«Η μπούρκα είναι φυλακή» ;

efi

¥
Το θέμα για μένα είναι, γιατί η απόφαση, γιατί τώρα, γιατί στη Γαλλία και γιατί η μουσουλμάνα γαλλίδα υπουργός τη στηρίζει σε πολιτικό επίπεδο.


Να μην ξεχάσω και το Γάλλο σύζυγο. Το αν και το γιατί ο Γάλλος σύζυγος είναι τέτοιος σατράπης σαν τους συγγενείς της γυναίκας του, το αν του αποδόθηκαν ευθύνες για ενδοοικογενειακή βία, το αν το γαλλικό κράτος δεν έχει πρόβλημα που αυτός γουστάρει να το παίζει πασάς, επειδή ξέρει γαλλικά, φοράει κοστούμι και δεν πάσχει από κατάθλιψη, και το τι θα κάνει στην πολιτισμένη χώρα αν απελάσουν τη σύζυγό του, κι αυτό είναι ένα θέμα. Πολλά τα ερωτηματικά για το σύζυγο!
 

nickel

Administrator
Staff member
Επειδή είμαι λίγο υπ' ατμόν (αλλά και πολύ χαρούμενος για ένα ακόμα βήμα που έγινε στη δική μας θεοκρατική πολιτεία — να μια ελευθερία που εμένα μου τη χάρισαν), να σημειώσω μόνο ότι:

(1) ο Διαφωτισμός δεν εξάλειψε την υποκρισία
(2) ο Διαφωτισμός δεν έβαλε το διαφωτισμό στο DNA μας
(3) υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε μια πολιτεία που διαλογίζεται και διαλέγεται και διαμορφώνεται από κοινωνικές δυνάμεις και, από την άλλη, θεοκρατικά καθεστώτα που δεν μπορούν να πάνε μπροστά όσο βασίζονται σε δόγματα και εξ αποκαλύψεως αλήθειες.

@efi: Αν μπορείς, διάβασε το γαλλικό. Θα σου λύσει πολλές απορίες.

@όλες: Δεν σας προλαβαίνω, φεύγω.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Efi, η συγκεκριμένη τα έχει περάσει και τα ξέρει.
 

efi

¥
@efi: Αν μπορείς, διάβασε το γαλλικό. Θα σου λύσει πολλές απορίες.

Στην πέμπτη σελίδα, ξεχνάω και τ' όνομά μου, στα γαλλικά μου θα βασιστώ; :p

(Όχι, δε θέλω να μου το μεταφράσετε, μεταμεσονύχτιο αστειάκι έκανα :)
 

efi

¥
Efi, η συγκεκριμένη τα έχει περάσει και τα ξέρει.

Τι; Με δυτικό γάμο, μπούρκες και τέτοια; Τα λέει κι αυτά στο γαλλικό του Νίκελ, ή να κάνω κι άλλο χόμγουερκ;-)
 

curry

New member
Όσον αφορά τα μοναστήρια και τις κλαρωτές φούστες, για μένα είναι αυτονόητο ότι ο προσκυνητής, τουρίστας ή ό,τι άλλο, για όποιον λόγο κι αν επισκέπτεται ένα μοναστήρι, θα πρέπει να σέβεται το γεγονός ότι εκεί κατοικούν άνθρωποι που μονάζουν. Δηλαδή, για φαντάσου αντίστοιχα σε γυναικείο μοναστήρι να σου εμφανιστεί ο Ρουβάς χωρίς μπλούζα. Τι φταίνε οι ταλαίπωρες οι καλόγριες να... κολάζονται; :) Κι εν πάση περιπτώσει, είσαι επισκέπτης σε έναν χώρο ο οποίος, στο κάτω κάτω, θα μπορούσε και να είχε τις πόρτες του κλειστές. Σεβάσου τους κανόνες του, τους κανόνες των ανθρώπων που ζουν εκεί, δεν σου επιβάλλονται στο δικό σου χώρο.

