Η φορολόγηση ακίνητης περιουσία θεωρείται γενικά η πιο δίκαιη κι αυτό γιατί δεν είναι εύκολο να κρύψεις ακίνητη περιουσία και γιατί ο καθένας πληρώνει πραγματικά ανάλογα με το πόση περιουσία έχει. Επιπλέον είναι σίγουροι φόροι καθώς δύσκολα ο άλλος θα πουλήσει το σπίτι του για να μην πληρώνει φόρους σ'αυτό. Το πολύ να πουλήσει ό,τι πραγματικά δεν χρειάζεται. Και θα το αγοράσει κάποιος άλλος, που θα φορολογηθεί.
Πέρα από αυτό, τα χρήματα που βρίσκονται στις τράπεζες της Ελλάδας και μετακινούνται με εμβάσματα δεν είναι παράνομα γιατί εδώ και μια δεκαετία πάνω- κάτω όλες οι χώρες της ΕΕ ζητάνε αποδείξεις πόθεν έσχες για καταθέσεις άνω των 5000 ευρώ (προαιρετικά, για μεγαλύτερα ποσά υποχρεωτικά). Το ίδιο και η Ελβετία, οι ΗΠΑ, οι Μπαχάμες, το Μαν, και γενικώς, για να βρεις συνεργάσιμο τραπεζικό για κομπίνες θα πρέπει να έχεις να διαθέσεις πολύ περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ (το Λονδίνο είναι γνωστό κέντρο νομιμοποίησης χρήματος, π.χ. αλλά κι εκεί, μιλάμε για περιουσίες δικτατόρων της Μ. Ανατολής και άνω). Φυσικά μπορείς να πεις ψέματα για μικρά ποσά, αλλά δεν μπορείς να κρύψεις εκατομμύρια εύκολα. Και αν υποθέσουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν κάνουν τη δουλειά τους, οι τράπεζες του εξωτερικού που πήγαν αυτά τα χρήματα ρώτησαν. Και ενημέρωσαν την αστυνομία τους.
Τώρα, ορισμένα από τα άλλα που λέει το άρθρο μπορεί να έχουν πολύ απλές εξηγήσεις. Για παράδειγμα, αυτό με τις εταιρίες και το ότι πολλοί περνούν το εισόδημά τους σε εταιρείες. Π.χ., ο διευθυντής της μητέρας μου είχε έξι εταιρικά αυτοκίνητα και το σπίτι του ανήκε σε εταιρία, και οι καταθέσεις του ήταν καταθέσεις της εταιρίας κλπ κλπ. Ανήθικο ίσως, αλλά όχι παράνομο. Νομιμότατη φοροδιαφυγή. Αν πιστεύουμε ότι είναι πρόβλημα, ας την καταργήσουμε.
Ακόμα και η περίπτωση του κ. Ρ.Σ., ο οποίος κατέχει το ρεκόρ να έχει δηλώσει το υψηλότερο εισόδημα στον κατάλογο, 371.774,72 ευρώ: θα έχει ενδιαφέρον να εξηγήσει πώς κατάφερε να βγάλει έξω 30.312.841,31 ευρώ.
Απλό, και μας το λέτε κι εσείς: πήγε στην τράπεζα και συμπλήρωσε αίτηση εμβάσματος εξωτερικού. :lol::lol:
Όσο για το ότι θα έχει ενδιαφέρον, δε νομίζω. Μπορεί ένα μέρος από αυτά να το κληρονόμησε (πληρώνοντας τους ανάλογους φόρους κληρονομιάς), ένα μέρος να είναι οικονομίες από το ετήσιο εισόδημά του που έχουν φορολογηθεί νόμιμα (δεν απαγορεύεται να ζει με 1000 ευρώ το μήνα και να βάζει στην άκρη τα υπόλοιπα, ούτε απαγορεύεται να έχει π.χ. σύζυγο που βγάζει άλλα 400Κ ετησίως και να ζούνε με το εισόδημα του ενός), ένα μέρος να είναι τόκοι καταθέσεων (αν τα είχε καταθέσει με κανένα ξεφτίλα επιτόκιο 1.5% τα 30 εκ δίνουν 450Κ το χρόνο) κλπ κλπ που μόνο αυτός κι ο λογιστής του ξέρουν.
Χωρίς να αμφιβάλλω ότι γίνεται φοροδιαφυγή, πιστεύω ότι τα ΜΜΕ κοιτάζουν απλώς να δημιουργήσουν αίσθηση. Όπως λέει και το ίδιο το άρθρο,
το θέμα δεν είναι εάν κάποιοι έβγαλαν έξω χρήματα που προέκυψαν από νόμιμες δραστηριότητες, από εταιρικά κέρδη, κληρονομιές, τυχερά παιγνίδια, ή οικονομίες μιας ζωής. Όντως αυτό δεν είναι το θέμα. Και πάω στοίχημα ότι πολλά από τα παραδείγματα που μας δίνει ανήκουν σε μια από αυτές τις κατηγορίες. Γιατί το πραγματικά παράνομο χρήμα δεν το βλέπεις ποτέ. Απόδειξη το ότι δεν μας λένε ποτέ ότι έβγαλε 30 εκ. στο εξωτερικό με εμβάσματα τρόφιμος των φυλακών. Ομοίως δεν βλέπεις ποτέ το παράνομο χρήμα στα μικροποσά. Τα ιδιαίτερα του δάσκαλου, ο υδραυλικός που δεν κόβει απόδειξη κλπ. άνθρωποι που δεν ζουν σαν Κροίσοι, ούτε έχουν εκατομμύρια στην τράπεζα αλλά ζουν ζωή πάνω από τις δυνατότητές του κανονικού τους εισοδήματος. Κι αυτούς δύσκολα τους πιάνεις.
ΥΓ όταν λέει ο Χ δήλωσε εισόδημα Υ εννοεί μικτό εισόδημα, όχι φορολογητέο εισόδημα, ε; Γιατί αν μας δίνει το φορολογητέο, τότε είναι όλο το άρθρο λάθος.