11-6-2013: Κλείνει η ΕΡΤ

meidei

New member
Να πω ότι παρατηρώ σημαντική διαφορά κλίματος μεταξύ ΝΕΤ και ΕΤ3 (εκπέμπουν ξεχωριστό απεργιακό πρόγραμμα).
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Και ένας άλλος πιθανός λόγος: ψηφιακές συχνότητες.

Ναι, το διάβασα και αλλού αυτό με τις ψηφιακές συχνότητες, διάβασα και το άρθρο που τσιτάρει o rogne, αλλά εξακολουθώ να μην το καταλαβαίνω. Να πω τι ξέρω εγώ, χωρίς να διεκδικώ κανένα αλάθητο.

Όπως έχουμε διαβάσει σε πολλά σημεία αυτές τις ημέρες, οι σταθμοί της ΕΡΤ είναι οι μοναδικοί που είναι νόμιμα αδειοδοτημένοι. Οι σταθμοί της ΕΡΤ παίζουν ψηφιακά και η ΕΡΤ έχει στη διάθεσή της έναν αριθμό από συχνότητες ως περιουσία της. Ως περιουσία της ΕΡΤ, έχει περάσει με την απόφαση Στουρνάρα στο Υπ. Οικονομικών. Άρα, οι ψηφιακές συχνότητες της ΕΡΤ δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Οι άλλες ψηφιακές συχνότητες, λέει το άρθρο, έχουν εκχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ για να τις βγάλει σε διαγωνισμό. Ποιες συχνότητες; Περιμένετε μισό λεπτό, θα επιστρέψω σε αυτό.

Προφανώς οι συχνότητες ανήκουν στη δημόσια και όχι στην ιδιωτική περιουσία του κράτους, για όλους τους λόγους που λέει το άρθρο, αλλά το ΤΑΙΠΕΔ δεν πουλάει μόνο. Μπορεί και να παραχωρεί τη χρήση για χρονικό διάστημα (όπως το Golden Hall και την έκταση στην Κέρκυρα) και γενικότερα, αξιοποιεί την περιουσία του Δημοσίου με τον προσφορότερο τρόπο. Άρα, εδώ, αφού δεν μπορεί να πουλήσει θα παραχωρήσει για περιορισμένο χρόνο. Από τη στιγμή που φορέας που διαχειρίζεται οτιδήποτε μεταβιβάσιμο περιουσιακό στοιχείο του Δημοσίου στην Ελλάδα είναι το ΤΑΙΠΕΔ, άρα και η διαδικασία του διαγωνισμού (που πρέπει να γίνει για εκχώρηση/εκμίσθωση κλπ) από το ΤΑΙΠΕΔ δεν θα γίνει;

Τέλος, η αναδιαπραγμάτευση για αλλαγή του συμβατικού έργου (που από όσο καταλαβαίνω από το άρθρο, κάτι τέτοιο συμβαίνει με την Digea) δεν είναι ούτε πρωτότυπο, ούτε ασυνήθιστο φαινόμενο. Το γνωρίζουμε από τα δημόσια έργα (στις καλές περιπτώσεις, όπου προκύπτει απρόβλεπτο εμπόδιο, π.χ. βυζαντινή Θεσσαλονίκη στο μετρό, και στις κακές περιπτώσεις, π.χ. αιώνιες υπερβάσεις οδικών έργων), αλλά μπορεί και να προκύψει λόγω αλλαγής συνθηκών (π.χ. αλλαγής τεχνολογίας ή μείωση καταναλωτικού ενδιαφέροντος κλπ). Εδώ, δεν μπορώ να καταλάβω τι συμβαίνει, μάλλον ένας συνδυασμός πολλών παραγόντων (η ύφεση ρίχνει τα αναμενόμενα έσοδα, η τεχνολογία μπορεί να επιτρέπει να γίνονται τα ίδια πράγματα με πιο φτηνή τεχνολογία κλπ).

