Ελλάδα 2015

SBE

¥
Εμμ... what?

Μετάφερα κατά λέξη αυτό που διάβασα. Προφανώς υπάρχει μερίδα που ελληνικού εκλογικού σώματος που πιστέυει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός του είναι προιόντα πολιτικής παρθενογένεσης που εμφανίστηκανν πρώτη φορά στην πολιτική σκηνή της χώρας στις 25/1 και κερδισαν την ψήφο του λαού με την αγνότητα και την εντιμότητά τους.
Tο Χόλιγουντ το έχει ήδη παρουσιάσει το θέμα:
DT585L.jpg
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Πάνε χρόνια που το είδα τελευταία φορά (σίγουρα το 'χω δει πάνω από μία), αλλά κττγμ, ναι, δεδομένης της εποχής που γυρίστηκε και τηρουμένων των αποστάσεων και αναλογιών, πάντοτε. Και όχι μόνο κττγμ.

https://archive.org/details/MrSmithGoesToWashington1939480x360
 
Σχετικά με τη συμμετοχή των Καμμένων στην κυβέρνηση: ξέρετε πόσο σας εκτιμώ και σιχαίνομαι να γίνομαι κακός (αλήθεια), αλλά από περιέργεια ανέτρεξα στις μέρες Παπαδήμου. Θα έλεγα ότι οι αντιδράσεις στη συμμετοχή του ΛΑΟΣ (και μάλιστα χωρίς να υπάρχει ανάγκη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας) ήταν πολύ πιο χαλαρές. Πώς να το εξηγήσω;

Κατά την γνώμη μου, αδίκως. Το ΛΑΟΣ είναι ακροδεξιό κόμμα, οι ΑΝΕΛ όχι. Κινούνται κοντά στην άκρα δεξιά, όπως είναι αντιληπτή σήμερα, αλλά ουσιαστικά είναι ό,τι η ΝΔ του Καραμανλή του πρεσβύτερου. Ναι, έχουν στελέχη που εκφράζουν ακραίες απόψεις αλλά το να έχεις ακροδεξιά στοιχεία δεν σημαίνει ότι είσαι ακροδεξιό κόμμα. Και η ΝΔ είχε και έχει ακροδεξιούς· ακόμα και το ΠΑΣΟΚ.
 
Όχι, δεν έκανα αντιπαράθεση θέσεων. Μ' αυτό το σύστημα θα βγάζαμε τον ΣΥΡΙΖΑ κομμουνιστικό κόμμα. Στην εξωτερική πολιτική οι ΑΝΕΛ και το ΛΑΟΣ είναι κοντά, δεν είναι όμως το ίδιο κοντά όσον αφορά το μεταναστευτικό κι άλλα παρόμοια ζητήματα. Μην ξεχνάς ότι δυο απ' τα πιο ακραία στοιχεία του ΛΑΟΣ έγιναν ΝΔ (Άδωνης και Βορίδης). Έγινε ξαφνικά η ΝΔ ακροδεξιό κόμμα;
 
Εμένα μου έκανε (θετική) εντύπωση η ρητή καταδικαστική αναφορά του Τσίπρα στον τζιχαντισμό. Όχι πως πίστευα κάτι άλλο, αλλά το ότι συμπεριέλαβε αυτή τη μνεία στην πιο επίσημη ομιλία του (έστω και μόνο για να δείξει στους Ευρωπαίους ότι δεν τους συμφέρει η αποσταθεροποίηση της Ελλάδας), είναι, νομίζω, σημαντικό.

Αλλά πώς μου ήρθε αυτό; μου ήρθε γιατί διάβασα το εξής άρθρο:

Islamic State Goes Official in South Asia (The Diplomat)
Although its prospects in the region are likely limited, IS could bring further death and destruction to South Asia.

και μετά ξέχασα να το λινκάρω...
 

nickel

Administrator
Staff member
Διάβαζα εδώ τις εξαγγελίες του Τάσου Κουράκη για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Νομίζω ότι οι παρακάτω τρεις παράγραφοι (στην ενότητα της Αξιολόγησης) είναι μνημείο αριστερής αοριστολογίας που κατά κανόνα καταλήγει σε ένα τεράστιο τίποτα.

