«Η μπούρκα είναι φυλακή» ;

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Εμ, έτσι είναι αυτά, τι να κάνεις, καθόμαστε εμείς και τα συζητάμε μεταξύ τύρου και άχλαδου να περνάει η ώρα.

Αν όμως όριζε και αυτό το καλό μας το Σύνταγμα να την πληρώνει την Ανατολική Ορθόδοξο μόνο όποιος την αγαπά τόσο ώστε να συμφωνεί με το εικόνα και σταυρό παντού, είμαι σίγουρη ότι πολλοί φορολογούμενοι θα ανέκραζαν στον Φοροσωτήρα Ωσαννά. :p

(Ξέχασα ότι εμείς τα θήλεα δεν πρέπει να μιλάμε δημοσίως, πάω να βρω το κεφαλομάντηλο και εξαφανίζομαι, τα 'χει πει ο Απόστολος ο Παύλος, εξάλλου)
 
Και αυτό είναι το niquab.
Θυμίζει τη μπούρκα, αλλά είναι μόνο για το κεφάλι, ενώ η μπούρκα ολόσωμη.
Εννοείται ότι αποκάτω απ' το νικάμπ φοράς σεμνά ρουχαλάκια - όχι όπως κάνουν οι niquabitch. ;)

 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Ναι, σεμνά ρουχαλάκια, καλά. Διάβαζα το μπλογκ μιας Αμερικανίδας διαμένουσας σε αραβική χώρα, η οποία έλεγε ότι τα εσώρουχα που φορούν οι γυναίκες σε Σαουδική Αραβία και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις θα έκαναν τη μέση Αμερικανίδα να κοκκινίσει από ντροπή (κάτι με τον ανταγωνισμό για την προσοχή του άντρα τους είχε να κάνει, δε θυμάμαι ακριβώς, θυμάμαι όμως ότι έλεγε για στρινγκ με φωτάκια και φτερά και πούπουλα).
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Και μιας και είδα ότι έχει αναφερθεί ξανά η Γαλλία εδώ, ας βάλουμε κι έναν ενδιαφέρον λίνκο: Ni Putes Ni Soumises
 

SBE

¥
Παρεμπιπτόντως, δεν ξέρω γιατί αναφέρεις τον Καναδά, Παλ. Εκεί φαγώνονται για το αν επιτρέπεται ή απαγορέυεται η μπούρκα.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Γιατί έχω την αίσθηση ότι γενικώς στον Καναδά κάπως τα έχουν λύσει αυτά με τους σιχ, μιχ και λοιπούς στο δημόσιο βιο. Δεν γνωρίζω ειδικά για την μπούρκα αλλά δεν μου κάνει και εντύπωση αυτό που λες. Αν επιτρέπεις σε πολίτες να περιφέρονται σκεπασμένοι από την κορυφή ως τα νύχια με μπούρκες, αποκρύπτοντας τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και αρνούμενοι φυσικά ελέγχους ασφαλείας και τέτοια, τότε πρέπει να επιτρέψεις σε όποιον θέλει να μπαίνει όπου θέλει με καλυμμένο πρόσωπο και σώμα, είτε φοράει τη στολή του Νταρθ Βέιντερ είτε στολή χανούμισσας.
 

SBE

¥
Το χαρακτηριστικό του Καναδά από παλιά ήταν ότι ήταν ιδιαίτερα φιλόξενη χώρα προς του νέους κατοίκους της και με αυτόν τον τρόπο ενσωμάτωνε συνεχώς τους μετανάστες*. Δεν ξέρω τί γίνεται όμως όταν ο μετανάστης δεν επιθυμεί να ενσωματωθεί και απαιτεί ειδική μεταχείριση. Το 2011 είχε απαγορευτεί η μπούρκα σε ορισμένες δημόσιες λειτουργίες. Το 2015 η απαγόρευση καταργήθηκε στο όνομα της ελευθερίας να φοράει κανείς ό,τι θέλει. Τελικά μάλλον είναι αναποφάσιστοι ακόμα.

* Αυτό δεν σημαίνει ότι οι παλιοί κάτοικοι έχουν λύσει τα μεταξύ τους προβλήματα (π.χ. υπάρχει ακόμα αντιπαλότητα γαλόφωνων- αγγλόφωνων, οι Ινουίτ και οι Ινδιάνοι είναι ακόμα πολίτες β΄κατηγορίας κλπ κλπ).

