Τα της κρίσης (ό,τι περνάει από την κρησάρα μας)

SBE

¥

Τα σχόλια δείχνουν πόσο λίγη επαφή με την πραγματικότητα έχουν ορισμένοι, πόσο ξεκομμένοι είναι από την έννοια του κράτους και πόσο έχουν πείσει τον εαυτό τους ότι δεν φταίει κανένας για τίποτα. Αυτή η υπόθεση, ότι το κράτος είναι μια συνωμοσία που στοχεύει το πορτοφόλι σου, πολύ αμερικανιά. Αναρωτιέμαι αν θα οδηγήσει σε περιπτώσεις αυτονομιστικών κινημάτων στο μέλλον ή αν θα γεννήσει τρομοκράτες σαν τον Μακβέι. Και όχι, δεν πιστεύω τα περί Τουρκοκρατίας. Οι τσιφλικάδες, οι προύχοντες και οι κοτζαμπάσηδες είχαν δύο αιώνες να εδραιωθούν στην πολιτική και οικονομική ζωή της ανεξάρτητης Ελλάδας, και το έκαναν. Γιατί φωνάζουν τώρα;
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Τα σχόλια δείχνουν πόσο λίγη επαφή με την πραγματικότητα έχουν ορισμένοι, πόσο ξεκομμένοι είναι από την έννοια του κράτους και πόσο έχουν πείσει τον εαυτό τους ότι δεν φταίει κανένας για τίποτα.
Ακριβώς.
 

bernardina

Moderator
Το κοινοβούλιο που προέκυψε από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου είναι στον καλύτερο δρόμο να γίνει η βουλή των βερμπαλιστικών τεράτων. Πάρτε για παράδειγμα τη φράση του Αλ. Μητρόπουλου σε δήλωσή του για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens: «Εν τέλει, η σύμβαση κινείται απρόσβλητη στο υπερπέραν της παντοδύναμης α-τυπίας, της νέας υπερδομής του νεοφιλελευθερισμού και του νεο-αποικιακού παγγερμανισμού. Το έκτρωμα του επινοημένου και απολυταρχικού βεμπεριανού καλβινισμού επιβάλλεται δυστυχώς στη διαλεκτική, στη δημοκρατία, στον ελληνικό πολιτισμό».

Η φράση είναι εντυπωσιακή. Τι λέει όμως;


Έλα μου ντε! Τι λέει;

Η συνέχεια επί της οθόνης (του υπολογιστή σας)

(Όμως εκείνο το είναι στον καλύτερο δρόμο να γίνει τι ελληνικούρα είναι πάλι; )
 

nickel

Administrator
Staff member
Εγώ ακόμα προσπαθώ να καταλάβω το «δ. Βεβαίως, αναγνωρίζουμε ότι υπερισχύει η αγγλική διατύπωση του επιθετικού νεοφιλελεύθερου λεξιλογίου έναντι της πολυσημίας και της ακρίβειας του ελληνικού».

Αλλά, μια και είμαστε στο πολιτικό νήμα, εμένα με φοβίζουν διατυπώσεις του είδους:
«Έτσι, πέρασε η άποψη της Γερμανίας και της Siemens, χωρίς να αμβλυνθεί -ούτε έστω και στο ελάχιστο- η στάση της έναντι της Ελλάδας, στην οποία είναι οφειλέτρια για τα ολοκαυτώματα, τα κατοχικά δάνεια και τις καταστροφές των υποδομών της κατεχόμενης τότε Ελλάδας».

Είναι σίγουρο ότι έχουν διαλέξει τα καλύτερα διαπραγματευτικά όπλα;
 

nickel

Administrator
Staff member
Το άκουσα στο Mega, το διάβασα στα parapolitika.gr:


Τι αναφέρει στο DER SPIEGEL ο πρόεδρος της Global Financial Integrity μιλάει για εκροές δισεκατομμυρίων μαύρου χρήματος από την Ελλάδα

Συνέντευξη του προέδρου της ΜΚΟ Global Financial Integrity, Raymond Baker, δημοσιεύει στο νέο τεύχος του το εβδομαδιαίο περιοδικό DER SPIEGEL με τίτλο «Ό,τι πρέπει για το ξέπλυμα χρήματος», στην οποία μιλά για τη διακίνηση μαύρου χρήματος στην Ευρώπη, και κυρίως από και προς την Ελλάδα.

