Λοιπόν, βρήκα άκρη στο θέμα. Κοντεύω να γίνω λογιστής.
1) Όσον αφορά το θέμα της συναλλαγματικής ισοτιμίας,
εδώ βρίσκουμε την ισοτιμία που ορίζεται στο τέλος κάθε μήνα και ισχύει για όλον τον επόμενο. Αν τη στιγμή που πάμε να χρησιμοποιήσουμε την ισοτιμία που είχε καθοριστεί στο τέλος που προηγούμενο μήνα, η ισοτιμία έχει αλλάξει περισσότερο από 5%, τότε χρησιμοποιούμε τη νέα ισοτιμία, που ορίζεται από την Τ της Ε κάθε Τετάρτη. Αν μπούμε στο λινκ που σας έδωσα πιο πάνω, αμέσως θα μας δείξει τη νέα τιμή δίπλα στην παλιά, όπως είδα π.χ. να συμβαίνει για το δολάριο μέσα στον
Μάιο, έχει δύο τιμές, προφανώς τον Ιούνιο χρησιμοποιούμε τη δεύτερη από αυτές.
2) Τι γίνεται με το pro-rata; Αυτό που λέει η Λίνα ότι είπε εκείνος ο λογιστής. Ο δικός μου εξακολουθεί να τα λέει λάθος. Αυτά που βλέπετε πιο κάτω τα πήρα από τις χρήσιμες
πληροφορίες του in.gr.
13. Πώς γίνεται ο επιμερισμός του φόρου των κοινών δαπανών (Pro - rata), ποιες εκροές συμπεριλαμβάνονται στον αριθμητή και ποιες στον παρονομαστή του κλάσματος;
Σε περίπτωση που ο υποκείμενος στο φόρο χρησιμοποιεί αγαθά και υπηρεσίες για την πραγματοποίηση πράξεων, για μερικές από τις οποίες δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης (μη υποκείμενες ή απαλλασσόμενες χωρίς δικαίωμα έκπτωσης), ο εκπιπτόμενος φόρος ορίζεται σε ποσοστό στα εκατό του συνολικού ποσού του φόρου των κοινών αυτών εισροών. Το εκπιπτόμενο αυτό ποσοστό βρίσκεται με βάση ένα κλάσμα (Pro - rata), το οποίο:
(α) στον αριθμητή περιλαμβάνονται οι: φορολογητέες εκροές + οι φορολογητέες εκροές εκτός Ελλάδας + απαλλασσόμενες εκροές που δημιουργούν δικαίωμα προς έκπτωση, και
(β) στον παρονομαστή περιλαμβάνονται: ό,τι έχει περιληφθεί στον αριθμητή + οι απαλλασσόμενες εκροές που δεν δημιουργούν δικαίωμα προς έκπτωση. Επίσης, στο παρονομαστή συμπεριλαμβάνονται και οι μη συνδεόμενες με την τιμή των πράξεων επιδοτήσεις, μόνο στη περίπτωση που το κλάσμα έχει ήδη δημιουργηθεί από άλλη αιτία.
Δηλαδή, στον αριθμητή βάζουμε τα ποσά που είναι στους κωδικούς 307 (πελάτες στην Ελλάδα), 308 (πελάτες στην Αμερική) και 309 (πελάτες στην Ε.Ε.), ενώ στον παρονομαστή βάζουμε όλα τα προηγούμενα συν το 310, που δεν δημιουργεί δικαίωμα έκπτωσης. Εγώ σ' αυτόν τον κωδικό έχω τα έσοδά μου από τα σεμινάρια που κάνω. Ή κάποιος άλλος θα έβαζε σ' αυτόν τον κωδικό έσοδα από πωλήσεις ασφαλειών, αν είναι ασφαλιστής.