Άκου να δεις: Απίθανες πληροφορίες που περνάνε από τα χέρια του μεταφραστή

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
«Τι περίεργο νήμα είναι αυτό, στα εργαλεία της δουλειάς;» θα αναρωτηθείτε προχωρώντας το διάβασμα. Ε, αν δεν συμφωνείτε με την τοποθέτησή του εδώ, πείτε και πού θα προτιμούσατε να το μετακομίσουμε. Εγώ, πάντως, στα σοβαρά το ξεκινάω· κι ελπίζω να είναι το αποτέλεσμα χρήσιμο ή, καμιά φορά, και ευχάριστο.

Καθεμία και καθένας μας, καθώς μεταφράζουμε, συναντάμε κάποιες μικρές λεπτομέρειες της ιστορίας, κάποιες απίθανες πληροφορίες, κάποια τριβιδάκια όπως αποδίδει τα trivia o Νικέλ. Τις περισσότερες φορές βγάζουμε άκρη μόνοι μας· καμιά φορά, δυσκολευόμαστε, ζητάμε βοήθεια και τότε γεννιούνται καμιά φορά σπουδαία νήματα στη Λεξιλογία.

Από τις φορές που βγάζουμε άκρη μόνοι μας, ο κόπος μας συχνά δεν απεικονίζεται πουθενά· ο αναγνώστης μπορεί να περάσει πάνω από τη λέξη ή την πραγματολογική λεπτομέρεια που ξεδιαλύναμε χωρίς καν να κοντοσταθεί. Καμιά, φορά, όταν θα κρίνουμε ότι πραγματικά χρειάζονται ερμηνευτικές σημειώσεις, ο κόπος μας μπορεί να απαθανατιστεί με κάποια υποσημείωση ή μια επεξήγηση. Τόση δουλειά και πόσες φορές μόνο εμείς γνωρίζουμε, μόνο εμείς απολαμβάνουμε την ευχαρίστηση της πετυχημένης αναζήτησης.

Ε, λοιπόν, σας προτείνω να μοιραζόμαστε αυτές τις μικρές νίκες μας από αυτό το νήμα και έτσι να πολλαπλασιάζουμε αυτή την προσωπική αλλά και μοναχική μας ευχαρίστηση. Το τι εννοώ εγώ, θα το δείτε με το επόμενο, πρώτο παράδειγμα. Το πώς (και αν) θα αξιοποιήσετε εσείς αυτό το βήμα, το μέλλον θα το δείξει.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Το σκάνδαλο με το λάδι της σαλάτας

Εκεί, λοιπόν, που μεταφράζεις ένα κείμενο για τις εμπράγματες εγγυήσεις στις χορηγήσεις τραπεζικών δανείων, το κείμενό σου σου ξεκαθαρίζει κάτι το προφανές. Ότι μια αποθήκη γεμάτη παλιοσίδερα είναι πιο ευπρόσδεκτη ως ασφάλεια από μια αποθήκη γεμάτη ώριμα καμαμπέρ. (Σώπα...) Και κάπου εκεί, ο συγγραφέας αναφέρει το σκάνδαλο του λαδιού της σαλάτας.

Και να 'το το μεταφραστικό πρόβλημα. Το κείμενο είναι αμερικάνικο· μάλλον δεν εννοεί αγνό παρθένο ελαιόλαδο νοθευμένο με σπορέλαια. Άλλωστε, αυτή είναι καθημερινή πρακτική, δεν μπορεί να είναι σκάνδαλο που, σύμφωνα με το βιβλίο που μεταφράζεις, φόρεσε φέσι 200 εκατομμυρίων δολαρίων σε 51 τράπεζες και άλλες εταιρείες.

Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να πας μακριά: Το Salad Oil Scandal έχει ήδη το δικό του νήμα στην wikipedia, από όπου μαθαίνεις ότι συνέβη το 1963 (και άρα ήταν πολλά τα λεφτά, Άρη· πάνω από 1 δις $ του 2008, λέει το άρθρο) και ότι την πάτησαν κολοσσοί όπως η American Express και η Bank of America με ένα από τα πιο παλιά κόλπα στην ιστορία: Ο τενεκές με το λάδι είχε δυο δάχτυλα λάδι κι ήταν γεμάτος νερό από κάτω· μόνο που εδώ ο τενεκές ήταν ολόκληρα τάνκερ...

Και φυσικά, μαθαίνουμε από το βικιάρθρο ότι το λάδι ήταν σογιέλαιο και γι' αυτό, το σκάνδαλο είναι γνωστό και ως Soybean Scandal. Εύκολη τώρα πια και η απόφαση για την απόδοση: «Το σκάνδαλο του σογιέλαιου».

