Την Αηδονόπιτα του Ισίδωρου Ζουργού.
Η περιήγηση ενός Αμερικανού φιλέλληνα στον κόσμο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και η μανική του προσήλωση στον αγώνα των λαών ενάντια στην απολυταρχία δίνουν αφορμή να ξεδιπλωθούν πέντε χρόνια πολέμου και ονείρων, από τον ξεσηκωμό της Μακεδονίας ως τα βουνά του Ασπροπόταμου, της Ρούμελης κι από κει στο έγκλειστο Μεσολόγγι.
Η "Αηδονόπιτα" είναι ένα μυθιστόρημα μιας μεγάλης περιπέτειας, που στις σελίδες του συναντάμε τον Ιωάννη Παπάφη, τον Κασομούλη, οπλαρχηγούς της Ρούμελης και του Ολύμπου, τον Μπάιρον, ακόμα και τον Ανώνυμο, τον συγγραφέα της "Ελληνικής Νομαρχίας".
Είναι ένα βιβλίο στραμμένο στον αγώνα του ανθρώπου για ελευθερία και αυτοδιάθεση, μα πιο πολύ στο ζεστό κουκούλι του έρωτα, που είναι ο δρόμος και ο βατήρας της άλλης ελευθερίας, της υπαρκτικής. Όλα αυτά συμβαίνουν στις ατραπούς μεγάλων ταξιδιών, καθώς η ανθρώπινη μοίρα, δεμένη πισθάγκωνα στο μεσιανό κατάρτι, χαρτογραφεί με το βλέμμα της τα έσχατα του ωκεανού.
Εκφραστικά νομίζω ότι ο συγγραφέας επαναλαμβάνονταν κάπως (πρέπει να συνάντησα τουλάχιστον πέντε φορές τη φράση "στους ντόκους της Βοστόνης") και το τέλος μού φάνηκε κάπως αφύσικο και ξεκομμένο απ' τις προηγούμενες 550 σελίδες, αλλά παρόλα αυτά μου άρεσε πολύ. Γιατί; Δεν ξέρω. Ίσως επειδή φώτιζε μια πτυχή της ιστορίας για την οποία εγώ δεν είχα διαβάσει ποτέ τίποτα (η Μακεδονία το 1821), ίσως επειδή η αφήγηση για το Μεσολόγγι και την έξοδο ήταν συναρπαστική, ίσως επειδή τελικά είναι ένα βιβλίο για τις ανθρώπινες χίμαιρες... Πάντως, με καθήλωσε. :)