Τα της κρίσης (ό,τι περνάει από την κρησάρα μας)

SBE

¥
Εγώ (και καμιά χιλιάδα που ξέρουν καλύτερα από μένα) λένε ότι η υψηλή τεχνολογία είναι μια χαρά κλάδος, κι αν σκεφτείς ότι περιλαμβάνει τα πάντα θα δεις ότι δεν πρόκειται για "μονοκαλλιέργεια". Επίσης, δουλεύουμε με αυτά που έχουμε και αν υπήρχε ένας κλάδος που η Ελλάδα έκανε κάποιες προσπάθειες χρηματοδότησης και δημιουργία πυρήνων κλπ στο παρελθόν, αυτός ήταν η ιατρική/ φαρμακευτική έρευνα. Δυστυχώς, οι μεγάλες αμερικάνικες εταιρείες πήγαν και άνοιξαν στην Ιρλανδία, τι να κάνουμε, είχαν όλοι τους την κάψα να το παίζουν επιστροφή στις ρίζες (συνήθως ανύπαρκτες ρίζες). Οπότε πρέπει να προσελκύσουμε άλλους.
Αυτό δε σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε όλα τα άλλα, αλλά στην Ελλάδα συχνά έχουμε εγκαταλείψει τα πάντα. Και ένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να καλύψουμε από τη μια μέρα στην άλλη είναι ο επαγγελματικός προσανατολισμός που είναι αίσχος. Γιατί οι εταιρείες θα κοιτάξουν να δουν όχι πόσοι Έλληνες έχουν πτυχίο (είμαστε στο μέσο όρο της ΕΕ) αλλά τι πτυχία έχουν και πώς κατανέμονται ηλικιακά (εκεί την πατήσαμε). Και γενικά, χίλια δυο άλλα προβλήματα.
Όσο είχαμε λεφτά ο μόνος κλάδος που γνώριζε άνθηση ήταν το λιανεμπόριο. Αυτό κι αν δεν είναι εξειδίκευση και μάλιστα από τις πολύ χάλια.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Εφορία στο νησί του Lost, του Κώστα Γιαννακίδη.

Και από κάτω, όλα τα λεφτά αυτό το σχόλιο:
Ο/Η diacris έγραψε: (πριν 2 ημέρες)

Κλειδιά σπιτιού και αυτοκινήτου, πορτοφόλι, τσιγάρα, αναπτήρας, ταυτότητα, δίπλωμα, γυαλιά, άδεια ΙΧ, κινητό, στυλό, κάτι χάπια, εισιτήρια... Για όσα κουβαλάω συνήθως μαζί μου, δε με βολεύουν οι τσέπες. Έτσι, τα έριξα κάποτε όλα μαζί σε μια μαύρη τσάντα- χαρτοφύλακα και ξένοιασα. Τώρα δεν την αποχωρίζομαι πια ούτε στις διακοπές. Ακόμη και με βερμούδα, σαγιονάρες και ψάθινο καπέλο, η τσάντα, τ σ ά ν τ α…
Μέσα στα χρόνια, εκτός από πρακτικός, αυτός ο δερμάτινος χαρτοφύλακας έχει αποδειχτεί και σωτήριος. Με βλέπουν και βγάζουν μόνοι τους τα συμπεράσματά τους. Ειδικά στις διακοπές: Στο μπαρ μπορεί να σερβίρουν σε όλους τριγύρω ξεγυρισμένες μπόμπες, αλλά σε εμένα και στην παρέα μου φέρνουν σφραγισμένο μπουκάλι και το ανοίγουν επιδεικτικά με βλέμμα όλο νόημα μπροστά μου. Σου λέει, «άσε καλύτερα να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο». Στα περισσότερα μέρη, επί τη εμφανίσει του χαρτοφύλακα μου δίνουν από μόνοι τους απόδειξη. Στις ελάχιστες φορές που δεν συνέβη αυτό, ρωτάω με ψυχρή ειρωνεία «αποδειξούλα στο (όνομα νησιού) δεν παίζει;», γυρίζοντας λίγο, ώστε να φανεί ο χαρτοφύλακας. Από τη βιασύνη τους να ορμίσουν στην ταμειακή, τους φεύγουν όσα κρατάνε στα χέρια, ενώ ταυτόχρονα ακούω και ποτάμια εξηγήσεων που δεν ζήτησα: «Να, εμείς πάντα βγάζουμε απόδειξη, αλλά δεν τις παίρνει ο κόσμος. Ορίστε, δείτε πόσες έχω εδώ, αν θέλετε πάρτε κι αυτές».
Πάνω- κάτω το ίδιο συμβαίνει στα καράβια, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, στα εστιατόρια, παντού.
Βέβαια, κάποιες φορές ο μαύρος μου χαρτοφύλακας παίρνει προεκτάσεις. Ένα πρωί πριν τρία χρόνια στη Σίκινο, την ώρα που κατέβαινα αγουροξυπνημένος να συναντήσω την παρέα μου για καφέ, ένας που έσερνε στο δρόμο ένα καρότσι, με χαιρέτησε σχολιάζοντας καλόκαρδα «Τι να κάνεις… Άλλοι κάνουν διακοπές και εσύ κι εγώ μεροκάματο»
Νομίζω ότι αν κυκλοφορήσουμε κάμποσοι στις διακοπές με μαύρες τσάντες- χαρτοφύλακα, είναι πιθανό μέχρι και το χρέος της χώρας να καταστεί βιώσιμο.

