Τα της κρίσης (ό,τι περνάει από την κρησάρα μας)

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Όχι απαραίτητα. Για τέτοια χρήματα και προθεσμιακούς βρίσκεις εύκολα 4-5%.

Αν τα έχει σε προθεσμιακό με 5%, τότε είναι όσα λέει ο δόκτoρας. Με επιτόκιο της τάξης του 3%, θα είναι γύρω στις 550 χιλιάδες. Οπότε ας πούμε ότι το κεφάλαιό του είναι κάπου ανάμεσα σε 350 και 550 χιλιάδες. Δεν είναι και ζάπλουτος. Μπορεί απλά να κληρονόμησε κάποιο ακίνητο και να το πούλησε τόσα.
Είναι όμως εντυπωσιακό να ξέρεις ότι μπορεί κάποιος να είναι άνεργος και να εισπράττει ετησίως από τόκους περισσότερα απ' όσα βγάζεις εσύ που ξεπατώνεσαι στη δουλειά.

Zazula

Administrator
Staff member
Αν τα άφηνε δε να ανατοκίζονται τον καιρό που δεν ήταν άνεργος (που τότε οι προθεσμιακές έδιναν και πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις), μπορεί να έχει ξεκινήσει και με πολύ λιγότερα (υπολογίζω στα ~200Κ). Επίσης, στα ποσά αυτά πας στο private banking τής τράπεζάς σου, δεν πηγαίνεις με τον υπόλοιπο κόσμο. Και φυσικά, ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ότι έξυπνο χρήμα δεν είναι το να σκάβεις γράνες για ένα ψωρομεροκάματο —όσο καλό και να φαίνεται αυτό το μεροκάματο αρχικά— αλλά το να βάζεις τα λεφτά να δουλεύουν για σένα. :)

bernardina

Moderator

SBE

¥
Κι άμα είναι σε καμια μικρή, εξειδικευμένη τράπεζα μπορεί να έχει και πιο μικρό κεφάλαιο. Με επιτόκιο 7% και κεφάλαιο 250Κ, ο τόκος είναι 17.5Κ ετησίως. Στοργγυλά νούμερα, ε; Και δεν έχουμε πιάσει ακόμα την περίπτωση να είναι οι καταθέσεις του επενδυμένες με διαφορετικό τρόπο.
Και αν κρίνουμε από τις τιμές των ακινήτων πριν την οικονομική κρίση, μπορέι γι'αυτόν να ήταν ένα στρέμμα σε εξοχική τοποθεσία (κριτήριο έχω το χωριό μας, που πουλιόντουσαν γύρω στα 350Κ το στρέμμα μια εποχή- δεν κράτησε πολύ φυσικά) .

Στην αρχή σκέφτηκα γιατί δικαιούται επίδομα ανεργίας αυτός, αλλά μετά θυμήθηκα ότι το επίδομα ανεργίας το δικαιούσαι γιατί γίνονται κρατήσεις από το μισθό σου.

ΥΓ Και για όσους κλαίνε (Μπέρνι!), συνιστώ την Ελληνική Τράπεζα, ο στόχος της είναι να προσελκύει μικροκαταθέτες προσφέροντάς τους για μικρά ποσά τα επιτόκια που οι άλλες τράπεζες δίνουν κλιμακωτά. Και άμα δεις ποιοί είναι οι ιδιοκτήτες- μεγαλομέτοχοι, θα τρελλαθείς (μιλάμε, εγγύηση!).

nickel

Administrator
Staff member
Για σκεφτείτε να είχε κάνει τα λεφτά του ομόλογα του ελληνικού δημοσίου για ακόμα καλύτερες αποδόσεις...

SBE

¥
Για σκεφτείτε να είχε κάνει τα λεφτά του ομόλογα του ελληνικού δημοσίου για ακόμα καλύτερες αποδόσεις...
Δεν θα ήταν υποχρεωμένος να δεχτεί το κούρεμα. Οι συμφωνίες ισχύουν εθελοντικά για ιδιώτες. Γι'αυτό πέρσι τέτοια εποχή άμα είχες λεφτά αγόραζες ελληνικά ομόλογα φτηνά και περίμενες- και το έκαναν πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις

SBE

¥
Η λύση είναι στη μέση: για να αποζημιωθούν τα φυσικά πρόσωπα, θα πρέπει να διεκδικήσουν δικαστικά τα χρήματα, και όπως λει κάπου στη σελίδα που έστειλες, έχουν ήδη καταφύγει στη δικαιοσύνη (και μάλλον θα δικαιωθούν στο τέλος).

