Το κάπνισμα

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Δεν είδα τέτοιο πράγμα χθες, παρότι βέβαια δεν ξέρω τι θα γίνεται τα Χριστούγεννα. Μπορούσες να καθίσεις όπου ήθελες, με την υποχρέωση της ελάχιστης κατανάλωσης 15 ευρώ. Ούτε πιατέλες ούτε μπουκάλια.
 

SBE

¥
Αυτό είναι πολύ λογικότερο.

Διόρθωση: είχα πάει τα προπερασμένα Χριστούγεννα και φέτος τα Χριστούγεννα το απέφυγα για τον καπνό. Τότε κάπνιζαν πολλοί πούρο στο μαγαζί, μια αηδία...
 

danae

¥
Τι φριχτή εφημερίδα! Εκτός από την ιστορία με το μωρό που καπνίζει, διάβασα και για το μωράκι που έπαθε εγκαύματα και σφίχτηκε το στομάχι μου.

Το Πάσχα του 2009 είχα δει έναν μπαμπά να δίνει στα καλά καθούμενα τζούρες από το τσιγάρο του στο γιο του που ήταν κάτω από δύο χρονών. Σάστισα και ηλιθιωδώς δεν μίλησα. Τώρα μετανιώνω.

Παρεμπιπτόντως, ο δίχρονος καπνιστής του άρθρου, υποθέτω πως επιπλέον δεν θήλασε. Μου φαίνεται απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο σε μωρό που θηλάζει. Θα ήταν τόσο καλυμμένο σωματικά και ψυχικά από το θηλασμό, που αν δοκίμαζε τζούρα απ' το τσιγάρο θα καταλάβαινε πολύ καλά τι αηδία είναι.
 

SBE

¥
Δεν έχετε κάνει Β. Ελλάδα προφανώς, όπου η εικόνα του τρίχρονου γυφτακιού στον αραμπά που στρίβει τσιγάρο και το ανάβει είναι συχνή (μέχρι πριν δέκα χρόνια που πέρασα το επαρχιακό δίκτυο τελευταία φορά).
 
Η αλήθεια είναι πως όχι, οι εμπειρίες μου σταματούν στο δεκάχρονο πιτσιρίκι που μου έκανε τράκα έξω από το παλιό μου δημοτικό με την ατάκα "πάω στην πέμπτη, μικρό είναι το μάτι σου" και σ' ένα άλλο, εξάχρονο αυτή τη φορά, τσιγγανάκι στα Εξάρχεια -το οποίο ήταν πιο ευγενικό αλλά πάλι άκουσε τον εξάψαλμο...
 

Earion

Moderator
Staff member
Τώρα που καταλάγιασαν τα ντουμάνια στο καφενείο του Σαραντάκου (βλ. εδώ και συνέχεια) έχω μια ερώτηση για την οποία, ως αμέτοχος της καπνιστικής κουλτούρας, απευθύνομαι στους ειδικούς:

Πώς περιγράφεται (με ποιο ρήμα) η κίνηση του καπνιστή που βγάζει το σιγαρέτο από το πακέτο, το πιάνει με τον αντίχειρα και τον δείκτη, και το χτυπάει ελαφρά μια, δυο, τρεις το πολύ φορές στο κλειστό πακέτο, προτού το φέρει στα χείλη (συνήθως αυτό γινόταν στα πλακέ, τώρα που εκλείπουν αυτά δεν ξέρω αν εξακολουθεί η συνήθεια).

Σε βιβλίο που εκδόθηκε πέρσι χρησιμοποιείται το ρήμα ταμπονάρω ("ταμπονάρει το τσιγάρο στην τσιγαροθήκη"), που το βρίσκω να σημαίνει "με τη βοήθεια ταμπόν ή γάζας και με διαδοχικές κατακόρυφες κινήσεις προσπαθώ να σταματήσω την αιμορραγία από μια πληγή ή να την καθαρίσω" (ΛΚΝ). Ανάλογα και τα ευρήματα στο Διαδίκτυο.
 

nickel

Administrator
Staff member
Το ελαφρύ χτύπημα του τσιγάρου στο πακέτο είναι tapoter στα γαλλικά.

tapoter Frapper légèrement à petits coups répétés. Tapoter une cigarette, pour faire tomber la cendre. (Robert)

Οπότε, στα ελληνικά πρέπει / θα έπρεπε να λέμε «ταποτάρω».

