Γιατί ενοχλούνται τώρα οι χρυσαυγίτες όταν τους λένε νεοναζί;

SBE

¥
Μπέρνι, καλή η πλάκα, αλλά άλλο ο χαιρετισμός κι άλλο ο όρκος. Ακόμα κι οι Ναζί είχαν διαφορετική χειρονομία για το καθένα. Ποιές είναι οι πιθανότητες να προσπαθεί να κοροϊδέψει τον θρησκευτικό όρκο βουλευτής αυτού του κόμματος;
 

nickel

Administrator
Staff member
Δεν είναι ανάγκη να γίνει ανάλυση σε μια φωτογραφία που ανέβηκε για πλάκα. Ο συγκεκριμένος κύριος δεν μας ενδιαφέρει αν είναι ναζιστής. Ένας απλός νοσταλγός του Μεταξά και της χούντας του Παπαδόπουλου είναι.

http://xristospappas.blogspot.gr/2012/08/4.html
 

SBE

¥
Λυπάμαι, αλλά εγώ δεν βρίσκω τίποτα αστείο στις πλάκες αυτού του είδους.
 

bernardina

Moderator
Κακώς θεωρήσατε ότι ανέβασα τη φωτογραφία για πλάκα. Νομίζω πως είναι σχετικά εύκολο να καταλάβει πια κανείς, από τον τρόπο που εκφράζομαι και από τις φατσούλες που επισυνάπτω, πότε αστειεύομαι, πότε σοβαρολογώ και πότε είμαι εξοργισμένη. Η συγκεκριμένη φωτογραφία εμπίπτει στην τρίτη κατηγορία και χαίρομαι -κατά κάποιο τρόπο- γιατί ο Νίκελ επιβεβαίωσε τις υποψίες μου γι' αυτό το απόβρασμα που απλώς "μπορεί να προσπαθεί να κοροϊδέψει τον όρκο". Ακόμα κι αν δεν βαρυνόταν με όλα τ' άλλα, αυτό θα έφτανε για μια γερή ροχάλα στη μούρη.
Όχι επειδή ένας βουλευτής δεν έχει δικαίωμα να ορκίζεται με όποιον τρόπο γουστάρει, αλλά επειδή όσοι δεν γουστάρουν να ορκίζονται με τον καθιερωμένο ορκίζονται στη συνείδησή τους ή και καθόλου, αν έχουν το θάρρος.
Ο συγκεκριμένος χαιρετισμός, δηλαδή ο ναζιστικός, που αποτελεί χλευασμό όχι μόνο στα ειωθότα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας ή/και στον θρησκευτικό όρκο (ο οποίος προφανώς πρέπει να είναι προαιρετικός μέχρι να καταργηθεί τελείως), αλλά στην απλή νοημοσύνη όποιου θα έβλεπε αυτό το καραγκιοζιλίκι, ξεπερνάει κάθε όριο.
Με άλλα λόγια, τι δουλειά έχει αυτό το απόβρασμα εκεί μέσα; Βελτιώνει τη σύνθεση του κοινοβουλίου; Κι αν δεν του αρέσει, όπως στον αρχηγό του που δήλωσε ότι νιώθει αηδία μέσα στη Βουλή, αλλά προτιμάει καταστάσεις αυτού του τύπου, γιατί έθεσε υποψηφιότητα για έναν θεσμό που δεν συνάδει με την ιδεολογία του; Ρητορικό το ερώτημα, δεν χρειάζεται να απαντήσετε.
Να το ξαναπούμε για να το εμπεδώνουμε (γιατί φαίνεται πως ξεχνιέται εύκολα);
Οι "άνθρωποι" είναι ΝΑΖΙ. Τελεία και παύλα.
 

