Ξέρουμε καλά ότι πολλοί επιχειρηματίες παίρνουν δάνεια δήθεν για την επιχείρησή τους και τα βγάζουν στην Ελβετία, και εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι δεν είχαν ποτέ σκοπό να χρησιμοποιήσουν τα δάνεια για να χρηματοδοτήσουν την επιχείρηση, επειδή αφήνουν την επιχείρηση να χρεοκοπήσει και οι υπάλληλοι μένουν στον δρόμο.Ναι, το ξέρω ότι ορισμένοι επιχειρηματίες δεν αντιλαμβάνονται το διαχωρισμό αυτό και στα έσοδα και θεωρούν πως ό,τι περνάει από το ταμείο είναι όλο δικό τους, αλλά αυτό είναι άλλη υπόθεση
Qu'ont en commun Mario Draghi, Mario Monti et Lucas Papadémos ? Le nouveau président de la Banque centrale européenne, le président désigné du conseil italien et le nouveau premier ministre grec appartiennent à des degrés divers au "gouvernement Sachs" européen. La banque d'affaires américaine a en effet tissé en Europe un réseau d'influence unique sédimenté depuis des lustres grâce à un maillage serré, souterrain comme public.
[..]
Όλα αυτά τα κόλπα βέβαια είναι σύμπτωμα του μικρομεσαίου χώρου και των οικογενειακών επιχειρήσεων (κάθε μεγέθους) [...]
Άμα έχεις ΔΣ πρέπει να ταΐσεις πολλά στόματα κι έχεις κι αυτούς τους ανεκδιήγητους τους μετόχους που όλο ερωτήσεις κάνουν...
[...] Οι συμφωνίες κλπ κανονίζονται από ομάδες διπλωματών και ανώτερων δημοσίων υπαλλήλων που κάνουν όλες τις διαπραγματεύσεις και τις συνεννοήσεις και όταν φτάσουν σε συμφωνία ή σε αδιέξοδο, τότε τους ενημερώνει τους πολιτικούς κάποιος σύμβουλος και πηγαίνουν για τη (διακοσμητική) συνέχεια. Σε ορισμένες χώρες το σύστημα αυτό είναι τόσο καλοφτιαγμένο που ακόμα και χωρίς κυβέρνηση η χώρα δε βουλιάζει. Αλλά συνήθως η εικόνα που θέλουν να δίνουν οι πολιτικοί είναι ότι οι ίδιοι προσωπικά επέβλεψαν το κάθε τί και έκαναν σκληρές διαπραγματεύσεις κλπ κλπ, πράγμα αδύνατο.
[...]
Χρειάζεται να αντικαταστήσω με τα κατάλληλα για την εταιρική ιεραρχία;
Όχι, δεν είναι σύμπτωμα του μικρομεσαίου χώρου και των οικογενειακών επιχειρήσεων, και σίγουρα δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό σύμπτωμα, και γι' αυτό υπάρχει ολόκληρη συζήτηση στη διεθνή νομολογία. Δες κι εδώ: piercing the corporate veil.Αυτό είναι πρόβλημα του δανειοδότη που δεν ελέγχει που πάνε τα λεφτά. Δε σημαίνει ότι θα πρέπει να απαγορευτούν τα επαγγελματικά δάνεια ή να κατασχεθεί προληπτικά η προσωπική περιουσία του κάθε επιχειρηματία.
Όλα αυτά τα κόλπα βέβαια είναι σύμπτωμα του μικρομεσαίου χώρου και των οικογενειακών επιχειρήσεων (κάθε μεγέθους), καθώς και της νοοτροπίας των επιχειρηματιών που δεν ξεχωρίζουν την προσωπική από την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Έχω προσωπική γνώση από υγιή οικογενειακή επιχείρηση, ανώνυμη εταιρεία, που φαλίρισε όταν πέθανε ο ιδιοκτήτης και την κληρονόμησαν η γυναίκα του και η κόρη του. Άνοιγαν το ταμείο και έπαιρναν όλα τα λεφτά νομίζοντας ότι είναι δικά τους. Η επιχείρηση σε δυο χρόνια έκλεισε, οι υπάλληλοι βρέθηκαν στον δρόμο και δεν πήραν ποτέ τους μισθούς των τελευταίων έξι μηνών.Ναι, αλλά εκτός από τις περιπτώσεις παρανομίας, ξεπλύματος κλπ υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις που ο επιχειρηματίας απλώς ανοίγει την ταμειακή μηχανή και παίρνει όσα λεφτά βρίσκει εκεί για προσωπική χρήση. Ή κανονίζει κάποιες πληρωμές για υπηρεσίες/ προϊόντα να στέλνονται σε προσωπικό λογαριασμό κι όχι στο λογαριασμό της εταιρείας. Αντί να παίρνει μισθό, που ούτως ή άλλος μόνος του τον καθόριζει. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η επιχείρηση θα φαλιρίσει.
Άλλο κερδοσκοπική επιχείρηση κι άλλο δημοκρατική διακυβέρνηση.
Αυτό που δεν λαμβάνεις υπόψη ωστόσο είναι ότι τις περισσότερες φορές σε τέτοιες περιπτώσεις, οι εταιρείες είναι ατομικές, άντε να είναι ΟΕ ή ΕΕ, που σημαίνει ότι οι εταίροι ευθύνονται με την προσωπική τους περιουσία. Γι' αυτό γίνονται κατασχέσεις. Δεν ξέρω καμία οικογενειακή επιχείρηση που να είναι πολυεθνική. Το γεγονός π.χ. ότι την Boehringer Ingelheim την ίδρυσε ο Άλμπερτ Μπέρινγκερ δεν σημαίνει ότι η εταιρεία είναι σήμερα μπάτε σκύλοι αλέστε.Ναι, αλλά εκτός από τις περιπτώσεις παρανομίας, ξεπλύματος κλπ υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις που ο επιχειρηματίας απλώς ανοίγει την ταμειακή μηχανή και παίρνει όσα λεφτά βρίσκει εκεί για προσωπική χρήση. Ή κανονίζει κάποιες πληρωμές για υπηρεσίες/ προϊόντα να στέλνονται σε προσωπικό λογαριασμό κι όχι στο λογαριασμό της εταιρείας. Αντί να παίρνει μισθό, που ούτως ή άλλος μόνος του τον καθορίζει. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η επιχείρηση θα φαλιρίσει.
Αυτή η ευκολία είναι αποτέλεσμα της νοοτροπίας το μαγαζί είναι δικό μου και το κάνω ό,τι θέλω. Πολύ πιο εύκολο σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν υπάρχουν ξένοι να σε ελέγξουν και σε οικογενειακές επιχειρήσεις που ξέρεις ότι οι συγγενείς θα κάνουν κι αυτοί το ίδιο (και υπάρχουν οικογενειακές που είναι πολυεθνικές και μεγάλες).