Ποια είναι τα κακά που αντιπροσωπεύει ο νεοφιλελευθερισμός...

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Εγώ ειλικρινά δεν είχα καταλάβει ότι συζητούσες για την αναδιανομή των φορολογικών εσόδων. Φυσικά, όπως το διατυπώνεις, δεν έχω καμιά επιφύλαξη να συμφωνήσω ότι μπορεί (κατά την άποψή μου: πρέπει) να υπάρχουν ορισμένες παροχές που θα παρέχονται δωρεάν (με τον τρόπο που καταλαβαίνω ότι το εννοείς, χωρίς άμεση επιπλέον επιβάρυνση). Αλλά ταυτόχρονα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό το δωρεάν με κάποιον τρόπο (πρέπει να) τροφοδοτείται από κάπου αλλού.
 
Φτάσαμε στο σημείο που και οι δυο πλευρές απλώς αναδιατυπώνουν τις θέσεις τους. Λέμε ακριβώς το ίδιο πράγμα, απλώς εννοούμε κάτι διαφορετικό με τον όρο δωρεάν. Εγώ επιμένω ότι δωρεάν σημαίνει free of charge, σημαίνει δηλαδή χωρίς ανταμοιβή που να ξεπληρώνει την, και να αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή, εσείς ότι δωρεάν σημαίνει χωρίς να πληρώνει ποτέ κανείς τίποτε.

Αυτό που περιγράφεις είναι σαν να λες ότι κάποιος που πληρώνει συνδρομή σε ένα γυμναστήριο ώστε να χρησιμοποιεί ελεύθερα τις υπηρεσίες του, μπορεί να θεωρεί ότι οι υπηρεσίες αυτές τού παρέχονται δωρεάν επειδή δεν πληρώνει κάποια συγκεκριμένη ανταμοιβή που να αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή που κάθε φορά χρησιμοποιεί. Όμως οι υπηρεσίες δεν του παρέχονται δωρεάν, τις έχει προπληρώσει με τη συνδρομή του. Δικαιούται ο ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου να υποστηρίξει ότι οι υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν, free of charge, επειδή δεν ζητάει από τον πελάτη να πληρώσει κάτι παραπάνω για τη συγκεκριμένη υπηρεσία που χρησιμοποιεί εκείνη τη στιγμή; Για μένα όχι απλά δεν δικαιούται, αλλά αν το κάνει ψεύδεται ασύστολα.


Περί όνου σκιάς η διαφωνία, θα πουν κάποιοι, εγώ θεωρώ ότι έχει την ιδεολογική και πολιτική σημασία της, για το τι είναι και τι θα έπρεπε να είναι η φορολογία. Αλλά δεν το συνεχίζω, από τη στιγμή που εκφράστηκαν με σαφήνεια οι δυο απόψεις.

Πράγματι, όμως, αφού συμφωνήσαμε τι εννοεί ο καθένας λέγοντας δωρεάν, μπορούμε να προχωρήσουμε παρακάτω. Η διαφωνία σαφώς και έχει την ιδεολογική και πολιτική σημασία της. Γι' αυτό άλλωστε και επέμεινα τόσο πολύ σε αυτήν. Αφού λοιπόν ξεκαθαρίσαμε ότι τις "δωρεάν" παροχές τις πληρώνουμε από τη φορολογία, άρα ότι δεν είναι ακριβώς δωρεάν, ας μιλήσουμε και για το τι είναι και τι θα έπρεπε να είναι η φορολογία.