Σήμερα, 31η Μαΐου, παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος, μπορούμε να σημειώσουμε ότι εδώ δεν γράφτηκε ούτε γραμμή ακόμα για την ολοκληρωτική απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Bavarians vote for Germany's toughest smoking ban

Voters in the southern German state of Bavaria on Sunday voted for Germany's strongest smoking ban, meaning lighting up in bars, restaurants and beer tents at Munich's famous Oktoberfest will be verboten.

Bavaria became the first German state on Sunday to endorse a total smoking ban following a referendum putting an end to smoking in all public buildings.

Over three million voters participated in the southern German state's sixth referendum, with 61 percent voting in favor of the ban, according to the director of state elections.

The citizens' initiative “for real protection of non-smokers” will impose a total smoking ban on all clubs, bars, restaurants, cafes and beer tents.

The Muencher Merkur newspaper on Sunday called the vote a "landmark and surprisingly clear" decision. "Few German citizens had trusted the Bavarians, often ridiculed as provincial, to show such decisiveness," the paper said.

Emotive issue


The referendum was prompted by a heated debate in Bavaria, pitting bar owners and restaurant associations against non-smoking campaigners.

The Christian Social Union (CSU), Bavaria's governing party, had introduced Germany's strongest smoking ban at the beginning of 2008. But the rules were relaxed a few months later, when the CSU formed a state coalition with the Free Democrats.

Smoking is currently tolerated in small pubs and side-rooms of taverns, as well as at Oktoberfest's famed beer tents.

The initiative to restore the original ban was backed by the Green Party and the Social Democrats. The new legislation mandates that smoking will be outlawed in all public buildings beginning August 1 - with one last exception for this year's Oktoberfest.

Bavaria's Premier Horst Seehofer told daily tabloid Bild preceding the referendum that his ruling CSU party could live with either possible result of the referendum.

Seehofer told the newspaper that he himself had given up social smoking at his wife's request.

Πηγή​
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Στη Λιθουανία, όπου βρίσκομαι τις τελευταίες τέσσερις μέρες, οι μόνοι καπνιστές που είδα ήταν έξω από ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο, μέσα στον γνωστό γυάλινο θαλαμίσκο-βιτρίνα-κλουβί καπνίσματος, σαν αυτό που υπάρχει και σε μερικά αεροδρόμια. Δηλαδή, δεν επιτρέπουν στους πελάτες τους να καπνίζουν στο πεζοδρόμιο και να ρυπαίνουν τον χώρο με αποτσίγαρα, πρέπει υποχρεωτικά να μπουν εκεί μέσα για να τραβήξουν τις τζούρες τους.
 
Στις σημειώσεις του άρθρου της Wikipedia για τις Olympic Airlines βρήκα ένα pdf (το λινκ βρίσκεται στη σημείωση 26) από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ που ασχολείται με το θάνατο αλλεργικού επιβάτη, το 1998, σε πολύωρη πτήση της Ολυμπιακής προς Νέα Υόρκη, λόγω του καπνού που περνούσε από το χώρο καπνιστών στο χώρο μη καπνιστών, όπου βρισκόταν ο ίδιος. Εντυπωσιάζει η απανθρωπιά της αεροσυνοδού μπροστά στις εμφατικές εκκλήσεις της γυναίκας του επιβάτη να τον βοηθήσει να αλλάξει θέση από τη σειρά που βρισκόταν κοντά στο χώρο καπνιστών (και φυσικά ο καπνός περνούσε και στο χώρο μη καπνιστών) σε κάποια σειρά πιο απομακρυσμένη από το ντουμάνι. Το κάπνισμα στα αεροσκάφη απαγορεύτηκε τελικά στις 15 Απριλίου 2001. Those were the days...