SBE

¥
α. δε βλέπω τίποτα στο μήνυμα του Νίκελ και στο σύνδεσμο που δίνει που να επιβεβαιώνει αυτό που λες, μήπως μπορείς να το υποδείξεις, γιατί προφανώς δεν το βλέπω λόγω προχωρημένης ώρας;
β. Όχι, δεν έχει δικαίωμα να ορκίζεται όπως γουστάρει ένας βουλευτής, υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία που καλύπτει και τις περιπτώσεις αυτών που δεν θέλουν ή κωλύονται να δώσουν όρκο θρησκευτικού περιεχομένου. Εφόσον αποφασίζει κάποιος να συμμετέχει στον όρκο κατά το τυπικό ΧΟ, δεν μπορεί να κάνει ό,τι γουστάρει.
γ. Εμένα δε μου φαίνεται ναζιστικός χαιρετισμός, καθώς αυτός γίνεται με την παλάμη σε έκταση και χωρίς τον αντίχειρα από κάτω, όπως είναι στη φωτό, και άμα κοιτάξεις στο ιντερνέτιο υπάρχουν πολλές φωτογραφίες με τους ίδιους βουλευτές να χαιρετάνε ναζιστικά. Η χειρονομία της φωτογραφίας είναι το αντίστοιχο αυτών που κάνουν το σταυρό τους σα να παίζουν αόρατο βιολί. Κι αυτός ορκίζεται σα να βαριέται (δηλαδή από την πρώτη μέρα είναι 100% βουλευτής :D)
δ. Τα έχουμε ξαναπεί όλα τα άλλα, και σίγουρα υπάρχουν πολλά πραγματικά ράμματα για τη γούνα του καθενός τους, δεν χρειάζεται να εφευρίσκουμε ανύπαρκτα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Η προσωπική μου άποψη για το θέμα της φωτογραφίας (και όχι μόνο) και θα την πω με πολύ λίγα λόγια για να είναι σαφής:

Οι ηγέτες της Χρυσής Αυγής είναι πρόβλημα για τη δημοκρατία. Χρησιμοποιούν αυτά που όλοι λέμε για τις καταχρήσεις που έχουν γίνει. Εμείς τα λέμε για να γίνει καλύτερη η δημοκρατία. Αυτοί τα λένε για να την καταλύσουν. Αυτό πρέπει να το θυμίζουμε κάθε φορά. Η ισχύς των επιχειρημάτων τους δεν αγιάζει το λόγο τους — εμείς ξέρουμε τι φωλιάζει στην ψυχή τους και τι κρύβεται στη σκέψη τους. Όσο εκτίθενται με τραμπούκικες επιθέσεις και ένταση της βίας, τόσο πρέπει να επιμένουμε για τη νόμιμη άμυνα της δημοκρατίας. Τα επιχειρήματά μας πρέπει να είναι ισχυρά και να μη νερώνουν τη συνολική μας άποψη και επιχειρηματολογία για αυτούς. Πρέπει να πείθουν και τον κάθε δύσπιστο. Όχι να επιτρέπουν μετατόπιση της συζήτησης στην αστεία λεπτομέρεια.
 

pidyo

New member
Ποιές είναι οι πιθανότητες να προσπαθεί να κοροϊδέψει τον θρησκευτικό όρκο βουλευτής αυτού του κόμματος;

Χωρίς να μιλάω για το συγκεκριμένο και για τον συγκεκριμένο, εξαιρετικά υψηλές. Φαντάζομαι πως είναι γνωστή η σχέση της οργάνωσης με το δωδεκάθεο και η καθαρά οπορτουνιστική (με κρυφά γελάκια και ομολογημένη υποκρισία) μεταστροφή προς την ορθοδοξία, με στόχο τη διεύρυνση της πελατείας.
 

nickel

Administrator
Staff member
Γιατί ανεβαίνει η Χρυσή Αυγή
Ομοιότητες και διαφορές μεταξύ Αθήνας και... Βαϊμάρης
Του Γιώργου Σιακαντάρη
Τα Νέα, Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012
http://www.tanea.gr/gnomes/?aid=4751159
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Καλή και νηφάλια βρήκα τη συνοπτική τοποθέτηση του Γιάννη Βούλγαρη στα Νέα του Σαββάτου, ακόμα κι αν κάποιος νιώσει ότι θέλει να διαφοροποιηθεί σε σημεία:
http://www.tanea.gr/gnomes/?aid=4752173

