Τα της κρίσης (ό,τι περνάει από την κρησάρα μας)

nickel

Administrator
Staff member
Στο μεταξύ, αποσπώ μια παράγραφο από το άρθρο των FT που αναφέρθηκε παραπάνω (στο #1697),

Yet my sense from many conversations with dispassionate European officials and politicians is that Greece would delude itself were it to imagine that the new rhetoric of growth will allow it to put aside its commitments to fiscal rectitude and structural reform. The rest of the EU has run out of patience. Its dealings with policy makers in Athens are marked by a complete absence of trust and a deep pessimism about the capacity of the Greek state to reform itself.

Ολόκληρο το αγγλικό εδώ.
 

pontios

Well-known member
Pontie, could you answer my question?
Πόντιε, ξέρεις τι είναι το πρωτογενές έλλειμμα;

Hi Palavra.
I just looked it up on Wiki.

I think it is known as the Primary Deficit, in English.
Primary Deficit = Total Deficit (or Fiscal Deficit) minus the interest payment on debt.

Don't try to make sense of the half baked idea I've discussed. It's just something that came to me at the spur
of the moment and if there's any serious economists out there, they must be giggling and not bothering to respond to the discussion.
For what it's worth I think Greece will resort to its own monetary unit at the end ; whether the domestic currency
replaces the Euros in circulation in one hit or is gradually introduced in a one for one swap (with the Euros in circulation) and over a period of time, I'm not sure. Greece may need to have its debt reduced a little further first and expressed in its own monetary unit, for all this to work ?

I wish everyone a good weekend and I just noticed it's my 300th post !
O πόντιος πιλάτος .. ;) Χρήστος
 

SBE

¥
Πόντιε, ίσως θα πρέπει να κοιτάξεις και τον όρο location bias. Η πληροφόρησή σου προέρχεται κυρίως από αυστραλιανά ΜΜΕ, τα οποία στα ευρωπαϊκά θέματα έχουν κύρια επίδραση και πηγή τον αγγλικό τύπο. Τόσο ο αγγλικός τύπος όσο και ο αυστραλιανός ελέγχονται κατά μεγάλο μέρος από τον Μέρντοχ, που επιβάλλει σκληρή αντιευρωπαϊκή προπαγάνδα. Έτσι κάθε μέρα εδώ και πέντε χρόνια (αλλά και πιο παλιά) υπάρχει τουλάχιστον ένα άρθρο στον τύπο που προβλέπει την άμεση κατάρρευση του ευρώ και της ευρωζώνης. Συνήθως γραμμένα από "σοβαρούς" οικονομικούς αναλυτές. Δεν ασχολούνται όλα με την Ελλάδα, αλλά φαντάζομαι στην Αυστραλία που η Ελλάδα έχει ειδικό ενδιαφέρον, θα ασχολούνται πιο πολύ.
Αν θέλεις σοβαρή ενημέρωση για τα ευρωπαϊκά θέματα, διάβασε γαλλικό και γερμανικό τύπο. Ναι, ξέρω, υπάρχει το πρόβλημα της γλώσσας, και δυστυχώς το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στους Έλληνες δημοσιογράφους που αναπαράγουν ειδήσεις κυρίως από αγγλικό τύπο.
 
Εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου
Kατά των πακέτων ευρω-διάσωσης και της λιτότητας στρέφονται οι Ολλανδοί ψηφοφόροι

(in.gr)

Έδαφος φαίνεται ότι κερδίζουν τόσο οι επιφυλάξεις στα ευρωπαϊκά πακέτα διάσωσης των αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης όσο και στη λιτότητα στο ολλανδικό εκλογικό σώμα (...)
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Maurice de Hond, οι Ολλανδοί παρουσιάζονται διχασμένοι για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης: Οι μισοί θέλουν να περάσει από δημοψήφισμα η κύρωση του μόνιμου μηχανισμού ΕSM και το ίδιο ποσοστό αντιτίθεται σε περικοπές στον προϋπολογισμό. Συγκριτικά, το ποσοστό των ενάντιων έφτανε το 28% τρεις εβδομάδες πριν.
Ο [ακροδεξιός] Βίλντερς έχει «δεσμευτεί» να δώσει στις επόμενες εκλογές χαρακτήρα δημοψηφίσματος για το ευρώ και την ΕΕ, έχοντας εμπλουτίσει τα τελευταία δύο χρόνια τη ρητορική του με αντίθεση στη «διάσωση των νότιων» και αμφισβήτηση ακόμη και της συμμετοχής της ίδιας της Ολλανδίας στο ευρώ.
Όσον αφορά τη δυναμική των κομμάτων, η δημοσκόπηση προϊδεάζει για ένα κοινοβούλιο... στα χαρακώματα. Σε σύνολο 150, πρώτοι έρχονται οι -αντιτιθέμενοι στις ευρωδιασώσεις- Σοσιαλιστές με 29 έδρες, και ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι του Μαρκ Ρούτε με 25 έδρες.