Επιπλέον, όποιος ενδιαφέρεται για διδακτορικό στη σημασία του όρου "accident", θα βρει μπόλικη τροφή στις 40 σελίδες της απόφασης. :)
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Το διάβασα ολόκληρο και ένιωσα φρίκη. Ο άνθρωπος πέθανε από κρίση άσθματος μέσα στο αεροπλάνο επειδή αυτό το άτομο αρνήθηκε κατηγορηματικά να τον μετακινήσει σε μια από τις 11 κενές θέσεις ή σε μια από τις 28 θέσεις που καταλάμβαναν υπάλληλοι της Ολυμπιακής χωρίς να πληρώνουν! Η δε Ολυμπιακή υποστήριξε μετά στο δικαστήριο ότι the smoke in the cabin was too mild to be a significant factor in his death!

Αλλά για όποιον έχει ταξιδέψει σε υπερατλαντική πτήση με την παλιά Ολυμπιακή, δεν κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η συμπεριφορά της αεροσυνοδού. Οι Έλληνες αεροσυνοδοί της παλιάς Ολυμπιακής ήταν μακράν οι χειρότεροι που έχω συναντήσει. Έχω ταξιδέψει για Αμερική και Καναδά με Lufthansa, British Airways, Air France, Iberia, Delta, TWA, Continental και Ολυμπιακή. H πτήση με την Ολυμπιακή, μία και μοναδική φορά, θα μου μείνει αξέχαστη, με την κακή έννοια.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Για να πω την αλήθεια, εμένα (ως μη καπνιστή που είχα καθίσει σε οριακές σειρές καθισμάτων) δεν με πείθει η απόφαση. Δεν ξέρω αν θα είχε βγει η ίδια απόφαση από ένα δικαστήριο τρίτης χώρας, λιγότερο «αντικαπνιστικής», και αν θα είχε καταδικάσει την Ολυμπιακή. Με προβληματίζει το δεδομένο ότι η αεροσυνοδός είχε πει στον επιβάτη «δεν υπάρχουν θέσεις, ψάξε μόνος σου και κάθισε όπου θες» και ότι τα αμερικάνικα δικαστήρια αφενός έπλεξαν αυτό το νομικό πλάσμα περί ατυχήματος ενώ παράλληλα μείωσαν την αποζημίωση που επιδίκασαν στο μισό αναγνωρίζοντας την συνυπαιτιότητα του επιβάτη που δεν σηκώθηκε μόνος του να βρει μια θέση να σωθεί, παρά μόνο όταν ήταν πολύ αργά. Επίσης, δεν κατάλαβα αν οι διαθέσιμες 11 κενές θέσεις και οι 23 θέσεις των δωρεάν επιβατών ήταν σε περιοχή μη καπνιζόντων ή όχι και με προβληματίζει η απλή αναφορά των αριθμών χωρίς να υπάρχει το συμπληρωματικό στοιχείο της χρηστικότητάς τους ή όχι επειδή το βλέπω και σαν προσπάθεια να δημιουργηθεί «κλίμα» στα χαμηλόβαθμα αμερικανικά δικαστήρια των ενόρκων. Αντίστοιχη προσπάθεια εντυπωσιασμού βλέπω π.χ. σε φράσεις όπως ότι ο αποβιώσας «βρισκόταν στο μέσο πυκνού καπνού». Αν η τρίτη σειρά μετά τους καπνιστές ήταν στο μέσο πυκνού καπνού, τότε στο μέσο των σειρών των καπνιστών είχε λιγότερο καπνό;

Εγώ βλέπω ανάμεσα στις γραμμές έναν άσχημο καβγά δύο ανθρώπων, της συζύγου και της αεροσυνοδού. Πιστεύω ότι αναπτύχθηκε κάποια λεκτική βεντέτα μεταξύ τους, επειδή δεν μπορώ να κατανοήσω πώς η σύζυγος δεν ζήτησε από τον συνταξιδεύοντα (στους καπνιστές) φίλο τους γιατρό (αυτόν που μάταια προσπάθησε να σώσει τον άτυχο άντρα στο τέλος) να ενισχύσει το αίτημά της ή δεν αναζήτησε τον επικεφαλής της καμπίνας ή δεν δημιούργησε επεισόδιο ώστε να προκαλέσει το ενδιαφέρον άλλου προσωπικού ή του πιλότου ή κάτι άλλο.