Σωστό και δεκτό, αλλά μίλησα για παντελόνια και βερμούδες (φαρδιές σαν βράκες κρητικές) - καμία σχέση με ημίγυμνους Σάκηδες ;). Σαφώς οι άνθρωποι εκεί μονάζουν αλλά δεν ζουν και στον Άρη. Τόσο πολύ κολάζονται πια με μια γυναίκα που φοράει παντελόνι; Δεν μιλάω για ακρότητες, μιλάω για ένα απλό παντελόνι, ούτε προκλητικό, ούτε τίποτα (άσε που κάτι άλλες προσκυνήτριες με φούστες που έδειχναν πολλά περισσότερα από ό,τι τα παντελόνια μας, την γλίτωσαν την κλαρωτή).
Νομίζω ότι το θέμα τελικά είναι να υπάρχουν κάποια όρια σε όλα - και να συμβαδίζουμε όλοι, όσο γίνεται, με την εποχή μας. Θα τους σεβαστώ, γι' αυτό δεν θα πάω στο μοναστήρι με καυτό σορτσάκι απ' ευθείας από την παραλία κι αν καμία φίλη μου το κάνει, θα την κράξω. Αλλά κι οι καλόγεροι/ καλόγριες θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι ζούμε στον 21ο αιώνα πλέον. Και δυστυχώς, όταν σου επιβάλλεται το γελοίο, θα το σχολιάσεις, δεν γίνεται αλλιώς - τουλάχιστον εγώ δεν κρατιέμαι :D.

Στους γάμους, που τα αβυσσαλέα ντεκολτέ αφθονούν, δεν υπάρχουν αντιδράσεις (πλην ελαχίστων που γίνονται και θέμα στις ειδήσεις). Αλλά εκεί είναι το οικονομικό στη μέση, δυστυχώς. :(
 

danae

¥
Σαφώς οι άνθρωποι εκεί μονάζουν αλλά δεν ζουν και στον Άρη. Τόσο πολύ κολάζονται πια με μια γυναίκα που φοράει παντελόνι;

Στους γάμους, που τα αβυσσαλέα ντεκολτέ αφθονούν, δεν υπάρχουν αντιδράσεις (πλην ελαχίστων που γίνονται και θέμα στις ειδήσεις). Αλλά εκεί είναι το οικονομικό στη μέση, δυστυχώς. :(

Μπορεί και να κολάζονται με το παντελόνι, εδώ έχει κολαστεί ταξιτζής όταν είδε φούστα πλεκτή μέχρι τον αστράγαλο, μπότα, χαχώλικο πλεκτό ζιβάγκο και πλεκτό παλτό από πάνω... Οι μοναχοί ζουν απομονωμένοι και παλεύοντας με τον εαυτό τους. Αν μπορούσαν να το κάνουν και βλέποντας όλα αυτά που κυκλοφορούν, μπορεί και να μόναζαν στις πόλεις.

Όσο για τους γάμους, εκτός απ' το οικονομικό, υπάρχουν παπάδες που προειδοποιούν το ζευγάρι --κι έτσι δεν ακούμε περισσότερα στις ειδήσεις-- κι επιπλέον οι παπάδες δεν είναι μοναχοί, κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Εξάλλου ο γάμος είναι μια παράσταση ούτως ή άλλως.
 

La usurpadora

New member
Εδώ έχει κολαστεί ταξιτζής όταν είδε φούστα πλεκτή μέχρι τον αστράγαλο, μπότα, χαχώλικο πλεκτό ζιβάγκο και πλεκτό παλτό από πάνω...

Φαντάζομαι ότι θα είχε άλλα ελατήρια αυτός για να κολαστεί (ή μάλλον η σουσπανσιόν του ταξί θα είχε χαλάσει και το κούνημα από το αμάξι θα του έκανε σούπα το κεφάλι), χαχαχ!