Συνοπτικά, η ψηφιοποίηση των αναλογικών καναλιών δημιουργεί χώρο για τη δραστηριοποίηση πολύ περισσότερων ψηφιακών. Χοντρικά, μέχρι οκτώ κανάλια στη θέση του ενός προηγουμένως. Όλα τα κανάλια που έχουμε τώρα στις οθόνες μας έχουν χωρέσει σε 3-4 αναλογικές θέσεις, από τις οποίες η μια είναι της ΕΡΤ που δεν είχε με τι να τις γεμίσει (και έπαιζε CNN, BBC κλπ). Στην Αττική υπήρχαν καμιά 45αριά αναλογικά κανάλια στην μπάντα UHF, που σημαίνει ότι χωράνε καμιά 350αριά ψηφιακά (στην πράξη λιγότερο λόγω δύο κέντρων εκπομπής). Πού θα βρεθούν; Ήδη έχουν αρχίσει να νοικιάζουν θέση εκπομπής (από την Digea) κάτι περιθωριακά κανάλια (όχι δεν εννοώ τα Σταρ, Αρτ κλπ). Διαφημιστικά, άσχετα.

Επειδή δεν πρόκειται να χρειαστούν όλες αυτές οι συχνότητες, οι κυβερνήσεις κρατάνε ένα ποσοστό (εκεί που ήταν τα αναλογικά κανάλια 60-69) για να τα πουλήσουν κυρίως προς παρόχους κινητής τηλεφωνίας, επειδή υπάρχει η εκτίμηση ότι με την εξέλιξη της κινητής τηλεφωνίας θα υπάρξει μεγάλη ζήτηση εύρους συχνότητας (bandwidth). Αυτές είναι οι συχνότητες που έχουν καπαρωθεί για διαγωνισμό μακροχρόνιας ενοικίασης, αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε, ο τζίρος της κινητής πέφτει μαζί με όλη την υπόλοιπη ελληνική οικονομία. Άρα, το πότε θα εκχωρηθούν αυτές οι συχνότητες και με ποιους όρους μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φιάσκο στιλ ΔΕΠΑ.

Τέλος, επειδή πολλοί ανακαλύψαμε τις τελευταίες μέρες την Digea με τις παρεμβάσεις στην αναμετάδοση της ΝΕΤ από τον 902: Οι προϋποθέσεις δικτύωσης των ραδιοτηλεοπτικών μέσων είναι θέμα νόμου (όχι φρέσκου, σχετικά παλιού) που μόλις τον βρω (επειδή έχω την εντύπωση ότι είναι διάσπαρτος :angry: με τις μεθοδεύσεις που έχουμε συζητήσει αλλού) θα επισυνάψω. Από τον νόμο, απαγορεύεται ρητά η δικτύωση τηλεοπτικών σταθμών και επιτρέπεται των ραδιοφωνικών υπό όρους και προϋποθέσεις. Ή απαγόρευση της δικτύωσης έχει σχέση και με τη δημιουργία εθνικών και τοπικών αδειών. Δεν έχει νόημα να εκχωρείται (πολύ πιο ακριβή) εθνική άδεια και μετά να δικτυώνονται οι τοπικές άδειες σε εθνικό δίκτυο. Επίσης, κάθε κανάλι παίρνει άδεια (μη γελάς, Γιαδικιάρογλου, σε βλέπω) με βάση την υποχρέωση να παράγει 24ωρο πρωτότυπο ή αγορασμένο πρόγραμμα συγκεκριμένων προδιαγραφών (όχι ποιοτικών). Οι εξαιρέσεις (εθνικό δίκτυο) περιγράφονται συγκεκριμένα. Επομένως, είναι συμβατική υποχρέωση του εργολάβου Digea να ακολουθεί το νομικό πλαίσιο (πολύ περισσότερο σε μια εποχή που έχει θέσει θέματα για αναδιαπραγμάτευση) και να κατεβάζει διακόπτες σε κανάλια που δικτυώνονται με άλλα κανάλια.

Θα πει κάποιος, αφού νομικά η ΕΡΤ δεν υπάρχει πια, πώς δικτυώνεται ο 902 με άλλο υπαρκτό κανάλι; Υποθέτω ότι αν ο 902 χρησιμοποιούσε αυτό το επιχείρημα δεν θα υπήρχε πρόβλημα, αλλά εντάξει, αρκετά τρελαθήκαμε για την ώρα.

Με την ΕΡΤ τι σχέση έχουν όμως οι ιστορίες με τις ψηφιακές συχνότητες, δεν το καταλαβαίνω. Αν μπορεί κάποιος να το εξηγήσει καλύτερα...
 

Earion

Moderator
Staff member
Μπορεί να υπάρξει μεταβατική περίοδος, με την ΕΡΤ να προβάλλει πρόγραμμα.

Αντώνης Σαμαράς, τώρα, χαιρετίζοντας το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ στο Σπόρτινγκ.

