Ο χρυσός και η Ιερισσός

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Ο Nickel έχει κάνει στην αρχή του συγκεκριμένου υποφόρουμ μια έκκληση, και θα ήθελα να παρακαλέσω να τη σεβαστούμε όλοι.
 

nickel

Administrator
Staff member
Τρέχουμε οι άλλοτε πολυγραφότατοι λεξιλόγοι πίσω από το μεροκάματο και δεν μπορούμε να γράφουμε τόσο όσο γράφαμε πριν από τα χαράτσια. Καλύτερα να μοιραστείτε και οι άλλοι το βάρος, λοιπόν, αν θέλετε να ζήσει το γλωσσικό φόρουμ, και να αφήσετε τις πολλές πολλές πολιτικές κόντρες, γιατί από τέτοιες μπορείτε να καταναλώσετε κι αλλού. Το πολιτικό φόρουμ έγινε για να μη γεμίζουμε τα γλωσσικά νήματα με τις ανάγκες να ξεφορτώσουμε καθημερινές εντάσεις. Αλλά εδώ κοντεύει να ψάχνουμε για γλωσσικά νήματα και να περισσεύουν οι εντάσεις. Βγάλτε με ψεύτη. Μαζεύτε όσες βρακοζώνες έχουνε λυθεί για καβγά και σύρτε να πάτε να γράψετε στα γλωσσικά νήματα, να κοτσάρετε τη γλωσσική σας απορία ή τη γλωσσική σας γνώση. Αποτοξίνωση τώρα!

Με τις κόντρες εδώ μέσα αρνητικοποιείτε ένα κομμάτι της ζωής μας που θα μπορούσε να βοηθάει θετικά την καθημερινότητά μας. Όχι άλλο!
 
Ελληγενή, αν θες να ψηφίσουμε, θεώρησε ότι όσα έγραψε ο Themis με εκφράζουν 100%. Απλώς δεν πολυμιλάω.

Να ψηφίσουμε για ποιο πράγμα; Ότι συντάσσεσαι με τον Θέμη το ξέρω. Δεν βρίσκω λόγο να δώσουμε συνέχεια σ' αυτό. Η Όλι δημοσίευσε αρχικά μια είδηση, εν θερμώ, η οποία ήταν ανακριβής, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων. Αυτήν την επισήμανση έκανα αρχικά και συνέστησα ψυχραιμία. Ακολούθησε ένταση, για την οποία, μάλιστα, ζήτησα συγγνώμη. Τέλος, ο Θέμης παρατήρησε ότι αυτή η στάση μου ήταν ασεβής (η συγγνώμη και η σύσταση ψυχραιμίας, υποθέτω). Συντάσσεσαι μαζί του. Καλώς.-
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
κόλαφος ο [kólafos] Ο19 : (λόγ.) 1. χαστούκι1. 2. λόγος ή πράξη που προσβάλλει βαρύτατα, θίγει ή εξευτελίζει· χαστούκι2: H αποκάλυψη των σκανδάλων αποτελεί βαρύτατο κόλαφο κατά της κυβερνήσεως.

[λόγ.: 1: αρχ. κόλαφος· 2: σημδ. γαλλ. soufflet, gifle]


Επιστημονικό πόρισμα – κόλαφος για τα μεταλλεία της Χαλκιδικής (από τον σύνδεσμο που έφερε ο Cadmian πιο πάνω).

Μακροχρόνιες και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο περιβάλλον θα επιφέρει η μεταλλευτική δραστηριότητα στη Χαλκιδική σύμφωνα με πόρισμα της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Η έρευνα-καταπέλτης για την Ελληνικός Χρυσός που πραγματοποιήθηκε από εννέα καθηγητές του Πανεπιστημίου συμπεραίνει, μεταξύ άλλων, ότι οι αγροτικές δραστηριότητες θα υποστούν ανεπανόρθωτες ζημιές και ότι ο χαρακτήρας της περιοχής θα αλλάξει ριζικά καθώς θα μεταβληθεί σε ζώνη βαριάς βιομηχανίας.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της επιστημονικής επιτροπής η σχεδιαζόμενη μεγάλης κλίμακας επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Β.Α. Χαλκιδική υπερβαίνει κατά πολύ τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής και θα προκαλέσει μακροχρόνιες και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο φυσικό και αγροτικό περιβάλλον.

