Το βασικό ζητούμενο για μένα είναι ο πλουραλισμός. Να υπάρχουν όσο γίνεται περισσότερα, ανταγωνιστικά και ανεξάρτητα μεταξύ τους μέσα, ώστε η ενημέρωση να μην βρίσκεται στα χέρια ενός, είτε του κράτους είτε κάποιου ιδιώτη.
Το πρόβλημα είναι πως και οι ιδιώτες και το κράτος έχουν συλλογικά τα ίδια συμφέροντα και βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία, άρα δεν είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους, όπως λες. Το αποτέλεσμα είναι πλουραλισμός τύπου οδοντόπαστας -άλλη έχει γεύση μέντας, άλλη μπλε ρίγες κλπ., αλλά όλες κάνουν το ίδιο πράγμα. Ανταγωνισμός φυσικά υπάρχει, αλλά αφορά τα κέρδη τους, όχι το είδος της ενημέρωσης/προπαγάνδας.
Έχεις παρατηρήσει να παρουσιάζουν την οικονομική κρίση και τα αίτιά της, τις απεργίες, τους μετανάστες, το ασφαλιστικό ή την «ανάπτυξη» με σημαντικά διαφορετικό τρόπο; Υπάρχουν, προφανώς, και διαφορές: πεντάλεπτο Μαριάννας Βαρδινογιάννη, ας πούμε, δεν έχουν όλα τα κανάλια (το MEGA, νομίζω, την πάει για αγιοποίηση - κατά λάθος έχει προηγηθεί η μουμιοποίηση :)). Η διαφορά που εγώ μπορώ να εντοπίσω ανάμεσα στα ιδιωτικά και τα κρατικά (και όχι δημόσια, φυσικά) κανάλια είναι στο πολιτιστικό κομμάτι κυρίως. Ακόμα κι εκεί, όμως, ο πολιτισμός που προωθείται είναι αυτός της Eurovision.