Υποχωρητικός ελιγμός;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Την μεταβατική λειτουργία της ΕΡΤ πρότεινε το βράδυ της Παρασκευής ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, θέμα το οποίο θα βάλει και στο τραπέζι της συνάντησης κορυφής των τριών πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα.

Ο Πρωθυπουργός βέβαια, με μια έμμεση προειδοποίηση προς Βενιζέλο - Κουβέλη, αναφέρει ότι επιθυμεί με αυτό τον τρόπο «να προχωρήσει απρόσκοπτα η συνεργασία τους» και να «αποφευχθούν περιπέτειες για το λαό».

Αναλυτικά η πρόταση τριών σημείων του Αντώνη Σαμαρά έχει ως εξής:

«Είναι γνωστό ότι ο Υπουργός Οικονομικών, λόγω της κατάργησης της ΕΡΤ Α.Ε., έχει ήδη ορίσει για το σκοπό αυτό ειδικό διαχειριστή. Προκειμένου να δοθεί λύση στο θέμα που έχει προκύψει, προτείνω:

»1. Ο ειδικός εκκαθαριστής να ορίσει άμεσα προσωρινή επιτροπή ευρείας διακομματικής αποδοχής με σκοπό την πρόσληψη μικρού αριθμού εργαζομένων, ώστε να αρχίσει αμέσως η μετάδοση ενημερωτικού προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης.

»2. Έχει ήδη κατατεθεί από την κυβέρνηση στη Βουλή νομοσχέδιο για την ίδρυση νέου φορέα δημόσιας τηλεόρασης. Το νομοσχέδιο αυτό μπορεί να ψηφιστεί αμέσως την επόμενη εβδομάδα.

»3. Αναμένω αντίστοιχη στάση ευθύνης από τους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η συνεργασία μεταξύ μας, να συνεχιστεί η θετική πορεία της οικονομίας και να αποφευχθούν περιπέτειες για το λαό μας».

Από την πλευρά τους η Συντονιστική Επιτροπή Απεργιακού Αγώνα της ΕΡΤ σε ψήφισμά τους αναφέρουν:

«Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ συνεχίζουν με αποφασιστικότητα τον αγώνα τους για να κρατήσουν τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση ανοιχτή και ζωντανή.

»Με «σύμμαχο» τον πολίτη, τους εργαζόμενους όλης της χώρας, τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, τους ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών, αντιστέκονται σθεναρά και ακούραστα στην υλοποίηση της κυβερνητικής απόφασης να «ρίξει μαύρο» στους δέκτες και να φιμώσει τα μικρόφωνα της ΕΡΤ.

»Με την ίδια δύναμη οι δημοσιογράφοι της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης θα αγωνιστούν και για να αποτρέψουν τα όποια σχέδια μελετούν οι κυβερνώντες για ένα μεταβατικό σχήμα λειτουργίας της ΕΡΤ με ρευστό και πρόσκαιρο εργασιακό καθεστώς, προκειμένου να εκτονωθούν οι πολιτικές δονήσεις, που έχουν σημειωθεί στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης.

»Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ θα αντισταθούν σε κάθε επιχείρηση «συναλλαγής» που στοχεύει να ανοίξει η ΕΡΤ, με κυβερνητική σφραγίδα.

»Η ΕΣΗΕΑ δηλώνει κατηγορηματικά πως κανένας δημοσιογράφος δεν θα ανταποκριθεί στην ενδεχόμενη επιχείρηση εξαγοράς και στο εμπόριο ελπίδων για ένα μεροκάματο σε μία «μαϊμού» ΕΡΤ.

»Κανένας δημοσιογράφος μέλος της ΕΣΗΕΑ, απολυμένος – κατά την κυβέρνηση- εργαζόμενος στην ΕΡΤ, είτε συνάδελφος εκτός ΕΡΤ δεν πρόκειται να αποδεχτεί να «προσφέρει τις υπηρεσίες του» στην «επιχείρηση – σκούπα» του υπουργού Οικονομικών, με δίμηνες και τρίμηνες συμβάσεις.

»Ο αγώνας για την ανοιχτή ΕΡΤ, με θεσμική κατοχύρωση, διαφανή λειτουργία, ανεξαρτησία, πολυφωνία και εργασιακή αξιοπρέπεια δεν συμβιβάζεται. Είναι αγώνας ολόκληρης της κοινωνίας και δεν επιδέχεται εκπτώσεις».


