Και ένας άλλος πιθανός λόγος:
ψηφιακές συχνότητες.
Ναι, το διάβασα και αλλού αυτό με τις ψηφιακές συχνότητες, διάβασα και το άρθρο που τσιτάρει o rogne, αλλά εξακολουθώ να μην το καταλαβαίνω. Να πω τι ξέρω εγώ, χωρίς να διεκδικώ κανένα αλάθητο.
Όπως έχουμε διαβάσει σε πολλά σημεία αυτές τις ημέρες, οι σταθμοί της ΕΡΤ είναι οι μοναδικοί που είναι
νόμιμα αδειοδοτημένοι. Οι σταθμοί της ΕΡΤ παίζουν ψηφιακά και η ΕΡΤ έχει στη διάθεσή της έναν αριθμό από συχνότητες ως περιουσία της. Ως περιουσία της ΕΡΤ, έχει περάσει με την απόφαση Στουρνάρα στο Υπ. Οικονομικών. Άρα, οι ψηφιακές συχνότητες της ΕΡΤ δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Οι άλλες ψηφιακές συχνότητες, λέει το άρθρο, έχουν εκχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ για να τις βγάλει σε διαγωνισμό. Ποιες συχνότητες; Περιμένετε μισό λεπτό, θα επιστρέψω σε αυτό.
Προφανώς οι συχνότητες ανήκουν στη δημόσια και όχι στην ιδιωτική περιουσία του κράτους, για όλους τους λόγους που λέει το άρθρο, αλλά το ΤΑΙΠΕΔ δεν πουλάει μόνο. Μπορεί και να παραχωρεί τη χρήση για χρονικό διάστημα (όπως το Golden Hall και την έκταση στην Κέρκυρα) και γενικότερα, αξιοποιεί την περιουσία του Δημοσίου με τον προσφορότερο τρόπο. Άρα, εδώ, αφού δεν μπορεί να πουλήσει θα παραχωρήσει για περιορισμένο χρόνο. Από τη στιγμή που φορέας που διαχειρίζεται οτιδήποτε μεταβιβάσιμο περιουσιακό στοιχείο του Δημοσίου στην Ελλάδα είναι το ΤΑΙΠΕΔ, άρα και η διαδικασία του διαγωνισμού (που πρέπει να γίνει για εκχώρηση/εκμίσθωση κλπ) από το ΤΑΙΠΕΔ δεν θα γίνει;
Τέλος, η αναδιαπραγμάτευση για αλλαγή του συμβατικού έργου (που από όσο καταλαβαίνω από το άρθρο, κάτι τέτοιο συμβαίνει με την Digea) δεν είναι ούτε πρωτότυπο, ούτε ασυνήθιστο φαινόμενο. Το γνωρίζουμε από τα δημόσια έργα (στις καλές περιπτώσεις, όπου προκύπτει απρόβλεπτο εμπόδιο, π.χ. βυζαντινή Θεσσαλονίκη στο μετρό, και στις κακές περιπτώσεις, π.χ. αιώνιες υπερβάσεις οδικών έργων), αλλά μπορεί και να προκύψει λόγω αλλαγής συνθηκών (π.χ. αλλαγής τεχνολογίας ή μείωση καταναλωτικού ενδιαφέροντος κλπ). Εδώ, δεν μπορώ να καταλάβω τι συμβαίνει, μάλλον ένας συνδυασμός πολλών παραγόντων (η ύφεση ρίχνει τα αναμενόμενα έσοδα, η τεχνολογία μπορεί να επιτρέπει να γίνονται τα ίδια πράγματα με πιο φτηνή τεχνολογία κλπ).