Η δική μου γνώμη είναι ότι το κράτος οφείλει να παρέχει στο σύνολο των πολιτών κάποια δημόσια αγαθά (ασφάλεια, δικαιοσύνη, παιδεία, υγεία), τα οποία να χρηματοδοτεί από μια κλιμακωτή φορολογία, ανάλογη της φοροδοτικής ικανότητας του κάθε πολίτη. Τα αγαθά αυτά θα είναι προφανώς δημόσια, αλλά εξίσου προφανώς δεν θα είναι δωρεάν. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην χαρακτηρίζονται έτσι, γιατί αυτό δημιουργεί σημαντικές παρανοήσεις. Ελλοχεύει ο σοβαρός κίνδυνος ο πολίτης να θεωρήσει ότι το κράτος είναι μια τροφός που του προσφέρει αφειδώς υπηρεσίες και όχι ένας διαχειριστής των χρημάτων του, όπως είναι στην πραγματικότητα. Και αυτό ενδέχεται να επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίον ο πολίτης αντιμετωπίζει το κράτος. Διαφορετικά άλλωστε αντιμετωπίζεις κάποιον που σου προσφέρει κάτι τζάμπα και διαφορετικά κάποιον που διαχειρίζεται τα χρήματά σου για να σου προσφέρει υπηρεσίες. Πιστεύω ότι το κράτος οφείλει να λογοδοτεί στους πολίτες για τον τρόπο με τον οποίον διαχειρίζεται τα χρήματά τους, και ότι οι πολίτες, από τη μεριά τους, οφείλουν να ελέγχουν την ποιότητα των υπηρεσιών που το κράτος τους προσφέρει και να τη σταθμίζουν απέναντι στους φόρους που καταβάλλουν για αυτές. Η εγκατάλειψη του ιδεολογήματος περί δωρεάν παροχών μπορεί να προσθέσει λίγο παραπάνω ρεαλισμό σε αυτήν τη σχέση, τόσο από την πλευρά του κράτους όσο και των πολιτών. Θα βοηθήσει ώστε το κράτος να πάψει να τάζει λαγούς με πετραχήλια, αλλά και οι πολίτες να πάψουν να τους ζητούν.
 

SBE

¥
Διάβασα πεντε σελίδες μηνύματα για τον ορισμό του δωρεάν και το μόνο που κατάλαβα είναι ότι δεν βλέπω διαφωνίες μεταξύ απόψεων, κι ας ισχυρίζεστε ότι διαφωνείτε. Γίνεται να ξεκολλήσουμε από το δωρεάν;
 

drazen

New member
Δωρεάν έτρωγαν κι έπιναν οι φίλοι που δεν είχαν χρήματα (μόνιμα ή περιστασιακά) με την μορφή του "ρεφενέ".
Η δική μου αντίληψη για μιαν αναδιανεμητική φορολογία είναι ακριβώς αυτή, του ρεφενέ: (θα έπρεπε να) πληρώνουν όλοι για να απολαμβάνουν παροχές όσοι δεν έχουν (Βέβαια, πρακτικά αυτό γινόταν και γίνεται, αλλά από την ανάποδη). Ανέκαθεν το ελληνικό κράτος ευνοούσε το μικροεμπόριο, γιατί είναι η καλύτερη συνταγή εκσυντηρητισμού.
Ρεφενές ήταν οι δαπάνες για την Ολυμπιάδα, ρεφενές οι δίχως όρους επιδοτήσεις, ρεφενές οι διαγραφές των δανείων των Π.Α.Ε. και των εφημερίδων (ήδη από το μακρινό 1977), ρεφενές τα 90 δισεκατομμύρια (δραχμές) που χάρισε ο Μητσοτάκης στην ευπαθή τάξη των ΚΤΕΛιτζλήδων και πλείστα όσα "ων αριθμός ουκ" (εγώ που διαφωνούσα, γιατί πλήρωσα; ).
Από τα χρήματα αυτά δεν ακούω να ζητιέται τίποτε πίσω. Μόνον οι μισθοί και οι συντάξεις περικόπτονται. Και να ήταν το ύψος τους υπερβολικό... Με δεκαετή υπηρεσία στο σχολείο (την άλλη σε άλλο Υπουργείο δεν την αναγνώρισαν) είχα φτάσει να εισπράττω 18.000 ευρά ετησίως, όταν ένας Γερμανός με την ίδια πρϋπηρεσία τσέπωνε από δύο έως δυόμισι φορές περισσότερα -και μην ακούσω περί παραγωγικότητας, γιατί θα ήθελα να έβλεπα τον ίδιο γερμανό δάσκαλο σε μια τάξη, όπου τα μισά παιδιά να είναι γόνοι μεταναστών (θέλω να πω μόνο: μέτριοι έως κακοί χρήστες της γλώσσας, ως επί το πλείστον, και τίποτε παραπάνω) και η διαδεδομένη ελληνική αυθάδεια κι ατημωρησία βασιλεύει, πόσον καιρό (ή ώρα) θα άντεχε.
Ακόμη, έτυχε να δουλέψω εργατική δουλειά (πατωματζής) για τρία χρόνια και μου έλαχε να συνεργαστώ με Γερμανούς και με Σκωτζέζους εργάτες. Άσ' τα να πάνε. Αριστοκράτες.
Πάρτε το χαμπάρι: μας λοιδωρούν για να μπορούν στη συνέχεια να μας συμπεριφέρονται σαν σκουπίδια (και φυσικά να μας τα πάρουν χοντρά). Αλήθεια εκείνο το χρέος από 113% (ή 115% το πλαστό) με τις γενναιόδωρες "βοήθειές" τους πόσο είναι τώρα; Πόσο θα είναι το 2016;
Μα, να μας δουλεύουν κανονικά κι εμείς να τους πιστεύουμε;
 

