Τα της κρίσης (ό,τι περνάει από την κρησάρα μας)

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Στο twitter πάντως (#Cyta, #do_it_like_cyta) δίνουν και παίρνουν τα σχετικά σχόλια:
  • Βρήκα την αίτηση της #Cyta στο eBay ελαφρώς μεταχειρισμένη για 10€!
  • Επιτέλους η έκφραση συμ-πληρώνω την αίτηση αποκτά νόημα.
  • Ξέρει κανείς αν η #Cyta έχει happy hour, του στυλ 3-5 το μεσημέρι όλες οι αιτήσεις για εργασία στη μισή τιμή;
  • Οταν με ξαναπάρει τηλ πωλητής της #Cyta θα του ζητήσω 25ευρώ για να εξετάσω την προσφορά του.
  • Αναζητώ εργασία με μισθό 500ε, ώστε να έχω να πληρώνω τα 20 βιογραφικά το μηνα που θα στέλνω για να βρω εργασία.

nickel

Administrator
Staff member
Πουθενά στις ειδήσεις δεν άκουσα την εξήγηση για το επίδομα των υπαλλήλων της Βουλής που διάβασα σε σημερινό κείμενο του Θανάση Σκόκου στο Protagon.gr:

[...] Αποφάσισα και πήρα τηλέφωνο έναν φιλαράκο εργαζόμενο στη Βουλή, έτσι για να μάθω κάτι παραπάνω. Και αυτός μου ξεφούρνισε το «μυστικό» που όλοι γνωρίζουν αλλά κανείς δεν ομολογεί.

«Όπως ξέρεις στη Βουλή, ούτε εγώ ούτε κανένας από όσους γνωρίζω, μπήκαμε με κλήρωση ή εξετάσεις. Μπήκαμε γιατί κάποιο κόμμα, κάποιος βουλευτής μεσολάβησε. Αυτή η εξάρτηση μας συνοδεύει και στη δουλειά μας. Πράγματι θα ήταν παράλογο να παίρναμε επίδομα εκλογών για την δουλειά μας σε μια Βουλή χωρίς βουλευτές. Κάθε εκλογές όμως ξεπατωνόμαστε γιατί απλούστατα εργαζόμαστε πολλές ώρες στα κομματικά γραφεία και στα επιτελεία βουλευτών και κομμάτων. Σαν άτυπη αποζημίωση λοιπόν αυτών των υπηρεσιών μας θεσπίστηκε το διχίλιαρο. Ο Πολύδωρας με τα παζάρια φέτος το έκανε πεντακοσάρικο. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Πρόκειται για αξιόπιστο άτομο και άλλωστε δεν μου είπε και κάτι που με έριξε από τα σύννεφα. Αυτό το κράτος βιώνουμε όλοι μας για δεκαετίες. [...]

Έτσι το καταλαβαίνω. Καταλαβαίνω και γιατί κάποιοι υπάλληλοι είπαν ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει το επίδομα. Προφανώς για αυτούς θα ήταν καθαρή αργομισθία.

LostVerse

Member
Από σχόλιο σε άλλο φόρουμ:
Τι να μας πει και το Cern και το μποζόνιό του. Οι Ελληνες πριν 30 χρόνια ανακαλυψαν το μιζ-ονιο, πριν 3 χρόνια τα βλακ-ονιο , πριν 2 χρονια το μνημ-ονιο και οπως το πανε σε κανα χρονο και το δραχμ-ονιο...
ΥΓ.Το βλακονιο το ανακαλυψαν και οι αδελφοι Κυπριοι στην τοπικη εκδοση Τιτο-φια.Οι Ελλαδιτες πιο τυχεροι βρηκαν την ιντερνατιοναλ εκδοση το Γαπ-ονιο.

Mod: μεταφορά από εδώ.

LostVerse

Member
www.youtube.com/watch?v=m1jRPfhh-84

Τα highlights:

1) Εκεί που λέει για τον φορολογικό κώδικα, όπου από το 1981 και μέχρι σήμερα, αλλάζει ΚΑΘΕ χρόνο, ουσιαστικά καθιστώντας την ίδρυση επιχείρησης μια μικρή Οδύσσεια.

2) Εκεί που η μητέρα ενός εκ της ομάδας του λέει γεμάτη χαρά ότι νομίζει ότι μπορεί να τον βάλει στον δήμο.