Οι Κάτω Χώρες, με πληθυσμό σχεδόν 17 εκατομμύρια, έχουν 225 αντιπροσώπους, 75 στη Γερουσία και 150 στην Κάτω Βουλή. Εμείς, έχουμε 300. Και δεν άκουσα κανέναν (εκτός κι αν κάνω λάθος) να μιλάει για τη μείωση σε 200 που είχε πει ο ΓΑΠ κάποτε. Ούτε καν αυτό...

Προσέξτε και τα εισαγωγικά στο "δεσμευτεί"...
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Οι Κάτω Χώρες, με πληθυσμό σχεδόν 17 εκατομμύρια, έχουν 225 αντιπροσώπους, 75 στη Γερουσία και 150 στην Κάτω Βουλή. Εμείς, έχουμε 300. Και δεν άκουσα κανέναν (εκτός κι αν κάνω λάθος) να μιλάει για τη μείωση σε 200 που είχε πει ο ΓΑΠ κάποτε. Ούτε καν αυτό...

Το έχει πει επανειλημμένως η Ντόρα (η ΔΗΣΥ κατέθεσε στη Βουλή πρόταση νόμου*, μεταξύ άλλων, αλλά δε βρήκα τι απέγινε**), η Φιλελεύθερη Συμμαχία, η Δημιουργία Ξανά, το έχει προτείνει ο Ρέππας (ΠΑΣΟΚ), και ο Ματσαγγάνης (ΔΗΜΑΡ, αλλά και η ΔΗΜΑΡ γενικώς). Μπορεί να μου ξέφυγε κανένας.

_____________
*πρόταση νόμου είναι ουσιαστικά το ίδιο με το νομοσχέδιο, μόνο που δεν κατατίθεται από την κυβέρνηση - και γι' αυτό συνήθως δε γίνεται δεκτή.
**Έδιτ: βρήκα, τελικά είναι ακόμα υπό συζήτηση, από το Φεβρουάριο. Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε ποιοι θα την υπερψηφίσουν.
 
Ευχαριστώ για την ενημέρωση, Παλάβρα, αλλά το θέμα είναι να το πει ένα κόμμα ως κόμμα, και μάλιστα ένα κόμμα εξουσίας. Όσο για τη ΔΗΜΑΡ(όχι πως είναι κόμμα εξουσίας!), το αναφέρει μεν στο Πρόγραμμά της (φέξε μου και γλίστρησα --τα έντονα δικά μου):

Εκτενής διάλογος στα πλαίσια του Συντάγματος για ενδεχόμενη μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200, με ταυτόχρονη μεταφορά σημαντικού μέρους αρμοδιοτήτων κανονιστικής φύσεως στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού.

αλλά στην Πολιτική Πρότασή της για μια Προοδευτική Διέξοδο από την Κρίση το ξέχασε. Μιλάει απλώς για

Ø Μειώσεις του κόστους της λειτουργίας της Δημοκρατίας

ü Μείωση τουλάχιστον κατά 50% του κόστους λειτουργίας της Δημοκρατίας. Σε αυτό περιλαμβάνονται οι δαπάνες για τη Βουλή, για τη φρουρά της, για τους συνεργάτες των βουλευτών και τους ίδιους τους βουλευτές, για την προεδρία της Δημοκρατίας, για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, των ερευνητικών τους κέντρων κτλ.

ü Θέσπιση ανώτατου ορίου 20% για αποζημιώσεις πέραν των τακτικών αποδοχών για αιρετούς και υπουργούς.


Δεν άκουσα ούτε τη ΝΔ, ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΠΑΣΟΚ να το λένε στις θέσεις τους. Άλλωστε ο ΓΑΠ θα μπορούσε να το έχει κάνει, και δεν το 'κανε. Αν κάποιος απ' αυτούς του τρεις το λέει, τότε ναι, πάω πάσο και να μου τον πεις να τον ψηφίσω. Ακούς εκεί οι πάμπλουτοι 17 εκατομμ. Ολλανδοί να έχουν 225 κι εμείς οι φτωχομπινέδες και μπατίρηδες, και μόλις 10 εκατομμ. και κάτι, να έχουμε 300 ακατέβατους! Ρε ουστ!
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Ακούς εκεί οι πάμπλουτοι 17 εκατομμ. Ολλανδοί να έχουν 225 κι εμείς οι φτωχομπινέδες και μπατίρηδες, και μόλις 10 εκατομμ. και κάτι, να έχουμε 300 ακατέβατους! Ρε ουστ!
+1000
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Δεν άκουσα ούτε τη ΝΔ, ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΠΑΣΟΚ να το λένε στις θέσεις τους. Άλλωστε ο ΓΑΠ θα μπορούσε να το έχει κάνει, και δεν το 'κανε. Αν κάποιος απ' αυτούς του τρεις το λέει, τότε ναι, πάω πάσο και να μου τον πεις να τον ψηφίσω. Ακούς εκεί οι πάμπλουτοι 17 εκατομμ. Ολλανδοί να έχουν 225 κι εμείς οι φτωχομπινέδες και μπατίρηδες, και μόλις 10 εκατομμ. και κάτι, να έχουμε 300 ακατέβατους! Ρε ουστ!
Συμφωνώ σ' αυτό - μάλιστα, ενδιαφέρον έχει ότι τα περισσότερα κόμματα που προτείνουν στις θέσεις τους μείωση του αριθμού των βουλευτών, είναι και κόμματα τόσο μικρά ώστε μένουν έξω από τη Βουλή με τους 300 βουλευτές.
 
