Ακριβώς. Προσπαθούν να βγάλουν από όπου μπορούν και ξαφνικά συνειδητοποιούν ότι... και ξαναλαμβάνουν μέτρα κ.λπ.
[...]
Η παρακράτηση φόρου (σήμερα 20%, αλλά διαβάζω ότι μελετάται και η αύξησή της στο 30%) ΔΕΝ σε σώζει από την προκαταβολή για το επόμενο έτος — απλώς σου τη μειώνει:Προς αποφυγή (μερικών) εγκεφαλικών: για όσους ισχύει παρακράτηση φόρου 20% από την αξία του δελτίου που κόβουμε αυτό δεν ισχύει.
Η παράθεση από εδώ: http://www.michanikos.gr/topic/3085...ια-ελεύθ/page__st__330__p__483827#entry483827Ως προκαταβολή υπολογίζεται το πενήντα πέντε τοις εκατό (55%) του φόρου που αναλογεί στο συνολικό (πραγματικό ή τεκμαρτό) εισόδημα το κρινόμενο έτος.
Αν υπάρχουν εισοδήματα για τα οποία ο φόρος παρακρατήθηκε στην πηγή (βλ. ΦΕΜ, παρακράτηση 20%), ο φόρος αυτός θα εκπέσει από το φόρο που πρέπει να βεβαιωθεί ως προκαταβολή.
Δηλαδή, προκαταβολή = (κύριος φόρος + συμπληρωματικός) Χ 55% ΜΕΙΟΝ παρακρατούμενος φόρος ή προκαταβλητέος φόρος ελεύθερων επαγγελματιών.
Αν π.χ. έχεις φορολογητέο εισόδημα Χ ευρώ στα οποία αναλογεί συνολικά Ψ φόρος εισοδήματος και έχει ΗΔΗ εντός της χρήσης προκαταβληθεί (ΦΕΜ) ή παρακρατηθεί (20%) ΣΥΝΟΛΙΚΑ Α φόρος, τότε
Προκαταβολή = (Ψ*55%) - (ΦΕΜ + παρακρατήσεις 20%)
Η προκαταβολή επόμενου έτους δηλαδή, προκύπτει ως ποσό που συμπληρώνει τους ΗΔΗ προκαταβληθέντες και παρακρατηθέντες φόρους μέχρι του ποσοστού 55% του συνολικού φόρου που αναλογεί στο συνολικό εισόδημα της χρήσης.
Εάν το νέο φορολογικό βγει έτσι όπως συζητιέται, υπάρχει ποτέ περίπτωση να αρκεί το 20% που 'χει παρακρατηθεί από ΑΠΥ > 300€ να καλύψει φόρο 35% από το πρώτο ευρώ εισοδήματος (δηλ. επί του τζίρου, για να τα λέμε με τ' όνομά τους);Ζαζ, προκαταβολή καταβάλλεται αν ο φόρος που έχει παρακρατηθεί δεν ξεπερνά ένα συγκεκριμένο ποσοστό επί του πληρωτέου φόρου, το οποίο μου διαφεύγει, και για το οποίο δεν έχω βρει ακόμα διαδικτυακή πηγή.
Εάν το νέο φορολογικό βγει έτσι όπως συζητιέται, υπάρχει ποτέ περίπτωση να αρκεί το 20% που 'χει παρακρατηθεί από ΑΠΥ > 300€ να καλύψει φόρο 35% από το πρώτο ευρώ εισοδήματος (δηλ. επί του τζίρου, για να τα λέμε με τ' όνομά τους);
Εγώ πάντως τη δική μου πρόβλεψη την έχω ήδη πει:Εγώ μπορώ να κάνω προβλέψεις με βάση τα παραπάνω, αλλά δεν θα τις πω γιατί θα πάθει εγκεφαλικά η κυβέρνηση.
Φυσικά, μ' όλα αυτά, η αναμενόμενη φυσιολογική εξέλιξη είναι απλώς να γίνει όλη η οικονομία μαύρη... :blink:
Σήμερα είδα κάπου και την εξής ανακοίνωση: «Το γραφείο μας έχει διακόψει τις δραστηριότητές του λόγω κατάργησης της έδρας της επιχείρησης. Εξετάζουμε περίπτωση εγκαθίδρυσης νέας έδρας στο εξωτερικό.»Πάντως εγώ από το τόσο «φόροι, φόροι, φόροι» που μας έχει πλακώσει έπαθα μια αναλαμπή lex fori κι άρχισα να ζαχαρώνω την επιλογή που λέγεται ΕΟΟΣ (με έδρα, φυσικά, εκτός Ελλάδας). :devil: