Ελλάδα 2015

nickel

Administrator
Staff member
Και εκεί που έλεγα «ΟΚ, τα είδαμε τα αντράκια της μιας πλευράς, δεν θα πεταχτούν τίποτα αντράκια από την άλλη;», τσουπ ο πρώτος!

Την αποχή από την ψηφοφορία για το τρίτο Μνημόνιο προτείνει ο βουλευτής της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στον Σκάι ο κ. Γεωργιάδης είπε πως πάντοτε πειθαρχεί σε αυτά που λέει το κόμμα.

Ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση θα εισηγηθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ να απέχουν οι βουλευτές του κόμματος από την ψηφοφορία, αφού όπως διευκρίνισε «καλός ο ευρωπαϊκός δρόμος, αλλά δεν μπορεί η ΝΔ να ψηφίσει μέτρα που απέφευγε μετά βδελυγμίας όταν ήταν κυβέρνηση».
http://www.tanea.gr/news/politics/a...hfoforia-gia-to-mnhmonio-zhthse-o-gewrgiadhs/
 

nickel

Administrator
Staff member
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των Παπανδρέου και Σαμαρά. Δεν έχει τον Τσίπρα για αντιπολίτευση.

Ένα από αρκετά εύστοχα στο:
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα του Αριστείδη Χατζή
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.politiki&id=42460
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Μπαίνω να ρίξω μια ματιά στα προαπαιτούμενα στο σάιτ της Βουλής και τι έχουν ανεβάσει, οι θεοί; Το κείμενο φωτοτυπημένο! Μην τυχόν και μπορείς να κάνεις search, δηλαδή, θα σηκωθούν οι σφραγίδες από το πρωτόκολλο και θα αυτοκτονήσουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Εκεί που το φωτοτυπούν (ψηφιακά), βγάζουν κι ένα πιντιέφι για το σάη και τους χόι πολόι... Τι θέτε δηλαδή, λεμονάδα με λεμόνι θέτε;
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Χαχαχαχα, παρασύρθηκα από τη διατύπωσή τους, σκαναρισμένο έπρεπε να γράψω.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Μα όχι, σωστά το έγραψες. Πρόκειται για φωτοτυπία από σύγχρονα ψηφιακά μηχανήματα που προφανώς μπορεί να δώσει και ηλεκτρονικό αρχείο σε ένα στικάκι.. :devil: Φαίνεται άλλωστε, επειδή τα φύλλα δεν είναι τοποθετημένα συμμετρικά αλλά σαν από καρφιτσωμένα φυλλάδια (περιθώρια στη φωτοτυπία).
 

nickel

Administrator
Staff member
Πολλά ειπώθηκαν και γράφτηκαν αυτές τις ημέρες καθώς η κυβέρνηση βαδίζει όλο και πιο συντεταγμένα στο δρόμο του Τρίτου Μνημονίου — για την ψηφοφορία-ξαγρύπνια στη Βουλή, για τους δραχμιστές που επιμένουν ότι τα όνειρα (τα δικά τους) πρέπει να πάρουν εκδίκηση (στη δική μας καμπούρα), για το ενδεχόμενο εκλογών (καλά κρασιά…). Όμως, στη συγκυρία της ραστώνης και των διακοπών του λαού, ήταν μια κάπως παράταιρη νότα να βλέπεις τους εκπροσώπους μας να ξεκατινιάζονται έτσι (και με τις δύο σημασίες).