Σε τελευταία ανάλυση πάντως, ειλικρινά δεν καταλαβαίνω πώς ένας μορφωμένος άνθρωπος που γνωρίζει ότι κινδυνεύει να πεθαίνει επειδή δεν μπορεί να ανασάνει δεν σηκώνεται από νωρίς μόνος του να πάει να ξαπλώσει στον μπροστινό διάδρομο αλλά κάθεται και περιμένει μοιρολατρικά μέχρι να είναι πολύ αργά. Έτσι, καθώς έχω την εντύπωση ότι στα υπερατλαντικά δεν πετούσαν άπειρες αεροσυνοδοί, αλλά αρκετά έμπειρες, ίσως είναι πολύ πιθανό η συγκεκριμένη να θεώρησε ότι προσπαθούσαν να την κοροϊδέψουν για να αλλάξουν θέση.

Συμπεραίνω επίσης ότι η νομική εκπροσώπηση της Ολυμπιακής, τουλάχιστον στα πρωτοβάθμια δικαστήρια, ίσως δεν ήταν ικανοποιητικά επαρκής.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
1) Ίσως η εν λόγω αεροσυνοδός να ήταν η προϊσταμένη της καμπίνας, οπότε ποιον άλλον να αναζητήσει για να παραπονεθεί;

2) Ομολογώ ότι ούτε εγώ θα παρότρυνα τον σύζυγό μου να πάει να ξαπλώσει στον διάδρομο μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά του. Πρέπει να το έχεις στο αίμα σου για να κάνεις τέτοιου είδους διαμαρτυρίες.

3) Οι εμπειρότατες αεροσυνοδοί της Ολυμπιακής, αυτές που πετούσαν στα υπερατλαντικά ταξίδια, είχαν τη χειρότερη συμπεριφορά όλων. Αγενείς και βλοσυρές, οι περισσότερες.

4) Έχοντας υποστεί επτάωρη πτήση σε αεροπλάνο της Air Seychelles γεμάτο με Έλληνες, όπου όπως ακριβώς περιγράφεται στην απόφαση, επιβάτες από θέσεις μη καπνιστών έρχονταν και κάπνιζαν όρθιοι ανάμεσα στα καθίσματα των καπνιστών, ξέρω τι θα πει ντουμάνι μέσα σε αεροπλάνο. Διότι, αν ο προβλεπόμενος αριθμός των καπνιστών στο αεροπλάνο ήταν Χ, αυτός ο αριθμός αυξανόταν κατά πολύ αφού υπήρχαν και όρθιοι καπνιστές εκτός από τους καθιστούς.
Αν ρωτούσες δε τους ορθίους καπνιστές γιατί δεν ζήτησαν θέση καπνιστών, κάποιοι σου απαντούσαν με αφέλεια ότι προτιμούν να κάθονται με τους μη καπνιστές για να μην έχουν το ντουμάνι σε όλη τη διάρκεια της πτήσης. Σ' εκείνη την πτήση, οι αεροσυνοδοί μάταια προσπαθούσαν να επιβάλουν την τάξη, δηλαδή να αναγκάσουν τους ορθίους καπνιστές να επιστρέψουν στη θέση τους.

5) Δεν ήταν στην τρίτη σειρά μετά τους καπνιστές, ήταν στην τρίτη σειρά πριν από τους καπνιστές, δηλαδή τον χώριζαν δύο σειρές από την πρώτη σειρά καπνιστών. Και ναι, αυτός που είναι σε τόσο στενή επαφή με τις σειρές των καπνιστών, τρώει πολύ ντουμάνι, ενώ αυτός που θα καθίσει 30 σειρές πιο μπροστά, δεν έχει σχεδόν καμία επαφή. Για έναν υγιή άνθρωπο το mild ντουμάνι μπορεί να είναι αμελητέο, για έναν ασθματικό μπορεί να είναι θανατηφόρο.

6) Δεδομένου ότι συχνότατα και για διάφορους λόγους οι διάφορες εταιρείες μεταφέρουν επιβάτες από την τουριστική στην business class, αυτό θα μπορούσε να γίνει, και με το παραπάνω, για σοβαρούς λόγους υγείας.

7) Και τέλος, αν η ανόητη και υπερφίαλη, κατά τη γνώμη μου, αεροσυνοδός δεν είχε τραβήξει την κόντρα στα άκρα, θα είχε ξεδοντιάσει κάθε επιχείρημα της οικογένειας του θανόντος. Μπορεί ο άνθρωπος πάλι να είχε πεθάνει στην πτήση, αλλά δεν θα μπορούσε κανένας να κάνει αγωγή στην Ολυμπιακή. Αν, δε, η αεροσυνοδός πίστεψε ότι προσπαθούν να την κοροϊδέψουν, είναι μια άλλη χαρακτηριστική περίπτωση κουτοπόνηρου Ελληνάρα που κάνει τον έξυπνο.

Συγγνώμη, αγαπητέ μου δόκτορα, αλλά η περιγραφή της κατάστασης μέσα στο αεροπλάνο μού ξύπνησε πολύ δυσάρεστες εικόνες από πραγματικές πτήσεις που έχω ζήσει.

Edit: H συνέχεια εδώ.
 
Last edited:

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Για βιαστική εφαρμογή» των νέων μέτρων κάνει λόγο ο Παναγιώτης Γκόφας, ιδιοκτήτης εστιατορίου στην παραλία της Νέας Κρήνης Καλαμαριάς, υποστηρίζοντας πως και οι ιδιοκτήτες εστιατορίων θα έπρεπε να συμπεριληφθούν στην... εξαίρεση του νόμου. «Το υπουργείο αρνήθηκε να δώσει μια περίοδο προσαρμογής όπως και την επιλογή στους καταστηματάρχες να δηλώσουν το μαγαζί τους ως καπνιστών ή μη. Ακόμη και αν δεχτούμε ότι η απαγόρευση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των Ελλήνων και η πολιτιστική μας κληρονομιά, που θεωρεί συνυφασμένη τη διασκέδαση με το κάπνισμα».

Δίκιο έχει ο κύριος. Για κάθε νόμο που ψηφίζεται στην Ελλάδα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η πολιτιστική μας κληρονομιά και οι ιδιαιτερότητες των Ελλήνων -- ή μήπως των Ελληναράδων; Π.χ. όταν ψηφίζονται νόμοι για την πάταξη της φοροδιαφυγής, πρέπει οπωσδήποτε να ληφθεί υπόψη ότι ο Έλληνας έχει στο DNA του την κλοπή των φόρων, δεν επιτρέπεται να τον ζορίσουμε όσο τον Γερμανό ή τον Γάλλο. Κι όταν ψηφίζονται νόμοι για την αποτροπή των ατυχημάτων στους δρόμους, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η πολιτιστική μας κληρονομιά, δηλαδή το "ξέρεις ποιος είμαι εγώ, ρε" και η ευγενική χειρονομία της μούντζας.

Τώρα, αν του πεις του κυρίου ότι την μπαρούφα τον αφορισμό ότι "η διασκέδαση είναι συνυφασμένη με το κάπνισμα" υιοθετούν μόνο οι εξαρτημένοι από το κάπνισμα, κι ότι οι μη καπνιστές μπορούν εξίσου να ξεφαντώνουν και να διασκεδάζουν χωρίς να κρατάνε στο χέρι τους κάτι αναμμένο και να το ρουφάνε κάθε λίγο, μπορεί να σε κοιτάζει σαν να ήρθες από άλλο πλανήτη. Κι αν τον πληροφορήσει κανείς ότι το κάπνισμα ήρθε στην Ευρώπη μετά το 1500 μ.Χ., ίσως θελήσει να αναθεωρήσει τα περί "πολιτιστικής κληρονομιάς των Ελλήνων".
 