Δεν ξέρω τι να κάνω με την κλασική (;) ανάλυση, όπως την άκουσα από τον κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη:

«Επιφαινόμενο της κρίσης της δημοκρατίας είναι η ανερχόμενη απειλή του φασισμού. Τα σύγχρονα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, που αποτελεί γέννημα θρέμμα, αλλά και τελευταίο αποκούμπι του συστήματος, χρήσιμο εργαλείο αποπροσανατολισμού και αποσταθεροποίησης της δημοκρατίας. Προειδοποιούμε, λοιπόν, όσους απεργάζονται σχέδια αποσταθεροποίησης για να αποπροσανατολίσουν και να ενοχοποιήσουν το λαό μας που αγωνίζεται και αντιστέκεται, ότι τα σχέδιά τους θα πέσουν στο κενό. Η πολιτική τους στηρίζεται στο φόβο, στη βία και στη τρομοκρατία και γεννά εκτρώματα απειλητικά για τη δημοκρατία».

Μπερδεύομαι κάθε φορά με το εύρος της έννοιας «το σύστημα» — και όχι μόνο.
 

SBE

¥
Η πομπώδης ανάλυση του Τσίπρα, που χρειάστηκε να τη μεταφράσω σε απλά ελληνικά για να την καταλάβω, μου θυμίζει προετοιμασία του εδάφους για την εγκαθίδρυση αντι-συστημικής δικτατορίας. Το σύστημα (δηλαδή η δημοκρατία) δημιουργεί το Υ φαινόμενο, καταργούμε το σύστημα, στο όνομα της δημοκρατίας, για να καταργήσουμε το φαινόμενο.
Είμαι σίγουρη ότι δεν ήθελε να πει αυτό.
Από το άρθρο κρατάω τη φράση:
ανέξοδος φιλάνθρωπος αντιρατσισμός των μεσαίων και ανώτερων στρωμάτων, μαζί με την ανεδαφική «προλεταριακή αλληλεγγύη» των αριστεριστών
Οι εκφραστές δηλαδή της πολιτικής ορθότητας στην Ελλάδα. Αυτοί που κυριαρχούν στα ΜΜΕ και που στερούν το λόγο σε όποιον διαφωνεί μαζί τους.
Που όμως οι ίδιοι έβλεπαν με συμπάθεια τους Αγανακτισμένους πέρσι. Και μου κάνει εντύπωση που πέρσι κανένας δεν τολμούσε να πει τι κάνουμε ρε, όλοι καλά λόγια λέγανε για τις μούντζες προς τη Βουλή και για τα "κινήματα" κλπ.
 

Elsa

¥
...στις παρέες σας, εκεί όπου μιλάτε ελεύθερα, πόσοι είναι εκείνοι που ευχαριστήθηκαν την προεκλογική μπούφλα που έφαγε η Λιάνα Κανέλλη από τον Ηλ. Κασιδιάρη, αλλά ντρέπονται ή φοβούνται να το πουν παραέξω;

Εμετικός Κασιμάτης, από την σημερινή Καθημερινή. Δεν είναι το χειρότερο απόσπασμα, παραπάνω μπλέκει τη βούρτσα με την π...α, βάζοντας στο ίδιο καλάθι τον αγώνα των κατοίκων στη Χαλκιδική εναντίον των χρυσωρυχείων, με το σπάσιμο των κράσπεδων στο Σύνταγμα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Που όμως οι ίδιοι έβλεπαν με συμπάθεια τους Αγανακτισμένους πέρσι. Και μου κάνει εντύπωση που πέρσι κανένας δεν τολμούσε να πει τι κάνουμε ρε, όλοι καλά λόγια λέγανε για τις μούντζες προς τη Βουλή και για τα "κινήματα" κλπ.
Μη γενικεύεις και μην ταυτίζεις τα μη ταυτιζόμενα. Το «όλοι» επηρεάζεται λίγο από τη θολή αντίληψη λόγω απόστασης.
 