Από τα ΝΕΑ
 

pidyo

New member
Υποχωρητικός ελιγμός;

Αναγκαστικός υποχωρητικός ελιγμός. Το σχέδιο επίδειξης πυγμής απέτυχε και οπισθοκρότησε (έξω ιδίως).
 

nickel

Administrator
Staff member
Αν ήμουν πρωθυπουργός και μου έκαναν «καντάδα» με το Ρέκβιεμ του Φορέ, θα δεχόμουν όλα τα αιτήματα που θα μου υπέβαλλαν μετά. Έχει αρχίσει να έχει ωραίες νότες αυτή η υπόθεση. Και έχω να παρακολουθήσω τόση τηλεόραση από τον καιρό που είχαμε τις φωτιές...
 
Αν ήμουν πρωθυπουργός και μου έκαναν «καντάδα» με το Ρέκβιεμ του Φορέ, θα δεχόμουν όλα τα αιτήματα που θα μου υπέβαλλαν μετά. Έχει αρχίσει να έχει ωραίες νότες αυτή η υπόθεση. Και έχω να παρακολουθήσω τόση τηλεόραση από τον καιρό που είχαμε τις φωτιές...
True!
 

nickel

Administrator
Staff member
Ακούω τις δηλώσεις των δύο της εσωτερικής τρόικας. Με τη δήλωση Σαμαρά ήλπισα ότι άρχισε να παίζει το σενάριο για τη μίνιμουμ χασούρα από κάθε πλευρά. Ακούγοντας τις ηρωικές δηλώσεις των δύο αρχίζω να αμφιβάλλω. Θα κάνουν δημόσιες διαπραγματεύσεις; Θέλουν να τους βαθμολογήσουμε όλους για ηλιθιότητα; Περιμένουμε να βγούμε από την κρίση με αυτό το πολιτικό προσωπικό;
 

SBE

¥
Πάντως σήμερα έτυχε να μιλήσω με κάποιους στην Ελλάδα και αναφερθήκαμε και στο θέμα της τηλεόρασης και, όπως η πρόχειρη σφυγμομέτρηση πιο πάνω, ήταν της άποψης ότι καλώς έκλεισε η ΕΡΤ, γιατί δεν γινόταν αλλιώς κλπ κλπ. Κι επειδή τα ίδια διαβάζω και σε διάφορα ιντερνετικά σχόλια, αναρωτιέμαι μήπως:
α. είχα ελλιπή ενημέρωση και είδα μόνο μία πλευρά και επηρεάστηκα (ομολογώ ότι η κύρια ενημέρωσή μου ήταν η Λεξιλογία, και γενικότερα το ιντερνετ)
β. κάτι δεν πάει καλά με μένα που δεν έχω πρόβλημα με την ΕΡΤ
γ. κάτι δεν πάει καλά με τους εν Ελλάδι που έχουν πρόβλημα με την ΕΡΤ
δ. όλα μαζί

Για όλα τα άλλα, θα επανέρθω.
 

nickel

Administrator
Staff member
Πού να βγάλεις άκρη με τις δημοσκοπήσεις; Υπάρχει κι αυτή:

Αντίθετοι με το κλείσιμο της ΕΡΤ εμφανίζεται το 65% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της VPRC και του tvxs.gr. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τοποθετείται κάθετα ενάντια στο πραξικοπηματικό κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων της.
http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/203970

Ο άλλος την παρουσιάζει ως εξής:
Η εταιρεία δημοσκοπήσεων VPRC, η οποία ανήκει στον Χριστόφορο Βερναρδάκη, στενό φίλο του Αλέξη Τσίπρα, δίνει προβάδισμα 2,5 μονάδων στο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ και δείχνεί ότι η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται κατά της κυβερνητικής απόφασης για «λουκέτο» στην ΕΡΤ.
http://www.gazzetta.gr/plus/article...ti-65-ton-politon-den-thelei-na-kleisei-i-ert

Πολυφωνία, ρε!
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Τις δημοσκοπήσεις τις κοιτάζουμε κατά εταιρεία, διαχρονικά και σαν φωτογραφία της στιγμής. Με λίγο γκούγκλισμα, βρήκα ότι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο οι αντίστοιχες δημοσκοπήσεις της VPRC έδιναν:

Κόμμα | Μάρτιος | Απρίλιος |Ιούνιος
ΣΥΡΙΖΑ | 31% | 29,5 | 29
ΝΔ |28,5% | 27 | 26,5
ΠΑΣΟΚ | 6% | 7 | 7
ΑΝΕΛ | 5,5% | 6 |6
Χρυσή Αυγή | 11% |13 |14
ΔΗΜΑΡ | 5,5% |4,5 |4,5
ΚΚΕ | 6% | 7 |7

Εγώ σταθερή διαφορά στην κορυφή βλέπω και κερδισμένα τα δύο πρώτα κόμματα δεν τα βλέπω σε αυτή τη σειρά.
 
