Elsa
¥
Εγώ με ρωτάς προσωπικά, Μπέρνι, είμαι με τις φάλαινες, τη γόπα, την αθερίνα και τον Κρίτωνα Αρσένη, πάντως.
Εγώ με ρωτάς προσωπικά, Μπέρνι, είμαι με τις φάλαινες, τη γόπα, την αθερίνα και τον Κρίτωνα Αρσένη, πάντως.
Δεν έχω χρόνο να ψάχνω, να διαβάζω, να κοσκινίζω, αλλά θα ήθελα πολύ να διαβάσω μια μελέτη (όχι αρθράκια), ανεπηρέαστη από παραταξιακές τοποθετήσεις, που θα βάλει κάτω διαφορετικές ειδικότητες που θα προσπαθήσουν να μετρήσουν με κάποια ακρίβεια τα υπέρ και τα κατά αυτής της υπόθεσης για το μεσομακροπρόθεσμο όφελος του πληθυσμού της περιοχής και της χώρας. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει κανείς εδώ που να προπαγανδίζει την «αλήθεια» της μιας ή της άλλης πλευράς επειδή έχει ίδιο συμφέρον.
Εγώ με ρωτάς προσωπικά, Μπέρνι, είμαι με τις φάλαινες, τη γόπα, την αθερίνα και τον Κρίτωνα Αρσένη, πάντως.
@anef: Εξακολουθώ να σε καταλαβαίνω πολύ καλά.:)
Υπογράμμισα (εξαρχής) το συμπέρασμα των καθηγητών ότι η αγροτοκτηνοτροφική εκμετάλλευση είναι ασύμβατη με τη μεταλλευτική δραστηριότητα. Μετά πρόσθεσα και το αναλυτικότερο των καθηγητών, που λέει ότι αν υπάρξει μεταλλευτική δραστηριότητα, θα απαγορεύεται να υπάρξει αγροτοκτηνοτροφία, ακριβώς για τους λόγους που αναφέρονται (μόλυνση κ.λπ.) Αυτό σημαίνει ότι, σε αυτή την υποθετική περίπτωση, δεν θα υπάρχει αγροτοκτηνοτροφία και άρα δεν θα υπάρχουν μολυσμένα προϊόντα. Δεν θα υπάρχουν καλλιεργητές και κυνηγοί και ψαράδες κλπ στην περιοχή.
Anef, η συγκεκριμένη έκθεση δεν είναι αναλυτικό case study, είναι ανάλυση των πιθανών επιπτώσεων στην βάση γνωστών παραδειγμάτων και ενδεχόμενων κινδύνων που μπορεί να προκύψουν στην συγκεκριμένη περίπτωση, λόγω γεωμορφολογίας και μικροκλίματος. Επισήμανση είναι αυτό, θυμίζω ότι δεν είμαι κατά της εξόρυξης, όχι μόνο χρυσού, αλλά και πολλών άλλων ορυκτών, στην Ελλάδα, για διάφορους λόγους.
Συμφωνώ κι εγώ με αυτή την πρόταση, Έλσα.
Μόνο που κάνω κι ένα βήμα παραπέρα, το οποίο συχνά επισημαίνω σε φίλους μου που δηλώνουν αριστεροί με οικολογικές ευαισθησίες (ναι, εξακολουθώ να έχω μερικούς από δαύτους, παρότι συχνά-πυκνά τους πληγώνω): Είμαι διατεθειμένος να πληρώσω το αντίστοιχο τίμημα.
Η επιλογή της ήπιας, λελογισμένης ανάπτυξης (ή, ακόμα καλύτερα, της μη ανάπτυξης), συμβαδίζει με τη λιτότητα και την ύφεση, και όχι με την κεϋνσιανή ανάπτυξη δια της κατανάλωσης, που εσχάτως ανακάλυψε και η αριστερά. Αν προτιμάς τις φάλαινες από το πετρέλαιο, όπως, πίστεψε με, κάνω κι εγώ, πρέπει να είσαι διατεθειμένη να αποδεχθείς τη λιτότητα. Έχω απεριόριστο σεβασμό για όσους δηλώνουν ότι προτιμούν τα πεύκα από τον χρυσό, αρκεί να δέχονται αδιαμαρτύρητα να βγάζουν τον χειμώνα με πουλόβερ μέσα στο σπίτι και να μην ζητάνε επιδόματα θέρμανσης, φθηνό ρεύμα κλπ. Και τα δύο μαζί δεν γίνονται. Δεν μπορείς ταυτόχρονα να εναντιώνεσαι στην ανάπτυξη και να ξορκίζεις τη λιτότητα.
Ελληγενή, είναι σίγουρο πως για να υπάρξει μελέτη περίπτωσης πρέπει πρώτα να υπάρξει περίπτωση, άρα ναι, δε θα μπορούσαν να κάνουν κάτι άλλο οι επιστήμονες παρά να βασιστούν στη βιβλιογραφία που αφορά άλλες, παρόμοιες περιπτώσεις, και στα δεδομένα της επιστήμης τους. Το point της επισήμανσής σου ποιο είναι;
Μαζί σου! Είμαι από τους λιτούς αριστερούς, εγώ!
Ότι τα προβλήματα και τις επιπτώσεις είναι περισσότερα αρμόδια να τα αναλύσει η αναλυτική περιβαλλοντική μελέτη που εκπονεί η ίδια η εταιρεία είτε με δικό της εξειδικευμένο προσωπικό είτε με την βοήθεια εξωτερικών συνεργατών (κρατικών ή μη), σε περίπτωση που δεν έχει δική της ομάδα.
** πώς στο καλό γίνεται να είναι ανεξάντλητα, όταν υπάρχει περιορισμένη ποσότητα;