Σημειώνουν ότι η σχεδιαζόμενη επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητες δεν είναι αειφορική καθώς θα μεταβάλλει ριζικά το χαρακτήρα της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα αυτή θα μετατραπεί από αγροτική – τουριστική περιοχή σε ζώνη βαριάς βιομηχανίας.

Ένα από τα πιο ανησυχητικά συμπεράσματα του πορίσματος είναι ότι η ρύπανση από βαρέα μέταλλα των υδάτων, του εδάφους, της χλωρίδας, της πανίδας και των αγροτικών καλλιεργειών θα είναι ιδιαιτέρως εκτεταμένη καθώς θα καλύψει μεγάλες εκτάσεις και περιοχές που απέχουν πολύ από την περιοχή της μεταλλευτικής δραστηριότητας.

Επιπλέον, όλες οι αγροτικές δραστηριότητες (Γεωργία, Κτηνοτροφία, Μελισσοκομία, Αλιεία, κ.ά.) αλλά και η δυνατότητα επεξεργασίας και τυποποίησης αγροτικών προϊόντων θα υποστούν ανεπανόρθωτες συνέπειες.

Με δεδομένα τα συμπεράσματά τους, η επιτροπή ειδικών του ΑΠΘ καταλήγει στο γενικό συμπέρασμα ότι η επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στη Β. Α. Χαλκιδική ΔΕΝ είναι συμβατή με τις αγροτικές δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής.


Με το συμπάθιο, εγώ «κόλαφο» δεν βλέπω· και οι καθηγητές, που είναι σοβαροί άνθρωποι, εξηγούν ότι έχουμε στην περιοχή μια αντιπαράθεση συμφερόντων ανάπτυξης ως αγροτικής-τουριστικής περιοχής με ανάπτυξη ως ζώνης βαριάς βιομηχανίας. Με άλλα λόγια, από μια ασχολία της γεωργικής εποχής σε μια ασχολία της προβιομηχανικής εποχής. Με όλα τα συμπαρομαρτούντα από την αλλαγή υποδείγματος.

Με άλλα λόγια, τσακωνόμαστε αν η περιοχή θα αναπτυχθεί όπως και πριν από χίλια ή όπως πριν από πεντακόσια χρόνια και τελικά παίρνουμε θέσεις υπέρ των συμφερόντων της μίας ή της άλλης πλευράς, την ώρα που η ανθρωπότητα (και η χώρα μας, συνολικά) αντιμετωπίζουν ήδη τρελές οικονομικές και οικολογικές προκλήσεις.

Είμαστε πραγματικά περιούσιος λαός. (Οι επισημάνσεις δικές μου.)
 
Αγαπητέ Δόκτωρ, απ' όσο γνωρίζω, η εξόρυξη είναι επίσης μια δραστηριότητα προβιομηχανικής εποχής. Η οποία, αφού τελεστεί και εξαντλήσει ό,τι υπάρχει στο υπέδαφος, μετά δεν θα αφήσει πίσω της τίποτα για να μπορέσουν να ξαναδιεξαχθούν οι άλλες δραστηριότητες της προβιομηχανικής εποχής. Ο δε τουρισμός, αποτελεί μάλλον μοντέρνα δραστηριότητα, η οποία αν γίνει σωστά θα αποδώσει τα μέγιστα, με σεβασμό στην οικολογία και το περιβάλλον. Και μην ξεχνάμε: εμείς πρέπει να ζήσουμε εδώ. Οι άλλοι, απέξω, ας λένε ό,τι θέλουν.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Αγαπητέ Δόκτωρ, απ' όσο γνωρίζω, η εξόρυξη είναι επίσης μια δραστηριότητα προβιομηχανικής εποχής.
Μα το είπα κι εγώ: :)
Με άλλα λόγια, από μια ασχολία της γεωργικής εποχής σε μια ασχολία της προβιομηχανικής εποχής.
(Και εξακολουθώ να επιμένω να μην παίρνω θέση...) :)
 
Αγαπητέ drsiebenmal, καλύτερα να διαβάσεις την ίδια την έκθεση. Μια χαρά κόλαφος είναι.

