Το γιατί κάποιος σου 'δωσε απάντηση πως μπορείς να αναπτύξεις κάτι άλλο, αυτό δεν το κατάλαβα ούτως ή άλλως.
Απ' ό,τι κατάλαβα έτσι όπως μου το εξήγησε η σύζυγός του, το "περιεχόμενο" της πρότασης είναι ο (υποτιθέμενα θετικός) συσχετισμός ανάμεσα στη χρήση της τεχνολογίας και τη μοναξιά, οπότε αν εσύ επιχειρηματολογήσεις ότι δεν υφίσταται τέτοιος συσχετισμός ή ότι υφίσταται αρνητικός συσχετισμός ουσιαστικά αναπτύσσεις -αντιθετικά- το περιεχόμενο της πρότασης. Έτσι τουλάχιστον λέει εκείνη, και ήταν κατηγορηματική ότι μπορείς να το κάνεις.
Οι άλλες βέβαια μου είπαν το ακριβώς αντίθετο. Ότι οφείλεις να επιχειρηματολογήσεις υπέρ της θέσης του συγγραφέα, σαν να είσαι σε ομάδα debate.
Μου εξήγησαν επιπλέον ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη οδηγία από την επιτροπή εξετάσεων (είτε, φαντάζομαι, επειδή θεωρούν ότι το ερώτημα είναι εξαρχής δεσμευτικό, είτε επειδή δεν τους έχει καν περάσει από το μυαλό ότι μπορεί κανείς να διαφωνήσει με την πρόταση. Στο κάτω κάτω, κοινά αποδεκτή δεν είναι;)
Μ' άλλα λόγια, αν μου 'γραφες το #95 θα σ' έκοβα — όσο και να συμφωνούσα μαζί σου. Διότι απλούστατα δεν θα 'χες κάνει αυτό που ζήταγε η εκφώνηση.
Κι εγώ έτσι αντιλαμβάνομαι την εκφώνηση, οπότε αν ήθελα βαθμό μάλλον θα έγραφα τις κοινοτοπίες. Από την άλλη μπορεί από τσαντίλα και μόνο να έγραφα τα αντίθετα. Το είχα κάνει αρκετές φορές στο σχολείο, αλλά όχι στις πανελλαδικές.
Δεδομένου πάντως ότι διαφωνούν μεταξύ τους εξεταστές με πολυετή πείρα, καταλήγω αναγκαστικά στο συμπέρασμα του Ελληγενή στο #110:
Είναι καθαρά θέμα τύχης.
Αν αποφασίσεις να πας κόντρα στο θέμα, μπορεί να συμβούν τα εξής:
Μπορεί να πέσεις πάνω σε κάποιον που θεωρεί ότι είσαι εκτός θέματος, ο οποίος θα σε μηδενίσει.
Ή μπορεί να πέσεις πάνω σε κάποιον που θεωρεί θεμιτή ανάπτυξη της πρότασης την καταμέτωπο αντίκρουσή της, ο οποίος θα σε βαθμολογήσει κανονικά.
Ή ακόμα μπορεί να πέσεις πάνω σε κάποιον που δεν έχει προβληματιστεί καθόλου γύρω από το αν η αντίκρουση είναι εντός ή εκτός θέματος, αλλά έχει απλά μπουχτίσει από τις κοινοτοπίες, και ο οποίος θα σου βάλει άριστα.
Το τελευταίο δεν το αποκλείω καθόλου. Μου έχουν πει αρκετοί φιλόλογοι ότι χαίρονται όταν βλέπουν κάποιο γραπτό που ξεφεύγει από τα τετριμμένα, και ότι έχουν την τάση να το βαθμολογούν ευνοϊκά.