Η αντικατάσταση του σημερινού νομοθετικού πλέγματος αξιολόγησης εκπαιδευτικών και σχολείων από ένα σύστημα αποτίμησης του εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού έργου με δημοκρατικό και συλλογικό τρόπο είναι απαραίτητη.

Αντιλαμβανόμαστε όμως —και να προσέξουμε στο σημείο αυτό— τη λειτουργική αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου ως μια συμμετοχική και δημοκρατική μεθοδολογία διάγνωσης προβλημάτων, αναζήτησης λύσεων και επεξεργασίας προτάσεων και μέτρων για τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης.

Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί για μας εργαλείο ιεραρχικής και χρηματοδοτικής διάκρισης των σχολικών μονάδων ή τιμωρητικό εργαλείο μισθολογικής διαφοροποίησης και διοικητικής πειθάρχησης των «υπαλλήλων», όπως τους θεωρούσαμε.

Ένα πρόβλημα είχα και με τα μαθηματικά στο χαμηλότερο επίπεδο ανάγνωσης (δεδομένου ότι δεν μπορώ να κοστολογήσω τις εξαγγελίες):

Όπως είπαμε, η Τράπεζα θα παραμείνει ως συμβουλευτικό προαιρετικό εργαλείο για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Να σημειώσουμε ότι τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την Τράπεζα Θεμάτων ήταν 1.570.000 ευρώ.

14. Θα προσλαμβάνονταν 1.000 αναπληρωτές με το 1.570.000 ευρώ για την Τράπεζα Θεμάτων

Με τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να είχαν προσληφθεί χίλιοι αναπληρωτές για την αντιμετώπιση μέρους των εκπαιδευτικών κενών.

Θα μπορούσαν να προσλάβουν αναπληρωτές προς 1.570 ευρώ τον αναπληρωτή; Για πόσον καιρό; Ή να υποθέσω ότι υπάρχει κάποιο λάθος καταγραφής της ομιλίας του υπουργού;
 
Βρε πουλάκι μου, αν ψάξεις λίγο θα βρεις τέτοιες δηλώσεις και από βουλευτές άλλων κομμάτων. Ας πούμε από τον Παπαθεμελή, που ήταν μεγαλοστέλεχος του ΠΑΣΟΚ και υπουργός σε τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις τους, αν θυμάμαι σωστά. Να τι είχε πει για το Gay Pride στην Θεσσαλονίκη: κατάντημα, κατάπτωση και ντροπή να εμφανίζεται ο δήμος ως διοργανωτής σε τέτοιες εκδηλώσεις. Όσο για την πρόθεση του Μπουτάρη να τελέσει γάμο ομόφυλου ζευγαριού είχε πει: Αν εμφανιστεί κτηνοβάτης με το κτήνος του θα πρέπει να τελέσει γάμο;

Άρα; Είναι ή ήταν το ΠΑΣΟΚ ακροδεξιό; Τι στοίχημα πας ότι υπάρχουν κι άλλοι με παρόμοιες ή χειρότερες απόψεις;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ξαναλέω ότι η εντύπωση που μου δίνουν οι ΑΝΕΛ είναι η ΝΔ του παππού Καραμανλή.
Επειδή το επανέλαβες αυτό. Τι ακριβώς θεωρείς ότι ήταν η ΝΔ του παππού Καραμανλή, σε κάποιον άλλον τόπο, μιαν άλλη εποχή κλπ κλπ; Τι σχέση μπορεί να έχει ένα δεξιό κόμμα μεν, αλλά λαϊκά φιλοευρωπαϊκό, του οποίου ο αρχηγός κοιμόταν κάθε βράδυ αλλού για να μην τον πιάσουν αιχμάλωτο με τις πιτζάμες τα σταγονίδια με ένα [ακολουθούν επιθετικοί χαρακτηρισμοί κατά βούληση, π.χ. από την φαρέτρα της Παλ Αύρας)] συνονθύλευμα των ημερών μας, ένα κόμμα της πλάκας χωρίς αρχή και τέλος;

Χέλλε, κάποιοι από εμάς έχουμε ζήσει αυτά που εσύ αποτιμάς θεωρητικά και αποσπασματικά...
 