Δεν είχε ποστάρει κάποιος εδώ (εγώ νομίζω) αρθρο για τον Αμερικανό επενδυτή που ξεχνώ το όνομά του και δεν μπορώ να το ξαναβρώ;

nickel

Administrator
Staff member
Άλλη υπόθεση ο Αμερικανός επενδυτής των Κέιμαν. Μπερδεμένη. Αλλά δεν θυμάμαι αν τη συζητήσαμε εδώ.

SBE

¥
Νομίζω όχι, κυρίως γιατί θυμάμαι που έλεγε ότι ήταν κληρονόμος μεγάλης περιουσίας που είχε παει δικαστικά την Αργεντινή και νίκησε, ενώ αυτός εδώ είναι ημι-αυτοδημιούργητος και δε λέει για Αργεντινή. κι ο άλλος ήταν πιο μεγάλος, νομίζω.

Zazula

Administrator
Staff member

SBE

¥
A, μπράβο, ο Νταρτ με τα 400 εκατομμύρια.
Το κλειδί εδώ είναι το αγγλικό δίκαιο, αλλά ομόλογα τέτοιου τύπου διαθέτονταν σε ιδιώτες, όχι μόνο σε οργανισμούς, αν και το πιο πιθανό είναι περιπτωσεις σαν τον κύριο με τις 17Κ τόκους να μην είναι άμεσοι αγοραστές αλλά μέτοχοι του Νταρτ και των συγγενών.

ΥΓ Ζαζ, και εννοείται ότι μιλάμε για το 2011, αφού λεέι ότι τότε είχε τα εισοδήματα, και το 2011 δε νομίζω να αγόρασαν πολλοί ομόλογα.

Zazula

Administrator
Staff member
SBE, παρότι αναγκάζομαι να ερμηνεύσω τον Νίκελ, εκείνο που λέει είναι ότι αν είχε κάνει ο άνθρωπος τα λεφτά του ομόλογα ΠΡΙΝ από την κρίση, τότε με το PSI θα είχε χάσει πάρα πολλά. Φυσικά και τώρα τα ελληνικά ομόλογα έχουν υψηλές αποδόσεις.

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Πόσες φορές το έχω πει ότι σ' αυτή τη χώρα οι αθώοι αποτελούν μειονότητα; Στη "συμπαθή" τάξη των συνταξιούχων ανήκαν οι καημένοι. "Κάτω τα χέρια από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους!" Η ιδιότητα "μισθωτός" ή "συνταξιούχος" σε καθιστά αυτομάτως λευκή περιστερά. Σιγά!

Συνταξιούχους που δεν δηλώνουν στην εφορία τα χορηγούμενα ποσά εντόπισαν οι κοινοί έλεγχοι των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών.
Το 5,5% των συνταξιούχων του Τομέα Υγειονομικών (πρώην ΤΣΑΥ), λαμβάνει μηνιαία σύνταξη μεγαλύτερη από 6.000 ευρώ, χωρίς να υποβάλλει δήλωση εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενώ το 12% των συνταξιούχων του ίδιου φορέα, δηλώνει στην εφορία μικρότερα ποσά από εκείνα που έχουν χορηγηθεί από το ταμείο.

SBE

¥
Εγώ άλλο σκέφτομαι με αυτό: μα καλά, στην εφορία δεν έχουν ακούσει ποτέ τη λέξη διασταύρωση;
Γιατί δεν είναι υποχρεωτικό να υποβάλει ο συνταξιούχος κάθε χρόνο την ετήσια κατάσταση που του στέλνει το ταμείο του;
Ή έστω, γιατί δεν γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος του 20% των συνταξιούχων κάθε χρόνο;