SBE

¥
Όπου όλοι βάλε τα ΜΜΕ όπως τα βλέπω από μακριά, ο ταξιτζής που με πήγε στο αεροδρόμιο, ο γείτονας που συζητούσε πολιτικά τόσο δυνατά που τα ακούγαμε, ο παλιός συμμαθητής που βγήκε από τα ρούχα του με το "μαζί τα φάγαμε", και γενικότερα, δεν κάνω επίσημη δημοσκόπηση, παρατηρήσεις καταγράφω. Και η παρατήρησή μου ήταν ότι οι διαφωνούντες δεν ακούγονταν, ίσως γιατί δεν διαφωνούσαν πολύ δυνατά.
 

SBE

¥
Κι εγώ την ίδια εικόνα με της SBE έχω.
Δε ζεις στην Ελλάδα και δεν ξέρεις, και νομίζεις ότι όλα είναι όπως σας τα παρουσιάζουν εκεί
κλπ κλπ κλπ
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Και μου κάνει εντύπωση που πέρσι κανένας δεν τολμούσε να πει τι κάνουμε ρε, όλοι καλά λόγια λέγανε για τις μούντζες προς τη Βουλή και για τα "κινήματα" κλπ.
Πέρσι υπήρχαν πάρα πολλά άρθρα διαφωνίας με τους Αγανακτισμένους, που εξέφραζαν εξίσου πολλές φωνές διαφωνίας. Εκτός κι αν η ενημέρωση κάποιου που μένει στο εξωτερικό προέρχεται μόνο από τα δελτία ειδήσεων, θα συμφωνήσω με τον Νίκελ ότι το παραπάνω αποτελεί γενίκευση.
 

nickel

Administrator
Staff member
...στις παρέες σας, εκεί όπου μιλάτε ελεύθερα, πόσοι είναι εκείνοι που ευχαριστήθηκαν την προεκλογική μπούφλα που έφαγε η Λιάνα Κανέλλη από τον Ηλ. Κασιδιάρη, αλλά ντρέπονται ή φοβούνται να το πουν παραέξω;

Εμετικός Κασιμάτης, από την σημερινή Καθημερινή.
Κοίτα τι καταλαβαίνω εγώ ο καλοπροαίρετος. Λέει: «ας κοιτάξουμε πού έχουμε φθάσει: στις παρέες σας...». Νομίζω ότι επικρίνει το γεγονός ότι κάποιοι μπορεί να χάρηκαν για την μπούφλα που έφαγε η Λιάνα Κανέλλη. Γενικώς μου δίνει την εντύπωση ότι τον ενοχλεί κάθε μορφή βίας, γι' αυτό εξισώνει (επειδή τον συμφέρει να τις εξισώνει) μορφές της βίας που άλλοι προτιμούν να τις διακρίνουν (επειδή τους συμφέρει να τις διακρίνουν). Δύσκολα πράγματα, δύσκολη για όλους η αντικειμενική και αποστασιοποιημένη ματιά.
 

bernardina

Moderator
Και μου κάνει εντύπωση που πέρσι κανένας δεν τολμούσε να πει τι κάνουμε ρε, όλοι καλά λόγια λέγανε για τις μούντζες προς τη Βουλή και για τα "κινήματα" κλπ.

Θα μπορούσα να σε παραπέμψω σε ένα σωρό τοποθετήσεις μου στα μπλογκ που σχολίαζα τότε, (πολλά από τα οποία έχω σταματήσει πια ακόμα και να επισκέπτομαι), όπου υποστήριζα ότι αυτοί που φώναζαν να καεί το μπουρδέλο η βουλή δεν ήθελαν περισσότερη δημοκρατία, αλλά λιγότερη ή και καθόλου. Και ότι το ίνδαλμα των περισσότερων, κρυφό ή φανερό, ήταν ο Γιώργος ο λεβέντης ο καραμπουζουκλής. Όχι καλέ ο Γιωργάκης. Ο άλλος. Εκείνος που τον επικαλούνται υποστηρίζοντας ότι ένας τέτοιος μας χρειάζεται..; Α γειασάν, καλά το κατάλαβες. Αυτός.

Έχει όμως κανένα νόημα να λέμε εγώ τα έλεγα αλλά ποιος με άκουγε;
 
Top