Παραθέτουμε πλήρη μετάφραση της συνέντευξης:

Ερ.: Οι πλούσιοι στα κράτη που διέρχονται κρίση έβγαλαν στο εξωτερικό δισεκατομμύρια. Δεν θα έφταναν αυτά τα χρήματα για να εξοφληθούν τα χρέη αυτών των χωρών;
Απ.: Όχι, αλλά πολλά θα ήταν καλύτερα, αν είχαν παραμείνει τα χρήματα στη χώρα, και όχι μόνο λόγω της μη καταβολής φόρων. Αν οι άνθρωποι αγοράζουν με τα χρήματα αυτοκίνητα, ρούχα ή πλυντήρια, μένουν στις χώρες και ο ΦΠΑ και μέρος της αλυσίδας διακίνησης αγαθών. Επομένως, κάθε ευρώ το οποίο φεύγει παράνομα αποδυναμώνει την εθνική οικονομία με πολλούς τρόπους ταυτόχρονα.

Ερ.: Κυρίως στην Ελλάδα οι πλούσιοι δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους...
Απ.: ... και αντ’ αυτού τα χρήματα καταλήγουν στους φορολογικούς παραδείσους ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, μόνο μεταξύ 2003 και 2011 βγήκαν από την Ελλάδα 261 δις δολάρια παράνομου χρήματος, που προέρχονταν από εγκληματικές ενέργειες, διαφθορά και φοροδιαφυγή. Πρόκειται για τεράστια απώλεια για μια τόσο μικρή εθνική οικονομία.

Ερ.: Τι αποκαλύπτουν ακόμα τα στοιχεία σας για την Ελλάδα;
Απ.: Για το 2010 έχουμε διαπιστώσει ότι εισέρρευσαν παράνομα στην Ελλάδα 90 δις δολάρια και το 2011 109 δις.

Ερ.: Γιατί εισρέει μαύρο χρήμα σε μια χώρα με κρίση;
Απ.: Όταν υπάρχει ύφεση, οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις δανείζονται δυσκολότερα, κι αυτό γίνεται αιτία προσέλκυσης παράνομου χρήματος, με το οποίο επιχειρείται να κλείσει αυτή η ‘τρύπα’. Έτσι, μια τέτοια κρίση είναι ό,τι πρέπει για το ξέπλυμα χρήματος. Αγοράζουν ακίνητα φθηνά και ελπίζουν ότι σε 10 με 15 χρόνια θα αξίζουν περισσότερο. Γι’ αυτό οι παράνομοι επενδυτές έχουν μια περισσότερο μακροπρόθεσμη προοπτική από τους παραδοσιακούς επενδυτές.

Ερ.: Είναι λοιπόν η Ελλάδα η πλέον διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης;
Απ.: Τα αριθμητικά στοιχεία πάντως δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ελέγχει τις παράνομες εισροές χρήματος. Πριν από την κρίση η Ελλάδα είχε ήδη τη δεύτερη μεγαλύτερη παραοικονομία από τα 25 κράτη που μελέτησε ο ΟΟΣΑ. Μόνο το Μεξικό ήταν σε χειρότερη θέση.

Ερ.: Αποτελεί αυτό σύμπτωμα και στα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ που διέρχονται κρίση;
Απ.: Ναι, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία είχαν τη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη μεγαλύτερη παραοικονομία στην Ευρώπη.

Ερ.: Τι μπορούν να κάνουν αυτές οι χώρες για να αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο και να σταματήσουν τη διαφυγή χρήματος;
Απ.: Κατά βάση, θα πρέπει κανείς να σταματήσει το παγκόσμιο παραοικονομικό σύστημα. Στη δεκαετία του ’60 υπήρχαν σε όλο τον κόσμο 4 ή 5 φορολογικοί παράδεισοι. Σήμερα έχουν πολλαπλασιαστεί. Θα ήταν ήδη μια μεγάλη πρόοδος, αν κάθε χώρα έδινε οδηγίες στις τράπεζές του να μην ανοίγουν κανένα λογαριασμό όσο παραμένει άγνωστος ο οικονομικά δικαιούχος.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Γιά να το χωνέψω αυτό. Μέσα σε 8 χρόνια βγήκαν 261 (μπράβο ακρίβεια!) και μέσα στα τρία τελευταία μπήκαν 199 (ξαναμπράβο ακρίβεια!) δις (δολάρια); Δηλαδή, μέσα στην κρίση έχουμε μεγαλύτερες εισροές από εκροές; Και πού χάνονται αυτά τα χρήματα; Βγαίνουν σούμπιτα έξω;

Οπότε, πόση είναι η μη «διερχόμενη»παραοικονομία; Τα 5 (όλα κι όλα) δις που δηλώνουν οι Ελβετοί και, άντε άλλα 15 ή 25 στον υπόλοιπο κόσμο;

Θέλουν να μας τρελάνουν;
 

