Παρατήρησα απλώς ότι κι εσύ, όπως πολιτικοί που εκπροσωπούν αντιδιαμετρικά για σένα αντίθετους χώρους, είσαι κατά του συγκεκριμένου κουρέματος. Εκτός κι αν είσαι υπέρ, και δεν το κατάλαβα, επομένως ζητώ εκ των προτέρων συγγνώμη.
Ελπίζω να έχεις παρατηρήσει επίσης ότι «είμαι κατά του κουρέματος» (ας το παραδεχτώ αυτό έτσι όπως είναι για χάρη της συζήτησης) με ένα συγκεκριμένο σκεπτικό και σε ένα πλαίσιο που είναι αντίθετο απ' αυτό των αντίθετων χώρων. Ελπίζω να έχεις επίσης παρατηρήσει ότι στην πολιτική πάρα πολλές φορές δύο χώροι λένε το ίδιο ακριβώς πράγμα για εντελώς διαφορετικούς λόγους, από διαφορετική σκοπιά και με διαφορετικές συνεπαγωγές. Π.χ. άλλο είναι η έξοδος απ' την ΕΕ για λαϊκή εξουσία, άλλο είναι η έξοδος απ' την ΕΕ γιατί η κυρία Μέρκελ μας πρόδωσε. Για το ποιος εκνευρίστηκε, ας μη μιλήσω.
Καταλαβαίνω ότι σκοπός σου είναι να θέσεις το θέμα σε ευρύτερη βάση, ωστόσο επειδή συζητάμε το κούρεμα της Κύπρου και όχι την παγκόσμια πτώση του καπιταλισμού, θα ήθελα να εστιάσω σε αυτό. Τα επιχειρήματά σου λοιπόν, αν τα καταλαβαίνω σωστά, είναι ότι:
α) δεν θα πληγεί η πλουτοκρατία, επειδή ούτως ή άλλως έβγαλε κεφάλαια από την Κύπρο. Σωστά, τα έβγαλε όμως όλα; Όχι, βέβαια. Επομένως, ακόμα και τώρα αν γίνει το κούρεμα, θα πληρώσουν περισσότερα αυτοί που έχουν. Πόσο μάλλον αν είχε γίνει το κούρεμα πριν δύο εβδομάδες.
Δε θα πληγεί η πλουτοκρατία, είπα εγώ, για
3 (τρεις) λόγους (#95): α) Ούτως ή άλλως την έκανε από την Κύπρο,
πριν και
μετά την ανακοίνωση του κουρέματος σε μεγάλο βαθμό. Δεν έκρινα, καλό, καλό κι ανάποδο. Ανέφερα το
γεγονός και την έλλειψη δράσης από την ΕΚΤ και την τρόικα γενικά,
σε σχέση με τις δικές τους διακηρυγμένες προθέσεις. β) Χτύπημα «πλουτοκρατίας» από άλλη «πλουτοκρατία» (όταν η πρώτη θα έχει κέρδη απ' αυτό το χτύπημα: συγκέντρωση κεφαλαίων στις δικές της τράπεζες, γεωπολιτικοί λόγοι-κοιτάσματα) δεν σημαίνει όφελος για τον λαό σε καμία περίπτωση. Μ' άλλα λόγια χρησιμοποιείς τελείως στρεβλά το σύνθημα περί χτυπήματος της «πλουτοκρατίας» γ) Το κούρεμα σημαίνει άμεσα, τώρα,
τεράστια ανεργία και
κατάρρευση ταμείων. Γιατί, βλέπεις, εκτός από τους ρώσους ολιγάρχες, υπάρχει μια τεράστια μάζα κύπριων μικρομεσαίων εκεί μέσα. Άρα, οι ολιγάρχες μεν, αν δεν έχουν βγάλει ήδη τα λεφτά τους, κάπως θα τη βολέψουν οι καημένοι -είναι τελείως απίθανο να είχαν κεφάλαια μόνο στην Κύπρο-, αλλά ο απλός κύπριος εργαζόμενος θα πληρώσει το λογαριασμό. Όλα αυτά τα είπα και πιο πάνω, αλλά για κάποιο λόγο συγκράτησες μόνο το (α) και μάλιστα, για πολλή ώρα, λειψό.