Συνοπτικά, η ψηφιοποίηση των αναλογικών καναλιών δημιουργεί χώρο για τη δραστηριοποίηση πολύ περισσότερων ψηφιακών. Χοντρικά, μέχρι οκτώ κανάλια στη θέση του ενός προηγουμένως. Όλα τα κανάλια που έχουμε τώρα στις οθόνες μας έχουν χωρέσει σε 3-4 αναλογικές θέσεις, από τις οποίες η μια είναι της ΕΡΤ που δεν είχε με τι να τις γεμίσει (και έπαιζε CNN, BBC κλπ). Στην Αττική υπήρχαν καμιά 45αριά αναλογικά κανάλια στην μπάντα UHF, που σημαίνει ότι χωράνε καμιά 350αριά ψηφιακά (στην πράξη λιγότερο λόγω δύο κέντρων εκπομπής). Πού θα βρεθούν; Ήδη έχουν αρχίσει να νοικιάζουν θέση εκπομπής (από την Digea) κάτι περιθωριακά κανάλια (όχι δεν εννοώ τα Σταρ, Αρτ κλπ). Διαφημιστικά, άσχετα.
Επειδή δεν πρόκειται να χρειαστούν όλες αυτές οι συχνότητες, οι κυβερνήσεις κρατάνε ένα ποσοστό (εκεί που ήταν τα αναλογικά κανάλια 60-69) για να τα πουλήσουν κυρίως προς παρόχους κινητής τηλεφωνίας, επειδή υπάρχει η εκτίμηση ότι με την εξέλιξη της κινητής τηλεφωνίας θα υπάρξει μεγάλη ζήτηση εύρους συχνότητας (bandwidth). Αυτές είναι οι συχνότητες που έχουν καπαρωθεί για διαγωνισμό μακροχρόνιας ενοικίασης, αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε, ο τζίρος της κινητής πέφτει μαζί με όλη την υπόλοιπη ελληνική οικονομία. Άρα, το πότε θα εκχωρηθούν αυτές οι συχνότητες και με ποιους όρους μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φιάσκο στιλ ΔΕΠΑ.
Τέλος, επειδή πολλοί ανακαλύψαμε τις τελευταίες μέρες την Digea με τις παρεμβάσεις στην αναμετάδοση της ΝΕΤ από τον 902: Οι προϋποθέσεις δικτύωσης των ραδιοτηλεοπτικών μέσων είναι θέμα νόμου (όχι φρέσκου, σχετικά παλιού) που μόλις τον βρω (επειδή έχω την εντύπωση ότι είναι διάσπαρτος :angry: με τις μεθοδεύσεις που έχουμε συζητήσει αλλού) θα επισυνάψω. Από τον νόμο, απαγορεύεται ρητά η δικτύωση τηλεοπτικών σταθμών και επιτρέπεται των ραδιοφωνικών υπό όρους και προϋποθέσεις. Ή απαγόρευση της δικτύωσης έχει σχέση και με τη δημιουργία εθνικών και τοπικών αδειών. Δεν έχει νόημα να εκχωρείται (πολύ πιο ακριβή) εθνική άδεια και μετά να δικτυώνονται οι τοπικές άδειες σε εθνικό δίκτυο. Επίσης, κάθε κανάλι παίρνει άδεια
(μη γελάς, Γιαδικιάρογλου, σε βλέπω) με βάση την υποχρέωση να παράγει 24ωρο πρωτότυπο ή αγορασμένο πρόγραμμα συγκεκριμένων προδιαγραφών (όχι ποιοτικών). Οι εξαιρέσεις (εθνικό δίκτυο) περιγράφονται συγκεκριμένα. Επομένως, είναι συμβατική υποχρέωση του εργολάβου Digea να ακολουθεί το νομικό πλαίσιο (πολύ περισσότερο σε μια εποχή που έχει θέσει θέματα για αναδιαπραγμάτευση) και να κατεβάζει διακόπτες σε κανάλια που δικτυώνονται με άλλα κανάλια.
Θα πει κάποιος, αφού νομικά η ΕΡΤ δεν υπάρχει πια, πώς δικτυώνεται ο 902 με άλλο
υπαρκτό κανάλι; Υποθέτω ότι αν ο 902 χρησιμοποιούσε αυτό το επιχείρημα δεν θα υπήρχε πρόβλημα, αλλά εντάξει, αρκετά τρελαθήκαμε για την ώρα.
Με την ΕΡΤ τι σχέση έχουν όμως οι ιστορίες με τις ψηφιακές συχνότητες, δεν το καταλαβαίνω. Αν μπορεί κάποιος να το εξηγήσει καλύτερα...