Προτιμάτε «Εποχή του Χαλκού» ή «εποχή του Χαλκού»;
Σε αντίθεση με το
Chicago Manual of Style, που βάζει κεφαλαία στα «Ice Age», «Stone Age», «Bronze Age» και «Iron Age», το παρακάτω απόσπασμα του
Διοργανικού εγχειριδίου (αναλλοίωτο στα 14 χρόνια από τότε που
πρωτοανέβηκε σε αυτό το νήμα) δεν βοηθάει ιδιαίτερα:
ια) οι ονομασίες των χρονικών υποδιαιρέσεων της γεωλογίας, της παλαιοντολογίας, της προϊστορίας, της πρωτοϊστορίας και της ιστορίας:
η Πρωτογεωμετρική, το Καινοζωικό, ο Μεσαίωνας, η Αναγέννηση, ο Μεσοπόλεμος
Όταν, όμως, οι λέξεις αυτού του είδους χρησιμοποιούνται ως επίθετα ή μεταφορικά, γράφονται με μικρό αρχικό:
Στο μουσείο εκτίθενται σαρκοφάγοι από την πρωτογεωμετρική περίοδο. Η κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές της χώρας αυτής είναι πραγματικός μεσαίωνας.
Στον
Οδηγό της νεοελληνικής γλώσσας της Ιορδανίδου (σ. 112) γράφει σχεδόν ακριβώς τα ίδια πράγματα, αλλά συνεχίζει με περισσότερες λεπτομέρειες, αν και μόνο εν μέρει σχετικές με το ερώτημά μου:
• Έτσι [με αρχικό κεφαλαίο] θα γραφούν και οι ιστορικοί όροι:
Αργοναυτική Εκστρατεία, Μεγάλη Χάρτα, Φιλική Εταιρεία, Μεσοπόλεμος (η συγκεκριμένη περίοδος μεταξύ Α' και Β' Παγκόσμιου), η Κατοχή (της Ελλάδας από τους Γερμανούς - αλλά: η γερμανική κατοχή στην Ευρώπη), ο Μεγάλος Πόλεμος του 1916-18, η Διακήρυξη των Δεκαέξι, η Νύχτα των Κρυστάλλων, η Επανάσταση της Σφενδόνης.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Θα γράψουμε:
η συνθήκη της Γιάλτας, το ζήτημα της Κύπρου, η επανάσταση του Οκτώβρη του 1917, ο πόλεμος του Βιετνάμ. [Εδώ δεν εξηγεί τον λόγο για την εξαίρεση, ή τουλάχιστον περισσότερο από την επόμενη παράγραφο, αλλά σύμφωνα με τον Μαρωνίτη: «Γράφεται όμως με αρχικό μικρό η λέξη που προσδιορίζει επακριβέστερα ένα γεγονός, όταν η άλλη ή οι άλλες λέξεις του όρου αποτελούν αυθυπόστατη έννοια γεωγραφική, ιστορική, χρονολογική κτλ.»]
Αν ακολουθήσουμε παρόμοια λογική όπως και με τα τοπωνύμια, όταν ο ένας από τους δύο όρους αρκεί για να προσδιορίσει το ιστορικό γεγονός, τότε ο άλλος όρος μπορεί να γραφεί με αρχικό πεζό:
Β' Παγκόσμιος πόλεμος.
Η λογική των τοπωνυμίων είναι η ίδια όπως αναφέρεται στο
Διοργανικό εγχειρίδιο και διαχωρίζει τη
Μεσόγειο θάλασσα (που μπορεί να γραφτεί με ακρίβεια και ως σκέτο
Μεσόγειος) από την
Ερυθρά Θάλασσα (όπου και τα δύο μέρη του ονόματος είναι απαραίτητα).
Βλέπω λοιπόν από τη μια ότι στις ιστορικές περιόδους υπάρχει ένα ένστικτο πεζοποίησης (κεφαλαίο μόνο αν δεν ακολουθεί το «περίοδος» ή «εποχή»), όμως από την άλλη συνιστάται να γράφονται με πεζό αρχικό μόνο τα «προαιρετικά» κομμάτια των ονομάτων. Από τη στιγμή λοιπόν που το «Εποχή/εποχή του Χαλκού/Σιδήρου/Λίθου» δεν μπορεί να γραφτεί παρά μόνο ολόκληρο, η λογική των εγχειριδίων υποδεικνύει «Εποχή».
(Αναφέρω και την ύπαρξη του νήματος
Stone Age, αν και δεν ασχολείται με τα κεφαλαία.)