Τα της κρίσης (ό,τι περνάει από την κρησάρα μας)

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Οκέι, κατάλαβα, η εταιρεία είναι η Apple. Μόνο αυτή αξίζει 600 δις δολάρια. Προσοχή, λέω αξίζει, όχι έχει 600 δις δολάρια σε μετρητά.

daeman

Administrator
Staff member
Ακριβώς. Προσπαθούν να βγάλουν από όπου μπορούν και ξαφνικά συνειδητοποιούν ότι... και ξαναλαμβάνουν μέτρα κ.λπ.
[...]

Επειδή για το καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών δεν θέλω να μιλήσω - με πονεί και με σφάζει 20 χρόνια τώρα, στην αρχή στους τύπους (μπλοκάκιας με το έτσι θέλω· των άλλων, φυσικά) και τώρα πια στην ουσία - με αφορμή αυτά που γράφει ο Κόμης παραπάνω, το ρίχνω στο σορολόπ με μερικές σατανικές ιδέες που μου έστειλαν χτες, αλιευμένες από το ιντερνέτι:

Προσωπική μου γνώμη είναι ότι θα πρέπει να επεκταθεί το μέτρο και σε άλλους τομείς.

Π.χ. θα μπορούσε να φορολογηθεί ένας άτεκνος με βάση τα λεφτά που γλιτώνει επειδή δεν είναι πολύτεκνος. Πράγματι, το κόστος ζωής ενός πολύτεκνου αυξάνεται κατακόρυφα, λεφτά τα οποία γλιτώνουν (και άρα ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ άτυπα) οι άτεκνοι.

Επίσης θα μπορούσαν οι έγγαμοι να φορολογηθούν με βάση τα λεφτά που γλιτώνουν επειδή δεν πήραν διαζύγιο και (άρα) δεν πληρώνουν διατροφή. Ένας που πληρώνει διατροφή έχει πολύ περισσότερα έξοδα, που γλιτώνει ο λουφαδόρος που παριστάνει τον ερωτευμένο μετά από 30 χρόνια γάμου αυξάνοντας έτσι το εισόδημά του κατά το αντίστοιχο ποσό χωρίς να φαίνεται πουθενά.

Κάποιος ακόμη που στέλνει τα παιδιά του σε δημόσιο σχολείο έχει λιγότερα έξοδα από κάποιον που τα στέλνει σε ιδιωτικό. Τα λεφτά λοιπόν που δεν δίνει στον ιδιώτη (και άρα τα κερδίζει, εις βάρος μάλιστα του επενδυτή) αποτελούν μια μορφή εισοδήματος που σήμερα (κακώς) δεν φορολογείται.

Ακόμη θα μπορούσε να φορολογηθεί κάποιος που ΔΕΝ είναι βαριά άρρωστος, γιατί γλιτώνει τα έξοδα της όποιας θεραπείας. Πράγματι, αν ήταν άρρωστος και χρειαζόταν κάποια μεγάλη ή μόνιμη επέμβαση/θεραπεία, θα έπρεπε να πληρώσει (έστω την συμμετοχή του, αν είναι ασφαλισμένος). Τα λεφτά λοιπόν αυτά τα ΓΛΙΤΩΝΕΙ λόγω (προκλητικά πολλές φορές, με βάση τον σύγχρονο τρόπο ζωής) παρατεταμένης υγείας και άρα τα κερδίζει, ΑΔΗΛΩΤΑ μάλιστα.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! Φόρος στα ΚΡΥΦΑ εισοδήματα! ΑΥΤΗ την κυβέρνηση δεν θα την κοροϊδέψετε, ρεμάλια.

Μακριά από μας εύχομαι και μη χειρότερα, γιατί ο πνιγμένος και στραβός, για όλα είναι ικανός.

Zazula

Administrator
Staff member
Προς αποφυγή (μερικών) εγκεφαλικών: για όσους ισχύει παρακράτηση φόρου 20% από την αξία του δελτίου που κόβουμε αυτό δεν ισχύει.
Η παρακράτηση φόρου (σήμερα 20%, αλλά διαβάζω ότι μελετάται και η αύξησή της στο 30%) ΔΕΝ σε σώζει από την προκαταβολή για το επόμενο έτος — απλώς σου τη μειώνει:
Ως προκαταβολή υπολογίζεται το πενήντα πέντε τοις εκατό (55%) του φόρου που αναλογεί στο συνολικό (πραγματικό ή τεκμαρτό) εισόδημα το κρινόμενο έτος.