Παρεμπιπτόντως, μια που λέγαμε για σχολική στολή, μια φωτό μεε Άγγλους μαθητές, όπου βλέπετε ότι η μαθήτρια με τη μαντήλα δεν εξαιρείται από τη σχολική στολή, ούτε φοράει ό,τι της καπνίσει.


Άλλο παράδειγμα (προσέξτε το μαντήλι με το σήμα του σχολείου)
 
Ε μετά θα φταίμε εμείς αν επικαλεστούμε θρησκευτικούς λόγους για να φοράμε τη σχολική στολή με σουρωτήρι στο κεφάλι, εις το όνομα του Μεγάλου Μακαρονοτέρατος;

Και μη μου πείτε ότι δεν είναι σοβαρά πράματα αυτά και τους εμπαίζουμε και ευτελίζουμε το θρησκευτικό αίσθημα και τέτοια. Είναι πάρα πολύ σοβαρά και έχουμε πάρα πολύ σοβαρούς λόγους να το κάνουμε - τουλάχιστον το ίδιο σοβαρούς, ίσως και σοβαρότερους από τους λόγους για τους οποίους οι διάφορες μουσουλμάνες κυρίες διεκδικούν το δικαίωμα να φορούν μαντήλα.

Σοβαρολογώ.
 

SBE

¥
Νομίζω ότι δεν θα φταίτε καθόλου. Μάλιστα στον Καναδά που τον αναφέραμε, όταν είχε ανάψει η συζήτηση για τη μπούρκα, ένας άντρας εμφανίστηκε με μπούρκα σε δημόσια εκδήλωση και απαίτησε να γίνει σεβαστό το δικαίωμά του να φοράει ό,τι θέλει.

Το ζήτημα από την άλλη είναι ότι οι περισσότερες χώρες δεν είναι Γαλλία και τα θρησκευτικά σύμβολα δεν απαγορεύονται. Επομένως πώς κάνεις διάκριση ανάμεσα σε θρησκευτικά σύμβολα; Επιτρέπεις στους Σιχ να φοράνε τουρμπάνι και απαγορεύεις στις μουσουλμάνες το φερετζέ;
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Το ζήτημα από την άλλη είναι ότι οι περισσότερες χώρες δεν είναι Γαλλία και τα θρησκευτικά σύμβολα δεν απαγορεύονται. Επομένως πώς κάνεις διάκριση ανάμεσα σε θρησκευτικά σύμβολα; Επιτρέπεις στους Σιχ να φοράνε τουρμπάνι και απαγορεύεις στις μουσουλμάνες το φερετζέ;
Ακριβώς γι' αυτόν το λόγο ήταν και αδύνατον, κτγμ, να απαγορευτεί στη συγκεκριμένη κοπέλα να παρελάσει με τη μαντήλα. Όταν -όπως μου είπε κι ένας φίλος- η σημαία μας έχει επάνω ένα σταυρό να, τι θα πεις, «οι χριστιανοί από εδώ, οι μη χριστιανοί από εκεί;»

Συνεχίζω να διαφωνώ με την παρέλαση, πάντως :)
 

SBE

¥
Και γιάυτό εγώ είπα ότι θα έβαζα τους μαθητές να παρελάσουν με εθνική ενδυμασία.
Αλλά και να καταργηθούν οι παρελάσεις δεν λύνεται το πρόβλημα.
Στην ακόλουθη φωτογραφία βλέπουμε το καστ βρετανικής κωμικής σειράς που γράφει ο πρωταγωνιστής (ο ηλικιωμένος στη μέση) που είναι Πακιστανο-άγγλος. Η σειρά διακωμωδεί τα ήθη και την καθημερινότα μιας οικογένειας Πακιστανών μεταναστών. Η κοπέλλα με το βουνό στο κεφάλι δεν είναι υπερβολικά ντυμένη με σκοπό το διασυρμό του χιτζάμπ. Έτσι ακριβώς κυκλοφορούνε πολλές τελευταία, γιατί έχει γίνει μόδα να φοράς τη μαντήλα με ποιός ξερει τί κατασκευή από κάτω για να δείχνει τεράστια.
Αν είσαι επομένως δάσκαλος σε σχολείο ή διευθυντής σε υπηρεσία ή προιστάμενος γενικά, τί στο καλό θα πρέπει να κάνεις όταν μπαίνει πρώτα το αντίσκηνο και μετά αυτή που το κουβαλάει στο κεφάλι; Kαι κατά πόσο είναι αυτό modest wear;

 
Top