Εδώ η είδηση κι
εδώ το άρθρο για όποιον θέλει και την βιβλιογραφική παραπομπή.
Λέει λοιπόν το άρθρο ότι για να δουν πώς πάει η μαύρη οικονομία στην Ελλάδα σε σχέση με τις τράπεζες έκαναν την εξής μελέτη: σε συνεργασία με μία μεγάλη τράπεζα που τους έδωσε στοιχεία, μελέτησαν τις αιτήσεις όσων ελεύθερων επαγγελματιών ζητούσαν δάνειο ή πιστωτική το 2003-10, και σύγκριναν το μηνιαίο εισόδημα που δήλωναν στην αίτηση με τις μηνιαίες πληρωμές που έκαναν στην τράπεζα αφού είχαν λάβει το δάνειο.
Παρατήρησαν ότι οι μηνιαίες δόσεις ήταν γύρω στο 80% των δηλωμένων εσόδων και σε μερικές περιπτώσεις ήταν και πάνω από το 100%
. Επίσης παρατήρησαν ότι αυτοί που πλήρωναν το 80% του μισθού τους για στεγαστικό δεν είχαν πιο πολλές πιθανότητες να μην μπορούν να πληρώσουν τη δόση τους από αυτούς που πλήρωναν το 30% του μισθού τους για στεγαστικό.
Η πιο λογική εξήγηση, σύμφωνα με τους συγγραφείς, είναι ότι οι δανειολήπτες είχαν κι άλλα έσοδα και προσδιορίζουν με στοιχεία το είδος των επαγγελμάτων και τη γεωγραφική τους κατανομή. Και καταλήγουν ότι για την περίοδο που μελέτησαν τα μαύρα χρήματα των ελεύθερων επαγγελματιών ήταν 28δις, που αντιστοιχεί σε φόρους 11δις (40%), και ότι το μαύρο εισόδημα είναι 1,92 φορές το δηλωμένο. Σχεδόν δηλαδή 2:1. Βεβαίως, όπως παραδέχονται και αυτοί, τα νούμερα τους δεν είναι ακριβή, γιατί περιλαμβάνουν απλοποιήσεις και την υπόθεση ότι οι μισθωτοί δεν φοροδιαφεύγουν. Για σύγκριση, στο ΗΒ είναι 1.55, στις ΗΠΑ 1.54 - αλλά στους αμερικανούς αγρότες είναι 3.87, μήπως δεν είναι αυτό απόδειξη ότι αποικίσαμε την Αμερική πριν τους Βίκινγκ; :laugh:
Η τράπεζα φαίνεται να το είχε μελετήσει σοβαρά το θέμα γιατί είχε πολλά στοιχεία και υπολόγιζε ότι ανάλογα με το επάγγελμα, το κρυφό εισόδημα ήταν 25-30Κ κατ΄άτομο. Η πρωτοτυπία του άρθρου είναι ότι πρώτη φορά στη βιβλιογραφία παρατηρείται ότι η τράπεζα παίρνει συστηματικά υπόψη της το μαύρο εισόδημα.
Κάτι που μου φάνηκε ενδιαφέρον: σε κάποιο σημείο κοιτάζουν δειγματοληπτικά πως λειτουργεί η εφορία και παρατηρούν ότι έλεγχοι γίνονται σε αυτούς που θεωρείται ότι έχουν μεγάλο εισόδημα (γιατροί, δικηγόρο κλπ), ενώ δεν γίνονται έλεγχοι στους φροντιστές, που είχαν τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ πραγματικού και δηλωμένου εισοδήματος (2.55, ή περίπου 25Κ ετησίως). Δηλαδή, σα να λέμε ότι οι μεγαλύτεροι κλέφτες τη γλυτώνουν γιατί δίνουν την εντύπωση ότι είναι φτωχαδάκια. Πάντως δεν διαφέρουν πολύ από τους γιατρούς.
Το άρθρο μου έχει λύσει πολλές απορίες για τη δική μου εμπειρία με τις ελληνικές τράπεζες παλιότερα.