SBE

¥
Να ήταν αυτά δόχτορα οι μόνες ανακρίβειες! Λέει ότι φέρνουν τα χρήματα στην Ελλάδα και αγοράζουν ακίνητα φτηνά, ελπίζοντας ότι θα ανέβει η τιμή τους στο μέλλον. Μήπως έχει μπερδέψει την Ελλάδα με την Αγγλία;
 

nickel

Administrator
Staff member
Η Ελλάδα σε δέκα χρόνια
Του Παναγη Bουρλουμη *
Είναι ο τίτλος πρόσφατης μελέτης της McKinsey (MK), μεγάλης και έγκυρης εταιρείας συμβούλων. Στόχος της μελέτης είναι να εντοπίσει κλάδους και οικονομικές δραστηριότητες που προσφέρουν πεδίο γρήγορης ανάπτυξης, βοηθώντας έτσι την οικονομία να ανακάμψει. Εάν γίνουν εκείνα που προτείνει η ΜΚ, η Ελλάδα θα προσελκύσει επενδύσεις και μέχρι το 2021 η οικονομία της θα έχει ορθοποδήσει εξαλείφοντας το διπλό έλλειμμα, ισοζυγίου και δημοσιονομικό. Θα έχουν δημιουργηθεί 520.000 νέες θέσεις εργασίας και θα έχει αλλάξει τελείως ο προσανατολισμός της οικονομίας, από εσωστρεφής, καταναλωτικός, εισαγωγών, σε εξαγωγικό με υψηλές επενδύσεις. Θα έχουμε γίνει ανταγωνιστικοί.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_02/09/2012_494204

Με αυτά τα αισιόδοξα αρχίζει τη σύντομη περιγραφή στην Καθημερινή ο Π. Βουρλούμης, αλλά αν έχετε περιέργεια και θέλετε λεπτομέρειες, θα πρέπει να διαβάσετε την πλήρη μελέτη στα αγγλικά. Είναι όμορφη: έχει φωτογραφίες, πίνακες, διαγράμματα, χρώματα. Και κείμενο που θέλει διάβασμα... Δόκτορα, εσύ που ανησυχούσες τις προάλλες, διάβασε να ξέρεις πού θα επενδύσεις.

Α ναι, την κατεβάζετε από εδώ:
http://www.mckinsey.com/locations/a...ry_new/pdfs/Executive_summary_English_new.pdf
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Καλά, ο Βουρλούμης δεν διαβάζει Λεξιλογία. Δεν τον γνωρίζω, για να του υποδείξω το λάθος του, αλλά λάθος του.

Εσύ, που έκλεψες το χρηστώνυμο του Νίκελ, ο οποίος είχε εντοπίσει μέχρι και λάθη στο λεκτικό της έκθεσης πριν από έναν χρόνο, όταν την είχα φέρει και τη συζητούσαμε εδώ, και επομένως δεν διαβάζεις Λεξιλογία, ποιος είσαι;
 

nickel

Administrator
Staff member
Χε χε, βαρέθηκα να την ψάξω, αλλά αυτή είναι νέα έκδοση, του Ιουνίου (2012).
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Και τι διαφορές έχει; Τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας πρόβλεπε και τότε, ένα εκατομμύριο λιγότερους από το 1,5 τώρα άνεργους. Αν χρειαστούμε δέκα χρόνια για να καλύψουμε το ένα τρίτο και να φτάσουμε το ένα εκατομμύριο άνεργους (μόνο), χμμμμ.... δεν ξέρω. Πού είναι η κουρτίνα των απαισιόδοξων, να μάθω τι έχουν να προτείνουν κι εκείνοι;
 

nickel

Administrator
Staff member
Και πώς λες ότι δεν διαβάζει Λεξιλογία ο Βουρλούμης; Να που χρησιμοποιεί τον τίτλο που πρότεινα τότε.... :)
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Χεχε, λες; Τότε μπορεί και να έχει διαβάσει και καμιά καλή ιδέα...
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Στο μεταξύ, οι Γερμανοί εξετάζουν το δικό τους συνταξιοδοτικό σύστημα και την εξέλιξή του. Σύμφωνα με το Stern, στοιχεία από μελέτες που διέρρευσαν το Σαββατοκύριακο δείχνουν ότι το σύστημα θα έχει προβλήματα ακόμη και για τα μεσαία εισοδήματα κ.λπ (το άρθρο είναι στα γερμανικά).

