Απολύτως καμμιά ανακρίβεια. Μα απολύτως καμμιά. Ο χαρακτηρισμός μιας άποψης απαιτεί επιχειρήματα. Περιμένω να ακούσω για ποιον λόγο είναι ανακριβή αυτά που γράφω, αν και πολύ φοβάμαι ότι θα εισπράξω κάποια απάντηση του τύπου ότι πνίγεσαι στην δουλειά και δεν μπορείς να επεκταθείς.
Η ερώτηση που κάνεις δεν έχει νόημα γιατί την παρουσιάζεις σαν ρητορική, έχεις στο μυαλό σου την απάντηση, παρότι έχω ήδη απαντήσει. Τι θα πει τι θα γινόταν; Απάντησα τι σημαίνει ήπια προσαρμογή. Η μείωση των κρατικών δαπανών είναι από μόνη της αρκετή (συν ένα γενναίο κούρεμα), η λήψη φορολογικών μέτρων δημιουργεί μεγάλη ύφεση, πράγμα που αυξάνει την αναλογία χρέους/ΑΕΠ. Βέβαια αυτό σημαίνει ότι η μείωση του ελλείμματος θα είναι πιο αργή, αλλά γιατί ακριβώς μάς ενδιαφέρει αυτό; Είμαστε η μόνη χώρα που είχε τέτοια ελλείμματα το 2009; Η ΗΠΑ και το ΗΒ είχαν αντίστοιχα υψηλά ποσοστά (13% και 11% αντίστοιχα). Δηλαδή η Ιρλανδία που έφτασε το 30% έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ τι έπρεπε να κάνει; Ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ ήταν στο 8,5% το 2009. Η Γαλλία ήταν στο 7,5%, η Ιαπωνία σχεδόν στο 9%. Θύμισέ μου σε ποια απ' αυτές τις χώρες αυξήθηκε η ανεργία κατά 270% και τι έκαναν αυτές για να μειώσουν τα ελλείμματά τους.
Αλλά είναι φανερό ότι δεν μπορούμε να συζητήσουμε σοβαρά για οικονομία όταν έχεις μια προκατασκευασμένη και απόλυτα ακλόνητη εικόνα για το τι συμβαίνει και θεωρείς όλα τα άλλα ανακριβή και λανθασμένα. Το έλλειμμα μας το άφησε ο Καραμανλής (πριν δεν είχαμε), άλλη λύση δεν υπήρχε, έπρεπε να ληφθούν φορολογικά μέτρα μέχρι αηδίας, κτλ. Επί της ουσίας δεν είδα καμμιά απάντηση για το μέλλον. Τι μας νοιάζει το μέλλον, άλλωστε, έτσι; Να μειωθεί το έλλειμμα άμεσα για τα επόμενα χρόνια και μετά ας φτάσει και το 90% του ΑΕΠ. Συγγνώμη αν ακούγομαι επιθετικός· δεν είμαι. Απλά δεν βλέπω διάθεση για συζήτηση. Δεν απαντάς σ' αυτά που λέω, επαναλαμβάνεις συνέχεια ότι είχαμε πρόβλημα. Χαίρω πολύ, είχαμε πρόβλημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα το λύσεις αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Δεν θα το λύσεις με κάθε κόστος.
Όταν πας να λύσεις ένα πρόβλημα, προσέχεις να μην δημιουργήσεις ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα μακροπρόθεσμα. Για ένα κράτος προέχει η μακροπρόθεσμη επιβίωσή του, οπότε αν χρειαστεί να αναζητήσει λύσεις θα πρέπει να βρει αυτές που θα εξασφαλίζουν ακριβώς αυτό. Αν οι λύσεις αυτές πρέπει να είναι αργές στην υλοποίησή τους ώστε να διασφαλιστεί η συνοχή του κράτους τότε αυτές πρέπει να επιλέξει. Τα νούμερα δεν λένε τίποτα από μόνα τους, τα αποτελέσματα μόνο έχουν σημασία· όλα τα αποτελέσματα, όχι μόνο του κάθε επόμενου χρόνου. Άλλωστε θα έπρεπε να είναι γνώση όλων ότι οι γρήγορες λύσεις ποτέ δεν είναι καλές και εφαρμόζονται μόνο όταν θέλεις ένα προσωρινό αποτέλεσμα. Τι να πω, εσένα μπορεί να σε ικανοποιεί η τσίχλα στον τοίχο, εγώ θέλω κόλλα. Επίσης κοινή γνώση είναι ότι το χτίσιμο είναι πιο αργό από την κατεδάφιση και τα προβλήματα λύνονται πιο αργά απ' ό,τι δημιουργούνται. Όποιος νομίζει ότι σε 5 χρόνια λύνεις προβλήματα 35 χρόνων δεν ξέρει πώς δουλεύει ο κόσμος· ούτε η φυσική πραγματικότητα.