Και τελικά, η Παλάβρα που είναι γυναίκα με καταλαβαίνει.
Το ζήτημα όμως δεν είναι απλά να σε προστατεύει ο νόμος από τον σεξουαλικά πεινασμένο νεαρό. Όπως είδαμε στην περίπτωση της Κολονίας και στην περίπτωση του Ροτσντέιλ που ανάφερα, ο νόμος κοιμόταν όρθιος για λόγους πολιτικής ορθότητας. Κάποια στιγμή ο νεαρός θα μεγαλώσει και μπορεί να αναλάβει και μια θέση ευθύνης. Υπάρχει ήδη ανισότητα στον ευρωπαϊκό χώρο, που χάρη στους αγώνες των γιαγιάδων μας έχει περιοριστεί, δεν μας χρειάζεται να πάμε κι εκατό χρόνια πίσω.
Φανταστείτε τον δάσκαλο σε σχολείο, να περνάει έμμεσα στα παιδιά το μήνυμα ότι οι γυναίκες είναι διακοσμητικές και στόχος για κάθε πεινασμένο. Ή διευθυντή σε τράπεζα και πελάτισσα να ζητάει δάνειο για την επιχείρησή της.
Μου έχει τύχει αραβικής καταγωγής φοιτητής ο οποίος ήταν ιδιαίτερα αρνητικός προς εμένα και διαμαρτυρόταν συνεχώς με αγένεια για το πώς βαθμολογούσα, για το μάθημα που έκανα κλπ. Και, όπως έχω παρατηρήσει ότι συνηθίζουν οι Μεσανατολίτες, έλεγε αβέρτα κουτοπόνηρα ψέματα ότι δήθεν ήμουνα αγενής μαζί του κλπ. Απευθύνθηκε στη γραμματεία και, επειδή έτυχε να αναλάβει να απαντήσει γυναίκα γραμματέας, την έπρηξε με τις υστερίες του. Μια μέρα που έλειπε η κοπέλα ανάλαβε την αλληλογραφία της ένας από τους άντρες της γραμματείας και ο φοιτητής ήταν μελιστάλαχτος και όλο ευγένειες και πρόθυμος να συνεργαστεί (μου κοινοποιούσαν όλα τα μηνύματα). Μπορεί να μην διαπράχτηκε κανένα ποινικό αδίκημα με τη συμπεριφορά του φοιτητή, αλλά η κατάσταση που δημιούργησε ήταν πολύ άσχημη, ήταν από το τίποτα και για το τίποτα, θα μπορούσε να είχε δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα κλπ κλπ. Δεν χρειάζεται να γίνει κάποιο αδίκημα για να υπάρχει άσχημο και αντιπαραγωγικό κλίμα ή για να αισθάνεται μια γυναίκα ανασφαλής. Και πολύ φοβάμαι ότι είτε για λόγους αφέλειας, είτε για λόγους πολιτικής ορθότητας, μπορεί κάποιοι να μην αντιληφθούν το πρόβλημα.