Και, κτγμ, παίρνεις θέση όταν μιλάς για διαφορετικά «συμφέροντα»: οι μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο περιβάλλον και οι αγροτικές δραστηριότητες που σημείωσες ΔΕΝ αφορούν απλώς οικονομικά δεδομένα για να μιλήσουμε για «συμφέροντα». Αφορούν στοιχεία που συνδέονται με τη ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ζωή των κατοίκων. «Συμφέροντα» είναι η επιθυμία των γεωργών να συνεχίσουν να καλλιεργούν τις ελιές και το σιτάρι τους, των μελισσοκόμων να έχουν τα μελίσσια τους, των ψαράδων να ψαρεύουν τα ψάρια τους και των κτηνοτρόφων να 'χουν τα ζώα τους, μαζί με την επιθυμία των ανθρώπων της περιοχής να τρώνε ελιές, μέλι, ψάρια και κρέας χωρίς βαρέα μέταλλα; «Συμφέροντα» είναι η επιθυμία των ανθρώπων εκεί (και όλων των υπόλοιπων επισκεπτών) να μην καταστραφεί ένα δάσος ιδιαίτερης ομορφιάς που δεν πρόκειται να αποκατασταθεί για δεκαετίες ολόκληρες (ίσως και παραπάνω, όπως λέει η έκθεση των καθηγητών); «Συμφέροντα» είναι η επιθυμία των κατοίκων να μην έχουν καρκίνο τα παιδιά τους; Είναι για μένα λίγο περίεργο να εξισώνονται αυτά τα «συμφέροντα» με το κέρδος της εταιρίας ή, έστω, και με την εργασία που προσφέρεται στους εργάτες.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Αγαπητή άνεφ, νομίζω ότι αδικείς τις δυο παραγραφούλες που προσπάθησα να γράψω, πολύ πολύ πυκνά, και συνοψίζοντας μόνο το δημοσίευμα. Υπόσχομαι πάντως να διαβάσω και ολόκληρη την έκθεση και να επανέλθω, εξακολουθώντας να προσπαθώ να σχηματίσω γνώμη μόνος μου.

Και πώς να το κάνουμε, τα επιχειρήματα που αναφέρεις, εκτός από όσα αφορούν θέματα υγείας (πράγμα από μόνο του πολύ κρίσιμο και με μεγάλη και βαρύνουσα σημασία), είναι όλα οικονομικά.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Συνέχεια: Διάβασα πολύ προσεκτικά και την έκθεση. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι μια πολύ προσεγμένη και καλά διατυπωμένη έκθεση και τα συμπεράσματά της (που επισήμανα πιο πάνω) είναι καλά τεκμηριωμένα.

Ιδιαίτερα έψαξα να βρω τι λέει για καρκίνους κ.λπ. Η έκθεση αναφέρει στο 4ζ) Πρώτες ύλες μεταποίησης για παραγωγή τροφίμων τα εξής:

[...]

Με δεδομένη την εκτεταμένη ρύπανση καλλιεργειών και ζώων εξ αιτίας της σχεδιαζόμενης μεταλλευτικής δραστηριότητας μεγάλης κλίμακας, τόσο τα νερά όσο και οι πρώτες ύλες (φυτικές και ζωικές) που προορίζονται για μεταποίηση και παραγωγή τροφίμων θα είναι υπερβολικά βεβαρημένες και ακατάλληλες για ανθρώπινη κατανάλωση.


Κατά συνέπεια η ανοιχτή εξόρυξη και ο εμπλουτισμός για απόληψη χρυσού δεν μπορούν και δεν πρέπει να συνυπάρξουν με οποιαδήποτε παραγωγή και μεταποίηση γεωργο-κτηνοτροφικών προϊόντων, αφού οποιαδήποτε ρυπασμένη πρώτη ύλη θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία, άρα είναι ακατάλληλη για μεταποίηση.


Για την πληρότητα της συζήτησης ακολουθεί μια απλή αναφορά των επιπτώσεων που έχουν ορισμένα μόνο βαρέα μέταλλα στην ανθρώπινη υγεία (Gibney και συν., 2007).

[...]


Με άλλα λόγια, η έκθεση ξεκαθαρίζει ότι η μεταλλευτική δραστηριότητα θα δώσει τέλος στην αντίστοιχη αγροτοκτηνοτροφική. Πράγμα το οποίο υπάρχει και στα συμπεράσματα και το επισήμανα ήδη στην αρχή.

Αυτό που δεν μου απαντάει η έκθεση (πράγμα απόλυτα λογικό επειδή η επιτροπή δεν περιλαμβάνει ούτε ειδικούς στη μεταλλευτικά, ούτε ειδικούς στα οικονομικά) είναι αν πραγματικά προτείνεται να ακολουθούνται οι τεχνικά βέλτιστες διαδικασίες, με μέγιστη ασφάλεια κλπ και ποιες είναι οι μεσομακροπρόθεσμες συνέπειες οικονομικά, όπως το έθεσε λίγο πολύ ο Κόμης.

