Αφού διευκρινίσω πως αυτά που έγραψα παραπάνω δεν είναι κάτι που προτείνω, αλλά απλώς μια λογική που μου φαίνεται θεμιτή, ας το αναδιατυπώσω μπας και διαφωνήσουμε. :)
Ναι, κατάλαβα εξαρχής τι εννοούσες, αλλά εξακολουθώ να μην βρίσκω ουσιαστική διαφορά, για τον εξής λόγο: Η λογική της διαμερισματοποίησης, που χαρακτηρίζεις θεμιτή, δεν μπορεί ποτέ να εφαρμοστεί απόλυτα διότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες δεν χαρακτηρίζονται από αμοιβαία αλληλοαποκλειόμενες επικράτειες. Δεν υπάρχουν, επί της ουσίας, αμιγώς οικονομικές και αμιγώς μη οικονομικές δραστηριότητες. Κάθε οικονομική δραστηριότητα έχει πάντοτε και άλλες διαστάσεις πέραν της οικονομικής, αλλά και κάθε δραστηριότητα που δεν είναι πρωτίστως οικονομική έχει πάντοτε
και οικονομική διάσταση. Οπότε και σε αυτό το μικτό σύστημα θα υπάρχει κάποιου είδους λογική παραχώρησης.
Ως προς τη λειτουργικότητα ή μη των μικτών μοντέλων, να επισημάνω μόνο ότι η επιτυχία ή μη ενός οικονομικού μοντέλου είναι πάντοτε σχετική. Τα αποτελέσματά του κρίνονται σε σύγκριση με τα αποτελέσματα άλλων μοντέλων, είτε του παρελθόντος είτε του παρόντος. Υπό αυτό το πρίσμα, τα δυτικού τύπου οικονομικά μοντέλα είναι πιο επιτυχημένα από οτιδήποτε άλλο έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν ή εφαρμόζεται σήμερα αλλού. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι είναι τα καλύτερα δυνατά, ούτε ότι δεν αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα ή μικρότερα προβλήματα.
Σε ό,τι αφορά το μέλλον, είμαι κι εγώ απαισιόδοξος. Η απαισιοδοξία μου όμως δεν πηγάζει από το διογκούμενο παγκόσμιο χρέος* αλλά από τον λόγο που επισημαίνει ο δόκτορας —την εξάντληση των πεπερασμένων φυσικών πόρων—, σε συνδυασμό με την συνεχόμενη αύξηση, με γεωμετρική πρόοδο, του παγκόσμιου πληθυσμού. Δεν βλέπω πώς ακριβώς μπορούν να λυθούν αυτά τα προβλήματα στο πλαίσιο των υπαρχόντων κοινωνικοοικονομικών συστημάτων —πώς θα μπορούσαν να λυθούν, δηλαδή, χωρίς μια δραματική πτώση του βιοτικού επιπέδου και του προσδόκιμου επιβίωσης.
* Ίσως να μην ανησυχώ για το παγκόσμιο χρέος επειδή οι οικονομικές μου γνώσεις δεν επαρκούν ώστε να αντιληφθώ το μέγεθος του προβλήματος, αν πράγματι υφίσταται και είναι τόσο σοβαρό. Πάντως για τα χρέη των κρατών πάντοτε υπάρχουν διαθέσιμες λύσεις: διακανονισμοί, χρεοκοπίες κλπ. Επώδυνες λύσεις ίσως, αλλά λύσεις. Τα ζητήματα της εξάντλησης των φυσικών πόρων και του υπερπληθυσμού πιστεύω ότι είναι πολύ πιο δυσεπίλυτα προβλήματα.