Αποτελεί όντως εθνική ντροπή το να βλέπεις το καλοκαίρι έξω από τα εστιατόρια όπου συχνάζουν και ξένοι τουρίστες τούς μεν ξένους καπνιστές να έχουν βγει έξω μεμονωμένα να κάνουν το τσιγάρο τους μετά το φαΐ, και την ίδια ώρα μέσα να υπάρχουν Έλληνες που καπνίζουν ανενόχλητοι (και ενοχλώντας τους άλλους). Τόση γαϊδουριά, τόση έλλειψη σεβασμού, τόση "πολιτιστική κληρονομιά". Άσε που χάνουν και την ευκαιρία για smirting.
 

nickel

Administrator
Staff member
Πρώτη του Σεπτέμβρη, δεν αρχίζει μόνο το φθινόπωρο, αλλά κυρίως η εφαρμογή των αντικαπνισματικών μέτρων, και νιώθω μέσα μου μια επιθυμία να πω «εμπρός βήμα ταχύ, να προϋπαντήσουμε την υγεία στη νέα εποχή». ;)

Να ξεχωρίσω δύο κείμενα, φρέσκα, για τους προβληματισμούς μας. Το ένα, σαν να προέρχεται από την άλλη μεριά, μια κι εγώ συντάσσομαι πλέον με τους υποστηρικτές της απαγόρευσης. Τα καλά και συμφέροντα: το έχω κόψει πάνω από ένα χρόνο και θέλω να το κρατήσω έτσι. Σε μια παρέα άκαπνων προ ημερών, μίλησα κάποια στιγμή στο τηλέφωνο με φίλο, που με ρώτησε: «Με το τσιγάρο πώς τα πας;» Σαν να με ρωτούσε για κάποιον νεανικό έρωτα, εντελώς λησμονημένο! Με τη συγκεκριμένη παρέα ούτε που μου είχε περάσει από τη σκέψη. Λίγες μέρες αργότερα, στην αυλή του σπιτιού μας, με τέσσερις (αρειμάνιους) καπνιστές γύρω μου, το χέρι μου έκανε συνεχώς τη γνωστή παλινδρομική κίνηση: «Δεν αντέχω, θα καπνίσω!» (το χέρι τεντωνόταν προς κάποιο πακέτο). «Πίσω, ηλίθιε!» (μαζευόταν πάλι). Η δεύτερη φωνή κέρδιζε πάντα. Αλλά, ουφ!

Η Ελλάδα ξανακόβει το κάπνισμα (Του Μιχάλη Πιτσιλίδη, διευθυντή του περιοδικού Popular Medicine). Καταλήγει:
Ας μη γελιόμαστε. Στην πραγματικότητα, η αντικαπνισματική εκστρατεία αποτελεί το μεγαλύτερο εγχείρημα ελέγχου συνειδήσεων στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ο πειθαρχημένος άνθρωπος που δεν καπνίζει, δεν πίνει, γυμνάζεται τακτικά, διατρέφεται υγιεινά, έχει προσεκτική ερωτική συμπεριφορά και ακολουθεί πιστά τις εντολές της λεγόμενης «προληπτικής ιατρικής», αποτελεί σήμερα το πρότυπο του επιθυμητού πολίτη-καταναλωτή. Μεταξύ των άλλων και γιατί δεν διαθέτει χρόνο να ασχοληθεί με τίποτα άλλο, εκτός από τον μέχρι θανάτου υγιή εαυτό του...

Το πρόβλημα της δυσπιστίας (του Πάσχου Mανδραβέλη). Ενδιαμέσως:

Μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι το γεγονός ότι η δυσπιστία γίνεται αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Οταν όλοι είναι σίγουροι ότι ένας νόμος δεν θα εφαρμοστεί, κανένας δεν θα τον εφαρμόσει. Δημιουργείται ένα άτυπο κίνημα ανυπακοής το οποίο κανένας κρατικός μηχανισμός δεν προλαβαίνει να κάμψει. Ετσι, ο νόμος δεν εφαρμόζεται υπό την ανοχή του κράτους και ο φαύλος κύκλος τού κυνισμού βαθαίνει.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Έκθεση του μαθητού Ζάζουλα με θέμα: «Πώς εορτάσαμε την ημέρα που κόβεται το τσιγάρο»

Σήμερα στα γραφεία μας χτύπησε ο συναγερμός πυρκαγιάς λόγω καπνίσματος μέσα σε γραφείο.

