Όλα τα βρίσκεις γκουγκλίζοντας, που έχει το κακό ότι βρίσκεις κι άλλα πολλά...
Παρενθετικά, για μένα το ζήτημα είναι όχι τί λέει ο ΓΓ αλλά το ότι βλέπω ότι η νέα γενιά, δια της εκπροσώπου της, Παλάβρας, χτυπιέται και φωνάζει ότι φταίνε οι συνταξιούχοι για όλα. Σε λίγο ίσως κάποιος προτείνει να εφαρμόζεται υποχρεωτική ευθανασία στους άνω των 65 κι άλλες τέτοιες δημοκρατικές διαδικασίες. Γενικά, όπως είπα και πριν μια πενταετία, ειρήνη ημίν. Δεν θα λύσουμε κανένα πρόβλημα με τις αλληλοκατηγορίες (κι εκτός από την Παλάβρα, η Αλεξάνδρα πέφτει σε αυτή την παγίδα μερικές φορές).
Το 70% λοιπόν, το βρήκα
σ'αυτό το έγγραφο του ΟΟΣΑ από το 2013, και υποθέτω τους το δώσαμε εμείς, αλλά αφορά το σύνολο των συντάξεων, όλων των κατηγοριών, ακόμα και αυτές που δεν έχει εισπραχθεί δεκάρα τσακιστή (π.χ. οι συντάξεις ανασφάλιστων).
Και ιδού το πρώτο αριθμητικό λάθος που βλέπω στις δηλώσεις του ΓΓ: αν νομίζει ότι "ακόμα και οι συντάξεις των 2000 ευρώ θα γίνουν 300 ευρώ χωρίς την κρατική επιχορήγηση" μάλλον χρειάζεται λίγη μέθοδο των τριών: αν αφαιρεθεί το 70% της σύνταξης των 2000 ευρώ αυτή θα γίνει 600 ευρώ.
Για να γίνει η σύνταξη των 2000 ευρώ 300 ευρώ θα πρέπει να μειωθεί κατά 85%.
Εκτός αν το κράτος αποφασίσει ότι θα κάνει όλες τις συντάξεις 300 ευρώ, ώστε αυτός που πλήρωσε εισφορές για 35+ χρόνια θα έχει την ίδια τύχη με αυτόν που δεν εργάστηκε νόμιμα μία μέρα στη ζωή του. Σε περίπτωση που γίνει αυτό φυσικά, πέρα από το ότι προβλέπω επανάσταση των παππούδων, θα μάθουμε κι εμείς οι νεότεροι ένα πολύ καλό δίδαγμα: ότι συμφέρει να εργάζεσαι παράνομα και να μην πληρώνεις εισφορές. Οπότε δε νομίζω ότι θα γίνει με αυτόν ακριβώς τον τρόπο. Οι διαβαθμίσεις θα διατηρηθούν, προς το παρόν τουλάχιστον.
Από το ίδιο βλέπω ότι η ανταποδοτικότητα των ελληνικών συντάξεων είναι λίγο πιο κάτω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ για τον κανονικό μισθο και λίγο πιο πάνω από το μέσο όρο για τον χαμηλόμισθο. Δηλαδή τους έχουμε φροντίσει τους φτωχούς σε σχέση με άλλα κράτη, αλλά δεν είμαστε και κανένα κράτος κουβαρντάδικο.
Βρήκα επίσης αυτόν εδώ τον πίνακα για το ΙΚΑ, από
εδώ.
Από τον πίνακα βλέπω ότι κανονικά οι πρώτες δέκα σειρές δεν θα έπρεπε να υπάρχουν- συνταξιούχοι με λιγότερα απο 4000 ένσημα, που ήταν πάντα το κατώτατο όριο για σύνταξη (είναι περίπου 15 χιλιάδες, και περίπου 50 χιλιάδες οι αγνώστου αριθμού ενσήμων που νομίζω είναι απλά γραφειοκρατικό λάθος).
Παρεμπιπτόντως,
αυτό εδώ το άρθρο λέει ότι πριν την κρίση σε γενικές γραμμές, το συνταξιοδοτικό σύστημα ήταν ευνοϊκότερο για τους ασυτοαπασχολούμενους παρά για τους υπαλλήλους. Τι έχουν αν πουν γι' αυτό οι αυτοαπασχολούμενοι της Λεξιλογίας; Ισχύει; Έχει αλλάξει;