Αν υπάρχουν εισοδήματα για τα οποία ο φόρος παρακρατήθηκε στην πηγή (βλ. ΦΕΜ, παρακράτηση 20%), ο φόρος αυτός θα εκπέσει από το φόρο που πρέπει να βεβαιωθεί ως προκαταβολή.

Δηλαδή, προκαταβολή = (κύριος φόρος + συμπληρωματικός) Χ 55% ΜΕΙΟΝ παρακρατούμενος φόρος ή προκαταβλητέος φόρος ελεύθερων επαγγελματιών.

Αν π.χ. έχεις φορολογητέο εισόδημα Χ ευρώ στα οποία αναλογεί συνολικά Ψ φόρος εισοδήματος και έχει ΗΔΗ εντός της χρήσης προκαταβληθεί (ΦΕΜ) ή παρακρατηθεί (20%) ΣΥΝΟΛΙΚΑ Α φόρος, τότε

Προκαταβολή = (Ψ*55%) - (ΦΕΜ + παρακρατήσεις 20%)

Η προκαταβολή επόμενου έτους δηλαδή, προκύπτει ως ποσό που συμπληρώνει τους ΗΔΗ προκαταβληθέντες και παρακρατηθέντες φόρους μέχρι του ποσοστού 55% του συνολικού φόρου που αναλογεί στο συνολικό εισόδημα της χρήσης.
Η παράθεση από εδώ: http://www.michanikos.gr/topic/3085...ια-ελεύθ/page__st__330__p__483827#entry483827

Ζαζ, προκαταβολή καταβάλλεται αν ο φόρος που έχει παρακρατηθεί δεν ξεπερνά ένα συγκεκριμένο ποσοστό επί του πληρωτέου φόρου, το οποίο μου διαφεύγει, και για το οποίο δεν έχω βρει ακόμα διαδικτυακή πηγή.

bernardina

Moderator
Όταν καταλήξετε πείτε τό μας, γιατί στο τσακ είμαι για το τρίτο εγκεφαλικό :cry::cry:

Zazula

Administrator
Staff member
Ζαζ, προκαταβολή καταβάλλεται αν ο φόρος που έχει παρακρατηθεί δεν ξεπερνά ένα συγκεκριμένο ποσοστό επί του πληρωτέου φόρου, το οποίο μου διαφεύγει, και για το οποίο δεν έχω βρει ακόμα διαδικτυακή πηγή.
Εάν το νέο φορολογικό βγει έτσι όπως συζητιέται, υπάρχει ποτέ περίπτωση να αρκεί το 20% που 'χει παρακρατηθεί από ΑΠΥ > 300€ να καλύψει φόρο 35% από το πρώτο ευρώ εισοδήματος (δηλ. επί του τζίρου, για να τα λέμε με τ' όνομά τους);

Εάν το νέο φορολογικό βγει έτσι όπως συζητιέται, υπάρχει ποτέ περίπτωση να αρκεί το 20% που 'χει παρακρατηθεί από ΑΠΥ > 300€ να καλύψει φόρο 35% από το πρώτο ευρώ εισοδήματος (δηλ. επί του τζίρου, για να τα λέμε με τ' όνομά τους);

Ok, πείστηκα, μπορείτε όλοι να πάθετε εγκεφαλικά.

nickel

Administrator
Staff member
Εγώ μπορώ να κάνω προβλέψεις με βάση τα παραπάνω, αλλά δεν θα τις πω γιατί θα πάθει εγκεφαλικά η κυβέρνηση.

Zazula

Administrator
Staff member
Εγώ μπορώ να κάνω προβλέψεις με βάση τα παραπάνω, αλλά δεν θα τις πω γιατί θα πάθει εγκεφαλικά η κυβέρνηση.
Εγώ πάντως τη δική μου πρόβλεψη την έχω ήδη πει:
Φυσικά, μ' όλα αυτά, η αναμενόμενη φυσιολογική εξέλιξη είναι απλώς να γίνει όλη η οικονομία μαύρη... :blink:

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Εμένα αυτό που με θλίβει περισσότερο είναι ότι οι εμπνευστές των σχεδίων αυτών, αντί να φροντίσουν να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους και κυρίως την επέλευση συνεπειών για τη φοροδιαφυγή, λένε «α, ωραία, πόσα μας λείπουν; Θα τα πάρουμε από τα κορόιδα που πληρώνουν φόρους». Τα οποία κορόιδα αναπόφευκτα θα σκεφτούν πως είναι ώρα να αρχίσουν κι αυτά να εντάσσονται σε όσους συναλλάσσονται μαύρα - όπως λέει και ο Ζάζουλας, δηλαδή.

bernardina

Moderator
E, μα ναι!