Βρήκα και στης ΝΔ το σάιτ κάτι Προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, για να ανοίξει ο δρόμος για τη Νέα Μεταπολίτευση (είναι σε φάση διαβούλευσης με διεξαγωγή "Ε-Συζήτησης"), όπου λέει: Επανεξέταση του αριθμού των Βουλευτών και των Βουλευτών Επικρατείας. Εγώ λέω να τους αυξήσουν στο νέο Σύνταγμα, γιατί όχι; Όσο δε ισχύει το παρόν, που επιτρέπει μείωση στους 200, κουβέντα.

Όσο για το ΠΑΣΟΚ, δε βρήκα τίποτα.

Τίποτα επίσης για μείωση του αριθμού των βουλευτών δεν λέει το εκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ (29/4/12), αλλά ούτε και η Συμβολή του ΣΥΝ στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ (χ.χ.).
 
Διαφήμιση των Βρετανών προς τον κόσμο τους για Φέτος Μένουμε Βρετανία, καθώς έχουν τους Ολυμπιακούς και το Ιωβηλαίο. Αυτό είναι απολύτως θεμιτό, φυσικά, αλλά λέει επίσης ότι ο Wordsworth δεν σουλατσάριζε στην newest (?) taverna αλλά στα δικά τους λιβάδια και λίμνες (αν παράκουσα, βάλτε με στις Γκάφες!), και επίσης ότι δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν το Γύρο της Ολυμπιακής Φλόγας στην Κρήτη ούτε στην Κέρκυρα... (επίσης παινεύει τους βραχώδεις σχηματισμούς τους που είναι μοναδικοί και δεν υπάρχουν on a beach in the Med, αν και θα έκαναν ίσως καλά να μη χορεύουν με τακούνια πάνω τους, γιατί αν αυτό γίνεται for centuries, θα τους χαλάσουν). (dailynews24.gr)
 

SBE

¥
Η ίδια διαφήμιση λέει ότι έχει καλύτερο σέρφινγκ από την Αυστραλία, ότι δεν θα βρεις στη Γαλλία τέτοια κάστρα και ότι δεν υπάρχει Τέιτ στην Πορτογαλία. Κι όταν λένε γενικώς και αορίστως για διακοπές στη Μεσόγειο εννοούν την Ισπανία. Δηλαδή λόγους για παρεξήγηση έχουν κι άλλοι, όχι μόνο εμείς. Εμείς απλώς έχουμε δυο αναφορές, λόγω ολυμπιακών.

Λέει επίσης ότι δεν χρειάζεσαι διαβατήρια, συνάλλαγμα, εμβόλια. Να υποθέσω ότι κάποιος νοσηρός ελληνικός νους μπορεί να σκεφτεί ότι οι Άγγλοι λένε ότι χρειάζονται εμβόλια για την Ελλάδα;

 
Μα φυσικά μιλά και για άλλες χώρες, δεν είπα το αντίθετο. Αυτό δεν αλλάζει τίποτα. Προσωπικά μου φαίνεται άκομψο να περνάς από τη θετική διαφήμιση στην αρνητική, δηλ. από το να λες τι ωραία είναι να μείνεις στη χώρα σου, στο να λες τι δεν θα βρεις στις χώρες του εξωτερικού, κατονομάζοντάς τες. Αν εδώ έβγαινε τέτοια διαφήμιση, θα τη στηλίτευα. Ε, έτσι στηλιτεύω και την αγγλική. Ή μήπως μόνο το πρώτο είναι comme il faut?

