή που υπάρχει το απολύτως ισοδύναμο "αντιστεκόταν". Το ρήμα δε αυτό, το "ανθίσταται", το περιλαμβάνει και η Γραμματική Κλαίρη-Μπαμπινιώτη στα μορφολογικώς αντιστεκόμενα, τη στιγμή που υπάρχει το ρήμα "αντιστέκεται". Αν είναι δηλαδή να αντιπαραθέτουμε σε υπαρκτά ρήματα της δημοτικής άλλα, της καθαρεύουσας, είναι προφανές ότι αυτά τα άλλα θα επιζητούν στη συνέχεια τους κλιτικούς τους τύπους, οπότε έχουμε πια παραγωγή λακουβών! Επαναλαμβάνω όμως, ότι ρήματα όπως το "έγκειται" ή το "συνίσταται" ή το "παρίσταται" δεν έχουν ακριβές ισοδύναμο στη δημοτική, οπότε εκεί βλέπω μέλλον [αλλά και παρόν, ήδη!] στα "έγκειτο, συνίστατο, παρίστατο". Γενικότερα, ο τρόπος με τον οποίον η Γραμματική Κλαίρη-Μπαμπινιώτη "διαλαμβάνει" αυτά τα ρήματα δεν με ικανοποιεί, αλλά γι' αυτό ίσως μιαν άλλη φορά. Μία μόνο αναφορά: μνημονεύει [εκτός λάθους μου] μόνο τους "ορθούς" τύπους, π.χ. "εθεωρείτο", και όχι τους πολύ συχνότερους στη σημερινή χρήση, τους χωρίς συλλαβική αύξηση τύπους όπως "θεωρείτο", ενώ ο dr. moshe, αντιθέτως, τους μνημονεύει.
Το γεγονός ακριβώς ότι οι τύποι αυτοί "εσφαλμένα" δεν έχουν αύξηση δείχνει για μένα ότι έχουμε πραγματική, "αμόρφωτη" παραγωγή, που πηγάζει από τη μάζα [ή έστω από κάποια μάζα] των ομιλητών και όχι απλά από κάποιους νεοκαθαρευουσιάνους. Αν το καλοσκεφτεί κανείς, είναι μια έξυπνη, οικονομική λύση. Θεωρείται-θεωρείτο. Γιατί όχι; Ο χρόνος θα δείξει. Τώρα, το ότι κάποιοι ανατριχιάζουν με αυτή τη λύση ενώ άλλοι αναγαλλιάζουν, αυτό έχει να κάνει με τις γενικότερες γλωσσικές τάσεις του καθενός, αλλά και τι έγινε;