Δεν άντεξα να παρακολουθήσω όλο το προχτεσινό ξενύχτι, διέθεσα όμως χρόνο και άκουσα ολόκληρη την ομιλία που εκφώνησε η πρόεδρος της Βουλής τα ξημερώματα της 14ης Αυγούστου.
(Βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=ujubUEHyA80 Κείμενο: http://www.parliament.gr/UserFiles/a08fc2dd-61a9-4a83-b09a-09f4c564609d/syne20150814.doc (σελ. 243-258))

Από τη δική της σκοπιά, οι επιθέσεις της στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ήταν εύστοχες — οι νεομνημονιακοί είναι εύκολος στόχος, αξιολύπητος για κάποιους. Όμως η εναλλακτική λύση που είχε να προτείνει η ίδια είναι το πόρισμα της Επιτροπής για το Χρέος. Σαν λύση για τη χρεοκοπία μας, την τραπεζική αργία, τις καταθέσεις που έχουν κάνει φτερά μαζί με την εμπιστοσύνη, το μαρασμό της ιδιωτικής οικονομίας, το αύριο με τις χιλιάδες απαιτήσεις, η Ζωή είχε να αναφέρει μόνο το απεχθές χρέος. Δεν είναι κρίμα που ένα τόσο γερό μυαλό δεν μπορεί να σκεφτεί πέρα από την (υψωμένη) μύτη της;

Από τα πολλά στιγμιότυπα αυτών των ιστορικών ημερών (όπου η πιο χαζά απογειωμένη και στροβιλιζόμενη στους ανέμους Αριστερά είναι πιθανό να κάνει την πιο πετυχημένη στην ιστορία προσγείωση στην πραγματικότητα) θα αναφέρω δύο.

Πρώτα, τη συνέντευξη του Γιάννη Δραγασάκη στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ στις 12/8, όπου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, απέναντι σε δυο δημοσιογράφους υπέρ το δέον φιλικούς, χαλάρωσε και έκανε αρκετές αποκαλύψεις που μου φάνηκαν ειλικρινείς.

https://www.youtube.com/watch?v=G8VPOy87rws

Από τα λεγόμενά του εκείνο που μου τράβηξε περισσότερο το ενδιαφέρον, μετά το 23ο λεπτό:

«Πιστεύαμε (άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο στο Σύριζα) ότι, έτσι και απειλούσαμε με έξοδο από το ευρώ, οι αγορές θα τινάζονταν στον αέρα και οι Ευρωπαίοι θα τρόμαζαν και θα υποχωρούσαν. Αποδείχτηκε λάθος.»

Όλο το κομμάτι αυτό της συζήτησης δείχνει την απόλυτη έλλειψη προετοιμασίας για τις διαπραγματεύσεις (μα δεν ρώτησαν καν τους προηγούμενους;), αλλά ιδιαίτερα το παραπάνω υπογραμμίζει το βαθμό του τυχοδιωκτισμού. Δηλαδή, επιδιώκαμε να πάρουμε ποιος ξέρει τι χωρίς να αναλάβουμε καμιά δέσμευση επειδή οι άλλοι θα τρόμαζαν με το ενδεχόμενο της εξόδου μας; Το πίστευαν πραγματικά αυτό, ε; Και το ατού μας ήταν ο εκβιασμός, αλλά στο τέλος διαμαρτυρόμασταν επειδή πέσαμε εμείς θύματα εκβιασμού.

Άλμα στο σήμερα, για την ακρίβεια στο δεκαπενταυγουστιάτικο Σάββατο. Άκουσα και διαβάζω τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Τσακαλώτος μετά το τέλος του Eurogroup:

“So in the end, how good this deal is depends on how Greek society, the Greek state, the Greek economy, social actors, economic actors respond to it. Any deal is only as good as what you make of it. So let’s hope that the Greek people will be able to make the best of this deal, to make the best of the reforms and the ability to reform and will mitigate any negative consequences that surely exist within it.”
http://www.amna.gr/english/articleview.php?id=10954
https://www.youtube.com/watch?v=rrw26VNcnng

Ό,τι το πιο σοβαρό έχω ακούσει εδώ και καιρό από την πλευρά της κυβέρνησης. Κάποιοι φαίνεται να μαθαίνουν γρήγορα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Ευχαριστούμε, Βάσω. :)