3) Εκεί που λέει τι απεικόνισαν μαθητές δημοτικού όταν τους ζήτησαν να ζωγραφίσουν επιχειρηματίες (07:06).

SBE

¥
Τα δύο πρώτα που αναφέρεις νομίζω είναι και τα πιο αναμενόμενα. Για το πρώτο δεν μπορεί να πει κανείς και πολλά, είναι το γνωστό πρόβλημα που το κράτος δεν βοηθάει στον προγραμματισμό όχι μόνο των επιχειρήσεων αλλά και των ιδιωτών. Για το δεύτερο, τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά, θυμάμαι μου έλεγαν κάτι γνωστοί μου που δούλευαν Ιντρακόμ ότι όποτε έβγαιναν οι διορισμοί (Σεπτέμβριο π.χ. για τα σχολεία) οι παραιτήσεις έπεφταν βροχή.

nickel

Administrator
Staff member
Το κύριο θέμα του σημερινού Βήματος είναι μια από τις παλιές μου ιδέες:

Δηλώστε και σώστε περιουσία και καταθέσεις
Προτού εφαρμοστεί το Πόθεν Εσχες για όλους - Τελευταίος συμβιβασμός με την Εφορία για «μαύρα» εισοδήματα

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=467044

Δεν μπορώ να δω τις λεπτομέρειες, αλλά πολύ θα ήθελα να το δω να εφαρμόζεται, με τρόπο που θα μας πάει μπροστά, όχι στο ακόμα χειρότερα.

Update: Τώρα η σελίδα εμφανίζεται με το πλήρες ρεπορτάζ.

SBE

¥
Μου ακούγεται σαν φοβερά προοδευτικό βήμα στην κατεύθυνση του ξεπλύματος, γιατί βεβαίως εγώ που είχα χρήματα στην Ελλάδα, νόμιμα αποκτημένα, και τώρα τα πήγα στο εξωτερικό σιγά μην τα ξαναφέρω αν δεν πειστώ ότι έχει αλλάξει η κατάσταση, ενώ ο κάθε παράνομος που τα κρύβει τώρα θα μπορεί να τα νομιμοποιήσει με το νόμο.
Γενικά, έτσι που έχει καταντήσει η Ελλάδα, δεν είμαι κατά του να γίνουμε παράδεισος του διεθνούς ξεπλύματος. Άλλωστε όσες χώρες το κάνουν έχουν επωφεληθεί. Άκουγα τις προάλλες ένα πρόγραμμα στο ραδιόφωνο που έλεγε ότι το Λονδίνο είναι το μεγάλο κέντρο απ'όπου περνάνε όλα τα λεφτά που καταλήγουν μετά στην Ελβετία και τα συναφή μέρη, κι αυτό γιατί κανένας δεν θέλει να φαίνεται ότι βγάζει τα λεφτά του στην Ελβετία (είναι να μη σου βγει το όνομα), και γιατί στο Λονδίνο υπάρχουν οι τράπεζες όπου μπαίνει το ρευστό και εξαφανίζεται από τις εφοριακές ψαλίδες. Αποτέλεσμα; Διάβαζα αλλού ότι πέρσι αλλοδαποί αγοραστές ξόδεψαν κάτι δις (νομίζω έξι) για αγορές ακινήτων πολυτελείας στο Λονδίνο. Για να έχουν οι άνθρωποι να παρκάρουν τις κούτες από τα πάμπερς. Και να στηρίζουν και την τοπική οικονομία ταυτόχρονα.

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Μου ακούγεται σαν φοβερά προοδευτικό βήμα στην κατεύθυνση του ξεπλύματος, γιατί βεβαίως εγώ που είχα χρήματα στην Ελλάδα, νόμιμα αποκτημένα, και τώρα τα πήγα στο εξωτερικό σιγά μην τα ξαναφέρω αν δεν πειστώ ότι έχει αλλάξει η κατάσταση,
Ωστόσο, αν κάνεις φορολογική δήλωση εδώ, πρέπει να δηλώνεις και τα εισοδήματα από τους τόκους :)