Απλώς νομίζω ότι το παράδειγμα, για τον τρόπο που πρέπει να ντυνόμαστε εμείς στα μοναστήρια και τις ακρότητες με τις οποίες μπορεί να μας φέρνει αντιμέτωπους, χρησιμοποιείται για παραλληλισμό του προβλήματος που προκύπτει από την ερμηνεία γραπτών, ιερών και μη (ή αν θέλετε ηθών, παραδόσεων κουλουπου) στη μελλοντική ή υπάρχουσα εφαρμογή τους.
 

curry

New member
...κι επιπλέον οι παπάδες δεν είναι μοναχοί, κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Εξάλλου ο γάμος είναι μια παράσταση ούτως ή άλλως.

Άρα, η ιερότητα του χώρου δεν υφίσταται; Κι αν δεν υφίσταται στις εκκλησίες, γιατί να υφίσταται στα μοναστήρια; Και τα δύο, πάνω από όλα, Οίκοι του Κυρίου δεν είναι;
 

danae

¥
Άρα, η ιερότητα του χώρου δεν υφίσταται; Κι αν δεν υφίσταται στις εκκλησίες, γιατί να υφίσταται στα μοναστήρια; Και τα δύο, πάνω από όλα, Οίκοι του Κυρίου δεν είναι;

Το θέμα της ιερότητας του χώρου είναι άλλο. Κατά τη γνώμη μου, όταν κάποιος αποφασίζει να τελέσει ένα μυστήριο, είτε πιστεύει σε αυτό είτε το κάνει μόνο και μόνο για κοινωνικούς λόγους, πρέπει να σέβεται τους κανόνες του. Το θέμα των μοναστηριών, όμως, είναι πιο σύνθετο: εκεί το θέμα είναι διπλό.

 

e_Apwn

New member
(2) ο Διαφωτισμός δεν έβαλε το διαφωτισμό στο DNA μας
Αν το είχε κάνει, τότε δε θα ήταν διαφωτισμός.

"A French court has denied citizenship to a Muslim woman from Morocco, ruling that her practice of "radical" Islam is not compatible with French values."
Αν ισχύει, τότε πρόκειται για απόλυτο Σαρκοζισμό. Εκτός αν με το practice of radical Islam εννοεί ότι ανήκει σε κάποια οργάνωση φονταμενταλιστών που βάζουν βόμβες... Αν ζητούσε άσυλο -φορώντας ωστόσο μπούρκα- αλλά για πολιτικούς ή άλλους λόγους θα της το αρνούνταν επειδή τη φοράει;

Από το IslamOnline.net & Newspapers.
A French court has denied a veiled Muslim woman the French nationality for being "too submissive" to her husband and that her religious rituals were "incompatible" with French values, reported the Guardian on Saturday, July 12.
"She lives in total submission to her male relatives," the Council of State said in a ruling cited by Le Monde on Friday.
"She seems to find this normal and the idea of challenging it has never crossed her mind."
"(Her religious practices are) not compatible with the essential values of the French community, notably the principle of gender equality," said the ruling.
"She has no idea about the secular state or the right to vote."

Κρίσιμη ερώτηση. Το τεστ γαλλικών που δίνεις στα σύνορα της Γαλλίας πριν μπεις στη χώρα το πέρασε ή μήπως την έκοψαν για αυτό;

Αν όντως έτσι είναι τα πράγματα, δύσκολα η απόφαση αυτή δε θα φτάσει στο ΕΔΔΑ. Και εκεί δύσκολα δε θα καταπέσει, εκτός αν υπάρχουν τυπικοί ή σοβαροί ουσιαστικοί λόγοι που τη δικαιολογούν, όπως κίνδυνος για τη γαλλική δημόσια τάξη, βαρύ ποινικό μητρώο κτλ.

Αν υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι στο Μαρόκο αυτή η γυναίκα έχει περισσότερη προστασία ή ελευθερία από ό,τι σε ένα ευρωπαϊκό κράτος όπως η Γαλλία τότε μάλλον έχει πάρει τον κατήφορο η Ευρώπη. Submissive δεν την κάνει η μπούρκα. Και ακόμα και αν τη βγάλει -για να πάρει την υπηκοότητα- δε σημαίνει ότι θα πάψει να είναι submissive.