Και με μια τέτοια ασίστ, εύκολο θα σας είναι πια να καρφώσετε στο καλάθι, την επόμενη φορά που θα έρθει στην παρέα η συζήτηση για κόλπα με νοθευμένα προϊόντα.
 

bernardina

Moderator
Typhoid Mary

Δεν έχει καμία σημασία πώς βρέθηκα εκεί που βρέθηκα. Ούτε αν αυτό που βρήκα έχει σχέση μ' εκείνο που έψαχνα. Το θέμα είναι πως οι δαίδαλοι του νετίου με ξέβρασαν εδώ κι ένιωσα την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας --εν είδει μνημόσυνου αυτής της άμοιρης γυναίκας-- την τραγική ιστορία της ζωής της (Σεπτέμβριος 1869 – Νοέμβριος 1938).

Η Typhoid Mary, κατά κόσμον Mary Mallon ήταν το πρώτο άτομο στις ΗΠΑ που διαπιστώθηκε ότι ήταν ασυμπτωματικός φορέας του μικροβίου που σχετίζεται με τον τυφοειδή πυρετό, εξ ου και το προσωνύμιο. Εικάζεται ότι εξαιτίας της προσβλήθηκαν τουλάχιστον πενήντα άνθρωποι, τρεις από τους οποίους πέθαναν, μέσω της τροφής που παρασκεύαζε (ήταν μαγείρισσα).

Η Μαίρη έζησε στην απομόνωση της καραντίνας συνολικά τρεις ολόκληρες δεκαετίες. Πέθανε από πνευμονία και το πτώμα της αποτεφρώθηκε και θάφτηκε κάπου στο Μπρονξ.



Η Μαίρη δεν ήταν η μόνη. Υπήρξαν κι άλλοι ασυμπτωματικοί ασθενείς που διέσπειραν το μικρόβιο:

Other healthy typhoid carriers identified in the first quarter of the 20th century include Tony Labella, an Italian immigrant, presumed to have caused over 100 cases (with five deaths); an Adirondack guide dubbed Typhoid John, presumed to have infected 36 people (with two deaths); and Alphonse Cotils, a restaurateur and bakery owner

Φαίνεται πως το Typhoid Mary έχει γίνει και ιδιωματισμός: Today, Typhoid Mary is a generic term for anyone who, knowingly or not, spreads something undesirable.

Εγώ ομολογώ ότι τον μαθαίνω για πρώτη φορά.

ΥΓ. Ο τυφοειδής πυρετός δεν πρέπει να συγχέεται με τον τύφο. Οι δύο ασθένειες παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα αλλά προκαλούνται από διαφορετικούς μικροοργανισμούς.
 
Μιας και το θυμήθηκα: Από εντελώς αλλού ξεκίνησα και κατέληξα εδώ http://www.youtube.com/watch?v=xe-f4gokRBs .
Το αγγλικό βικιάρθρο εδώ.

Υ.Γ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες τις θεότητες, μονοθεϊστικών και πανθεϊστικών θρησκειών (συμπεριλαμβάνω όλη την ουράνια κινεζική γραφειοκρατία), που δεν πρέπει να μεταφράσω το όνομά τους (Prince Rupert Drops or Dutch tears). Μάλλον με υποσημείωση θα την έβγαζα.
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Υ.Γ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες τις θεότητες, μονοθεϊστικών και πανθεϊστικών θρησκειών (συμπεριλαμβάνω όλη την ουράνια κινεζική γραφειοκρατία), που δεν πρέπει να μεταφράσω το όνομά τους (Prince Rupert Drops or Dutch tears). ...

Ειρήνη, των σταγόνων το όνομα εννοείς, αλλά επειδή το πρωτοδιάβασα των θεοτήτων, θυμήθηκα τα Φανταστικά όντα (του Μπόρχες και όχι μόνο). :scared: Ζόρικη άσκηση.
 
Χε χε.
Φυσικό να μπερδευτείς. Η διατύπωσή μου όσο και να πεις πάσχει (μεταξύ μας μόνο με κόπο και ιδρώτα θα μπορούσα να τα κάνω χειρότερα).
Τις απολογίες μου :twit: :D
 

bernardina

Moderator
August Landmesser, ο άνθρωπος που αρνήθηκε να χαιρετίσει ναζιστικά.