Επίσης, δε θυμάμαι να συζήτησα πουθενά την παγκόσμια πτώση του καπιταλισμού.
β) δεν μας ενοχλεί που γίνεται ξέπλυμα στην Κύπρο, γιατί γίνεται ξέπλυμα σε όλες τις τράπεζες. Δεν γνωρίζω σε ποιο βαθμό γίνεται ξέπλυμα σε όλες τις τράπεζες, αυτό που γνωρίζω ωστόσο είναι ότι το αν γίνεται ξέπλυμα στην Κύπρο ή όχι δεν μας πολυενδιαφέρει.
Ε, μμμ, πού ακριβώς είπα ότι δε «μας» ενοχλεί το ξέπλυμα στην Κύπρο. Είπα ότι είναι λίγο παράδοξο, τα φερέφωνα των αρχιξεπλυματιών να κατηγορούν για ξέπλυμα. Εξού και τα
δικά τους κριτήρια και τα
δικά τους επιχειρήματα.
Το επιχείρημα β, όπως εξάλλου και το α, είναι άσχετα με το προκείμενο.
Αφού είναι άσχετα με το προκείμενο, γιατί μου έκανες 5-6 σχετικές ερωτήσεις και σχόλια; Πραγματικά, δεν καταλαβαίνω.
Για να πληρώσουν λοιπόν τα χρέη τους, είναι καλύτερα να πάρουν τα χρήματα από τη Ρωσική μαφία, παρά από τους μικροκαταθέτες, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα πανεπιστήμια και τα λοιπά. Ναι, ή όχι; Το ξέρω ότι δεν πρόκειται να πάρω σαφή απάντηση σε αυτό, αλλά έχει ενδιαφέρον να δω με ποιο τρόπο δεν θα την πάρω αυτή τη φορά.
Όλες αυτές οι απαντήσεις είναι παραπάνω, ήδη απ' το #95: τελικά τα παίρνουν ακριβώς απ' τους μικροκαταθέτες, με την ανεργία, την παύση πληρωμών, τα ασφαλιστικά ταμεία κλπ. κλπ. (όλα απολύτως αναμενόμενες συνέπειες του σχεδίου της τρόικας). Επίσης, δεν θεωρώ το χρέος αιτία της κρίσης, είτε της Κύπρου είτε γενικά. Ότι είναι βασικό εργαλείο εκβιασμού για ισοπέδωση των εργατικών τάξεων, ναι, αλλά αιτία για όλο αυτό, κτγμ, όχι. Τέλος, δεν πήρα πουθενά το μέρος της κυπριακής κυβέρνησης.
Θέτουμε τελείως διαφορετικά πλαίσια συζήτησης, κατανοητό και σεβαστό από την πλευρά μου, γι' αυτό και προσπάθησα να απαντήσω στις συνεχείς ερωτήσεις σου για τη διαφυγή κεφαλαίων. Από τη δική σου πλευρά, με βομβαρδίζεις με ερωτήσεις που τελικά λες πως αφορούν άσχετες παραμέτρους και παρουσιάζεις παραπάνω μια καρικατούρα των δικών μου θέσεων, λέγοντας μάλιστα πως ξέρεις ότι δεν πρόκειται να πάρεις και απάντηση (να αφήσω κατά μέρος τις ειρωνείες για την πτώση του καπιταλισμού, τα «ποιανού, είπαμε», τα σχόλια για το νόημα του «δικαιούμαι» κλπ.). Τέτοιου είδους συζήτηση δεν είμαι διατεθειμένη να συνεχίσω.