Εδώ κάπου πρέπει να πέσει το http://youtube.com/watch?v=J317DUqkYVU
 
Συγγνώμη, αλλά γιατί η Γαλλία (και η κάθε Γαλλία) θα πρέπει να δώσει ιθαγένεια σε κάποιον που δεν σέβεται τις βασικές της αρχές; Ζητάω και παίρνω ιθαγένεια σημαίνει σέβομαι, συμφωνώ και ασπάζομαι τις θεμελιώδεις αξίες της χώρας.

Άλλο ιθαγένεια κι άλλο πολιτικό άσυλο.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Έφη, εγώ δεν το διάβασα αυτό ακόμα, από άλλο ρεπορτάζ για τη ζωή της είναι οι πηγές μου :):)

Για τα μοναστήρια τώρα, παιδιά, η Δανάη έχει δίκιο. Κι εγώ το θεωρώ φοβερή υποκρισία να φοράς τη βρωμοφούστα για να μπεις σε μοναστήρι, ιδίως από τη στιγμή που σε κάποια μοναστήρια γίνονται αίσχη, όμως σκεφτείτε το εξής: εμείς μπαίνουμε στο χώρο τους. Άρα, θα τον ορίσουν εκείνοι όπως θέλουν. Αν δε μας αρέσει, δεν μπαίνουμε.
 
Συγγνώμη, αλλά γιατί η Γαλλία (και η κάθε Γαλλία) θα πρέπει να δώσει ιθαγένεια σε κάποιον που δεν σέβεται τις βασικές της αρχές; Ζητάω και παίρνω ιθαγένεια σημαίνει σέβομαι, συμφωνώ και ασπάζομαι τις θεμελιώδεις αξίες της χώρας.

Άλλο ιθαγένεια κι άλλο πολιτικό άσυλο.

Μαζί σου. Μαζί σου!
 

La usurpadora

New member
Όμως σκεφτείτε το εξής: εμείς μπαίνουμε στο χώρο τους. Άρα, θα τον ορίσουν εκείνοι όπως θέλουν.

Και εκεί γεννιέται το πρόβλημα. Το ότι αποδεχόμαστε χωρίς να αναρωτηθούμε ιδιαίτερα ότι κάποιος εφήμερος φορέας και εκφραστής μια ιδέας, πίστης (και λοιπά), ορίζει ο ίδιος κατά πώς το θέλει, υποκειμενικά, πώς πρέπει να γίνεται αυτό ή το άλλο. (π.χ. Άσεμνη περιβολή ορίζεται όχι μόνο αυτή που αφήνει ακάλυπτο μεγάλο μέρος του σώματος, αλλά οτιδήποτε έχει δύο παντζάκια στα πόδια της γυναίκας. Περάστε από το βεστιάριο και αλλάξτε το με κάτι τυλιχτό). Και το υπερασπίζεται σθεναρά, μη και αν βάλει λίγο νερό στο κρασί του θα καταφέρει ανεπανόρθωτο πλήγμα σε αυτό που πρεσβεύει(και θα χάσει τη δύναμή του, πες; ).
Η μετριοπάθεια και ο ψυχρός νους ποτέ δεν ήταν το φόρτε της ανθρώπινης φυλής.
Όταν το γράμμα του νόμου υπερισχύει του πνεύματός του για να εξυπηρετήσει και 'γω δεν ξέρω τι (μεγάλη απορία την είχα πάντοτε), κλάφτα Χαράλαμπε και κλάφτα Αϊσέ.
 

efi

¥
Συγγνώμη, αλλά γιατί η Γαλλία (και η κάθε Γαλλία) θα πρέπει να δώσει ιθαγένεια σε κάποιον που δεν σέβεται τις βασικές της αρχές; Ζητάω και παίρνω ιθαγένεια σημαίνει σέβομαι, συμφωνώ και ασπάζομαι τις θεμελιώδεις αξίες της χώρας.