SBE

¥
Τα εισοδήματα από τους τόκους φορολογούνται, το κεφάλαιο όχι. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό για να μην έχουμε παρεξηγήσεις πιο κάτω. Και φυσικά φορολογούνται οι τόκοι και όταν οι καταθέσεις είναι στην Ελλάδα.
Επιπλέον, οι τράπεζες των χωρών της ΕΕ και άλλων, στέλνουν κάθε χρόνο ενημέρωση στην εφορία της χώρας κατοικίας του καταθέτη. Σε ρωτάνε πού φορολογείσαι όταν ανοίγεις λογαριασμό. Και τέλος, τα επιτόκια στην Ελλάδα είναι λίγο καλύτερα αυτή τη στιγμή από τα επιτόκια σε άλλες χώρες (και στην Ελβετία είναι πολύ μικρά ούτως ή άλλως).
Με αυτά τα δεδομένα, αυτοί που έβγαλαν τις νόμιμες καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες και πήγαν σε τράπεζες της ΕΕ δεν το έκαναν για να κερδίσουν από τους τόκους ή από τη φοροδιαφυγή, αλλά για σιγουριά. Κι όπως βλέπεις, από τη στιγμή που οι Γερμανικές/ Γαλλικές κλπ τράπεζες, που διαβάζω ότι κάνουν εκδηλώσεις για να προσελκύσουν Έλληνες πελάτες, συνεργάζονται με την ελληνική εφορία, δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα φοροδιαφυγής.
Από την άλλη, σε μια φορολογική αμνηστία ο μαφιόζος που έχει τα παράνομα μετρητά κάτω από το στρώμα, δεν θα χρειάζεται να τα τρώει στα μπουζούκια ή σε λαδώματα, θα μπορεί να τα νομιμοποιήσει.
Ας μην επαναλάβουμε τη συζήτηση που κάναμε πιο πάνω στο ίδιο νήμα.

nickel

Administrator
Staff member
Άλλη είναι η συζήτηση στο #1770, αλλά δεν έχουμε ακόμα λεπτομέρειες αφού δεν μπορώ να δω το Βήμα, και καλύτερα να μην καταθέσω το δικό μου σενάριο, εκτός αν μας διαβάζει το υπουργείο οικονομικών. :)

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Επιπλέον, οι τράπεζες των χωρών της ΕΕ και άλλων, στέλνουν κάθε χρόνο ενημέρωση στην εφορία της χώρας κατοικίας του καταθέτη.
Αυτό μπορεί να το κάνει η Αγγλία, δεν το ξέρω, ωστόσο σίγουρα δεν το κάνει η Ελβετία, όπως και τράπεζες άλλων χωρών, π.χ. της Γερμανίας, οι οποίες στέλνουν τα χαρτιά απευθείας στους δικαιούχους τους. Αυτό σημαίνει ότι οι αντίστοιχοι δικαιούχοι των λογαριασμών έχουν ως ένα βαθμό την ευχέρεια να μη δηλώσουν τα έσοδά τους από τις καταθέσεις τους. Και στην Ελλάδα, η τράπεζα στέλνει σχετικό χαρτί στον καταθέτη, δεν ενημερώνει αυτόματα την όποια ΔΟΥ. Σίγουρα βέβαια οι καταθέσεις μεταφέρθηκαν σε άλλες χώρες για σιγουριά - μη νομίζεις όμως ότι όλοι θα σπεύσουν και να δηλώσουν τα έσοδά τους από τους τόκους. Θέλω να πω, δίκιο έχεις σε αυτό που λες, αλλά μην νομίζεις ότι υπάρχει διασφάλιση ότι δεν θα υπάρχει φοροδιαφυγή.

SBE

¥
Στην Αγγλία δεν είμαι κάτοικος εξωτερικού, οπότε δεν ξέρω τι κάνει η Αγγλία με την εφορία της Ελλάδας. H Ελβετία δεν είναι στην ΕΕ και το ξεκαθάρισα ότι αναφέρομαι σε χώρες ΕΕ, εκεί που πήγαν τα πιο πολλά λεφτά που έφυγαν απο την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Πάντως οι πιο πολλοί δεν τα καταθέσανε σε τράπεζες. Αγοράσανε ακίνητα στο Λονδίνο. Γιατί το ακίνητο είτε το κλειδώνεις και δεν έχεις εισοδήματα απο αυτό, είτε το νοικιάζεις και φορολογείσαι στο ΗΒ για το εισόδημα.