nickel

Administrator
Staff member
Επίτρεψέ μου δύο παρατηρήσεις: Όταν πληρώνουμε κάτι ρεφενέ, μοιραζόμαστε τη δαπάνη, το λογαριασμό, αλλά δεν τη βγάζουμε τζάμπα. Βέβαια, στις παρέες που κάποιοι έχουν λεφτά και άλλοι είναι ταπί και ψύχραιμοι, με τον ρεφενέ οι δεύτεροι θα τη βγάζουν τζάμπα όσο την παρέα την ενώνει η αγάπη. Εμπρός λοιπόν για τα κράτη–αγαπησιάρικες παρέες.

«όταν ένας Γερμανός με την ίδια προϋπηρεσία…»: Αυτές οι συγκρίσεις πρέπει συνήθως να αποφεύγονται, εκτός αν έχουμε πολύ γερά στατιστικά εργαλεία. Ο λόγος: (α) Δεν είναι σωστό να συγκρίνουμε εισοδήματα, μόνο αγοραστική δύναμη. Μπορεί σε μια άλλη χώρα κάποιος που κάνει την ίδια δουλειά με εμάς να έχει διπλάσιο μισθό αλλά η ζωή να του στοιχίζει τριπλάσια. (β) Και κυριότερο: Για να πληρώσει τον δάσκαλο, ο Γερμανός πουλάει Μερσεντές και είναι πιο πλούσιος από τον Έλληνα που πουλάει πορτοκάλια. Θα δεις την αντίθετη εικόνα αν συγκρίνεις τη θέση σου με τη θέση του Αιγύπτιου δασκάλου. (Γιατί διαλέγεις τον Γερμανό για να γκρινιάξεις και δεν διαλέγεις τον Αιγύπτιο ή τον Βούλγαρο για να νιώσεις καλά;) Μέσα στην ΕΕ για να φτάσουμε σε σημείο που θα επιδιώκεται μισθολογική εξομοίωση των δημόσιων υπαλλήλων των εθνικών κρατών θα πρέπει να έχουμε περάσει σε διαδικασίες μεταφοράς πόρων (από τις πλουσιότερες στις φτωχότερες περιοχές) και ίσων αμοιβών όπως συμβαίνει μέσα στα όρια των εθνικών κρατών. Θα γίνει κάποτε, διότι αυτό θα πει κοινότητα, θα το δούμε σύντομα (ελπίζουμε) να συμβαίνει σε κάποιο βαθμό, αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να κάνει κανείς προβλέψεις για κάτι που θα θυμίζει πραγματική κοινότητα.