Πρέπει όμως να μην ξεχνάμε ότι οπουδήποτε γίνεται εκμετάλλευση ορυκτού πλούτου, η επιφάνεια υποφέρει. Σοβαρότατα. Ξέρουμε τι γίνεται στην Πτολεμαΐδα και τη Μεγαλόπολη και η ίδια η έκθεση αναφέρει άλλα παραδείγματα, όπως το Λαύριο και η Γερακινή.

Από εμάς εξαρτάται λοιπόν, ως κοινωνία, να πάρουμε μια απόφαση που θα λέει ότι δεν μας ενδιαφέρει πλέον το υπέδαφος και ο ορυκτός πλούτος. Ας καταργήσουμε μάλιστα, για λόγους ισοπολιτείας, τους λιγνίτες της ΔΕΗ, τους βωξίτες του Αλουμίνιου και τα όποια άλλα οχλούντα ορυκτά διαθέτουμε. Και ας στραφούμε στις αγροτικές μικροκαλλιέργειες, την αλιεία και τη μελισσοκομία για να εισάγουμε έτοιμα αυτά τα ορυκτά. Κι αυτή μια οικονομική επιλογή και μια πολιτική απόφαση είναι. Αλλιώς, πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε άλλες λύσεις, τις βέλτιστες. Αν υπάρχουν.
 
Φυσικά και πρέπει να σταματήσει και η εκμετάλλευση λιγνίτη, που είναι ιδιαίτερα ζημιογόνα και για το περιβάλλον και για τον άνθρωπο. Περιττό να πω ότι με τις σημερινές συγκυρίες κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο, γιατί θα πρέπει να αυξήσουμε τις εισαγωγές μας σε πετρέλαιο.
 

SBE

¥
(Παρενθετικά, Άνεφ, ξεκινάς πάλι με το να αμφισβητείς τη θέση που δηλώνει ο συνομιλητής σου, το επισημαίνω επειδή το έχουμε ξανασυζητήσει και δεν είναι ωραίο, δεν προδιαθέτει για καλόπιστη συζήτηση, και δίνει την εντύπωση ότι ερμηνεύεις το "δεν παίρνω θέση" σαν "παίρνω θέση εναντίον σου")

Και να προσθέσω εδώ ότι ΟΛΑ μετριούνται με οικονομικούς δείκτες, και τα δάση και το περιβάλλον και το αν θα σώσουμε τα πάντα ή τις κατσαρίδες κλπ. Είχα την τύχη να δουλέψω για ένα φεγγάρι με κάποιον που έκανε αυτή ακριβώς τη δουλειά, υπολόγιζε το οικονομικό κόστος της κλιματικής αλλαγής (και της αντιστροφής της). Δεν ήταν ο μόνος, ούτε πρωτοτύπησε. Οι πιο πολλοί μ'αυτά ασχολούνται πλέον στα πανεπιστήμια. Και δεν ήταν κανένα τέρας που αρνείται την κλιματική αλλαγή. Ήταν από τους πολύ ήπιους ανθρώπους, με μπόλικη οικολογική συνείδηση.

Τώρα, εμένα μου φαίνεται ότι αν ήμουνα αγρότης ή ξενοδόχος, δηλαδή επιχειρηματίας με ελευθερία να κάνω ό,τι γουστάρω στα επαγγελματικά μου, θα το προτιμούσα από το να είμαι υπάλληλος στα ορυχεία. Έχω όμως μια απορία: τα ορυχεία δεν είναι καινούργιο φρούτο. Αυτό σημαίνει ότι ήδη υπάρχει οικολογική καταστροφή στην περιοχή. Τι μέτρα είχαν λάβει οι κάτοικοι για να προστατευτούν οι καλλιέργειές τους και για να ανακτηθεί το περιβάλλον;