Από το κυριακάτικο άρθρο του Αλέξη Παπαχελά, που δεν έχει ανέβει ακόμα στο kathimerini.gr:

Τώρα, λοιπόν, καλώς ή κακώς, το μέλλον του τόπου εξαρτάται από το κατά πόσον η βίαιη ωρίμανση του κ. Τσίπρα θα αποδειχθεί πολιτικά βιώσιμη και αρκετή για να μην οδηγηθεί η χώρα στα βράχια. Επικοινωνιακά παραμένει ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Θα μπορέσει, όμως, να σταθεί όρθιος όταν θα βάλλεται από το δυναμικό αντιμνημονιακό μπλοκ των πρώην συντρόφων του, του λόμπι της δραχμής και των συνεταίρων του; Αν κάνει το λάθος να στηριχθεί στη βουρκώδη διαπλοκή, θα είναι δηλητηριώδες. Το έκαναν άλλοι στο παρελθόν και το πλήρωσαν. Οι παράταιρες, περιστασιακές αγκαλιές σπανίως αποδίδουν. Πρέπει να βρει τη γενναιότητα να πείσει για όσα θα κληθεί να κάνει. Αν συνεχίσει να πατάει σε δύο βάρκες, αν παίρνει αποφάσεις λέγοντας «συγγνώμη δεν το ήθελα, με ανάγκασαν», θα έχει κακό τέλος. Ο κίνδυνος είναι πως οι πολίτες που πίστεψαν σε εκείνον δεν θα κάνουν για πολύ υπομονή, ιδιαίτερα όταν αρχίσουν να έρχονται τα ειδοποιητήρια για τους φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν. Με δεδομένη την αφασία που παρατηρείται στον αστικό πολιτικό χώρο, τα πράγματα θα γίνουν επικίνδυνα. Ο πολίτης που δεν βλέπει φως, που πιστεύει πια ότι «όλοι ίδιοι είναι, ψέματα μας λένε» και που δεν διακρίνει κάποιον ηγέτη με σχέδιο και όραμα πουθενά στον ορίζοντα θα πάει στα άκρα. Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος αυτή την ώρα. Είτε, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας θα δαμάσει το κτήνος που ακρίτως καβάλησε είτε το κτήνος θα πάρει όλους σβάρνα, με πρώτο τον ίδιο, και με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Και το τελείωμα από άρθρο του Γ. Παντελάκη στο protagon.gr:

Βέβαια, στην πολιτική υπάρχουν πολλά απρόβλεπτα γεγονότα που μπορούν να μεσολαβήσουν. Και ένα από αυτά θα ήταν, για παράδειγμα, η αντιπολίτευση ν' απέχει από την ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης, για την έγκριση της οποίας απαιτείται σχετική πλειοψηφία (των παρόντων δηλαδή), η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 120 ψήφους. Και αυτές, αν αθροιστούν και οι ψήφοι των ΑΝΕΛ, υπάρχουν. Kαι σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η εσωκομματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει την κυβέρνηση, η οποία ωστόσο δεν θα πέσει. Και μόνη της επιλογή για πρόωρες κάλπες θα είναι η παραίτηση...
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.politiki&id=42516