Αν και η φωτογραφία ενδέχεται να απεικονίζει κάποιον άλλο, ο August Landmesser έμεινε στην ιστορία επειδή αρνήθηκε να χαιρετίσει ναζιστικά την ώρα που καθελκυόταν ένα εκπαιδευτικό σκάφος του γερμανικού ναυτικού στα ναυπηγεία του Αμβούργου:

A figure identified as August Landmesser is featured in a photograph taken on 13 June 1936, published on 22 March 1991 in Die Zeit. It shows a large gathering of workers at the Blohm + Voss shipyard in Hamburg, for the launching of the Navy training ship Horst Wessel. Everyone in the image has raised his or her arm in the Nazi salute, with the exception of a man toward the back of the crowd, who grimly stands with his arms crossed over his chest. Whether the depicted man is Landmesser is not known with certainty; calls to definitively identify him have gone unanswered, and his daughter Irene is not entirely sure.
 
Last edited by a moderator:

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ως προς την αναγνώριση, η διατύπωση στη γερμανική Βικιπαίδεια είναι ελαφρώς διαφορετική. Λέει ότι δεν έχει γίνει βέβαιη αναγνώρισή του στη φωτογραφία, μολονότι η κόρη του, Ιρένε, πιστεύει ότι πρόκειται για εκείνον. Στη γερμανική βίκη υπάρχει και σύνδεσμος προς οικογενειακές φωτογραφίες του Άουγκουστ Λαντμέσερ, για να βγάλετε μόνοι σας τα συμπεράσματά σας.
 
Συγκλονιστική φωτογραφία, όποιος κι αν είναι και όποιο κι αν ήταν το καθεστώς.
 
Στη δική σου βλέπω κάτω (εκεί απ' όπου σ' εκείνην της Μπερναρντίνας περνά το κάτω μέρος του κύκλου) βλέπω πιο καθαρά δύο άντρες, έναν με κασκέτο που κοιτάει ψηλά προς το φακό κι έναν μουστακαλή ακριβώς μπροστά και αριστερά του, αλλά βλέπω μόνο ένα μπράτσο υψωμένο ναζιστικά. Χωρίς να είμαι σίγουρος, θα διακινδύνευα να πω πως, από τους δύο αυτούς, ο μουστακαλής δεν σηκώνει το μπράτσο.
 

daeman

Administrator
Staff member
Έτσι μου φαίνεται και μένα, Κώστα, δηλαδή το υψωμένο δεξί χέρι αριστερά του «μουστακαλή» (αριστερά όπως τον βλέπουμε), δεν πρέπει να είναι το δικό του αλλά του κασκετάκια. Πίσω από τον «μουστακαλή» υπάρχει ένα χέρι υψωμένο (δίπλα στο κεφάλι του) που μοιάζει σε πρώτη άποψη σαν να είναι του κασκετάκια, όμως εκεί πρέπει να υπάρχει άλλος κρυμμένος, που φαίνεται μόνο το χέρι του.
 

nickel

Administrator
Staff member
Στην αναμπουμπούλα μπορεί να είναι κι άλλοι που δεν έσπευσαν να σηκώσουν το κουλό τους ή το σηκώνουν απρόθυμα. (Του μουστακαλή το χέρι είναι πιο αριστερά.) Το χαρακτηριστικό με τον άνθρωπο της φωτογραφίας είναι ότι έχει ικανή απόσταση γύρω του, ξεχωρίζει, έχει διπλώσει τα χέρια του προκλητικά και το ύφος του λέει αυτά που θα θέλαμε να πούμε σε όσους μας ζητάνε ολοκληρωτική αποδοχή.
 
Καλά, σίγουρα, απλώς, κουβέντα να γίνεται. Έτσι κι αλλιώς, εννοείται ότι κι όσοι σήκωναν το χέρι τους δεν ήταν όλοι υπέρ, πολλοί θα ήταν και κατά, κλπ. κλπ. κλπ. Η στάση του ενός σαφώς ξεχωρίζει, δεν τίθεται θέμα.
 

daeman

Administrator
Staff member
Ε, ναι. Άλλωστε, όπως διαβάζω στη Γουίκη, και ο ίδιος ο Landmesser είχε γραφτεί στο ναζιστικό κόμμα το 1931 μήπως και βρει δουλειά, αλλά τον διέγραψαν το 1935, πριν βγει η φωτογραφία αυτή στις 13-6-1936, επειδή παντρεύτηκε Εβραία. Όχι ότι αυτό αφαιρεί κάτι από το θάρρος του να αψηφήσει έτσι ανοιχτά τον ολέθριο συρμό.
 
Top