Μία μία οι δουλειές για να μην μπερδέψουμε ακόμα περισσότερο τα μπούτια μας εδώ πέρα.
Απ' ό,τι έχω καταλάβει, αυτά που θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε είναι τα εξής:
1) Κόβουμε ή όχι ελληνικό παραστατικό;
Κόβουμε! Αν το ηλεκτρονικό τιμολόγιο είναι σε ξένο νόμισμα πρέπει να ευρωποιήσουμε. Σε ένα σημείο του ελληνικού παραστατικού βάζουμε ότι η συγκεκριμένη συναλλαγή "Απαλλάσσεται του ΦΠΑ βάσει του νόμου 2859/00, άρθρο 14, παράγραφος 3".
2) Με ποια ισοτιμία ευρωποιούμε το ξένο νόμισμα;
Μέχρι τώρα έχει αναφερθεί η τιμή fixing της ημέρας έκδοσης του παραστατικού και αυτό που είπε η Μάτα, για την προτελευταία Τετάρτη του προηγούμενου μήνα (μάλλον μοιάζει με αυτό που ανέφερε νωρίτερα ο Προφέσορ για την «ισοτιμία μηνός»).
3) Με ποια τιμή φορολογούμαστε τελικά. Αυτήν στην οποία εκδόθηκε το παραστατικό ή αυτήν με την οποία ευρωποιήθηκε τελικά και πιστώθηκε στο λογαριασμό μας;
Μέχρι τώρα έχουν πέσει στο τραπέζι και οι δύο εκδοχές, με επικρατέστερη τη δεύτερη. Φτιάχνουμε μια στήλη στις άνευ ΦΠΑ εισαγωγές του βιβλίου εσόδων-εξόδων που την ονομάζουμε «Συναλλαγματικές διαφορές» και εκεί περνάμε τις διαφορές στα ποσά (είτε στα έσοδα είτε στα έξοδα) που προέκυψαν μετά την εξόφληση του παραστατικού, ως έκτακτα έσοδα ή έξοδα.
4) Μπαίνουν ή όχι τα παραστατικά αυτά στις περιοδικές δηλώσεις του ΦΠΑ;
Επίσης δύο εκ διαμέτρου αντίθετες εκδοχές. Ναι μπαίνουν (στον κωδικό 308). Όχι δεν μπαίνουν.
5) Μπαίνουν ή όχι τα παραστατικά αυτά στην εκκαθαριστική δήλωση του ΦΠΑ;
Επίσης δύο εκ διαμέτρου αντίθετες εκδοχές. Ναι μπαίνουν (στον κωδικό 666). Όχι δεν μπαίνουν.
6) Ισχύει το καθεστώς του Pro rata γι' αυτά τα παραστατικά;
Ξανά μανά. Ναι ισχύει. Όχι δεν ισχύει.
Κάτι ρώτησε ο Στάθης για παρακράτηση σ' αυτά τα παραστατικά, αλλά εδώ (προς το παρόν, μάλλον, γιατί κάθε μέρα προκύπτει και κάτι άλλο) συμφωνούμε όλοι ότι δεν υπάρχει παρακράτηση.
Αν ξέχασα κάτι, ας το συμπληρώσει κάποιος. Έχω χάσει κι εγώ πλέον τη μπάλα.
Και μια δική μου ερώτηση: Μάτα, τι στο κέρατο είναι το μπλοκάκι σειράς Α; Εγώ έχω ένα διάτρητο μπλοκάκι αποδείξεων παροχής υπηρεσιών.