Δεν πιστεύω ότι είναι πιθανό ή εφικτό να έχουμε εκλογές. Πιστεύω ότι μας έχουν ήδη ψιθυρίσει ότι ρευστό και εκλογές δεν πάνε μαζί. Επίσης, το πακέτο δεν βγαίνει από μια παράταξη, με όλους τους άλλους απέναντι να τάζουν και να κράζουν. Η ανάκαμψη απαιτεί σταθερότητα και σοβαρότητα, και οι θυσίες να πιάσουν τόπο, όχι να σπαταλιούνται σε εκρήξεις λαϊκισμού. Δεν είναι ώρα να ξηλώσουμε (βλέπε παιδεία) αν δεν ξέρουμε να χτίσουμε. Οι εκλογές αυτή τη στιγμή θα ήταν πολυέξοδες, θα ήταν μια νέα εκκρεμότητα, θα έδινε την ευκαιρία για νέα ψέματα, υποσχέσεις, αντιπαραγωγικές αντιπαλότητες — και είναι βέβαιο ότι δεν θα έδιναν αυτοδύναμη κυβέρνηση (όχι ότι είναι λύση τώρα η αυτοδύναμη κυβέρνηση). Ας τακτοποιηθεί το ζήτημα με τους δραχμιστές, με έντιμη διάρρηξη των σχέσεων, και ας πάρουν αυτοί τώρα τη θέση τους στο βήμα του παραλογισμού. Οι υπόλοιποι, ας φροντίσουν να λύσουν τα προβλήματα της χώρας με λογική, συναίνεση και νοικοκυροσύνη. Αρκετά πια πληρώσαμε τους φαντασιόπληκτους τυχοδιώκτες!
 

rogne

¥
Εγώ πάλι πιστεύω ότι όσο θα συνεχίζεται το τροπάριο "όχι εκλογές/δημοψήφισμα κλπ., γιατί θα καταστραφεί η χώρα", τόσο αυτός που θα αναλαμβάνει το φαινομενικό ρίσκο για εκλογές/δημοψήφισμα κλπ., σε ένα πλαίσιο "μόνος εναντίον όλων" (πλέον εναντίον και των τέως δικών του), θα κερδίζει μαρς, και ακόμα περισσότερο αν το τροπάριο συνεχίσει να ψάλλεται εν χορώ από τους δανειστές (κάτι που πάντως δεν βλέπω να συμβαίνει σε τέτοιο βαθμό τώρα). Αντίθετα απ' τον nickel, με τα σημερινά δεδομένα, δεν βλέπω πώς δεν θα βγει αυτοδυναμία σε εκλογές το φθινόπωρο.
 

nickel

Administrator
Staff member
Αντίθετα απ' τον nickel, με τα σημερινά δεδομένα, δεν βλέπω πώς δεν θα βγει αυτοδυναμία σε εκλογές το φθινόπωρο.

Χε χε. Δεν είμαι έτοιμος να βάλω στοιχήματα ακόμα. Κάτσε να δούμε (α) αν θα είναι δυνατό να γίνουν εκλογές (μπορεί να έχουν αναλάβει σχετικές δεσμεύσεις), (β) αν γίνουν εκλογές, τι θα στηθεί απέναντι στον Σύριζα, (γ) ποιο θα είναι το προεκλογικό αφήγημα, ιδίως του Σύριζα, και (δ) πότε θα γίνουν οι εκλογές και πόσα ατομικά ραβασάκια θα έχουμε ανοίξει ως τότε με μάτια γουρλωμένα. Έτσι:
:eek:
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα γίνουν (εδώ κοντά και γρήγορα) εκλογές (το δικό μου σενάριο προβλέπει οικουμενική «ευρωπαϊκής συμμαχίας» ή «δημοκρατικής ανάταξης» ή κάτι βροντωδώς ανάλογο με διάρκεια τουλάχιστον διετίας και πιθανόν τριετίας για την υλοποίηση του μνημονίου μέχρι τη λήξη του, συνταγματική και εκλογική και διοικητική και ασφαλιστική αναθεώρηση κ.ά. τέτοια) αλλά θα είχε ενδιαφέρον μια αυτοδύναμη κυβέρνηση του Ευρωσύριζα που θα πάρει ~39% και θα εφαρμόζει το τρίτο μνημόνιο με μοναδική ουσιαστική αντιπολίτευση τους πλατφορμίστας, τους ζωίστας και τους χρυσαβγίστας και τα κόμματα του ευρωναί να παρακινούν προς ακόμη μεγαλύτερες/καλύτερες/ταχύτερες κλπ μεταρρυθμίσεις...
 

rogne

¥
...μια αυτοδύναμη κυβέρνηση του Ευρωσύριζα που θα πάρει ~39% και θα εφαρμόζει το τρίτο μνημόνιο με μοναδική ουσιαστική αντιπολίτευση τους πλατφορμίστας, τους ζωίστας και τους χρυσαβγίστας και τα κόμματα του ευρωναί να παρακινούν προς ακόμη μεγαλύτερες/καλύτερες/ταχύτερες κλπ μεταρρυθμίσεις...

