Τώρα που ανέφερες την (φανταστική) "αθηνόγλαυκα" θυμήθηκα την Tyto alba (barn owl), που στον προηγούμενο οδηγό πεδίου την έλεγαν πεπλόγλαυκα, και ομολογώ πως όταν με ρωτούσε το παιδάκι μου "αυτό πώς το λένε" δεν πήγαινε η γλώσσα μου να πω τέτοιο γλωσσοδέτη.
Στον νέο οδηγό πεδίου την λένε Τυτώ - Ανθρωποπούλι στον τίτλο του λήμματος, ενώ μέσα στο κείμενο του λήμματος αναφέρεται και το Χαροπούλι.
Εγώ να πω την αλήθεια, δεν ξέρω τι θα επέλεγα. Το Τυτώ είναι σύντομο και εύηχο, αλλά μου ακούγεται κάπως, τι να πω, παρωχημένο. Είμαι σίγουρη πως οι αρχαιολάτρες της παρέας θα το λατρέψουν, εγώ πάλι νιώθω αρκετά παραξενα χρησιμοποιώντας πανάρχαιες ονομασίες με πανάρχαια γραμματική μορφή (αυτό το -ώ πιο πολύ σε Σαπφώ και σε Ερατώ μου κάνει παρά σε Φιλιώ και σε Μαντώ, δεν βρίσκετε; ) ως "κοινές" ονομασίες ενός πουλιού. Τι στην ευχή, στο χωριό άμα δουν ένα τέτοιο "τυτώ" θα πούνε; Το Ανθρωποπούλι πάλι είναι λίγο μακρυνάρι, θα ήθελα κάτι πιο συμμαζεμένο και πιο εύηχο (θέμα γούστου αυτό βέβαια), αναρωτιέμαι πού το κατέγραψαν - απ' το μυαλό τους πάντως δεν θα το έβγαλαν. Το Χαροπούλι πάλι είναι λίγο θρίλερ και με απωθεί ελαφρώς.
[...]
Πήγα να διαβάσω λεπτομέρειες στο YouTube και λέει ότι η γάτα η Fum και η κουκουβάγια (barn owl, κλαψοπούλι, πεπλόγλαυκα) η Gebra είναι ενός έτους και γνωρίζονται από ηλικία ενός μηνός. Η κουκουβάγια φεύγει μακριά και πάντα γυρίζει και κάθεται κοντά στη γάτα.
Tyto alba|Barn Owl|Πεπλόγλαυκα
Δώσε κουότ να γυρίσει και συζήτηση ν' αρχίσει.