(Έχω και για άλλα τις αντιρρήσεις μου, αλλά ας δούμε τι θα πουν οι άλλοι.)
 
Εγώ το βρίσκω αστείο να συγκρίνουμε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων ανάμεσα σε κράτη που δεν είναι το ίδιο πλούσια. Δεν έχει απολύτως καμμιά λογική. Ισχύουν και οι λόγοι του nickel· πρέπει να συγκρίνεις αγοραστική αξία. Σύμφωνα με αυτήν την έρευνα, δεν ισχύουν οι αναλογίες που λέει ο Drazen. Η μελέτη κάνει και σύγκριση σε PPS (Purchasing Power Standard), οπότε μπορεί κανείς να δει και την αναλογία σε αγοραστική δύναμη.
 
Η δική μου αντίληψη για μιαν αναδιανεμητική φορολογία είναι ακριβώς αυτή, του ρεφενέ: (θα έπρεπε να) πληρώνουν όλοι για να απολαμβάνουν παροχές όσοι δεν έχουν

Η δική μου γνώμη είναι ότι το κράτος οφείλει να παρέχει στο σύνολο των πολιτών κάποια δημόσια αγαθά (ασφάλεια, δικαιοσύνη, παιδεία, υγεία), τα οποία να χρηματοδοτεί από μια κλιμακωτή φορολογία, ανάλογη της φοροδοτικής ικανότητας του κάθε πολίτη.

Δεν νομίζω ότι λέω κάτι διαφορετικό.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Εγώ το βρίσκω αστείο να συγκρίνουμε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων ανάμεσα σε κράτη που δεν είναι το ίδιο πλούσια. Δεν έχει απολύτως καμμιά λογική. Ισχύουν και οι λόγοι του nickel· πρέπει να συγκρίνεις αγοραστική αξία.
Ακριβώς αυτό σκεφτόμουν βλέποντας στα φανάρια έναν δυστυχή από κάποια μακρινή χώρα να προσπαθεί να πείσει τους οδηγούς να τον αφήσουν να πλύνει κάποιο παρμπρίζ. "Μα είναι δυνατόν να ξεκίνησε αυτός από την άλλη άκρη του κόσμου, να ήρθε στην Ελλάδα για να κάνει αυτό το πράγμα;" Και η απάντηση που μου ήρθε ήταν ότι κάποιος διακινητής παράνομων μεταναστών τον έπεισε ότι ακόμα και στα φανάρια να σταθείς να δουλέψεις, θα σου δίνουν 0,50 Ευρώ κάθε φορά που θα πλένεις ένα παρμπρίζ. Στη χώρα του αυτά τα λεφτά μπορεί να θεωρούνται σπουδαίο ποσό, και κάπως έτσι την πάτησε και βρέθηκε στους αθηναϊκούς δρόμους, όπου δεν μπορείς ούτε ένα μπουκάλι νερό ν' αγοράσεις μ' αυτά τα λεφτά.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Και η απάντηση που μου ήρθε ήταν ότι κάποιος διακινητής παράνομων μεταναστών τον έπεισε ότι ακόμα και στα φανάρια να σταθείς να δουλέψεις, θα σου δίνουν 0,50 Ευρώ κάθε φορά που θα πλένεις ένα παρμπρίζ. Στη χώρα του αυτά τα λεφτά μπορεί να θεωρούνται σπουδαίο ποσό, και κάπως έτσι την πάτησε και βρέθηκε στους αθηναϊκούς δρόμους, όπου δεν μπορείς ούτε ένα μπουκάλι νερό ν' αγοράσεις μ' αυτά τα λεφτά.
Με άλλα λόγια, όταν διαβάζουμε σε στατιστικές ότι ένα μεγάλο κομμάτι της ανθρωπότητας «ζει» με κατά κεφαλή εισόδημα 1, 2, ή 5 δολάρια την ημέρα, στο μυαλό κάποιων (πολλών) μπορεί να μετατρέπεται σε 2, 4 ή 10 παρμπρίζ την ημέρα... :cry:

