Cadmian
New member
Προσωπικά, πρώτη φορά για το θέμα των μεταλλείων άκουσα πρόπερσι. Και τότε πουλάγανε ακόμη αέρα κοπανιστό.
Από περιέργεια, και αν θέλεις απαντάς. Ποια είναι σήμερα η σύνθεση του πληθυσμού και τα εισοδήματα της περιοχής;
Έλσα, ευχαριστώ για τη χρήσιμη μελέτη που έφερες. :)
Η οποία ήταν τόσο δύσκολο να ανευρεθεί εδώ, στο σύνδεσμο με την ένδειξη τρία. ;)
Λύστε μου μια απορία, γιατί ξεφυλλίζω μπλογκοσελίδες και αντίθετη άποψη δεν έχω βρει.
Δεν υποστήριξα ότι σας έφερα και καμιά κουκουβάγια, ε;
#107: Το ότι ο χρυσός είναι κάτι που ελάχιστα βοηθάει ουσιαστικά τη ζωή μας είναι εντελώς αδιάφορο. Αν μπορούσε να βγει αρκετός χρυσός που θα αγόραζε ό,τι λείπει από τη χώρα, δεν θα καθόμασταν να κάνουμε ηθική ανάλυση του θέματος, ελπίζω.
Ναι, σε καμιά περίπτωση δεν βάζω στην ζυγαριά την παγκόσμια οικονομία (όπως την εννοούν αυτοί που την ελέγχουν) από τη μια, και την ευζωία (όπως την εννοώ εγώ) από την άλλη.Και τώρα, ν' αρχίσω τον κατάλογο των πραγμάτων που θεωρώ χιλιάδες φορές πιο άχρηστα και επιβλαβή (για να μη μιλήσουμε για το ποια θεωρεί ο καθένας από μάς τέτοια) και παρ' όλ' αυτά κινούν την παγκόσμια οικονομία ή θα το έβλεπες παράλογο;
Προφανώς. Αλλά μήπως υπερβάλλεις;Μα τι λες εκεί; Αντίθετα, ακόμα κι αν ο χρυσός μπορούσε να αγοράσει όλα τα χρέη του κόσμου αλλά μας άφηνε όλους άρρωστους και τη γη μας κατεστραμμένη, εγώ -και άλλοι ελπίζω- δεν θα τον ήθελα. Προφανώς!
Δεν υποστήριξα ότι σας έφερα και καμιά κουκουβάγια, ε;
Από άρθρο του "Παρατηρητήριου" (του Σ. Δημητριάδη, Ομότιμου Καθηγητή, Τμήμα Γεωλογίας, ΑΠΘ) πάλι: Τι το κάνουμε το χρυσάφι που εξορύσσεται;
Η κατανομή του συνολικού παγκόσμιου αποθέματος των 170.000 τόνων χρυσού σήμερα είναι η εξής:
50% σε κοσμήματα.
17% σε κρατικά αποθέματα.
19% σε ιδιωτικές επενδύσεις.
12% σε τεχνολογικές χρήσεις.
Ο χρυσός που εξορύσσεται δεν είναι αναγκαίο καταναλωτικό αγαθό. Είναι υλικό εξασφάλισης του πλεονάζοντος πλούτου ή, -στο μεγαλύτερό του ποσοστό- η υλική έκφραση ιδεοληπτικών συμβολισμών. Σε ελαχιστότατο ποσοστό καταναλώνεται για την ικανοποίηση ουσιαστικών αναγκών (τεχνολογία), για τις οποίες όμως υπάρχει ήδη ανεξάντλητο διαθέσιμο εξορυγμένο απόθεμα.
Η τιμή του χρυσού δεν καθορίζεται από τη ζήτησή του ως χρηστικού υλικού, αλλά από τους περίπλοκους νόμους και τα παιχνίδια της χρηματιστηριακής αγοράς. Η δια μέσου των νόμων της δεύτερης αύξηση της τιμής του χρυσού πυροδοτεί την εντατικοποίηση και την εξάπλωση των εξορυκτικών δραστηριοτήτων σε παγκόσμια κλίμακα.