Τα περί νοσηρού ελληνικού νου ερωτήματα ας τα απαντήσει όποιος νιώθει ότι τον αφορούν.
 

nickel

Administrator
Staff member
Ειδικότερα για τον Στίβεν Φράι (που βλέπουμε στην αρχή), θα σας ξανάστελνα εδώ:
A Modest Proposal By Stephen Fry


Πάντως, δεν είναι καμιά διαφήμιση του αγγλικού ΕΟΤ να ζητάμε να προσέχουν την αρνητική διαφήμιση. Είναι όμως αρνητική διαφήμιση; Νομίζω ότι καλό είναι να ακούς την Κρήτη και την Κέρκυρα σε τέτοιες διατυπώσεις. Είναι σαν να σου λένε: «Φέτος κάτσε σπίτι. Τις άλλες χρονιές μην ξεχάσεις να πας κι εκεί».
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Ναι, ιδίως στην Κέρκυρα που οι τιμές διπλασιάζονται με το που ανοίγει η τουριστική σεζόν, να μην παραλείψεις να πας - θα σε γδύνουν, αλλά θα το κάνουν στον ελληνικό ήλιο και στη θάλασσα.
 

SBE

¥
Την πρώτη φορά που είδα τη διαφήμιση μου φάνηκε ελαφρώς αρνητική για τις χώρες που αναφέρονται, αλλά τελικά δε λέει τίποτα αρνητικό, δηλαδή δε λέει μην πάτε αλλού, δεν θα περάσετε καλά.
Μετά σκέφτηκα όπως ο Νίκελ και κατάληξα ότι καλό κάνει στην Ελλάδα που ακούγεται στη διαφήμιση δις, τους θυμίζει ότι υπάρχει.
Αν θέλουμε να πάμε την ανάλυση σε άλλο επίπεδο (λέγοντας ΚΑΙ βλακείες), η διαφήμιση εμφανώς δεν απευθύνεται στον αλητοτουρίστα αλλά σε λίγο πιο ψαγμένους που αναζητούν και κουλτούρα και θέαμα και εντυπωσιακή φυσική ομορφιά, και το να βάζει την Ελλάδα στην κατηγορία των προορισμών αυτών είναι καλό για την Ελλάδα.
 
Αρνητική για τις χώρες που αναφέρονται, ότι ξέρω εγώ εκεί θα σας ζητήσουν τα διπλά λεφτά, δεν είναι. Τότε θα ήταν δυσφήμηση (και πιθανότατα συκοφαντική, για όποιον γνωρίζει τις τιμές που δίνουν τα ξενοδοχεία στους tour operators). Αρνητική όμως με την έννοια ότι λέει "φέτος μην πάτε στην Κρήτη, μην πάτε στην Κέρκυρα, μην πάτε στη Μεσόγειο", είναι· ενώ, όπως είπα και επιμένω, θα έπρεπε μόνο να λέει: "πού αλλού θα βρείτε τις λίμνες όπου περπάτησε ο Wordsworth? πουθενά αλλού δε θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε το Γύρο της Ολυμπιακής Φλόγας", κττ. Τώρα, το ότι χρειάζεται για τις καλοκαιρινές διακοπές του ο Βρετανός τουρίστας να του θυμίσουν ότι υπάρχει η Μεσόγειος και τα ελληνικά νησιά αντί των ακτών και των θερέτρων της χώρας του, γιατί αλλιώς θα το ξέχναγε, είναι κι αυτό μια άποψη, που θα μας κάνει καλό...του χρόνου.
 

SBE

¥
Δεν καταλαβαίνω την τελευταία πρόταση και δε με βοηθάει η σύνταξη, Κώστα.
Ο Άγγλος τουρίστας δεν χρειάζεται να θυμηθεί ότι υπάρχουν και άλλα μέρη εκτός της χώρας του, αντιθέτως χρειάζεται να θυμηθεί ότι υπάρχει και η χώρα του, αφού το 90% πάνε για διακοπές στο εξωτερικό κάθε χρόνο και δεν κάνουν ποτέ εσωτερικό τουρισμό.
 

nickel

Administrator
Staff member
αφού το 90% πάνε για διακοπές στο εξωτερικό κάθε χρόνο και δεν κάνουν ποτέ εσωτερικό τουρισμό.
Ε ναι, για όνομα! Τα λιβάδια που ήθελε να κόβει βόλτες μόνος του ο Γουέρντσγουερθ, τα μουσεία και οι γκαλερί είναι για τα δικά μου τα γούστα. Ο Εγγλέζος τα έχει και τον χειμώνα εκεί να πάει να τα δει. Το καλοκαίρι θέλει να ζεσταθεί το κοκαλάκι του για να αντέξει άλλον ένα χειμώνα γκριζάδας και υγρασίας.
 
Δεν ήμουν εγώ αυτός που είπε ότι η μνεία της Κέρκυρας και της Κρήτης θυμίζει στους Βρετανούς ότι αυτά τα νησιά υπάρχουν. Τέλος, πάντων, φαίνεται πως θα πρέπει να τους στείλει ο ΕΟΤ ευχαριστήρια επιστολή, γιατί μας έκαναν θετική διαφήμιση για του χρόνου.
 
Top