SBE

¥
Εγώ είχα πάντα την εντύπωση Έλλη ότι η ΝΔ της μεταπολιτευτικής εποχής ήταν (προς το κεντρο)δεξιό φιλολαϊκό κόμμα, και μου φαίνεται περίεργο που την παρομοιάζεις με ΛΑΟΣ ή ΑΝΕΛ.

Επίσης θα ήθελα να συστήσω με το μαλακό τους χαρακτηρισμούς (αυτό για την Παλ πάει πιο πολύ). Έστω ότι έχουμε κάποιον που έχει τις ακόλουθες απόψεις:
Οικονομικά- Κέινς ζεις, εσύ μας οδηγείς
Μετανάστευση- Έξω οι ξένοι από την Ελλάδα
Οικολογία- προστάτεψε το δάσος από την καταστροφή
Ελληνοτουρκικά- μολών λαβέ
Γάμοι ομοφυλόφιλων- ακόμα δε μου στείλατε πρόσκληση;

Που θα τον τοποθετούσες πολιτικά; (σημείωση: πρόκειται για περιγραφή υπαρκτού προσώπου, που άμα τον έλεγες ακροδεξιό θα άφριζε από το κακό του).
 
Επειδή το επανέλαβες αυτό. Τι ακριβώς θεωρείς ότι ήταν η ΝΔ του παππού Καραμανλή, σε κάποιον άλλον τόπο, μιαν άλλη εποχή κλπ κλπ; Τι σχέση μπορεί να έχει ένα δεξιό κόμμα μεν, αλλά λαϊκά φιλοευρωπαϊκό, του οποίου ο αρχηγός κοιμόταν κάθε βράδυ αλλού για να μην τον πιάσουν αιχμάλωτο με τις πιτζάμες τα σταγονίδια με ένα [ακολουθούν επιθετικοί χαρακτηρισμοί κατά βούληση, π.χ. από την φαρέτρα της Παλ Αύρας)] συνονθύλευμα των ημερών μας, ένα κόμμα της πλάκας χωρίς αρχή και τέλος;

Χέλλε, κάποιοι από εμάς έχουμε ζήσει αυτά που εσύ αποτιμάς θεωρητικά και αποσπασματικά...

Η ΝΔ του Καραμανλή ήταν σαφέστατα σοβαρότερο κόμμα, αλλά υπήρχαν και κάποιες μεταβλητές εκτός εξίσωσης. Π.χ. δεν υπήρχε σφαιρική ενημέρωση, ιδιωτική τηλεόραση και πολύ περισσότερο δεν υπήρχε Ίντερνετ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που ξεγυμνώνουν πολλά πράγματα και πολλές προσωπικότητες. Απομυθοποίηση δεν υπήρχε εκείνην την εποχή, τουλάχιστον όχι στο σημερινό μέτρο, τρόπο και βαθμό. Από 'κεί και πέρα, αυτά που οραματίζεται ο Καμμένος σαν σύστημα, οικονομία και κοινωνία δεν απέχουν -στα δικά μου μάτια- ιδιαίτερα απ' αυτά της παλιάς ΝΔ. Με τα σημερινά μέτρα, εξάλλου, η τότε ΝΔ θεωρώ ότι ήταν πολύ συντηρητικό κόμμα.

Όσον αφορά εμένα, βέβαια, είμαι ιδεολογικά μακριά κι από την παλιά κι από την νέα ΝΔ και φυσικά κι από ΑΝΕΛ και ΛΑΟΣ και τα ρέστα. Όσον αφορά τους συνωμοσιολόγους, ας μην το πιάσουμε το ζήτημα γιατί είναι πονεμένο. Όλες οι παρατάξεις τους έχουν -και σε στελέχη και σε ψηφοφόρους- και σε τεράστιο βαθμό μάλιστα. Ούτε καν θεωρώ ότι οι ΑΝΕΛ συγκεντρώνουν περισσότερους, την στιγμή που η ΝΔ έχει στους κόλπους της Άδωνη, Βορίδη, Βούλτεψη και τα ρέστα. Ειδικά μπροστά σ' αυτά που λέει η Βούλτεψη ωχριά και η πιο τρελή τρολιά του Λιακόπουλου.
 

nickel

Administrator
Staff member
Αν δεν έχετε αντίρρηση, θα ήθελα να αυτονομήσω τα μηνύματα με θέμα «Πόσο δεξιά είναι οι Αν.Ελ.;».