Μπορώ να σας παρουσιάσω όμως σε συντομία τον πίνακα που το συνοδεύει (για να καταλαβαίνουμε από ποιους ζητάμε να μας δανείζουν χωρίς όρους). Τα συστήματά μας δεν είναι ίδια (εκεί υπάρχει και πολλή ιδιωτική ασφάλεια κ.λπ., αλλά μια ποιοτική αίσθηση σίγουρα βοηθάει):



Η αριστερή στήλη παρουσιάζει τον μηνιαίο μισθό (μεικτό). Οι μισθοί είναι 12 τον χρόνο.
Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την καθαρή σύνταξη με τα σημερινά δεδομένα, με το ισχύον ποσοστό αναπλήρωσης στα 51% του μισθού, μετά από 35 και μετά από 40 εργάσιμα χρόνια. Η τρίτη στήλη παρουσιάζει τα στοιχεία, όπως θα είναι από το 2030, με (προβλεπόμενη) αναπλήρωση στο 43% του μισθού.

Τα κόκκινα ποσά είναι κάτω από την υπολογιζόμενη σήμερα ως κρίσιμη (για την επιβίωση) σύνταξη, στα 688 ευρώ.

Προφανώς, η μελέτη έχει σχέση με τη γήρανση και τη μείωση του ενεργού πληθυσμού (οι Γερμανοί υπολογίζουν ότι μέχρι το 2050 θα έχουν μείνει 60+ εκατομμύρια από τα 80+ σήμερα).
 

Attachments

  • Nettorenten_01_fitwidth_420.jpg
    Nettorenten_01_fitwidth_420.jpg
    39.2 KB · Views: 434

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Η Ελλάδα σε δέκα χρόνια

Σκέφτηκα να ρίξω μια ματιά να δω πώς παρουσιάζονται κάποια από τα αγαπημένα μου ζωάκια στην έκθεση. Για παράδειγμα, εδώ θα βρείτε την αναφορά σε ένα αγαπημένο μου θέμα, την εντονότερη αξιοποίηση της κλασικής μας κληρονομιάς.

Σχηματίστε μόνοι σας τη δική σας γνώμη· αν ήμουν πολιτικός πάντως και σκεφτόμουν τι μάχες θα έπρεπε να δώσω από τη μία μεριά για να υλοποιήσω αυτόν τον σχεδιασμό και το μάλλον ισχνό αποτέλεσμα (όπως περιγράφεται στην έκθεση) από την άλλη, θα προβληματιζόμουν πάρα πάρα πολύ...
 

drazen

New member
Επιτέλους! Μια γενναία, ψύχραιμη και αντικειμενική ματιά στην ελληνική πραγματικότητα. Να υποθέσω ότι ο ιδών είναι ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ himself, με τοτινό (2009) ημερομίσθιο 1.300 € και ετήσιο μισθό, υπολογιζομένων δώρων κ.λ.π, 580.000 €) (1);
Τι να πει κανείς; Μάθαν ότι κρισωνόμαστε, πλακώσανε και οι γύφτοι. Όπως, παραδείγματος χάριν, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής ντόκτορ Domingo Cavallo, που, αφού διέλυσε την Αργεντινή κατά την δεκαετία του 1990, ήρθε να δώσει τα φώτα του (εντελώς ανιδιοτελώς, φαντάζομαι) στον κ. Παπαχελά και σε μας (2).
Ενδιαφέρουσα είναι μια πρόχειρη και ενδεικτική αντιβολή των κειμένων που χρησιμοποιήθηκαν τότε και εκεί περί υπερτροφικού δημόσιου τομέα, τεμπέληδων και αντιπαραγωγικών υπαλλήλων, ελλειμματικού σιδηροδρομικού οργανισμού κ.ά. πολλών, με την εδώ και τώρα εν χρήσει γκολντενμπόικη "επιχειρηματολογία". Τότε, εκεί έφτασαν στο να ξηλώσουν (ναι, να ξηλώσουν!) τις γραμμές ενός πληρέστατου δικτύου και σήμερα όλοι να πανηγυρίζουν, όταν συνδέονται εκ νέου βασικές πόλεις.
Ό,τι έχτισαν σε εκατό (και βάλε) χρόνια δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, το γκρέμισαν σε πέντε χρόνια μερικά βαλτά τσογλάνια και η λευκή επιταγή μιας ελαφρόμυαλης και κακεντρεχούς μικρομεσαίας τάξης.
Εμείς εδώ ακούσαμε κάτι; Μάθαμε κάτι; Καταλάβαμε κάτι;

(1) http://kanali.wordpress.com/2009/10/23/golden_boys_ote/
(2) “Μια συνέντευξη που πρέπει να προβληματίσει σοβαρά κυβέρνηση, κόμματα και λαό”, http://seferou.blogspot.com.ar/2011/12/blog-post_20.html
 
Top