 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Θεός! Πάντως, αυτή η δικαιολογία του «ένα μήνα περιμένουμε να δουλέψουμε κι εμείς» μου ανεβάζει το αίμα στο κεφάλι κατακόρυφα. Ο ΦΠΑ πληρώνεται από τον καταναλωτή για να αποδοθεί στο κράτος. Όταν ο μαγαζάτορας δεν κόβει αποδείξεις, όχι μόνο δεν πληρώνει φόρο ο ίδιος, επειδή δεν φαίνονται τα εισοδήματά του, αλλά κλέβει και το φόρο του καταναλωτή. Και μετά, το κράτος που και σωστά να λειτουργούσε δεν θα μπορούσε να έχει έναν ελεγκτή πάνω από κάθε μαγαζάτορα, σου λέει τσάκω βλάκα που δεν φοροδιαφεύγεις ΦΠΑ 25% να έχεις να πορεύεσαι.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Γι' αυτό όταν οι υδραυλικοί κι οι ηλεκτρολόγοι δεν δίνουν απόδειξη, βρίσκουν πρόθυμους συνεργούς στο πρόσωπο των πελατών. Αν σου βγάλει ο τεχνίτης λογαριασμό 200 ευρώ, είναι πραγματικά δελεαστικό να γλιτώσεις τα άλλα 46 του ΦΠΑ, και έτσι γίνεσαι συνένοχος της φοροδιαφυγής του. Αυτή είναι μια περίπτωση που αξίζει να μειωθεί ο ΦΠΑ στο ελάχιστο δυνατό. Αν το ΦΠΑ ήταν π.χ. 5%, νομίζω ότι οι περισσότεροι δεν θα είχαν αντίρρηση να κόψουν τον αέρα της φοροδιαφυγής από αυτούς τους επαγγελματίες.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Μελέτη-σοκ: Φοροδιαφυγή εισοδημάτων 28 δισ. ευρώ

Σε κάποιο σημείο, διαβάζουμε το εξής ενδιαφέρον:

Σε ό,τι αφορά τους επαγγελματικούς κλάδους που φοροδιαφεύγουν, είναι ξεκάθαρο από τη μελέτη ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι εκείνοι που καταφέρνουν να φορολογηθούν για μικρότερο εισόδημα από αυτό που κερδίζουν μέσα στη χρονιά. Πρωταθλητές στη φοροδιαφυγή είναι οι γιατροί, και συγκεκριμένα:
• Κάθε γιατρός υπολογίζεται ότι αποκρύπτει ετησίως εισόδημα της τάξης των 29.343 ευρώ.
• Στους μηχανικούς, το αντίστοιχο ποσό ανέρχεται στα 28.625 ευρώ.

Τρίτοι έρχονται οι εκπαιδευτικοί, με το εισόδημα που κρύβουν να διαμορφώνεται στα 24.742 ευρώ.
• Οι λογιστές –που φαίνεται πως γνωρίζουν τα «παραθυράκια» της φορολογικής νομοθεσίας– καταφέρνουν να αποκρύψουν 24.573 ευρώ ο καθένας κατά μέσον όρο.
• Οι δικηγόροι ακολουθούν με το μέσο ετήσιο κατά κεφαλήν ποσό φοροδιαφυγής να ανέρχεται στα 24.032 ευρώ.