Στο μεταξύ, βρήκα ενδιαφέρουσα την ανάλυση της διαπραγματευτικής μας τακτικής στην Guardian:

Greece is playing to lose the debt crisis poker game
http://www.theguardian.com/business/2015/feb/09/greece-is-playing-to-lose-the-debt-crisis-poker-game

Εδώ, στα ελληνικά:
http://www.tanea.gr/opinions/all-opinions/article/5207841/h-ellada-paizei-gia-na-xasei/
 
Οι αντιφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ βαθύτερες από τα "χαρτιά" στο πόκερ του Βαρουφάκη. Τις συζητάει όλη η Ελλάδα εδώ και χρόνια, όλοι τις γνωρίζουν. Απλώς, ο κόσμος κουράστηκε, τα μνημόνια απέτυχαν, ο λαός ήθελε να μπει ένα τέρμα, έστω και κατά φαντασίαν. Το 'χουν αυτό οι Έλληνες. Το "καλύτερα μια φρίκη δίχως τέλος παρά ένα φριχτό τέλος" έχει κι αυτό, ως φιλοσοφία, ημερομηνία λήξης...
 
Ναι, βρε συ, αλλά εγώ το χρησιμοποίησα ανάποδα, όπως το φιλοσόφησαν οι Έλληνες ψηφοφόροι το 2012. Για σκέψου το λίγο...Και τώρα άλλαξαν, και το σκέφτονται όπως το έγραψες!
 
Ξενοφών Α. Μπρουντζάκης (Ποντίκι)
70% - 30%

Είναι πλέον το πιο δημοφιλές ποσοστό, ένα ποσοστό το οποίο αντικαθρεφτίζει με αποκαλυπτική ευκρίνεια όσο κανένα άλλο στη μεταπολίτευση τον τρόπο με τον οποίο τα κόμματα πολιτεύονται.

Από το 2009 έως και σήμερα ο πολιτικός διάλογος είχε λάβει τον χαρακτήρα μιας τυφλής αντιπαράθεσης με συγκρουσιακή καθαρά λογική. Έτσι, μάλλον αυθαίρετα και με απολυτότητες χωρίστηκαν οι μνημονιακές δυνάμεις από τις αντιμνημονιακές... Η αντιπαράθεση ήταν άλογη και είχε έντονο κομματικό χαρακτήρα.

Ένα θέμα που απαιτούσε καθαρά συλλογική αντιμετώπιση μετατράπηκε σε μια φανατική σύγκρουση με αποκλειστικό στόχο την κατάληψη της εξουσίας στο όνομα κάποιας αντιμνημονιακής αρχής. Έτσι γίνεται πάντα. Η αλήθεια αποκαλύφθηκε την επομένη των τελευταίων εκλογών, όταν έκπληκτοι μάθαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τελικά μνημονιακό κόμμα κατά 70% και αντιμνημονιακό μόνο κατά 30%!

Αυτό ερμηνεύτηκε από τον λαό σαν εθνικά περήφανη στάση – και αν σήμερα μπορούσαμε να ξανακάνουμε εκλογές, τα ποσοστά του κόμματος θα ξεπερνούσαν κάθε φαντασία...

Έτσι, δικαιώθηκε για άλλη μια φορά και μένει ακλόνητη όλη εκείνη η παλαιοκομματική λογική τού «άλλα να υπόσχεσαι πριν από τις εκλογές και εντελώς άλλα να πράττεις μετά». Και αυτό πολύ φοβάμαι δεν είναι ούτε αριστερό, ούτε προοδευτικό, πολύ δε περισσότερο ριζοσπαστικό.
 
Top