Ρωτάω γιατί από τα κλιπάκια με τα επεισόδια βλεπουμε ότι το χωριό είναι μια κιτσαρία τσιμεντωμένη όπως πολλά χωριά της Ελλάδας, με δυνατότητα για τουριστική ανάπτυξη στο ίδιο το χωριό μηδέν. Αλλά δεν ξέρω αν η περιοχή έχει άλλες δυνατότητες.
Το ιδανικό θα ήταν να μπορούσα να διαβάσω μια έκθεση με σοβαρές προτάσεις ανάπτυξης της περιοχής και με σοβαρές δεσμεύσεις ότι θα τις εφαρμόσουν οι κάτοικοι. Φυσικά δεν πρόκειται να γίνει τίποτα τέτοιο, αλλά θα είχε ενδιαφέρον να ξέρουμε τις εναλλακτικές και να μπορούμε να συγκρίνουμε. Πάντως, στηριγμένη μόνο στις εικόνες, δε βλέπω να υπάρχει σοβαρός λόγος να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στην περιοχή. Βεβαίως οι εικόνες δεν τα λένε όλα, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.
 
Αγαπητή άνεφ, νομίζω ότι αδικείς τις δυο παραγραφούλες που προσπάθησα να γράψω, πολύ πολύ πυκνά, και συνοψίζοντας μόνο το δημοσίευμα. Υπόσχομαι πάντως να διαβάσω και ολόκληρη την έκθεση και να επανέλθω, εξακολουθώντας να προσπαθώ να σχηματίσω γνώμη μόνος μου.

Και πώς να το κάνουμε, τα επιχειρήματα που αναφέρεις, εκτός από όσα αφορούν θέματα υγείας (πράγμα από μόνο του πολύ κρίσιμο και με μεγάλη και βαρύνουσα σημασία), είναι όλα οικονομικά.

Doctor, κι εμείς μόνοι μας προσπαθούμε να σχηματίζουμε άποψη, δεν έχουμε προσλάβει συμβούλους απόψεων. :)

Στην απάντησή μου δεν κρίνω συνολικά τι έχεις πει, παρά μόνο μια συγκεκριμένη προϋπόθεση όσων λες, κυρίως προς το τέλος: ότι οικονομικές δραστηριότητες που αφορούν τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων της περιοχής μπορούν να μπουν στην ίδια ζυγαριά με τα κέρδη της εταιρίας ή το μεροκάματο ορισμένων κατοίκων. Το χαρακτήρισα αυτό θέση. Δε νομίζω πως σε αδικώ. Αν πιστεύεις ότι δεν υπάρχει αυτή η προϋπόθεση στα λεγόμενά σου και ότι όταν μιλάς για διαφορετικά συμφέροντα δεν τα εξισώνεις, μπορείς να εξηγήσεις πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό. Αντίθετα, θα έλεγα πως η δική μου δηλωμένη θέση δεν αναπαράγεται σωστά: εγώ είπα ότι όλες αυτές οι δραστηριότητες δεν αφορούν ΑΠΛΩΣ οικονομικά δεδομένα. Το τι φαγητό τρως και τι νερό πίνεις, για σένα που το τρως και το πίνεις, δεν είναι ΑΠΛΩΣ οικονομικό δεδομένο.

Και μια που αναφέρθηκες, πριν από πολλά χρόνια η ΔΕΗ επιχείρησε να μετατρέψει την πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα σε Πτολεμαΐδα. Πολλοί κάτοικοι αγωνιστήκαμε τότε να μην γίνει αυτό. Σχεδόν 20 χρόνια μετά, χαίρομαι πολύ που δεν καταστράφηκε η περιοχή, που μπορούμε και πίνουμε το νερό απ' τις πηγές, που τρώμε τα προϊόντα του τόπου, που απολαμβάνουμε τη φύση του, που δεν πεθαίνουν οι κάτοικοι αβέρτα από καρκίνο, που δεν είναι όλα σκεπασμένα από γκρίζα στάχτη. Τι να κάνουμε; Δεσμοί ζωής είναι αυτοί, όχι απλώς οικονομίας.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Στην απάντησή μου δεν κρίνω συνολικά τι έχεις πει, παρά μόνο μια συγκεκριμένη προϋπόθεση όσων λες, κυρίως προς το τέλος: ότι οικονομικές δραστηριότητες που αφορούν τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων της περιοχής μπορούν να μπουν στην ίδια ζυγαριά με τα κέρδη της εταιρίας ή το μεροκάματο ορισμένων κατοίκων. Το χαρακτήρισα αυτό θέση.
Πού είπα αυτό το πράγμα; :confused: Το ακριβώς αντίθετο λέω:
Και πώς να το κάνουμε, τα επιχειρήματα που αναφέρεις, εκτός από όσα αφορούν θέματα υγείας (πράγμα από μόνο του πολύ κρίσιμο και με μεγάλη και βαρύνουσα σημασία), είναι όλα οικονομικά.