Είναι γνωστό, βέβαια, ότι δεν μιλάμε για όλους τους εκπαιδευτικούς, αλλά μόνο για εκείνους που κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα. Αλλά επειδή γνωρίζω αρκετούς που ανήκουν σ' αυτή την κατηγορία, και μάλιστα μερικοί από αυτούς έχουν χτίσει σπίτια με το μαύρο χρήμα των ιδιαίτερων, όλοι ανεξαιρέτως λένε με μια φωνή: "Εμείς οι μισθωτοί που δεν μπορούμε να κρύψουμε τίποτα από την εφορία..." Τα ιδιαίτερα μαθήματα τα θεωρούν μια ιδιομορφία του επαγγέλματός τους, που αφού δεν μπορούν να γίνουν νόμιμα, θα γίνουν υποχρεωτικώς παράνομα με μαύρα χρήματα. Από την άλλη πλευρά, ακόμα κι οι εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών σχολείων, που μπορούν νόμιμα να κάνουν ιδιαίτερα, πάλι μαύρα τα παίρνουν, κορόιδα είναι;
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Τα ιδιαίτερα μαθήματα τα θεωρούν μια ιδιομορφία του επαγγέλματός τους, που αφού δεν μπορούν να γίνουν νόμιμα, θα γίνουν υποχρεωτικώς παράνομα με μαύρα χρήματα.
Νομίζω οι ΔΥ μπορούν να πάρουν άδεια από την υπηρεσία τους για να κάνουν κι άλλες δουλειές, έτσι δεν είναι;
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Εγώ περιμένω να ακούσω την επίσημη απάντηση στην ερώτηση του Σύριζα:

Πληρώσαμε 3,2 δις στη ΕΚΤ για ομόλογο που, στο δικό της ποσοστό, η ΕΚΤ είχε αγοράσει κατά 30% φτηνότερα. Για να το ξεπληρώσουμε δανειστήκαμε με 4% από τις τράπεζες, που πήραν αυτό το ποσό από την ΕΚΤ με 0,75%. Έτσι ισχυρίζεται τουλάχιστον ο Σύριζα.
http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231209996

Αν είναι έτσι ακριβώς, τη φαντάζομαι την ξενέρωτη, γραφειοκρατική απάντηση, αλλά είναι δυσκολοχώνευτη, γαμώτο.
 

pidyo

New member
Αν είναι έτσι ακριβώς, τη φαντάζομαι την ξενέρωτη, γραφειοκρατική απάντηση, αλλά είναι δυσκολοχώνευτη, γαμώτο.

Η οποία είναι;
 

nickel

Administrator
Staff member
Χοντρικά ότι δεν υπάρχει διαδικασία να περνάνε στα κράτη-εκδότες τα κέρδη (ή οι χασούρες) που μπορεί να έχει η ΕΚΤ (φαντάζομαι). Να δεις πού θα σκαρφαλώσει το χρέος μέχρι να περάσουμε στις διαδικασίες που θα μας χαρίζονται λεφτά από επίσημους φορείς.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Τα κέρδη της ΕΚΤ περνάνε στις εθνικές κεντρικές τράπεζες, που με τη σειρά τους τα μεταφέρουν στον εθνικό προϋπολογισμό. Από εκεί και πέρα, είναι απόφαση κάθε κράτους τι κάνει. Κάποια κράτη μπορεί να πουν στο εκλογικό τους σώμα: ορίστε, κερδίζουμε από την ιστορία με την Ελλάδα, ξέρουμε τι κάνουμε. Κάποια (π.χ. πρόσφατα η Γαλλία) μπορεί να πουν ότι ήρθε η ώρα να ανεβάσουν τις μετοχές τους στο ελληνικό εκλογικό σώμα, άρα μας τα επιστρέφουν.

Αυτό είναι το ένα. Το άλλο, με τη διαφορά των επιτοκίων των τραπεζών, είναι μια τεχνική μεθόδευση. Οι ελληνικές τράπεζες είναι έτσι κι αλλιώς χρεοκοπημένες και περιμένουν να πάρουν τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης (για τα οποία γίνεται παζάρι αν θα τα χρεωθεί το κράτος ή η ΕΚΤ). Αν έχουν λοιπόν κέρδη από το κράτος εδώ, θα πάρουν λιγότερα χρήματα (και θα χρεωθεί λιγότερα το κράτος ή η ΕΚΤ) αργότερα.