Zazula

Administrator
Staff member
Πάντως εγώ από το τόσο «φόροι, φόροι, φόροι» που μας έχει πλακώσει έπαθα μια αναλαμπή lex fori κι άρχισα να ζαχαρώνω την επιλογή που λέγεται ΕΟΟΣ (με έδρα, φυσικά, εκτός Ελλάδας). :devil:

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Ε, μα άδικο έχεις; Όποιος μπορεί στο εξής να ασκεί νόμιμα την επιχείρησή του με έδρα εκτός Ελλάδας, θα φύγει. Αλί σε όσους μένουν. Μα άχυρο έχουν στο μυαλό τους;

bernardina

Moderator
Things are not what they seem...

Ωδή στη φοροδιαφυγή

Απίστευτες και όμως ελληνικές υποθέσεις φοροδιαφυγής προκύπτουν από την πρώτη διασταύρωση της λίστας των 54.000 Ελλήνων που έβγαλαν ποσά άνω των 100.000 ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Τα Νέα», από τη διασταύρωση των στοιχείων της λίστας μέσω του «εργαλείου» που προσφέρει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, προκύπτουν περιπτώσεις που «βγάζουν μάτι» ότι υποκρύπτεται φοροδιαφυγή.

Το περίεργο είναι ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως οι πιθανοί φοροφυγάδες της λίστας δεν ανήκουν μόνο στους συνήθεις υπόπτους (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, κοκ) αλλά επεκτείνονται και σε «ασυνήθιστες» κατηγορίες συμπολιτών μας, όπως κηπουροί, αγρότες, λαχειοπώληδες, σουβλατζήδες, έμποροι, δημοσιογράφοι, ταξιτζήδες, εστιάτορες:

Αγρότης από την Ήπειρο, με εισοδήματα τόσο εξαιρετικά χαμηλά (μόλις 496 ευρώ κατά δήλωσή του!) που δεν θα μπορούσε ούτε να φάει, έχει στο εξωτερικό το εξωφρενικό ποσό των 12.587.184 ευρώ!
Σουβλατζής στην Αττική που έκανε έναρξη το 2009 και διακοπή μόλις σαράντα μέρες μετά, είχε μηδενικό εισόδημα, αλλά τεράστιες καταθέσεις ύψους σχεδόν τριών εκατομμυρίων ευρώ.
Άλλος φτωχός εστιάτορας από τη Χαλκιδική με εισόδημα μόλις 1.722 ευρώ έχει βγάλει στο εξωτερικό καταθέσεις 2.193.623 ευρώ!
Κηπουρός στην Δυτική Μακεδονία, δηλώνει μόλις 2.275 ευρώ το χρόνο στην Εφορία αλλά έχει στο εξωτερικό καταθέσεις 610.000 ευρώ!
Πλανόδιος λαχειοπώλης της Αθήνας με ετήσιο εισόδημα 2.530 ευρώ, έβγαλε στο εξωτερικό το ποσό των 357.202 ευρώ.
Ταξιτζής που έχει διακόψει την επαγγελματική δραστηριότητά του από το 2005 στην Αττική, δήλωσε στην Εφορία μόνο 333 ευρώ ετήσιο εισόδημα, αλλά έχει καταθέσεις 877.449 ευρώ στο εξωτερικό.
Άλλος άπορος ταξιτζής, με εισόδημα μηδέν (!), εμφανίζεται να έχει καταθέσεις πάνω από μισό εκατομμύριο.
Ναυτικός με εισόδημα 25.099,50 ευρώ (με ναυτιλιακές επιχειρήσεις στην Άπω Ανατολή) εμφανίζει καταθέσεις 52.133.146,94 ευρώ.
Δικαστικός επιμελητής από τη Βόρειο Ελλάδα με εισόδημα 31.129 ευρώ εμφανίζεται να καταθέτει στο εξωτερικό 788.502 ευρώ.
Έμπορος κυνηγετικών όπλων με μηδενικό εισόδημα φέρεται να έχει στο εξωτερικό 4.000.000 ευρώ.
Δημοσιογράφος (εργαζόταν ως ελεύθερος επαγγελματίας από το 1990 έως το 2006) με μηδενική δήλωση εισοδήματος, έχει σε τράπεζα του εξωτερικού το ποσό των 350.000 ευρώ.
Ταξιδιωτικός πράκτορας στην Αθήνα: δηλώνει μηδενικό εισόδημα αλλά έβγαλε έξω 1.234.152 ευρώ.
Αντίστοιχα, ταξιδιωτικός πράκτορας σε νησί του Ιουνίου με μηδενικό εισόδημα έχει καταθέσεις 967.876 ευρώ.
Δύο σκηνοθέτες (άντρας και γυναίκα), δηλώνουν εισόδημα μηδέν ο πρώτος και 2.821 ευρώ η δεύτερη, αλλά έχουν εμβάσει στο εξωτερικό το ποσό των 2.629.529 ευρώ και 1.462.415 αντίστοιχα!
Συγγραφέας με ετήσιο εισόδημα 15 χιλιάδων ευρώ έχει καταθέσει στο εξωτερικό 3.138.373 ευρώ.
Και οι συνήθεις ύποπτοι