Η δική μου αντίληψη για μιαν αναδιανεμητική φορολογία είναι ακριβώς αυτή, του ρεφενέ: (θα έπρεπε να) πληρώνουν όλοι για να απολαμβάνουν παροχές όσοι δεν έχουν.
Στη βάση κάθε φορολογίας θα βρεις κάποια αναδιανεμητική αιτιολόγηση. Πώς θα μεταφέρουμε όμως το μοντέλο της παρέας και του ρεφενέ π.χ. στην περίθαλψη, αν δεν έχουμε στην παρέα μας γιατρούς κάθε ειδικότητας και φαρμακοβιομήχανους; Θα χρειαστούμε αναγκαστικά έναν μηχανισμό που θα μεσολαβεί ανάμεσα στην παρέα που έχει αγρότες και στην παρέα που έχει δασκάλους και στην παρέα που έχει γιατρούς κ.λπ. για να ανταλλάξουμε και ενδοπαρεϊκούς ρεφενέδες και, προτού το καταλάβουμε, θα αποκτήσουμε παρέες εμπόρων, παπάδων και διασκεδαστών, αστυνομικών, δικηγόρων και πολιτικών και θα έχουμε γίνει πολιτεία...
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Αλήθεια εκείνο το χρέος από 113% (ή 115% το πλαστό) με τις γενναιόδωρες "βοήθειές" τους πόσο είναι τώρα; Πόσο θα είναι το 2016;
Αυτή η φαινομενικά απλή απορία μπορεί να ξεκινήσει καινούργια νήματα, γι' αυτό απαντώ ξεχωριστά. Το χρέος μας, ως ποσό, έχει πέσει σημαντικά (τόσα δις κόπηκαν από τους ιδιώτες). Όμως, ως ποσοστό, αντί να πέφτει, ανεβαίνει. Αυτό συμβαίνει επειδή ο παρονομαστής στο κλάσμα

Χρέος (σε χρήμα)
-----------------
Εθνικό προϊόν​

όχι σταθερός δεν έμεινε, αλλά μειώνεται, και μάλιστα με επιταχυνόμενο ρυθμό (ο παρονομαστής δείχνει τη μη ανάπτυξη, την αυξανόμενη ύφεση, το «σπιράλ του θανάτου» και όλα τα σχετικά). Υπάρχουν δεκάδες απόψεις ως προς το πώς και το γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό, αλλά εδώ μπαίνουμε πια στις οικονομικές και τις πολιτικές θεωρίες· ανάλογα με τη θεωρία, και η πρόβλεψη για το χρέος μας του 2016, του 2020 (εδώ γελάμε) και του 2040 (εδώ ξεκαρδιζόμαστε στα γέλια, ιδίως αν έχουμε δει και τις καμπύλες εξάντλησης των φυσικών πόρων του πλανήτη).
 

pidyo

New member
Εγώ το βρίσκω αστείο να συγκρίνουμε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων ανάμεσα σε κράτη που δεν είναι το ίδιο πλούσια. Δεν έχει απολύτως καμμιά λογική. Ισχύουν και οι λόγοι του nickel· πρέπει να συγκρίνεις αγοραστική αξία. Σύμφωνα με αυτήν την έρευνα, δεν ισχύουν οι αναλογίες που λέει ο Drazen. Η μελέτη κάνει και σύγκριση σε PPS (Purchasing Power Standard), οπότε μπορεί κανείς να δει και την αναλογία σε αγοραστική δύναμη.

