Είναι γεγονός ότι το άρθρο επικεντρώνεται σε μια συγκεκριμένη διάσταση και ότι δεν ασχολείται με τα κακοκοινωνικά [υπάρχει άραγε τέτοια λέξη ή κάποια ανάλογη;] φαινόμενα γύρω μας. Δεν το θεώρησα, όμως, πολιτική πλατφόρμα· ειδικά για το παράδειγμα που αναφέρεις, νομίζω ότι είναι αυτονόητο (αλλά προφανώς, δεν...) ότι όσο δεν φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα, σε κάθε νέο γύρο θα υποβαθμίζονται και οι πελάτες-στόχοι μας. Σε πρόσφατο άρθρο του Ηλία Μαμαλάκη στο Πρόταγκον (εντάξει, ο άνθρωπος σε άλλους χώρους διακρίνεται, αλλά σκεπτικό όπως το δικό του δεν το υποστηρίζει μόνο αυτός) διαβάζουμε για πράγματα που ζήλεψε. Επίσης, διαβάζουμε (οι υπογραμμίσεις δικές μου):
Είναι απίστευτο το πόσα αλληλοαντικρουόμενα πράγματα, πόσα λάθη, πόσες ανυπόστατες προσδοκίες περιέχουν αυτές οι καλές προθέσεις. Όμως, ο Η.Μ. είναι ένας συμπαθής άνθρωπος που χαίρει εκτίμησης (όταν δεν τον πιάνουν τα ελληναράδικα). Αναρωτιέμαι πόσοι άνθρωποι που τον διαβάζουν ή τον ακούν δεν θα περιμένουν τώρα ότι θα σωθούν πουλώντας τσίπουρο για να αντικαταστήσουν τη βότκα και αγροτικά προϊόντα σε γεωργοκτηνοτροφικούς πληθυσμούς με χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο από εμάς. Λες και οι νεόπλουτοι δεν θα ανακαλύψουν ταχύτατα τα Λονδίνα και τα νεοϋορκέζικα εστιατόρια.
Αν δεν έχουμε μέλλον πουλώντας προϊόντα στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, δεν έχουμε μέλλον. Τελεία.
Το πρωί είδα στην τηλεόραση έναν ευφυή μηχανικό-κατασκευαστή που έβγαλε στην αγορά ένα σύστημα αξιοποίησης της απόδοσης του θερμού αέρα των (απλών) τζακιών. Το σύστημά του κοστίζει κάπου στα 350€. Σε δύο μήνες θα πωλούνται κινέζικα αντίγραφα στη μισή τιμή. Πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε σε ποιον κόσμο ζούμε.
[...]Έχω παρακολουθήσει μακρόθεν δικαστικές διαμάχες μεταξύ οινοποιών για το τίποτα.
Η οινική εταιρεία του φίλου μου εξάγει μόνο στο Καζακστάν ένα εκατομμύριο φιάλες το χρόνο. Σημειώστε ότι στο Καζακστάν και στο Αζερμπαϊτζάν το χρήμα ρέει σαν νεράκι λόγω του πετρελαίου και του γκαζιού και παρά του ότι ένα μεγάλο κομμάτι πληθυσμού είναι Μουσουλμάνοι το πίνουν το κρασάκι τους. Δυστυχώς στην Ελλάδα σχεδόν όλα τα οινοποιεία είναι σε δυσμενή θέση αυτή τη στιγμή. Οι ίδιοι οι οινοποιοί είναι σε καλύτερη θέση.
Μια κοινή κίνηση κοιτώντας ανατολικά βέβαια θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ. Ο σνομπισμός των νεόπλουτων χωρών θέλει κρασί, τσίπουρο, λάδι και ελιές. Ας ρίξουμε μια ματιά προς τα εκεί. Στο Λονδίνο δεν έχουμε μέλλον, ούτε καν στη Νέα Υόρκη. Βάζει στη λίστα του ένας Νεοϋορκέζος εστιάτορας ένα ελληνικό κρασί και νομίζουμε ότι η Ελλάδα σώθηκε.
Όχι, η Ελλάδα θα σωθεί όταν στην Αγία Πετρούπολη μάθουν να πίνουν Μοσχάτο Σάμου. Η Ελλάδα θα σωθεί όταν στη Μόσχα τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους με τσίπουρο Τυρνάβου, αντί για Βότκα. Η Ελλάδα θα σωθεί όταν στο Πεκίνο συνοδεύουν την πάπια Πεκίνου με Αγιωργίτικο.
Το ξέρω ότι λέω υπερβολές, αλλά όλος αυτός ο γάμος, το γλέντι και η πίστη δεν είναι μόνο για το κρασί, είναι για όλους τους γεωργικούς τομείς της φίλης Γεωργίας. Αφήστε που το ίδιο το κράτος της Γεωργίας είναι μια καλή ευκαιρία για μας. Τους αρέσει το γιαούρτι, αλλά δεν έχουν καλό γιαούρτι. Είναι μια ευκαιρία για τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες μας. Δεν έχουν βούτυρο, δεν έχουν καν πρόβατα και όσα έχουν τα τρώνε. Δεν έχουν αλάτι και είμαι σίγουρος ότι οι χυμοί μας είναι του γούστου τους. Μπαίνω σε λεπτομέρειες χωρίς να είναι αυτός ο αντικειμενικός σκοπός. Αυτό που ζήλεψα στη Γεωργία είναι η πίστη των ανθρώπων. Στον Θεό τους, στη πατρίδα τους, στα προϊόντα τους. Πράγμα το οποίο εμείς δεν έχουμε. Να μην σας πω ότι και τα τρία τα βρίζουμε νυχθημερόν.
Είναι απίστευτο το πόσα αλληλοαντικρουόμενα πράγματα, πόσα λάθη, πόσες ανυπόστατες προσδοκίες περιέχουν αυτές οι καλές προθέσεις. Όμως, ο Η.Μ. είναι ένας συμπαθής άνθρωπος που χαίρει εκτίμησης (όταν δεν τον πιάνουν τα ελληναράδικα). Αναρωτιέμαι πόσοι άνθρωποι που τον διαβάζουν ή τον ακούν δεν θα περιμένουν τώρα ότι θα σωθούν πουλώντας τσίπουρο για να αντικαταστήσουν τη βότκα και αγροτικά προϊόντα σε γεωργοκτηνοτροφικούς πληθυσμούς με χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο από εμάς. Λες και οι νεόπλουτοι δεν θα ανακαλύψουν ταχύτατα τα Λονδίνα και τα νεοϋορκέζικα εστιατόρια.
Αν δεν έχουμε μέλλον πουλώντας προϊόντα στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, δεν έχουμε μέλλον. Τελεία.
Το πρωί είδα στην τηλεόραση έναν ευφυή μηχανικό-κατασκευαστή που έβγαλε στην αγορά ένα σύστημα αξιοποίησης της απόδοσης του θερμού αέρα των (απλών) τζακιών. Το σύστημά του κοστίζει κάπου στα 350€. Σε δύο μήνες θα πωλούνται κινέζικα αντίγραφα στη μισή τιμή. Πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε σε ποιον κόσμο ζούμε.