Άλλο ιθαγένεια κι άλλο πολιτικό άσυλο.



Μαζί σου. Μαζί σου!

Για να κάνω το συνήγορο του διαβόλου, ίσως επειδή οι καιροί αλλάζουν, και η χώρα πρέπει να εκφράζει τους κατοίκους της.
Άλλωστε, η γυναίκα αυτή δεν δηλώνει ακραία ισλαμίστρια. Στο σπίτι μου, λέει, ό,τι θέλω κάνω. Δε βγήκα, λέει, να κολάσω ούτε να προσηλυτίσω κανέναν.
(Το διαβάζω, το ξαναδιαβάζω, και η μόνη απάντηση στα ερωτήματά μου νομίζω πως βρίσκεται στο σημείο αυτό:


Chronologie

Avant 1973. Les femmes conjointes d'un Français devenaient françaises par le mariage. Les hommes devaient demander leur naturalisation.

1973. Le nouveau code de la nationalité supprime l'effet automatique du mariage sur la nationalité. Depuis, le conjoint de Français, qu'il soit homme ou femme, peut acquérir la nationalité française par une simple déclaration. Le gouvernement ne peut y faire obstacle que pour des raisons édictées par la loi; il ne peut s'y opposer que pour "indignité ou défaut d'assimilation".

Lois Sarkozy. Au nom de la lutte contre les mariages de complaisance, le délai à partir duquel le conjoint peut demander la nationalité française a été porté d'un à deux ans par la première loi Sarkozy en 2003, puis de deux à quatre ans, voire à cinq ans si le couple ne réside pas en France, par la seconde loi Sarkozy en 2006.

Και, λίγο, εδώ:
Le couple reconnaît "spontanément" son appartenance au salafisme. Ce courant de l'islam, qui prône une lecture littérale et rigoriste du Coran, s'inspire du mode de vie des premiers fidèles du prophète Mahomet. Faiza M. a affirmé qu'elle n'était pas voilée quand elle vivait au Maroc et a indiqué "qu'elle n'a adopté ce costume qu'après son arrivée en France à la demande de son mari et qu'elle le porte plus par habitude que par conviction".

Θέλω να πω, ότι αν είναι να απελαθεί η μαντάμ, γιατί να μη δικαστεί και ο μεσιέ, παρακαλώ;
(Και άλλα πολλά θέλω να πω, αλλά θα κρατηθώ.)
 
Last edited:
Πιστεύω ότι πολλές απορίες θα μας λύνονταν αν είχαμε ορίσει λίγο ξεκάθαρα την έννοια τη ιθαγένειας και τι σημαίνει να την αποκτήσεις. Όταν βρω λίγο χρόνο, θα το ψάξω παραπάνω, γιατί δεν είναι τόσο απλό ζήτημα, ούτε είναι ζήτημα ανθρωπισμού ή πολιτικής ορθότητας η ιθαγένεια. Είναι -μεταξύ των άλλων- και πράξη με μεγάλο συμβολικό νόημα, ειδικά σήμερα.
 
Αν γράψω αυτά που πραγματικά έχω στο μυαλό μου, ίσως να μη φάω μπαν, αλλά αν μου ξαναμιλήσει κανείς από δω μέσα...
 

efi

¥
Από την άλλη, πάλι, με την παγκοσμιοποίηση, ίσως να έχει χάσει το συμβολικό της νόημα η ιθαγένεια, και να είναι καθαρά πρακτικό ζήτημα.
 

efi

¥
Αν γράψω αυτά που πραγματικά έχω στο μυαλό μου, ίσως να μη φάω μπαν, αλλά αν μου ξαναμιλήσει κανείς από δω μέσα...

Εγώ θα σου μιλήσω, Κόμη μας, επειδή με παίρνεις στα σοβαρά :-)
 
Top