Πάντως εφιαλτικότερο σενάριο από το να γίνουν εκλογές και να βγει αποτέλεσμα παρόμοιο με αυτό της παραπάνω δημοσκόπησης δεν μπορώ να φανταστώ. Να μην βγαίνει κυβέρνηση με τίποτα και η Χρυσή Αυγή να έχει διπλασιάσει τις έδρες της. :scared: :cry:
 

meidei

New member
Δηλαδή;

Αν ήταν για εμένα:

Πχ, μέρος από τα θέματα που θα παίξουν αύριο
BMvn1sqCIAAPxCN.png:large.jpg
+ ότι κάνουν διάλογο με τον κόσμο για το πώς πρέπει να είναι από εδώ και πέρα η δημόσια τηλεόραση.
+ ότι σε διάφορες φάσεις οι δημοσιογράφοι είπαν "Η αλήθεια είναι ότι τόσο καιρό δεν βγάζαμε αυτά τα θέματα στον αέρα, μόνο μεταξύ μας τα λέγαμε". Αυτοκριτική.

Η ΕΤ1/ΝΕΤ παραμένει αυτοαναφορική και αμυνόμενη. Όχι ότι δεν είναι κατανοητό, αλλά τουλάχιστον στην ΕΤ3 με πείθουν ότι δεν θέλουν την αμαρτωλή ΕΡΤ™ που υπήρχε μέχρι τώρα.

Όχι τίποτε άλλο, αλλά για τους βόρειους είχα και μια εντύπωση ότι είχαν τάσεις συντηρητισμού :p
 
Ναι, εσένα ρωτούσα. :)
Δεν μου κάνει εντύπωση η διαφορά. Επειδή συχνά-πυκνά παρακολουθώ τα δελτία ειδήσεων και κάποιες εκπομπές λόγου της ΕΤ3, πρέπει να πω ότι οι δημοσιογράφοι της γενικά τηρούν ψύχραιμη στάση απέναντι στα πράγματα.

Παρελθοντικό χρόνο έπρεπε να βάλω στα ρήματα, ε; :(
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Πάντως εφιαλτικότερο σενάριο από το να γίνουν εκλογές και να βγει αποτέλεσμα παρόμοιο με αυτό της παραπάνω δημοσκόπησης δεν μπορώ να φανταστώ. Να μην βγαίνει κυβέρνηση με τίποτα και η Χρυσή Αυγή να έχει διπλασιάσει τις έδρες της. :scared: :cry:
Γιατί δεν βγαίνει κυβέρνηση; Σύριζα-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ περνάνε άνετα το 40,5% και με το μπόνους φτάνουν γύρω στους 175 βουλευτές. Χώρια που αν πει τότε ο Βενιζέλος για Εθνική Διαπραγματευτική Ομάδα, μπορεί η ΝΔ να πει «εμείς μπαίνουμε μέσα»...
 
Θα συνεργαστεί ο Τσίπρας με Κουβέλη και -ακόμη χειρότερα- Βενιζέλο;
Μακάρι, αλλά έτσι όπως έχει φροντίσει όλους τους τελευταίους μήνες να κάψει κάθε δυνατή γέφυρα, δεν το βλέπω καθόλου εύκολο. Άσε που ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα συναντούσε σκληρότατη αντίδραση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Στις κυβερνήσεις συνεργασίας (πρέπει να) συνεργάζονται κόμματα και πολιτικές. Κανονικά, οι αρχηγοί (θα έπρεπε να) είναι αναλώσιμοι...
 
Συμφωνώ 100%. Αλλά ότι συμφωνώ εγώ δεν λέει κάτι.
Πάντως με αυτό που έγραψα παραπάνω δεν ήθελα να υπονοήσω ότι είναι θέμα ηγεσιών. Εξάλλου, τον Τσίπρα τον θεωρώ μετριοπαθή σε σχέση με τους περισσότερους στον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως δεν υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ κάποιο υπαρκτό ρεύμα που να συζητάει καν το ενδεχόμενο συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.
 
Top