Διάγραμμα F2: αρχικός μεικτός μισθός εκπαιδευτικού στη δευτεροβάθμια, σε ευρώ. Η Ελλάδα 14η.
Διάγραμμα F4: αρχικός μεικτός μισθός εκπαιδευτικού στη δευτεροβάθμια, βάσει PPS. Η Ελλάδα 13η. Σχεδόν καμιά διαφορά.
Διάγραμμα F5: κρατήσεις κοινωνικής ασφάλισης σε εκπαιδευτικό της δευτεροβάθμιας, στην αρχή της καριέρας του, σε ποσοστό του μικτού. Η Ελλάδα .

Και τα στοιχεία αφορούν το 2008. Προ κρίσης και πολλών γύρων μειώσεων.

Αυτά...
 
Πού θέλεις να καταλήξεις μ' αυτό; Εϊπα εγώ ότι η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις; Αλλά γιατί να είναι; Μήπως συγκρίνεται με τις χώρες που είναι στις πρώτες θέσεις, από άποψη πλούτου; Εννοείται βέβαια ότι συγκρίνεις προ κρίσης. Είναι παράλογο να περιμένεις να κρατηθούν ίδιες οι αναλογίες σε μια χώρα που κινδυνεύει να χρεοκοπήσει και η ανεργία έχει χτυπήσει ταβάνι. Το σίγουρο είναι ότι η μισθολογική διαφορά δεν ήταν -προ κρίσης- τόσο μεγάλη όση ισχυρίστηκε ο Drazen.
 
Ακόμη δεν χρεοκοπήσαμε. Ας μην αρχίσουμε τα "τυπικά χρεοκοπήσαμε". Προσωπικά δεν μ' αρέσει να προδικάζω το τι πρόκειται να συμβεί, έστω κι αν δεν ψήφισα κάποιο από τα τρία κόμματα της κυβέρνησης* κι έστω κι αν διαφωνώ με την πολιτική τους. Εξάλλου είναι ψιλοάσχετο με την συζήτηση.


* άλλωστε είναι εμφανές το τι ψήφισα, απ' αυτό το νήμα και μόνο.
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Είναι καλό το τραγούδι, σοβαρή δουλειά. Προσθέτω τους στίχους που βρήκα εδώ.



“Fight of the Century” Lyrics

Written by John Papola and Russ Roberts

KEYNES
Here we are… Peace out! Great recession.
Thanks to me, as you see, we’re not in a depression.
Recovery, destiny, if you follow my lesson.
Lord Keynes, here I come, line up for the procession.

HAYEK
We brought out the shovels and we’re still in a ditch,
And still digging. don’t you think that it’s time for a switch…
From that hair of the dog. Friend, the party is over.
The long run is here. It’s time to get sober!

KEYNES
Are you kidding? My cure works perfectly fine.
Have a look, the great recession ended back in ’09.
I deserve credit. Things would have been worse.
All the estimates prove it—I’ll quote chapter and verse.

HAYEK
Econometricians, they’re ever so pious.
Are they doing real science or confirming their bias?
Their “Keynesian” models are tidy and neat,
But that top down approach is a fatal conceit.

REFRAIN
Which way should we choose?
More bottom up or more top down?
…The fight continues…
Keynes and Hayek’s second round.

It’s time to weigh in…
More from the top or from the ground.
…Let’s listen to the greats,
Keynes and Hayek throwing down.

KEYNES
We could have done better, had we only spent more.
Too bad that only happens when there’s a World War.
You can carp all you want about stats and regression.
Do you deny World War II cut short the Depression?

HAYEK
Wow. One data point and you’re jumping for joy.
The last time I checked, wars only destroy.
There was no multiplier, consumption just shrank
As we used scarce resources for every new tank.

Pretty perverse to call that prosperity.
Rationed meat, rationed butter… a life of austerity.
When that war spending ended, your friends cried disaster,
yet the economy thrived and grew faster.

KEYNES
You too only see what you want to see.
The spending on war clearly goosed GDP.
Unemployment was over, almost down to zero.
That’s why I’m the master, that’s why I’m the hero.

HAYEK
Creating employment’s a straightforward craft
When the nation’s at war, and there’s a draft
If every worker was staffed in the army and fleet.
We’d have full employment and nothing to eat

REFRAIN REPEATS

HAYEK
Jobs are a means, not the ends in themselves.
People work to live better, to put food on the shelves.
Real growth means production of what people demand.
That’s entrepreneurship, not your central plan

KEYNES
My solution is simple and easy to handle.
It’s spending that matters, why’s that such a scandal?
The money sloshes through the pipes and the sluices,
revitalizing the economy’s juices.

It’s just like an engine that’s stalled and gone dark.
To bring it to life, we need a quick spark.
Spending’s the life blood that gets the flow going.
Where it goes doesn’t matter, just get spending flowing.

HAYEK
You see slack in some sectors as a “general glut”,
But some sectors are healthy, only some in a rut.
So spending’s not free – that’s the heart of the matter.
Too much is wasted as cronies get fatter.

The economy’s not a car, there’s no engine to stall,
no expert can fix it, there’s no “it” at all.
The economy’s us, we don’t need a mechanic.
Put away the wrenches, the economy’s organic.

REFRAIN REPEATS

KEYNES
So what would you do to help those unemployed?
This is the question you seem to avoid.
When we’re in a mess, would you just have us wait?
Doing nothing until markets equilibrate?

HAYEK
I don’t want to do nothing, there’s plenty to do.
The question I ponder is who plans for whom?
Do I plan for myself or leave it to you?
I want plans by the many, not by the few.

Let’s not repeat what created our troubles.
I want real growth not a series of bubbles.
Stop bailing out loser, let prices work.
If we don’t try to steer them, they won’t go berserk.

KEYNES
Come on, are you kidding? Don’t Wall Street’s gyrations
Challenge your world view of self-regulation?
Even you must admit that the lesson we’ve learned
Is more oversight’s needed or else we’ll get burned.

HAYEK
Oversight? The government’s long been in bed
With those Wall Street execs and the firms that they’ve bled.
Capitalism’s about profit and loss.
You bail out the losers, there’s no end to the cost.

The lesson I’ve learned? It’s how little we know.
The world is complex, not some circular flow.
The economy’s not a class you can master in college.
To think otherwise is the pretense of knowledge

REFRAIN REPEATS

KEYNES
You get on your high horse and you’re off to the races.
I look at the world on a case by case basis.
When people are suffering, I roll up my sleeves
And do what I can to cure our disease.

The future’s uncertain, our outlooks are frail.
That’s why free markets are so prone to fail.
In a volatile world we need more discretion,
So state intervention can counter depression.

HAYEK
People aren’t chessmen you move on a board
at your whim–their dreams and desires ignored.
With political incentives, discretion’s a joke.
Those dials you’re twisting… just mirrors and smoke.

We need stable rules and real market prices,
so prosperity emerges and cuts short the crisis.
Give us a chance so we can discover
the most valuable ways to serve one another.

FINAL REFRAIN
Which way should we choose?
More bottom up or more top down?
The fight continues…
Keynes and Hayek’s second round.

It’s time to weigh in…
More from the top or from the ground
…Let’s listen to the greats.
Keynes and Hayek throwing down.
 
Το περίμενα ότι θα σου άρεσε.
Δες κι αυτό:


Ο ταύρος στο βιντεάκι, παρεμπιπτόντως, είναι το γνωστό γλυπτό στο Μπόουλινγκ Γκριν, κοντά στη Γουόλ Στριτ, που συμβολίζει την ορμή της ελεύθερης επιχειρηματικότητας κλπ κλπ.
 
Top