Το ουσιαστικά (και κρίσιμα) παράτυπο αυτής της διαδικασίας είναι ότι, πρακτικά, η ΕΚΤ επέτρεψε στην Ελλάδα να κόψει χρήμα, δείχνοντας ότι ξέρουν (και έχουν αποφασίσει) τη μοναδική λύση (εξαφάνιση χρεών μέσω πληθωρισμένου ευρώ), απλώς ψάχνουν τρόπους ώστε να το πουλήσουν σε 17+10 εκλογικά σώματα, να γίνει σταδιακά, και να μην πάθει μεγάλο στραπάτσο η Μέρκελ στις εκλογές της, το 2013, αλλά να παραμείνει, αν είναι δυνατόν, μείζων εταίρος ενός κυβερνητικού συνασπισμού με το SPD.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Τώρα είδα και της Καθημερινής. Το πρόβλημα με τους οικονομολόγους είναι ότι ασχολούνται με το αμιγώς μαθηματικό μέρος της κατάστασης και καθόλου με το πολιτικό. Στη διαδικασία αυτή επάνω ξεχνούν ότι όλο το παγκόσμιο νομισματικό κατασκεύασμα είναι πια ένα περίπλοκο σύστημα πολιτικής και εμπιστοσύνης. Όχι μόνο των αγορών αλλά (κυρίως, που να πάρει η ευχή!) των λαών.
 

nickel

Administrator
Staff member
Μα αυτό ακριβώς περιμένουμε. Να φτάσουν οι (έξω) πολιτικοί στην πολιτική.


(Στο μεταξύ, καλό θα είναι να φτάσουν και οι δικοί μας πολιτικοί στην οικονομία.)
 

pidyo

New member
Το πρόβλημα με τους οικονομολόγους είναι ότι ασχολούνται με το αμιγώς μαθηματικό μέρος της κατάστασης και καθόλου με το πολιτικό.
Μοιάζει φιλοσοφικό σφάλμα, το ξέρω, αλλά κατά κάποιον τρόπο δικαιολογούνται, αφού η παγκόσμια οικονομία διακρίνεται από τον ίδιο παραλογισμό, την αντικατάσταση του στόχου («πραγματική» παραγωγική και ανταλλακτική οικονομική δραστηριότητα) από το μέσο (χρήμα).
 

Zazula

Administrator
Staff member
Δυστυχώς, οι μεγάλες αμερικάνικες εταιρείες πήγαν και άνοιξαν στην Ιρλανδία, τι να κάνουμε, είχαν όλοι τους την κάψα να το παίζουν επιστροφή στις ρίζες (συνήθως ανύπαρκτες ρίζες). Οπότε πρέπει να προσελκύσουμε άλλους.
Η παρατήρηση είναι σωστή, αλλά κι εμείς κάναμε πολλά στην αντίθετη κατεύθυνση απ' αυτήν της προσέλκυσης: πολυνομία, ασάφεια φορολογικών-δασμολογικών-κλπ καθεστώτων, ρευστότητα που καθιστούσε αδύνατο τον μακροπρόθεσμο επιχειρηματικό σχεδιασμό, ενδοτικότητα σε παράλογες απαιτήσεις συνδικάτων κ.ά. φορέων, κρατικός οπορτουνισμός κ.ο.κ...
 

SBE

¥
Δεν είπα ότι είμαστε τέλειοι και χάσαμε για πολιτιστικούς λόγους. Στην περίπτωση των Αμερικανών που ψάχνουν ευρωπαϊκή έδρα οι Ιρλανδοί δεν ήταν οι μόνοι που πρόσφεραν φοροαπαλλαγές, αγγλική γλώσσα και ευέλικτο τραπεζικό σύστημα. Αλλά κέρδισαν τους Άγγλους στο παιχνίδι και νομίζω ότι πέρα από τα φορολογικά έπαιξαν ρόλο και τα πολιτιστικά και εν μέρει το ότι οι Βρετανοί ήταν πολύ απασχολημένοι να προσελκύουν τράπεζες και γενικώς να δημιουργούν άλλη διεθνή εικόνα.
 
Top