Δικηγόρος από τη Βόρειο Ελλάδα (γυναίκα) δήλωσε μόλις 10.136 ευρώ, αλλά έχει καταθέσεις ύψους... 15 εκατομμυρίων ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού.
Αθηναία δικηγόρος με εισόδημα 65.885 ευρώ έχει καταθέσεις 7.588.898 ευρώ.
Άλλη δικηγόρος της Αθήνας με εισόδημα 25.706 ευρώ έχει μαζέψει 3.328.716 ευρώ στο εξωτερικό.
Βορειοελλαδίτης δικηγόρος δήλωσε μόλις 950 ευρώ (καλά διαβάσατε!) αλλά έχει καταθέσεις που ταιριάζουν σε μεγιστάνα (3.070.000)
Χονδρέμπορος κρέατος από το 1989 έως το 1996 στη Θεσσαλονίκη εμφανίζει εισόδημα 21.253 ευρώ αλλά έχει καταθέσεις... εφοπλιστή, ύψους 24.135.447 ευρώ
Κατασκευαστής κατοικιών στην Αττική με εισόδημα μόλις 57.935 ευρώ έχει στο εξωτερικό καταθέσεις 999.685 ευρώ.
Άλλος κατασκευαστής στην Αχαΐα με εισόδημα μόλις 3.633 ευρώ μετέφερε σε τράπεζες του εξωτερικού το αστρονομικό ποσό του 1.491.370 ευρώ.
Μηχανικός από τη Βόρειο Ελλάδα με εισόδημα 37.749 ευρώ έχει στο εξωτερικό καταθέσεις 4.010.725 ευρώ.
Αρχιτέκτονας με εισόδημα 94.942 ευρώ, έχει μαζέψει στις τράπεζες του εξωτερικού 1.531.807 ευρώ.
Μέτοχος κατασκευαστικής εταιρείας (δηλώνει ανεπάγγελτος εισοδηματίας από ενοίκια ύψους 92 χιλιάδων ευρώ) αλλά έχει καταθέσεις 35 εκατομμύρια ευρώ!

Άντε να δούμε ποιες άλλες αθώες περιστερές κρύβονται στις λίστες της ντροπής -πολίτες υπεράνω πάσης υποψίας. Κυρίως αυτοί. Και κάργα αγανακτισμένοι (my ass). Γιατί τους άλλους τους ξέρουμε.

Zazula

Administrator
Staff member
Πάντως εγώ από το τόσο «φόροι, φόροι, φόροι» που μας έχει πλακώσει έπαθα μια αναλαμπή lex fori κι άρχισα να ζαχαρώνω την επιλογή που λέγεται ΕΟΟΣ (με έδρα, φυσικά, εκτός Ελλάδας). :devil:
Σήμερα είδα κάπου και την εξής ανακοίνωση: «Το γραφείο μας έχει διακόψει τις δραστηριότητές του λόγω κατάργησης της έδρας της επιχείρησης. Εξετάζουμε περίπτωση εγκαθίδρυσης νέας έδρας στο εξωτερικό.» :D

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Όταν λέμε "έδρα εκτός Ελλάδας", σε ποιες χώρες θα μπορούσε να εγκατασταθεί μια ΕΟΟΣ και να πληρώνει λιγότερους φόρους;

Zazula

Administrator
Staff member
Η Βουλγαρία έχει 10%. Κανονικά εδώ θα έπρεπε να σταματήσω :D, αλλά επίσης: Η Ιρλανδία έχει 12,5% για ενεργητικό εισόδημα. Το ΗΒ έχει 20% για εταιρίες με μικτά κέρδη ως 300.000 λίρες.

Zazula

Administrator
Staff member
Α, να αναφέρω και τη Λετονία η οποία έχει μια ωραία εναλλακτική για πολύ μικρές εταιρίες με τζίρο μέχρι 100.000€: μπορείς να επιλέξεις να πληρώσεις ένα 9% φλατ επί του τζίρου, πράγμα πολύ βολικό στην παροχή υπηρεσίας (όπου δεν έχει κόστος πωληθέντων κττ).