Ακριβής περιγραφή του σεναρίου μου, με εξαίρεση "τα κόμματα του ευρωναί [που θα] παρακινούν προς ακόμη μεγαλύτερες/καλύτερες/ταχύτερες κλπ μεταρρυθμίσεις": τίποτα τέτοιο δεν βλέπω να κάνουν, πολύ πιθανότερο βρίσκω να κάνουν αντιπολίτευση σε όλα.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ακριβής περιγραφή του σεναρίου μου, με εξαίρεση "τα κόμματα του ευρωναί [που θα] παρακινούν προς ακόμη μεγαλύτερες/καλύτερες/ταχύτερες κλπ μεταρρυθμίσεις": τίποτα τέτοιο δεν βλέπω να κάνουν, πολύ πιθανότερο βρίσκω να κάνουν αντιπολίτευση σε όλα.
Ε, αυτό περιγράφω, αντιπολίτευση από τα δεξιά.
 

nickel

Administrator
Staff member
Διάβασα με ενδιαφέρον τις συνεντεύξεις πέντε Δυτικοευρωπαίων που με δική τους επιλογή έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα (στην Αθήνα, οι περισσότεροι). Με συγκροτημένο λόγο καταθέτουν τη δική τους ματιά στα χρόνια της κρίσης.

http://www.huffingtonpost.gr/2015/08/16/test_288_n_7965892.html

Στα γλωσσικά, να καταθέσω το χυμαδιό. Αλλά τι θα γίνει με αυτό το κακό, να ξέρουν τόσα και τόσα οι δημοσιογράφοι μας και να μην μπορούν να βάλουν σωστό τόνο στα πού και πώς; Ή υποδιαστολή στο ό,τι; Για να μην πω για τη γενικευόμενη συνήθεια να γράφουν «τα 70's» κ.τ.ό. Μάλλον θα πρέπει να προσθέσουμε στα λεξικά τις λέξεις: τουέντις, θέρτις, φόρτις, φίφτις, σίξτις, σέβεντις, έιτις, νάιντις.
 
Μου αρέσουν τα "εξήνταζ" κλπ. του Σαραντάκου, και βρίσκω πολύ πιο πρακτικά τα 70's από τα τουέντις κλπ., που μπορεί να είναι και τελείως ακαταλαβίστικα για κάποιον μη αγγλόφωνο.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Από το λήμμα στο σλανγκρ για το χυμαδιό:

2. χυμαδιό
Η μονάδα χωρίς δυσκολίες, με λίγες αγγαρείες και καλούς αξιωματικούς.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

- Πέρασα πολύ καλά στον στρατό! Υπηρέτησα σε μια μονάδα στη Ρόδο εντελώς χειμαδιό! Κάθε μέρα εξοδούχος!


Οπότε, μήπως πρόκειται απλώς για παρανόηση ή ανορθογράφηση;
 

nickel

Administrator
Staff member
Έψαχνα για «60's» και δεν υπάρχει έτσι εκεί. Μόνο «70's». :(

Χυμαδιό είναι οτιδήποτε είναι χύμα. Οπότε νοηματικά είναι σωστό το παράδειγμα («Υπηρέτησα σε μια μονάδα στη Ρόδο εντελώς χειμαδιό! Κάθε μέρα εξοδούχος!»), απλώς... ανορθόγραφο.
 
Top