Εγώ πάντως έχω φάει ληγμένα, πολλάκις (αν και φοβάμαι ότι ετούτη η δήλωσή μου θα αποθαρρύνει πολλούς, από το να το δοκιμάσουν ).
:lol: :lol: :lol:
Εγώ πάντως έχω φάει ληγμένα, πολλάκις (αν και φοβάμαι ότι ετούτη η δήλωσή μου θα αποθαρρύνει πολλούς, από το να το δοκιμάσουν ).
Δυστυχώς, αυτό το επιχείρημα έχει πολύ σχετική βαρύτητα, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι μέσα στα 60 τελευταία χρόνια τα στόματα στον κόσμο έφτασαν από τα 3 στα 7 δισεκατομμύρια.Εξάλλου, ακόμα και στις φτωχότερες σε γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή περιοχές του κόσμου κάπως ζούσαν μέχρι τώρα οι άνθρωποι.
Προφανώς, αλλά και πάλι τείνω να πιστέψω ότι η προσαρμοστικότητα του ανθρώπου σε συνδυασμό με την πρόοδο στις καλλιεργητικές μεθόδους θα επέτρεπαν την επιβίωση ακόμα και με τόση αύξηση. Πώς να γίνει, όμως, αυτό, όταν βάζουν τους ανθρώπους να ακολουθούν μονοκαλλιέργειες προϊόντων προς εξαγωγή και δεν τους μένει ούτε χώρος ούτε χρόνος να ασχοληθούν με την τροφή τους; (Δεν τα βγάζω από το μυαλό μου, υπάρχουν έρευνες και μελέτες. Απλώς πρέπει να κάτσω να τις βρω).Δυστυχώς, αυτό το επιχείρημα έχει πολύ σχετική βαρύτητα, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι μέσα στα 60 τελευταία χρόνια τα στόματα στον κόσμο έφτασαν από τα 3 στα 7 δισεκατομμύρια.
Δεν θέλω καν να προσπαθήσω να πείσω, επειδή η συζήτηση είναι τεράστια και με κάθε λογής προεκτάσεις, αλλά θα επισημάνω απλώς (σαν τροφή για σκέψη και για να πάρω την μπουκιά από το στόμα του Ελληγεννή) ότι, ακόμη και αν μπορούσαμε να μετατρέπουμε κάθε διαθέσιμη πρώτη ύλη στην επιφάνεια του πλανήτη σε θρεπτική ουσία, πάλι θα υπήρχαν όρια στον αριθμό των ανθρώπων που σηκώνει ο πλανήτης (με δεδομένο κάποιο κοινά αποδεκτό και σχετικά υψηλό επίπεδο ζωής).Προφανώς, αλλά και πάλι τείνω να πιστέψω ότι η προσαρμοστικότητα του ανθρώπου σε συνδυασμό με την πρόοδο στις καλλιεργητικές μεθόδους θα επέτρεπαν την επιβίωση ακόμα και με τόση αύξηση. Πώς να γίνει, όμως, αυτό, όταν βάζουν τους ανθρώπους να ακολουθούν μονοκαλλιέργειες προϊόντων προς εξαγωγή και δεν τους μένει ούτε χώρος ούτε χρόνος να ασχοληθούν με την τροφή τους;
Δυστυχώς, αυτό το επιχείρημα έχει πολύ σχετική βαρύτητα, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι μέσα στα 60 τελευταία χρόνια τα στόματα στον κόσμο έφτασαν από τα 3 στα 7 δισεκατομμύρια.
Να προσθέσω και το άλλο: πολλές χώρες που έχουν προβλημα να ταϊσουν μέρος του πληθυσμού τους περιλαμβάνουν εκτάσεις οι οποίες χρησιμοποιούνται για την παραγωγή γεωργικών προϊόντων για εξαγωγή. Για διάφορους λόγους. Η Κένυα π.χ. εξάγει καφέ και τσάι και δέχεται ανθρωπιστική βοήθεια σε καλαμπόκι.