Και σε κάθε περίπτωση, για να συνοψίσω τη θέση μου και να μη χρειάζεται να προσπαθεί ο καθένας να τη μαντέψει:

Με ενδιαφέρει, με πολυκλαδική επιστημονική προσέγγιση, να καταλάβω αν υπάρχει τρόπος να αξιοποιηθούν με θετικό πρόσημο, άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα, όλες οι δυνατότητες της περιοχής. Με όσα ξέρω, κλίνω προς την εκτίμηση που ανέφερε και η SBE (ότι πιθανώς δεν αξίζει μακροπρόθεσμα τον κόπο η εξόρυξη), αλλά και πάλι, δεν έχω επαρκή εικόνα να καταλήξω σε συμπέρασμα.

Βέβαια, οι βεβαιότητες ;) στην ηλικία μου είναι πολύ λίγες πια...
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Και μια που αναφέρθηκες, πριν από πολλά χρόνια η ΔΕΗ επιχείρησε να μετατρέψει την πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα σε Πτολεμαΐδα. Πολλοί κάτοικοι αγωνιστήκαμε τότε να μην γίνει αυτό. Σχεδόν 20 χρόνια μετά, χαίρομαι πολύ που δεν καταστράφηκε η περιοχή, που μπορούμε και πίνουμε το νερό απ' τις πηγές, που τρώμε τα προϊόντα του τόπου, που απολαμβάνουμε τη φύση του, που δεν πεθαίνουν οι κάτοικοι αβέρτα από καρκίνο, που δεν είναι όλα σκεπασμένα από γκρίζα στάχτη. Τι να κάνουμε; Δεσμοί ζωής είναι αυτοί, όχι απλώς οικονομίας.
Από περιέργεια, και αν θέλεις απαντάς. Ποια είναι σήμερα η σύνθεση του πληθυσμού και τα εισοδήματα της περιοχής;
 

Cadmian

New member
Με όσα ξέρω, κλίνω προς την εκτίμηση που ανέφερε και η SBE (ότι πιθανώς δεν αξίζει μακροπρόθεσμα τον κόπο η εξόρυξη), αλλά και πάλι, δεν έχω επαρκή εικόνα να καταλήξω σε συμπέρασμα.

Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που όλα έγιναν τόσο συνοπτικά από «επενδυτική» άποψη και που προσπαθούν να το επιβάλουν με τόσο ακραίο τρόπο. Ίδια ιστορία με τους ΧΥΤΑ (Λευκίμμη, Κερατέα, Γραμματικό...), δηλαδή.
 
Ίδια ιστορία με τους ΧΥΤΑ, αλλά διαφορετική ουσία από τους ΧΥΤΑ, διότι τα σκουπίδια κάτι πρέπει να τα κάνεις, ενώ το κοίτασμα χρυσού μπορείς και να μην το εξορύξεις αν (όπως όλα δείχνουν) είναι ασύμφορο.
 

bernardina

Moderator
Ζω για την ημέρα που θα βρεθούν επιτέλους με βεβαιότητα εκείνα τα περιβόητα κοιτάσματα πετρελαίου και θα αρχίσει η άντλησή τους. Στο αρχείο μου έχω κρατήσει δηλώσεις προσώπων από όλο το πολιτικό φάσμα και ειδικά εκείνων που κόπτονται για την αξιοποίησή τους και διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την ολιγωρία του συστήματος που αφήνει ανεκμετάλλευτο τέτοιον αμύθητο πλούτο.
Δεν βγάζω δε τσιμουδιά για τα κοιτάσματα ουρανίου, πλουτωνίου και διαφόρων άλλων -νίου που σύμφωνα με "ατράνταχτες αποδείξεις" κρύβονται κάτω από τα κατσάβραχα της πτωχής πλην τιμίας πατρίδος μας. Εκεί είναι που θα γίνει Ο τραγέλαφος.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που όλα έγιναν τόσο συνοπτικά από «επενδυτική» άποψη ...
Μα έγιναν συνοπτικά ή σαν επιμηθείς το παίρνουμε είδηση απλώς τώρα που φτάνει ο κόμπος στο χτένι; Στην έκθεση των καθηγητών βλέπω ότι η σύμβαση παραχώρησης είναι από το 2004...
 
Top