Επειδή στην Ελλάδα έκοβα το τιμολόγιο τη μέρα που με πλήρωναν οι Έλληνες πελάτες μου* και όχι νωρίτερα, έκανα το ίδιο και με τους πελάτες εξωτερικού που πλήρωναν σε δολάρια. Έβαζα ημερομηνία στο τιμολόγιο τη μέρα που μπήκε στον λογαριασμό μου η πληρωμή στην τράπεζα, με ακριβώς το ποσό που κατατέθηκε. Ούτως ή άλλως, κανένας από τους ξένους πελάτες μου δεν ζητούσε να του στείλω τιμολόγιο. Οι ίδιοι έβγαζαν την κατάσταση πληρωμής και μου ζητούσαν να την εγκρίνω, χωρίς να ζητάνε παραστατικό.
Φυσικά η τυπική διαδικασία είναι αυτή που αναφέρει πιο πάνω ο Ζazula, η οποία ακολουθείται και εδώ στην Αγγλία που είμαι τώρα: στην ετήσια δήλωσή μου υπάρχει κωδικός που αναφέρεται στα έσοδα ή έξοδα από συναλλαγματικές διαφορές.
*Στην ουσία, επί πολλά χρόνια είχα την τύχη να έχω μόνο έναν Έλληνα πελάτη που πλήρωνε κάθε μήνα την ίδια μέρα ανελλιπώς.
Φυσικά η τυπική διαδικασία είναι αυτή που αναφέρει πιο πάνω ο Ζazula, η οποία ακολουθείται και εδώ στην Αγγλία που είμαι τώρα: στην ετήσια δήλωσή μου υπάρχει κωδικός που αναφέρεται στα έσοδα ή έξοδα από συναλλαγματικές διαφορές.
*Στην ουσία, επί πολλά χρόνια είχα την τύχη να έχω μόνο έναν Έλληνα πελάτη που πλήρωνε κάθε μήνα την ίδια μέρα ανελλιπώς.