ΥΓ Δεν είναι αστείο, έτσι έγινε στ' αλήθεια! :)
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Τα άρθρα του Πιτσιλίδη είναι συνήθως ενδιαφέροντα. Ενδιαφέρον είναι κι αυτό εδώ. Όταν διαβάζω πράγματα όπως ετούτο:

Ας μη γελιόμαστε. Στην πραγματικότητα, η αντικαπνισματική εκστρατεία αποτελεί το μεγαλύτερο εγχείρημα ελέγχου συνειδήσεων στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ο πειθαρχημένος άνθρωπος που δεν καπνίζει, δεν πίνει, γυμνάζεται τακτικά, διατρέφεται υγιεινά, έχει προσεκτική ερωτική συμπεριφορά και ακολουθεί πιστά τις εντολές της λεγόμενης «προληπτικής ιατρικής», αποτελεί σήμερα το πρότυπο του επιθυμητού πολίτη-καταναλωτή. Μεταξύ των άλλων και γιατί δεν διαθέτει χρόνο να ασχοληθεί με τίποτα άλλο, εκτός από τον μέχρι θανάτου υγιή εαυτό του...

αναρωτιέμαι ειλικρινά τι φταίει και όταν υποστηρίζουν τις απόψεις τους γι' αυτό το θέμα, καπνιστές ευφυείς και καθόλα εξαίρετοι, φτάνουν να τεντώνουν τη λογική των επιχειρημάτων τους (έχει κι άλλα στο άρθρο του, έχουμε δει ανάλογα κι εδώ μέσα...) σε απίστευτο βαθμό.

Κανείς δεν απαγόρεψε πουθενά το κάπνισμα (αλίμονα δα, οι τζίροι είναι τεράστιοι)· μόνο το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους όπου ενοχλεί άλλους που δεν καπνίζουν...
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Δε θα εκφραστώ έτσι όπως μου 'ρχεται. Αλλά αυτό
Βρέθηκε π.χ. από επιδημιολογικές μελέτες, ότι οι μη καπνιστές, σύντροφοι καπνιστών, διατρέχουν 30% αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα. Ο αδαής πανικοβάλλεται, θεωρώντας ότι 30 στους 100 συντρόφους καπνιστών θα πάθουν καρκίνο. Φυσικά δεν πρόκειται περί αυτού. Πρόκειται για αύξηση της πιθανότητας. Και πόση είναι αυτή η πιθανότητα; Μόνον 6 στους 100.000 μη καπνιστές παθαίνουν καρκίνο στον πνεύμονα. Επομένως, η αύξηση κατά 30% αντιστοιχεί σε 1,8 ακόμα περιπτώσεις στις 100.000 ή 0,9 στις 50.000. Με άλλα λόγια, σε κάθε 55.000 μη καπνιστές, συντρόφους καπνιστών, μόνο 1 θα πάθει καρκίνο στον πνεύμονα εξαιτίας (;) του καπνιστή συντρόφου. Η πιθανότητα να πεθάνει, ο ίδιος άνθρωπος, σε τροχαίο είναι, στην Ελλάδα, 10 φορές μεγαλύτερη, αλλά δεν απαγορεύουμε γι’ αυτό την κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Με την ίδια λογική, άλλωστε, δεν θα έπρεπε να πωλούνται γλυκά σε παχύσαρκους ή διαβητικούς.

είναι το άκρον άωτον της ανοησίας. Δηλαδή, άμα είναι να πεθάνει μόνο ένας, έλα μωρέ, δεν έγινε και τίποτα. Αν αυτός ο ένας ήταν κάποιο αγαπημένο του πρόσωπο, θα είχε άραγε την ίδια άποψη;

Επίσης, βλακωδώς εξισώνει το παθητικό (επαναλαμβάνω, για όσους δεν το πρόσεξαν: το παθητικό) κάπνισμα με την επιλογή (επαναλαμβάνω: με την επιλογή) κάποιου να αγοράσει και να καταναλώσει γλυκά όταν γνωρίζει ότι ενδεχομένως θα προκαλέσουν στον ίδιο πρόβλημα υγείας.

Συν τοις άλλοις, δεν κάνει καμία αναφορά στο ισχυρότερο επιχείρημα των παθητικών καπνιστών: ο καπνός των τσιγάρων είναι ενοχλητικός και μυρίζει άσχημα. Πώς είπατε; Α, ναι, ναι, ας μη μιλάω καλύτερα. Γεμάτη νέφος είναι η Αθήνα, το τσιγαράκι του παραδίπλα με μάρανε;
 
Top