Αλλά, όπως είπε κι ο Νίκελ, αυτό δεν είναι το θέμα της είδησης.
Κάτι που μου έκανε εντύπωση στο άρθρο: κρυφά ακίνητα, λέει. Μα είναι δυνατόν, ύστερα από τόση φασαρία για το κτηματολόγιο, να έχουν μείνει ακίνητα που δεν τα ξέρει ή δεν μπορεί να τα βρει η εφορία;

SBE

¥
Α, και κάτι τελευταίο με τις καταθέσεις, επειδή εγώ δουλευω αριθμητικά: ποσοι βγάζουν τα (νόμιμα) λεφτά τους από την Ελλάδα και τι ποσά βγάζουν;
Πιστεύω ότι οι πιο πολλοί διαθέτουν το πολύ μέχρι ένα εκατομμύριο ευρώ και είναι σε γενικές γραμμές νόμιμα χρήματα (μην ξεχνάμε τους ελέγχους για ξέπλυμα που ισχύουν εδώ και πολλά χρόνια, που σημαίνει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να έχεις πολλά χρήματα στην τράπεζα χωρίς να μπορείς να τα δικαιολογήσεις). Αν διαθετεις παραπάνω και θέλεις οικονομική σιγουριά δεν κρατάς τα μετρητά και έχεις το λογιστή σου να σου βρίσκει νόμιμους τρόπους να γλυτώνεις εφορία.
Αν διαθέτεις πολύ παραπάνω, τότε έχεις τον υπουργό οικονομικών αυτοπροσώπως να σου φτιάχνει παραθυράκια, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.

Για κατάθεση σε ευρώ στο ΗΒ, με ελάχιστο ποσό κατάθεσης 100Κ, το καλύτερο επιτόκιο που βρίσκω στο ιντερνέτιο χωρίς προσφορές, δεσμεύσεις και τα σχετικά, είναι 0.8%. Δηλαδή τα φορολογητέα έσοδα είναι 800 ευρώ. Με 10% φόρο καταθέσεων, ο φόρος είναι 80 ευρώ. Μόνο για το διαμέρισμά μου πλήρωσα πέρσι με τη ΔΕΗ πεντέξι φορές τόσα. Επομένως όποιος έχει νόμιμα χρήματα σε καταθέσεις στο εξωτερικό δεν έχει λόγο να φοβάται την εφορία για τις καταθέσεις του, αναλογικά, πιο πολύ τον γδέρνει η εφορία για τα άλλα του εισοδήματα. Φυσικά, ναι, κάποιος μπορεί να ξεχάσει να τα δηλώσει αυτά, αλλά εδώ "ξεχνάνε" να δηλώσουν εισοδήματα από εργασία, π.χ.

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Μια και έχετε πρόχειρους τους υπολογισμούς, λύστε μου μια απορία. Ένας κύριος ρωτούσε χτες στην εφημερίδα οδηγίες για τα τεκμήρια στη φορολογική του δήλωση και έλεγε:
"Είμαι άνεργος, δεν παίρνω ούτε επίδομα ανεργίας επειδή έχει λήξει. Το μόνο μου εισόδημα τον περασμένο χρόνο ήταν 17.000 από τόκους".
Πόσα έχει στην τράπεζα ο κύριος άνεργος;

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Διασύνδεση της ΓΓΠΣ με τις ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων
[...]
Όταν εγκατασταθεί το σύστημα, το μέρος της τιμής που αντιπροσωπεύει ο ΦΠΑ θα πιστώνεται απευθείας στον λογαριασμό του Δημοσίου και όχι σε εκείνον του πωλητή. Έτσι, σε συνδυασμό με τους αυστηρούς ελέγχους του ΣΔΟΕ θα περιορισθεί στο ελάχιστο η φοροκλοπή στο ΦΠΑ.

Αμήν και πότε! Το σίγουρο είναι ότι αν εμείς οι καταναλωτές δεν ζητάμε αποδείξεις, είμαστε άξιοι της μοίρα μας, να μας πλακώνουν με έκτακτες εισφορές για να κλείνουν τις μαύρες τρύπες.

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Νομίζω πιο πολλά - ίσως και παραπάνω από τα διπλά. Αφού οι περισσότερες τράπεζες δίνουν πολύ μικρά επιτόκια.